Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 14, 2011 19:45 

Evo da se i ja uključim malo u temu.

Muslimani i neke kršćanske denominacije poput jehovinih svjedoka osporavaju Isusovo božanstvo, ovi prvi zbog obrane Ku'rana ovi drugi zbog nepoznavanja teologije ili nekih drugih razloga.

Proslov Ivanovog evanđelja je jasan:

''U početku bijaše Riječ,
Riječ bijaše Bog...
.. i Riječ je Tijelom postala
i prebivala među nama.''

Isus je imao dvije prirode - božansku i ljudsku. Bio je pravi Bog i pravi čovjek, ne samo Bog jer nas tada nebi mogao kao čovjek otkupiti a ne niti samo čovjek jer tada nebi mogao činiti djela koja je činio niti govoriti ono što je propovijedao i rekao.

Mnogi misle da Sin Božji ili Sin Čovjeći znači da je Isus Božje stvorenje ili manji Bog ali to je nebiblijsko učenje koje su usvajali neke sekte, davno nekad arijanci. Sin Božji jednostavno znači da je Bog postao čovjek, prešao iz nematerijalnosti u materijalnost, postao nalik nama u svemu osim u grijehu. Kada Isus govori o sebi kao o Sinu Čovječjem jednostavno referira na Danijelovu knjigu proročanstva o Mesiji.
Najuvjerljiviji argument o Isusovu božanstvu je otkupljenje palog čovječanstva, što može samo Bog koji je i stvorio čovječanstvo, nikakvo stvorenje.

Neki pitaju zašto ako je Isus Bog moli se Bogu/Ocu ili govori zašto ga je napustio, ili govori da ga je Otac poslao? To je jednostavno, Isus tada pokaziva onu ljudsku narav, ona narav koja je bila nužda da bude u svemu nalik nama - osim u čovjeku. Isus je bio pravi čovjek iz razloga što je morao osjetiti patnju, prinijeti teret grijeha na sebe. Međutim, bio je i Bog, što je Isus jasno naznačivao, nekako između redaka. On nikad nije rekao ''Ja sam Bog'' - jer bi ga to koštalo života prije nego što objavi propovijedi i djela koja svjedoče za njega. Opraštao je grijehe u svoje ime i istjerivao demone pod svojim autoritetom što samo Bog može. Bila je dovoljna jedna riječ da demoni napuste opsjednutoga ili da Lazar oživi - što jasno govori da je Bog.

Farizeji su ga optužili: ''Ne kamenujemo te zbog dobrih djela, nego što se Bogom praviš.'' Jasno je rekao farizejima: ''Ja Jesam'' - što je Bog rekao Izraelcima nekoć davno i Isus je tom izjavom sebe poistovjetio s Bogom, što je ljude navelo da ga pogube. On je svoje božanstvo dokazao svojim uskrsnućem i time je pokazao da je ono što je tvrdio - Bog. To je dovelo do nastanka kršćanstva.

Bog je jedan, a Otac, Sin i Duh Sveti su prirode i uloge Boga. Otac je stvoritelj, Sin je otkupitelj, Duh Sveti je prosvjetitelj. Sve je to jedno. Boga od Boga, Svjetlo od Svjetla. Kao što voda može biti u plinovitom, tekućem i krutom stanju a sve je to jedna supstanca - voda. Tako je i sa Trojstvom.

Evo jedan simbol Trojstva za lakše shvačanje:

Slika

Vrh

PostPostano: Pet sij 14, 2011 22:20 

Citat:
Nekršćane zbunjuje nekoliko stvari: prije svega, kako čovjek može biti Bog?

Kada je Josepha Ratzingera upitao novinar: ''Kako tako velik Bog može postati malen kao čovjek?''

Ratzinger je odgovorio: ''Veličina Boga i jest u tome što može biti malen.'' :wink:

Vrh

PostPostano: Ned sij 16, 2011 21:00 

Citadel je napisao/la:
Bog je jedan, a Otac, Sin i Duh Sveti su prirode i uloge Boga. Otac je stvoritelj, Sin je otkupitelj, Duh Sveti je prosvjetitelj. Sve je to jedno. Boga od Boga, Svjetlo od Svjetla. Kao što voda može biti u plinovitom, tekućem i krutom stanju a sve je to jedna supstanca - voda. Tako je i sa Trojstvom.

Možda više od usporedbe s vodom pojam Trojedinog Boga možemo približiti pomoću prirodoznanstvenog načela komplementarnosti. Taj je zakon u fiziku uveo Niels Bohr, a pritom je baš uputio na teologiju: na komplementarnost Božje pravednosti i milosrđa.
Ovaj zakon u fizici govori o tome da se osobine tvari mogu analizirati zasebno kada posjeduju nekoliko kontradiktornih svojstava. Primjer je povijest proučavanja svjetlosti: fizičari su utvrdili dvije teorije – da se svjetlost ponaša kao val i kao snop čestica – ovisno o eksperimentalnom okviru. Ove dvije naizgled isključive teorije mogu se pomiriti na temelju tog načela.

„Fizičar danas postaje sve više svjestan da dane realnosti, na primjer strukturu svjetla ili materije uopće, ne možemo obuhvatiti jednim oblikom eksperimenta, pa onda ni jednim oblikom izreći, već da, naprotiv, promatrajući s različitih strana uočavamo svaki put po jedan aspekt, koji ne možemo svesti na drugi. I ne nalazeći nešto što sve obuhvaća, mi moramo oboje zajedno - na primjer strukturu čestice i vala – promatrati kao rješenje koje predmnijeva cjelinu. A sama cjelina zbog ograničenosti našeg gledišta nije nam ni dostupna u svom punom jedinstvu. Ono što ovdje, na području fizike, proizlazi kao posljedica ograničenosti naše moći zapažanja, neizrecivo više vrijedi za duhovne stvarnosti i za Boga. I tu nam je uvijek pogled moguć samo s jedne strane, tako da smo svaki put kadri uočiti tek po jedan određeni aspekt, za koji se čini da protuslovi drugom aspektu, no tek s njime povezan upućuje na cjelinu, koju mi ne možemo ni izreći ni obuhvatiti. Jedino nam tako u kruženju oko predmeta, u promatranju i izricanju različitih, naizgled oprečnih aspekata, polazi za rukom onostrano pokazati na istinu, koja nam se ipak nikada ne očituje u svojoj cijelosti.“ (J. Ratzinger, Uvod u kršćanstvo)

Vrh

PostPostano: Pon sij 17, 2011 21:01 

dragi hrki, tvoja pitanja nažalost vrlo su česta i kod samih katolika, pokušat ću ti odgovoriti na njih na način na koji im ja govorim.

- zašto se toliko ističe Sinovstvo Isusovo, zašto nam je ostavljeno toliko problema kod budućeg širenja naše vjere, zašto Isus ako je Bog i ima sva znanja kao Bog ne zna kada je sudnji dan

Vjera se ne može gledati razumom, već čežnjom srca da duhom razumijemo i srcem vidimo. Sav Kristov život jest Objava Oca (Iv 14/9) Tko vidi mene, vidi Oca. U trenutku kada Isus uzima svitak i čita Pismo, na kraju kaže - danas se Pismo ispunilo - (Lk 4/18-21) zamalo su ga kamenovali, što bi se dogodilo da je na svakom koraku isticao da je i sam Bog, također Isusovo Sinovstvo važno je za nas jer smo uronjeni u Krista - krštenjem od Božjeg stvorenja, postali mo Božja djeca. Krštenjem postajemo Kristovi udovi. Gal 3 - svi ste sinovi Božji, po vjeri, u Kristu Isusu -

Također nije problem širiti vjeru, problem je kod nas koji to želimo u tome koliko smo svezani obzirima i tuđim mišljenjima o nama samima, o njihovim reakcijama i eventualnim neugodnostima koje nas na tom putu očekuju. Bog je čovjeku dao slobodnu volju i poštuje nas više nego mi sami sebe, to je razlog zašto često idemo linijama lakšeg otpora i za svojim požudama (posljedica istočnog grijeha).

pogledaj starog kralja koji je predao svu vlast svome sinu kraljeviću, kraljević zna sve što i kralj, i narod ga naziva mladim kraljem (vel. britanija kraljica i kraljica majka) Otac i Sin u svemu se slažu i to toliko jakom ljubavlju koja se zove Duh Sveti, kako nešto od Oca i Sina da isto ne bude kralj. U svemu jednako razmišljaju, jednako žele, jednako ljube....... Otac je Stvoritelj, Sin Otkupitelj, Duh Sveti Posvetitelj, no, Otac (kraljica majka) ima pravo samo u jednoj stvari (dogovorno) staviti veto. Isus, se utjelovio da izvrši Očevu volju, time nam očituje ljubav Božju prema nama, može li onda ne biti Bog, a i Sin je.

Bog je svijet učinio jednostavnim, ali ga mi volimo iskomplicirati (kao da ćemo više otkriti ako više zapetljamo u intelektualna promišljanja) i teško nam je zbog svojih krivih stavova razumjeti.

- zašto Isus na maslinskoj gori moli Oca, zašto Isus na križu kaže, Bože, Bože zašto si me ostavio, ako je Isus Bog.

Prorok Izaija 53 kaže .... A On je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava, za naše grijehe, probodoše njega, za opačine naše njega satrije, radi našeg mira, NJEGOVE NAS RANE ISCIJELIŠE -

I u krunici Žalosna otajstva molimo koji je radi nas krvavim znojem se znojio itd., ne radi nekoga drugoga već radi nas. Isus je otišao u pustinju i proživio kušnju sa đavlom, krstio se a Ivan svjedoči da je to onaj jer da je vidio Duha Svetoga da je sišao na njega. Međutim od trenutka Isusove agonije, Duh Sveti se povukao, Isus je bio samo čovjek, odrekao se svoje božanske osobnosti, jer to je bio jedini način da u potpunosti prođe svu našu bol i patnju, našu nemoć . Zato je potrebno krunicu meditirati da bi spoznao milošću Božjom što je Isus proživio. U trenutcima dok se znojio krvavim znojem pozivao je prijatelje da mu se pridruže jer je znao što ga očekuje (od muke psihe znojio se krvavim znojem), no i tu je doživio našu čestu odbačenost od najbližih kada su nam najpotrebniji (rane odbačenosti, usamljenosti),zar se u teškim situacijama ne obraćamo Bogu , Bože ukloni ovu bol od mene, ili Bože zašto si me ostavio, Isus je u tim situacijama samo nosio kako govori prorok Izaija naše probleme, bolesti, grijehe, nemire, strahove, izgubljenosti u situacijama, tijelo mu je bilo sve iznakaženo - za sve naše grijehe i naše bolesti. Pokušaj sebe zamisliti u Isusovoj situaciji, razmišljaj da moraš proći sve ono što je on prošao, i dobit ćeš odgovor koliko je u tim trenutcima Isus bio čovjek za nas. Kao što je na križu Ivanu predao Majku, Ivan je predstavljao čovječanstvo, tebe i mene, Marija je i tvoja i moja majka.Kako? Po Isusu Kristu po kojem smo posinjeni sinovi Božji.

Vrh

PostPostano: Pon sij 17, 2011 22:42 

[quote="Citadel"]

Muslimani i neke kršćanske denominacije poput jehovinih svjedoka osporavaju Isusovo božanstvo, ovi prvi zbog obrane Ku'rana ovi drugi zbog nepoznavanja teologije ili nekih drugih razloga.
______________________________________________________________________________________________

"Citadel" moraš znati, da jehovini svjedoci ne pripadaju
ni u jednu kršćansku denominaciju !!

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 01:52 

Domenika je napisao/la:
Citadel je napisao/la:

______________________________________________________________________________________________

"Citadel" moraš znati, da jehovini svjedoci ne pripadaju
ni u jednu kršćansku denominaciju !!

Dobro, nije mi ni namjera bilo precizirat, ni mormoni ne spadaju u kršćansku denominaciju - iako ih takvima neki smatraju. Zanimljivo je i da protestanti nas katolike ne smatraju kršćanskom vjerom nego poganskom s elementima kršćanstva, mislim, nemaju službeni takav stav ali često se po forumima može čuti mišljenje od nekog advetnista ili protestanta.

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 00:02 

http://www.youtube.com/watch?v=grDPJmb3 ... re=related

evo jedan kratki video s youtubea. Musliman Shabir Ally tvrdi da je kontradiktorno tvrditi da je Isus bio istodobno Bog i čovjek.

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 08:18 

Citadel je napisao/la:
Zanimljivo je i da protestanti nas katolike ne smatraju kršćanskom vjerom nego poganskom s elementima kršćanstva, mislim, nemaju službeni takav stav ali često se po forumima može čuti mišljenje od nekog advetnista ili protestanta.

Da, to je jako prošireno mišljenje među antiekumenskim protestantima i sektaškim pokretima iz njih proizašlih. Međutim, ne i kod ekumenski orjentiranih protestanata koji nas ipak smatraju kršćanima unatoč našim pojedinim "nebiblijskim" naukama. Jednih i drugih ima u svim protestantskim denominacijama neovisno o njihovom nauku ili stajalištu vodstva denominacije.

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 23:29 

Prije svega moram napisati kako razumijem Hrkijevu potrebu da potraži odgovor na konkretno pitanje. Međutim nikada ne treba pristati na tezu da je "samo Biblija" isključivo mjerilo utvrđivanja prave vjere. Kad se pristane na taj model naravno da se svi razumski odgovori čine manjkavim i nedovoljnim.
Mislim da stvari treba postaviti katolički i s tih pozicija pravovjerno razmotriti problem. Znamo da je Isus Krist pravi Bog, ponajprije zbog svjedočenja Boga Oca koji je kazao: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji mi je po volji, slušajte ga, (Mt 17,5 2). Isto tako znamo zbog svjedočenja samoga Isusa Krista koji je svoje svjedočenje potvrdio veličanstvenim čudesima. Nadalje, Božanstvo Isusa Krista potvrđuje nauk sv. apostola, i stalna predaje Katoličke Crkve. Takvo višestruko potvrđivanje iz različitih izvora čini da je razumno i logično vjerovati u Kristovo Božanstvo.
Dakle u razgovoru s nekatolicima prvo se ne treba dovesti u poziciju da se raspravlja o nečem s pozicije "samo Biblija" a da je to sasvim razumna pretpostavka govori i to kako se u samoj Bibliji nigdje ne navodi kako je samo ona jedino mjerilo ispravne vjere, već se nauk predaje Crkvi a ne knjizi, pa je katolička pozicija, koja negira načelo "samo Biblija" jedino ispravna.
Što se tiče pretpostavki Shabir Ally-a kako je nelogično i šizofreno da Isus može biti u isto vrijeme i Bog i čovjek, tu se radi prvenstveno o nemogućnosti da se shvati Božja svemoć i takav čovjek s takvih pozicija nikako neće moći odgovoriti na logično pitanje "Može li Bog načiniti kamen koji ne može podignuti?" On stvari promatra iz pozicije ljudi, koji po svojoj naravi nisu svemoćni, te mogu stvarati ili praviti stvari, koje onda iz vlastite moći ne mogu podići. Stoga je vjerojatno da će bježati od takvih pitanja proglašavajući ih apsurdnim a pritom neće htjeti vidjeti koliko su njegove tvrdnje o negiranju Isusova Božanstva apsurdne. Međutim ako se želi dati odgovor, ne može se gledati iz ljudske perspektive jer za razliku od ljudi svemoć je neminovno Božje svojstvo, tj. nedjeljivo je spojena sa Njegovim bitkom, ako je svemoguć onda nadilazi ljudsku logiku, pa je tako u stanju činiti i ono što je nelogično, te Isus može biti i Bog i čovjek jer je po naravi svemoćan odnosno Bog. Tu naravno ne treba zanemariti ni činjenicu da je Bog svemoćan baš zbog moći da čini samo ono što On želi pa iz Ljubavi Bog postade čovjekom.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 00:49 

Barnaba, točno sam i ja ovo mislio napisati o tvrdnji ovog muslimana Shabya Ally-a, ali sam čekao tuđe mišljenje.
On promatra stvar iz ljudske perspektive, nije svjestan da bi shvatio Boga u potpunosti potrebno je biti Bog sam a to nije moguće. Shaby Ally pomalo ishitreno i hinjeno razmišlja, ali s ciljem da onrani svoju vjeru ne da objektvino razmotri stvar.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 09:10 

Barnaba je napisao/la:
Prije svega moram napisati kako razumijem Hrkijevu potrebu da potraži odgovor na konkretno pitanje. Međutim nikada ne treba pristati na tezu da je "samo Biblija" isključivo mjerilo utvrđivanja prave vjere. Kad se pristane na taj model naravno da se svi razumski odgovori čine manjkavim i nedovoljnim.
Mislim da stvari treba postaviti katolički i s tih pozicija pravovjerno razmotriti problem. Znamo da je Isus Krist pravi Bog, ponajprije zbog svjedočenja Boga Oca koji je kazao: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji mi je po volji, slušajte ga, (Mt 17,5 2). Isto tako znamo zbog svjedočenja samoga Isusa Krista koji je svoje svjedočenje potvrdio veličanstvenim čudesima. Nadalje, Božanstvo Isusa Krista potvrđuje nauk sv. apostola, i stalna predaje Katoličke Crkve. Takvo višestruko potvrđivanje iz različitih izvora čini da je razumno i logično vjerovati u Kristovo Božanstvo.
Dakle u razgovoru s nekatolicima prvo se ne treba dovesti u poziciju da se raspravlja o nečem s pozicije "samo Biblija" a da je to sasvim razumna pretpostavka govori i to kako se u samoj Bibliji nigdje ne navodi kako je samo ona jedino mjerilo ispravne vjere, već se nauk predaje Crkvi a ne knjizi, pa je katolička pozicija, koja negira načelo "samo Biblija" jedino ispravna.
Što se tiče pretpostavki Shabir Ally-a kako je nelogično i šizofreno da Isus može biti u isto vrijeme i Bog i čovjek, tu se radi prvenstveno o nemogućnosti da se shvati Božja svemoć i takav čovjek s takvih pozicija nikako neće moći odgovoriti na logično pitanje "Može li Bog načiniti kamen koji ne može podignuti?" On stvari promatra iz pozicije ljudi, koji po svojoj naravi nisu svemoćni, te mogu stvarati ili praviti stvari, koje onda iz vlastite moći ne mogu podići. Stoga je vjerojatno da će bježati od takvih pitanja proglašavajući ih apsurdnim a pritom neće htjeti vidjeti koliko su njegove tvrdnje o negiranju Isusova Božanstva apsurdne. Međutim ako se želi dati odgovor, ne može se gledati iz ljudske perspektive jer za razliku od ljudi svemoć je neminovno Božje svojstvo, tj. nedjeljivo je spojena sa Njegovim bitkom, ako je svemoguć onda nadilazi ljudsku logiku, pa je tako u stanju činiti i ono što je nelogično, te Isus može biti i Bog i čovjek jer je po naravi svemoćan odnosno Bog. Tu naravno ne treba zanemariti ni činjenicu da je Bog svemoćan baš zbog moći da čini samo ono što On želi pa iz Ljubavi Bog postade čovjekom.

znam da je sola scripta zabluda protestanata i da ne daje sve odgovore...čak kada izvlačimo pojedine citate iz biblije često nam se čine kontradiktorni ili barem nejasni , nedorečeni do kraja
ja čitam dosta i privatne objave koje dosta pokazuju, ukazuju ili recimo čak i "dokazuju" mnoga otajstva, misterije koje ne možemo dokučiti ili dokazati samo kroz bibliju
čitajući bibliju ne možemo neke stvari shvatiti ili prihvatiti a da nam skroz SVE bude jasno i nedvojbeno
ali kada pročitamo neke objave koje su primili potpuno neuki, neobrazovani ljudi i teološki pikzibneri, kada vidimo šta govore djeca ( najčešće su oni vidioci) onda nam je jasno da su te objave ( najvjerojatnije) REALNE I AUTENTIČNE
a u tim objavama se često pojašnjavaju ili propagiraju otajstva KC koja mnogima nisu jasna i koja mnogi negiraju, napadaju i omalovažavaju
zato smatram da nejavne .posebne objave mogu nam pomoći da lakše orihvatimo i vjerujemo u otajstva u našoj vjeri :D koja nam često nisu skroz jasno ako samo prođemo osnovni vjeronauk i katehezu
znam da mnogi katolici nažalost jako mnogo ne znaju , ili recimo jako malo znaju o svojoj vjeri...kako o osnovnim stvarima, a još manje o "graničnim" i teološki teškim stvarima za koje se kaće mnogi muslimani, ateisti kada pobijaju našu vjeru na raznim forumima :(

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 13:58 

Citadel je napisao/la:
Barnaba, točno sam i ja ovo mislio napisati o tvrdnji ovog muslimana Shabya Ally-a, ali sam čekao tuđe mišljenje.
On promatra stvar iz ljudske perspektive, nije svjestan da bi shvatio Boga u potpunosti potrebno je biti Bog sam a to nije moguće. Shaby Ally pomalo ishitreno i hinjeno razmišlja, ali s ciljem da onrani svoju vjeru ne da objektvino razmotri stvar.

Drago mi je da se slažem no zanimalo bi me kako gledaš i na onaj prvi dio posta koji se bavi "sola skriptura"?

hrki je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

znam da je sola scripta zabluda protestanata i da ne daje sve odgovore...čak kada izvlačimo pojedine citate iz biblije često nam se čine kontradiktorni ili barem nejasni , nedorečeni do kraja
ja čitam dosta i privatne objave koje dosta pokazuju, ukazuju ili recimo čak i "dokazuju" mnoga otajstva, misterije koje ne možemo dokučiti ili dokazati samo kroz bibliju
čitajući bibliju ne možemo neke stvari shvatiti ili prihvatiti a da nam skroz SVE bude jasno i nedvojbeno
ali kada pročitamo neke objave koje su primili potpuno neuki, neobrazovani ljudi i teološki pikzibneri, kada vidimo šta govore djeca ( najčešće su oni vidioci) onda nam je jasno da su te objave ( najvjerojatnije) REALNE I AUTENTIČNE
a u tim objavama se često pojašnjavaju ili propagiraju otajstva KC koja mnogima nisu jasna i koja mnogi negiraju, napadaju i omalovažavaju
zato smatram da nejavne .posebne objave mogu nam pomoći da lakše orihvatimo i vjerujemo u otajstva u našoj vjeri :D koja nam često nisu skroz jasno ako samo prođemo osnovni vjeronauk i katehezu
znam da mnogi katolici nažalost jako mnogo ne znaju , ili recimo jako malo znaju o svojoj vjeri...kako o osnovnim stvarima, a još manje o "graničnim" i teološki teškim stvarima za koje se kaće mnogi muslimani, ateisti kada pobijaju našu vjeru na raznim forumima :(

Što se tiče teme ovo gore je skroz promašena ponata jer raspravljamo o objašnjavanju Isusova Božanstva za one koji se drže načela "sola skriptura" (bar je naslov takav) osim ako se ne misli objašnjavati pomoću privatnih objava, no stvarno ne znam da li bi to imalo utjecalo na bolje shvaćanje protestanata kad znamo da je narav takvih objava privatna i ograničenog dosega i za Katolike. Dakle mislim da ne treba preskakati, već u razgovoru s njima, prvo raspraviti tko je donio Biblijski kanon i kome je predan Nauk te kako to da u samoj Bibliji nema tvrdnje da je ona jedino mjerilo pravovjernosti, kad se to utvrdi onda se može ići dalje u raspravu. Skakati s jedne pozicije na drugu i opet nazad ne čini stvar nimalo jasnijom od one situacije kad oni izvlače citte iz Biblije i ispadaju kontradiktorni.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 21:45 

Mene su ova pitanja također potakla na razmišljanje pa sam došao do nekih odgovora međutim ovo je samo moje osobno viđenje odnosa između Boga Isusa i Boga Oca.
zašto Isus na maslinskoj gori moli Oca ( Boga) ?
Smatram da kad se Isus moli svome Ocu na gori, pokazuje svoju Bogočovječju narav. Ljudsku narav, jer osjeća strah, a Božju narav da kroz molitvu pokazuje svoju potrebu za povezanošću s Bogom Ocem, jer su Oni bili vezani kao Jedno. Sada su razdvojeni i Isus na neki način vapi za njihovom međusobnom ljubavi (Bog Duh Sveti).

zašto Isus na križu kaže : Bože, Bože zašto si me ostavio, ako je Isus Bog?
Ovdje vidim 2 odgovora.
1. Mislim zbog toga jer mu je bilo jako teško, a isto jer je htio da se svi ljudi spase i također jer je na zemlji Bogočovjek, pa tu pokazuje onu ljudsku stranu.
2. Ako si mislio zašto se Isus moli ako je također Bog kao i Bog Otac onda mislim da je to radi toga što je Isus na zemlji, a Otac je u vječnosti u slavi i na taj način se pokazuje koliko je Isus odvojen od Boga Oca i koliko je Bog Otac Velik i Savršen. Mislim da se tu vidi koliko je Isusu bilo teško u tom trenutku, a kad Isus konkretno izgovara Bože, Bože, vidi se da Isus Boga Oca smatra Savršenim i da je velika slava Njegova. To je moj uvid.

zašto Isus ako je Bog( i ima sva znanja kao i Bog) kaže kada ga pitaju za sudnji dan: nitko osim Oca nezna dan kada će biti "sudnji dan"?

Mogu jedino citirati što je Bernard rekao: Isus kaže da je Otac veći od njega, a istodobno da su On i Otac jedno. Ako je Bog Otac veći od Isusa onda može i više znati odnosno dan kad će doći ponovo Isus.

Ovo sam našao na net-u: Slušajući svetog Bernarda dok je zanosno propovijedao o Presvetom Trojstvu, pobožna je žena uzdahnula: "O kako bi sretna bila da znam tako o Trojstvu govoriti." A on će njoj: "A kako bi tek sretan bio ja da Presveto Trojstvo znam ljubiti kao ti."

Meni ustvari nije jasna svrha tih pitanja, jer se vjera temelji na vjerovanju, a ne nekoj logici koju traže ateisti i agnostici. Najgluplje pitanje koje neki postavljaju, a vidim da ga je Barnaba spomenuo je zašto Bog ne stvori kamen koji neće moći dignuti? Pa zašto bi Bog tako nešto uopće napravio? To nema svrhe. I još moj osvrt na muslimane. Ja njih poštujem kao ljude, ali nikako ne mogu prihvatiti da je Isus u njihovoj religiji samo prorok. Ja to ne prihvaćam i smatram ih poganima.

Vrh

PostPostano: Pet sij 21, 2011 16:30 

Da bismo bolje razumjeli Isusovo otajstvo, treba svakako uzeti u obzir da on otvoreno nastupa kao Onaj koji ispunjava i utjelovljuje Pismo. Pojedini njegovi postupci jasno podsjećaju na djela starozavjetnih Božjih ljudi (hodanje po vodi-asocijacija na prijelaz Izraelaca preko Crvenog mora pod Mojsijevim vodstvom; umnažanje kruha-jasna asocijacija na manu). Međutim, Isus tome daje osobito tumačenje: manu šalje Bog, a ne Mojsije, a Isus osobno umnaža kruh na zemlji. Izraelcima koji su to promatrali-a i nama danas-trebalo je biti jasno da je tu na djelu nešto što je bitno povezano s njihovom poviješću, ali i nešto što je istodobno nadilazi. Isus je činio djela koja nije učinio nijedan prorok; štoviše, činio je ono što je oduvijek mogao činiti samo starozavjetni Bog: čistio gubavce, uskrisivao mrtve, vraćao vid slijepima, itd. Jasno je da to ne može učiniti običan čovjek, pa čak ni posvećen prorok. Isus je, u smislu djela, različit od svih proroka prije njega, pa čak i od Mojsija. Čini ono što oni nisu činili.

Zašto Isus na maslinskoj gori moli Oca ( Boga)? Jasno pokazuje ljudske osjećaje i strah od nasilne tjelesne smrti. Umiranje kakvo su njemu trebali prirediti sigurno nije bilo nimalo ugodno. Netko bi možda predbacio da se Isus-ako je Bog-ne bi trebao bojati tjelesne smrti. To bi bilo tako da je Isus samo prividni čovjek kako su neki heretici vjerovali. U tom slučaju nije ni trebao postati prividnim čovjekom, što će mu to? U Mt 26:53-54 Isus u trenutku uhićenja govori da se to dogodi zato da se ispune Pisma i da mora ispiti kalež kojeg mu pruža Otac. Opet ide tragom velikih starozavjetnih patnika poput Joba, ali uvijek imajući u vidu Izaijinog Slugu Jahvinog: "Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti. Zato ću mu mnoštvo dati u baštinu i s mogućnicima plijen će dijeliti, jer sam se ponudio na smrt i među zlikovce bio ubrojen, da grijehe mnogih ponese na sebi i da se zauzme za zločince." (Iz 53:11-12).

Zašto Isus na križu kaže : Bože, Bože zašto si me ostavio, ako je Isus Bog?Opet treba uzeti u obzir Isusa kao onog koji ispunjava Pismo: on i na križu citira Psalam 22, preuzimajući na sebe ulogu Sluge Jahvinog iz Izaije 53.

Zadnja izmjena: Bernard; Pet sij 21, 2011 17:22; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet sij 21, 2011 17:01 

Zašto Isus ako je Bog (i ima sva znanja kao i Bog) kaže kada ga pitaju za sudnji dan: nitko osim Oca nezna dan kada će biti "sudnji dan"?

To je u istoj kategoriji kao i Isusova izjava da nije u njegovoj vlasti dati Ivanu ili Jakovu da sjede s njegove desne i lijeve strane za stolom u Kraljevstvu Božjem, jer ta mjesta pripadaju onima "kojima je to određeno". Određeno je očigledno prije Isusova dolaska na zemlju, pa takvo što nije bilo u njegovom zemaljskom poslanju. Međutim, sve postaje sasvim drukčije kad pogledamo i druga mjesta u Novom Zavjetu koja se odnose na Isusovu ulogu u Sudnjem danu. Što mislite, zna li Uskrsli Isus iz Knjige Otkrivenja kada će biti Sudnji dan? "Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu. Vikahu iza glasa: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?" I svakome je od njih dana bijela haljina i rečeno im je neka se strpe još malo vremena dok se ne ispuni broj njihovih sudrugova u službi i braće njihove koja imaju biti pobijena kao i oni. (Otkr 6:9-11). Jasno je da Bog odgađa Sudnji dan zbog nekih razloga i da je to izvjestan razlog zašto Isus na zemlji nije htio jasno odrediti točan datum svojega dolaska, iako isti Isus u Otkrivenju zna svaki detalj svojeg drugog dolaska. O točnom danu i "sad je čas" odlučuje Otac, a stvar će provesti Sin. I još: "Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, »a tisuću godina kao« jedan »dan.« Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju. (2Pt 3:8-9). Dakle, kad se pojavi pitanje zasnovano na jednom biblijskom mjestu, to pitanje treba provjeriti u kontekstu cijele Biblije pa ćemo tada dobiti uvjerljiv odgovor. Bod odgađa Sudnji Dan iz stanovitih razloga, a Sud je predao svojemu Sinu. Pa sad recite da Isus nema pojma o čemu govori.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata