Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 16, 2011 10:21 

Kumpić je napisao/la:
Ja i dalje tvrdim da je to pitanje sporedno; jer sve kreće iz srca. Tko ima čisto srce, bit će čist i u tijelu.

Prvo, upravo se o srcu i radi jer namjera i dolazi iz srca. Osim toga srce ima itekako posla sa brigom o bližnjemu.

Citat:
Po dijelima ljubavi.

Nije li djelo ljubavi i voditi računa o spasenju i onih oko nas a ne samo nas samih?!

Stvar oblačenja nije samo stvar vlastite čistoće nego uvijek i nužno čistoće onih s kojima se susrećem.

Naravno da nije pitanje samo oblačenja nego i kompletnog ponašanja, ali vjerujem da je to itekako povezano. Žena koja je svjesna da će mini suknjom izazvati poglede je sigurno svjesna da to isto može učiniti i gestom, pogledom i uopće svojim ponašanjem.

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 10:51 

Zanimljivo je da u Americi ima dosta modnih kuća koje promiču umjereno i čedno odijevanje.

Pr.

http://www.beautifullymodest.com/

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 12:18 

Na katoliku hr. je i ovaj način odjevanja griješan, vide se ruke i noge, a da o šminki i frizuri ne govorim.

Isto je napisano i za muškarce.

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 16:09 

Citat:
Zanimljivo je da u Americi ima dosta modnih kuća koje promiču umjereno i čedno odijevanje.

Pr.

http://www.beautifullymodest.com/

Posebno je čedna ona mala crna svakodnevna haljinica... :D

Citat:
Prvo, upravo se o srcu i radi jer namjera i dolazi iz srca.

To sam i ja napisao.

Citat:
Osim toga srce ima itekako posla sa brigom o bližnjemu.

Apsolutno.

Citat:
Naravno da nije pitanje samo oblačenja nego i kompletnog ponašanja, ali vjerujem da je to itekako povezano. Žena koja je svjesna da će mini suknjom izazvati poglede je sigurno svjesna da to isto može učiniti i gestom, pogledom i uopće svojim ponašanjem.

Baš tako. Nije samo oblačenje okidač, puno jaču ulogu igraju migovi i geste.

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 18:47 

Barnaba je napisao/la:
Leja je napisao/la:
Citiram s ove stranice...
Leja na forumu njegujemo vlastito izražavanje koje ne uključuje kopiranje ovakvih velikih djelova teksta s drugih stranica. Dosta je staviti link i vlastitim se riječima osvrnuti na bitno, eventulno prenjeti manji dio teksta. Isto tako molio bih te da ne uvećavaš slova jer je to vikanje kad se piše na internetu..

Hvala..

Molim za oprostoaj...Znala sam za to..Ali s obzirom da je to knjizica,i jako dugacki tekstovi..smatrala sam da mozda ljudi nece moci procitati,ili nemaju vremena za citatanje..stavila sam veci dio,nego sto je dozvoljeno..OK...
Nisam znala da su velika slova "vikanje",mislila sam da su stampana slova "vikanje"..
jos jednon..izvinjavam se..

..Hvala..

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 23:17 

Citat:

Je l sad dolazimo na ono: Čistima je sve čisto? Koja crna haljinica?

Vrh

PostPostano: Čet vel 17, 2011 12:29 

Ma sve to stoji što je napisano, ali mislim da će barem Arsen bit na mojoj strani ako kažem da mi hm muški volimo da je suknja toliko duga da se vidi koljeno (barem onda ne zvjeram puno okolo) :wink: .
Znam da će sad biti drvlje i kamenje na mene ali do sad sam pročitao ovdje svašta pa smijem i ja malo kontra . :mrgreen:
Naravno u crkvu je obavezno ispod koljena i dakako ako je vruće košulja s kratkim rukavima nikako bez njih ipak je to sveto mjesto.......

Vrh

PostPostano: Čet vel 17, 2011 13:21 

Riječ je napisao/la:
Na katoliku hr. je i ovaj način odjevanja griješan, vide se ruke i noge, a da o šminki i frizuri ne govorim.

Isto je napisano i za muškarce.

Gdje to, daj link?

Vrh

PostPostano: Čet vel 17, 2011 20:43 

Evo tu opisuje oblačenje

http://www.katolik.hr/crkvamnu/svjedoca ... ne?start=3

A ovdje nebuloze o kafićima i bazenima

http://www.katolik.hr/crkvamnu/svjedoca ... ne?start=7

Vrh

PostPostano: Čet vel 17, 2011 21:25 

Lina je napisao/la:
Citat:

Je l sad dolazimo na ono: Čistima je sve čisto? Koja crna haljinica?

http://www.beautifullymodest.com/store/ ... ses/b911m/

Malo sam ishitreno reagirao oko ove haljine, pa da pojasnim...ja ne vidim razliku između nje i primjerice uskih traperica. Ocrtava sve lnije tijela, otkriva (obrijane) noge, gospođica na slici je uređena, našminkana, na kraju krajeva fizički privlačna (nije li to cilj mode, pa tako i ove "čedne"?) a sve je to na ovoj temi dovedeno u pitanje i kontekst grijeha.

I da...čistima je sve čisto. Nešto sam rekao što bi upućivalo na suprotno?

Vrh

PostPostano: Čet vel 17, 2011 23:18 

[quote="Kumpić"]

A kao nema previsoke pete?

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 00:03 

Riječ je napisao/la:

A što ne staviš pravi potpuni link pa da ja sam vidim na što misliš?
Ovi linkovi ne vode nikamo.

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 15:14 

Riječ je napisao/la:
Čekajte samo malo, pogledajte žene u banci, trgovinama i sl., to po većini ovdje nije katoličko oblačenje, jer su suknje do koljena i košulje kratkih rukava, boje kosu i šminkaju se. Dakle, ne govorimo o plesačicama u noćnim barovima. Takvo pokrivanje od glave do pete nam sugerira katoli.hr. Pa ni traperice nisu za katolike.
U današnjoj situaciji, što
, još i da biramo radna mjesta, pa tko danas može išta birati više!

Evo tu opisuje oblačenje

http://www.katolik.hr/crkvamnu/svjedoca ... ne?start=3

A ovdje nebuloze o kafićima i bazenima

http://www.katolik.hr/crkvamnu/svjedoca ... ne?start=7

Neprestano podmećeš i obmanjuješ - naravne zahtjeve za kršćanskom čednošću preoblikuješ u muslimanski ekstremizam, a svoj relativizam simbolike i polupelagijanstvo predstavljaš u maniri sekularnih prosvjetljenih iznašašća. Dovoljno je usporediti kako živi taj bračni par sa tvojim javnim relativiziranjima celibata i apologetiziranjem kontracepcije da bi se vidjelo koja jabuka pada s kojeg stablo. Kao i uzeti u obzir izvore na koje se svjedočanstvo poziva - izjave papa i crkvenog Učiteljstva, bl. Ivan Merz, i bezbroj svetaca koji su vršili stroge pokore kako bi napredovali u svetosti. Za tebe očito fanatizam, no - po plodovima ćete ih njihovim prepoznati (i shvatiti koji pristup jest u skladu sa stvarnošću a koji proizlazi iz krivih pretpostavki)!

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 16:23 

Kumpić je napisao/la:

Malo sam ishitreno reagirao oko ove haljine, pa da pojasnim...ja ne vidim razliku između nje i primjerice uskih traperica. Ocrtava sve lnije tijela, otkriva (obrijane) noge, gospođica na slici je uređena, našminkana, na kraju krajeva fizički privlačna (nije li to cilj mode, pa tako i ove "čedne"?) a sve je to na ovoj temi dovedeno u pitanje i kontekst grijeha.

I da...čistima je sve čisto. Nešto sam rekao što bi upućivalo na suprotno?

Najlakše je srušiti teoriju tako da se držiš isključivo ekstrema jer postaje apsurdna. Onda se vratimo malo u područje izmedju dva ekstrema.

Po meni je ogromna razlika izmedju brijanja nogu, posebno do koljena i brijanja intimnih dijelova tijela (i otkrivajućih badića) odakle je sve i krenulo. Nije ženama zabranjeno da budu fizički privlačne, jer valjda ima žena koje su i u najčednijoj verziji ipak privlačne, ali razlika je u tome oblače li se one da budu samo fizički privlačne i koliko navode svoju okolinu na grijeh. Može muškarac sagriješiti mišlju i kod posve zakopčane ali onda ona tomu nije kriva, ako pak sagriješi kod one kojoj viri pola stražnjice onda je teško da je jedini sagriješio. Zar ne?

Uz to, pitanje šminke i frizure su posve jedna druga kategorija. Ne vidim po čemu može nekoga na grijeh navesti žena samo zato što ima frizuru i šminku? Druga stvar je ako je šminkom istakla oči koje koristi kako bi ga zavela. Ili farbanje kose? Ma dajte molim vas kakve to veze ima sa grijehom požude. Koliko uopće muškaraca može razlikovati farbanu od nefarbane? Tu možemo postavljati pitanje prirodnosti, potrebe da ukrasimo Božje djelo ili nešto slično ali navoditi nekoga na požudu bojom kose?! Možda sam naivna al ne vidim smisla u tome.

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 16:52 

Citat:
Najlakše je srušiti teoriju tako da se držiš isključivo ekstrema jer postaje apsurdna. Onda se vratimo malo u područje izmedju dva ekstrema.

Nije mi to bila namjera.

Citat:
Po meni je ogromna razlika izmedju brijanja nogu, posebno do koljena i brijanja intimnih dijelova tijela (i otkrivajućih badića) odakle je sve i krenulo. Nije ženama zabranjeno da budu fizički privlačne, jer valjda ima žena koje su i u najčednijoj verziji ipak privlačne, ali razlika je u tome oblače li se one da budu samo fizički privlačne i koliko navode svoju okolinu na grijeh. Može muškarac sagriješiti mišlju i kod posve zakopčane ali onda ona tomu nije kriva, ako pak sagriješi kod one kojoj viri pola stražnjice onda je teško da je jedini sagriješio. Zar ne?

Uz to, pitanje šminke i frizure su posve jedna druga kategorija. Ne vidim po čemu može nekoga na grijeh navesti žena samo zato što ima frizuru i šminku? Druga stvar je ako je šminkom istakla oči koje koristi kako bi ga zavela. Ili farbanje kose? Ma dajte molim vas kakve to veze ima sa grijehom požude. Koliko uopće muškaraca može razlikovati farbanu od nefarbane? Tu možemo postavljati pitanje prirodnosti, potrebe da ukrasimo Božje djelo ili nešto slično ali navoditi nekoga na požudu bojom kose?! Možda sam naivna al ne vidim smisla u tome.

Samo sam se osvrnuo na tijek rasprave, u kojoj je dovedeno upitanje baš sve, od farbanja kose, šminke, itd, itd...a ja nisam taj koji je to doveo u pitanje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata