|
dragi hrki, tvoja pitanja nažalost vrlo su česta i kod samih katolika, pokušat ću ti odgovoriti na njih na način na koji im ja govorim.
- zašto se toliko ističe Sinovstvo Isusovo, zašto nam je ostavljeno toliko problema kod budućeg širenja naše vjere, zašto Isus ako je Bog i ima sva znanja kao Bog ne zna kada je sudnji dan
Vjera se ne može gledati razumom, već čežnjom srca da duhom razumijemo i srcem vidimo. Sav Kristov život jest Objava Oca (Iv 14/9) Tko vidi mene, vidi Oca. U trenutku kada Isus uzima svitak i čita Pismo, na kraju kaže - danas se Pismo ispunilo - (Lk 4/18-21) zamalo su ga kamenovali, što bi se dogodilo da je na svakom koraku isticao da je i sam Bog, također Isusovo Sinovstvo važno je za nas jer smo uronjeni u Krista - krštenjem od Božjeg stvorenja, postali mo Božja djeca. Krštenjem postajemo Kristovi udovi. Gal 3 - svi ste sinovi Božji, po vjeri, u Kristu Isusu -
Također nije problem širiti vjeru, problem je kod nas koji to želimo u tome koliko smo svezani obzirima i tuđim mišljenjima o nama samima, o njihovim reakcijama i eventualnim neugodnostima koje nas na tom putu očekuju. Bog je čovjeku dao slobodnu volju i poštuje nas više nego mi sami sebe, to je razlog zašto često idemo linijama lakšeg otpora i za svojim požudama (posljedica istočnog grijeha).
pogledaj starog kralja koji je predao svu vlast svome sinu kraljeviću, kraljević zna sve što i kralj, i narod ga naziva mladim kraljem (vel. britanija kraljica i kraljica majka) Otac i Sin u svemu se slažu i to toliko jakom ljubavlju koja se zove Duh Sveti, kako nešto od Oca i Sina da isto ne bude kralj. U svemu jednako razmišljaju, jednako žele, jednako ljube....... Otac je Stvoritelj, Sin Otkupitelj, Duh Sveti Posvetitelj, no, Otac (kraljica majka) ima pravo samo u jednoj stvari (dogovorno) staviti veto. Isus, se utjelovio da izvrši Očevu volju, time nam očituje ljubav Božju prema nama, može li onda ne biti Bog, a i Sin je.
Bog je svijet učinio jednostavnim, ali ga mi volimo iskomplicirati (kao da ćemo više otkriti ako više zapetljamo u intelektualna promišljanja) i teško nam je zbog svojih krivih stavova razumjeti.
- zašto Isus na maslinskoj gori moli Oca, zašto Isus na križu kaže, Bože, Bože zašto si me ostavio, ako je Isus Bog.
Prorok Izaija 53 kaže .... A On je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava, za naše grijehe, probodoše njega, za opačine naše njega satrije, radi našeg mira, NJEGOVE NAS RANE ISCIJELIŠE -
I u krunici Žalosna otajstva molimo koji je radi nas krvavim znojem se znojio itd., ne radi nekoga drugoga već radi nas. Isus je otišao u pustinju i proživio kušnju sa đavlom, krstio se a Ivan svjedoči da je to onaj jer da je vidio Duha Svetoga da je sišao na njega. Međutim od trenutka Isusove agonije, Duh Sveti se povukao, Isus je bio samo čovjek, odrekao se svoje božanske osobnosti, jer to je bio jedini način da u potpunosti prođe svu našu bol i patnju, našu nemoć . Zato je potrebno krunicu meditirati da bi spoznao milošću Božjom što je Isus proživio. U trenutcima dok se znojio krvavim znojem pozivao je prijatelje da mu se pridruže jer je znao što ga očekuje (od muke psihe znojio se krvavim znojem), no i tu je doživio našu čestu odbačenost od najbližih kada su nam najpotrebniji (rane odbačenosti, usamljenosti),zar se u teškim situacijama ne obraćamo Bogu , Bože ukloni ovu bol od mene, ili Bože zašto si me ostavio, Isus je u tim situacijama samo nosio kako govori prorok Izaija naše probleme, bolesti, grijehe, nemire, strahove, izgubljenosti u situacijama, tijelo mu je bilo sve iznakaženo - za sve naše grijehe i naše bolesti. Pokušaj sebe zamisliti u Isusovoj situaciji, razmišljaj da moraš proći sve ono što je on prošao, i dobit ćeš odgovor koliko je u tim trenutcima Isus bio čovjek za nas. Kao što je na križu Ivanu predao Majku, Ivan je predstavljao čovječanstvo, tebe i mene, Marija je i tvoja i moja majka.Kako? Po Isusu Kristu po kojem smo posinjeni sinovi Božji.
|