Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 14:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 06, 2011 22:20 

Rio je napisao/la:
Mislim da si definitivno pretjerao s ovim navijačkim tonom.

Mislim da mi je Cunjozu ili netko još ranije rekao da je cilj na forumima pisanje svojih iskustava i svjedočanstva o nečemu, tema ovdje je časopis Book (iako nas je to odvelo i do Kristofora ranije) i želim napisati svoje iskustvo o tome, koje je moram priznati pozitivno, ne savršeno, nego pozitivno i ne znam zašto po tome ispada da je to hvalisanje. Onda bi mogli reći da vi u većini slučajeva samo grdite sve što je vezano za Kristofore ili bolje rečeno, gospodina Lončara. I nemojte me krivo shvatiti, no sve više ovo izgleda kao da stvarno postoji nešto osobno nerazriješeno između vas dvoje, jer samo od vas vidim da pišete baš ono direktno i sve negativno o gospodinu Lončaru, ne razumijem to. Sigurno je gospodin Lončar napravio i određenih grešaka, no ipak je napisao i nekoliko knjiga i osnovao zajednicu i surađuje sa mnogima iz katoličke crkve i dosta toga se događa, seminari i slično, da li možete vi reći nešto za sebe od toga, s obzirom da ga samo kritizirate?

Htio sam reći, ako to sve podupiru određeni svećenici koji ipak u hrvatskom narodu slove kao neki karizmatici, da onda nije to baš sve tako krivo, kako se želi prikazati ili bolje rečeno želite prikazati, ne vjerujem da bi oni baš to samo tako podupirali (primjerice imate testova od fra Zvjezdana u Book-u, vidjeli smo da piše i don Kačunko), tako da ne radim duhovnu legislativu i ono u što sam siguran, jer čini mi se da sam čak i u Book-u pročitao ili sam negdje to čuo na seminaru ili negdje, da svaki biskup svakog mjeseca dobiva taj časopis Book(slobodno provjerite na Kaptolu) i traženo je da se očituju ili daju svoje prijedloge, ne znam točno što je tu bilo, tako da mislim da su itekako upućeni u ono što u njemu piše i vjerojatno bi već reagirali da je nešto tako krivo u njemu, pa tako i Varaždinski biskup između ostalog.

Tema ovdje je časopis Book i iskustva i mišljenja ljudi. I ja se slažem da ima itekako dobrih drugih časopisa, no ponavljam, tema je Book i sam administrator nas je na to upozorio. Ja nisam nigdje napisao da ja Book nešto savršeno, niti sam napisao da je ta zajednica Kristofori savršena ili pak gospodin Lončar, jer to bi bila laž, znamo tko je Savršen, samo iznosim svoje iskustvo o svemu tome. Neki su napisali da im Book u nekim dijelovima nije OK, neki da ima i dobrih stvari i to je OK.

A što se ICCRS-a i Vatikana tiče, znam što su oni i nigdje nisam ni napisao da je gospodin Lončar desna ruka ICCRS-u, no ako su oni dali baš Kristoforima da rade onaj film o karizmaticima za čitav svijet, a mogli su ga dati nekome u Italiji, Americi ili što ja znam i ako sam dobio odgovor (jedino ako lažu, što ne vjerujem) da je gospodin Lončar zadužen za pronalaženje financija za ICCRS, nije baš da je to samo nešto površno, a kao što sam pisao ranije, može se to provjeriti, a pošto sam se na Jelenovcu prijavio da dobivam SMS poruke o redovnim molitvenim susretima Kristofora u Koprivnici, iako baš nisam čest gost na njima zbog raznih obaveza, dobio sam SMS da je ovu subotu redovni susret, a s obzirom da radim, reći ću supruzi da otiđe na taj susret i traži ili od gospodina Lončara ili od nekoga da joj pokažu taj ugovor sa ICCRS-om, pa kad ga vidi, tražit će da joj dopuste da zapiše neku rečenicu iz ugovora koja govori koji točno odnos je između Kristofora i njih ili nešto što ih povezuje, pa ću staviti na forum, ako joj to dopuste. No svatko sam može to provjeriti.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 22:45 

adrijana je napisao/la:
Ako se to misli da su potražili pomoć upravo svećenika, čini mi se nevjerojatnom tvrdnja da ih je ovaj poslao bilo hodžama bilo bijelim magovima.

Nažalost iz osobnog iskustva znadem slučaj gdje je svećenik moju majku na jednoj ispovijedi, koja ga je tražila pomoć za bolesnog brata (o kojem sam ranije pričao da sam ga izgubio), uputio, ne bi vjerovali, hođi Marici ili tako nešto u Sarajevo da tamo potraži pomoć ili Zeljku ili tako nešto ili još nekome koji je radio sa nekakvim kristalima ili viskovima ili tako nešto, jedan od najvećih sotonista u to vrijeme u HR. No svećenicima nije to u jednu ruku za zamjeriti, iako itekako imamo puno o tome i u KKC-u i samoj Bibliji, no na teologiji se na zaprepaštenje ništa već jako dugo ne uči o demonologiji, tako da svećenici nisu ni svjesni nekih stvari.

Na predavanjima gospodina Lončara više puta, stvarno više puta sam čuo baš ovo što vi navodite da nisu sve bolesti duhovne (to treba uvijek dobro provjeriti i vidjeti što je uzrok nečega, kao što ste također naveli) i mnogo puta sam čuo baš ovo kako postoje i liječnici koji su svakako tu dani od Boga, no ponekad je nažalost problem što se čovjek ne može uzdati u Crkvu (župnika, kapelana ili slično) da oni vidi gdje je problem u stvarnosti, već psihijatri određuju gdje je problem i određuju lijekove koji u određenim slučajevima ne pomažu i opet nažalost moram to posvjedočiti, jer je taj problem imala i moja majka, da sad ne idem u detalje (ako treba mogu posvjedočiti).

A na stranici Kristofora se pod rubrikom „Za one u potrebi za molitvom“ u „Smjernicama za poslužitelje“ između ostalog potiče slijedeće: „6. Poticati potrebne da koriste usluge liječnika jer je Bog i njih htio da nam služe.“ Cijele smjernice mogu se vidjeti na : http://www.kristofori.hr/hr/molitvene_potrebe.html

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Pet sij 07, 2011 01:25 
Administrator

Svaki svećenik jako dobro zna da se katolik magijom ne smije baviti. Pogledaj privatnu poruku.

Vrh

PostPostano: Pet sij 07, 2011 21:35 

Samo da malo preciznije objasnim ovo što sam pisao o svećeniku koji je moju mamu slao na „krivo mjesto“. Danas sam detaljno razgovarao sa majkom i pitao ju što je točno bilo i možda sam se malo krivo izrazio, za što se ispričavam, no rezultat je u konačnici bio isti.

Majka je došla na ispovijed u katedralu, no prije toga je čula za tu Maricu iz Sarajeva koja se bavila magijom i na taj način je "pomagala" ljudima. Majka je bila očajna jer je brat bio izuzetno bolestan i iako je znala da je to krivo, objasnila je svećeniku što je na stvari i kome kani ići, a on je itekako dobro znao o kome je riječ i ona ga je pitala da li da ide tamo i on joj je rekao da ide, odnosno citiram majku: "Otiđite, pa neće vas ta žena pojesti!"

Nije joj on preporučio to (to je bilo prije 20 i nešto godina, pa sam zaboravi detalje), no odobrio joj je i poticao da otiđe tamo, iako je znao o čemu se radi, tako da imam to vlastitio svjedočanstvo, no sigurno su i drugi ljudi doživjeli nešto slično u raznim situacijama.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 14:35 

Psalam_118_8 je napisao/la:
Majka je došla na ispovijed u katedralu, no prije toga je čula za tu Maricu iz Sarajeva koja se bavila magijom i na taj način je "pomagala" ljudima. Majka je bila očajna jer je brat bio izuzetno bolestan i iako je znala da je to krivo, objasnila je svećeniku što je na stvari i kome kani ići, a on je itekako dobro znao o kome je riječ i ona ga je pitala da li da ide tamo i on joj je rekao da ide, odnosno citiram majku: "Otiđite, pa neće vas ta žena pojesti!"

Treba uzeti u obzir da u ovakvim slučajevima vjerojatno svećenik pokušava razumjeti majčinske osjećaje prema djetetu i da bi ona sve napravila da dijete ozdravi. Nemojmo zaboraviti da se tijekom ispovijedi i opraštaju grijesi, pa ako je majka znala da je to grijeh, kako ne bi i svećenik znao... Ipak ne znamo sve detalje priče.

Citat:
no ponekad je nažalost problem što se čovjek ne može uzdati u Crkvu (župnika, kapelana ili slično) da oni vidi gdje je problem u stvarnosti, već psihijatri određuju gdje je problem i određuju lijekove koji u određenim slučajevima ne pomažu i opet nažalost moram to posvjedočiti,

Uzmimo recimo za primjer roditelje koji imaju bolesnu djevojčicu. Može biti da je smatraju opsjednutom, jer su oboje izrazito religiozni. Dođu k svećeniku i traže od njega da moli tzv. otkletvene molitve. Djevojčici tijekom vremena biva jednako ili čak gore, a roditelji odbijaju dijete odvesti k psihologu ili liječniku, misleći unaprijed da im ovi ne bi mogli nikako pomoći... U ovakvom slučaju, roditelji iako bi imali sasvim dobre namjere učinili bi grijeh propusta, a da ne govorimo o tome da bi ih Zavod za socijalnu skrb optužio za nemar oko zdravlja djevojčice...

Citat:
Ali, istražujući o evoluciji, došao sam na zaključke sa XV. međunarodnog simpozija "Kršćanstvo i evolucija“ koji je priredio KBF u Splitu (možete pogledati na slijedećem linku), gdje bih rekao da katolički teolozi misle da pojedini nauk crkve nije baš najtočniji pa su ga odlučili promijeniti:
http://www.kbf-st.hr/dok/simpoziji/15%2 ... 0KBF-u.pdf

Zaključak je bio da „Preostaje nam da u svjetlu novih spoznaja preformuliramo nauk o stvaranju, pitanje istočnoga grijeha, zla i patnje, slobode i odgovornosti te način Božjega djelovanja. Prosudbe i promišljanja, spoznaje i poticaji pomoći će nam u dubljoj intelektualnoj i teološkoj formaciji, a time i u kvalitetnijem daljnjem radu, zaključio je dekan proglasivši simpozij zatvorenim.“

Dosadašnji nauk o stvaranju ne da "nije baš najtočniji", nego su mnoga pitanja bila ostavljena bez pravog odgovora, o nekim stvarima se nedovoljno znalo, a sada postoji mogućnost da se taj nauk upotpuni i ljude dovede k vjeri koja neće biti protivna razumu.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 19:58 

Drago mi je što je rasprava na forumu krenula u pravom smjeru, tj. o časopisu Book.
Što se tiče mojeg gledanja na taj časopis smatram da je jako lijepo dizajniran (grafičar sam po struci pa mogu reći Bookovci svaka čast na dizajnu). Što se tiče slika, odnosno ilustracija u časopisu, mogu reći da su ok iz razloga što mi se čini da je časopis dizajniran tako da bude pristupačniji mladima, što sam se kasnije i sam uvjerio kada su me neki prijatelji tražili da vide časopis (moram tu reći da se i njima svidio dizajn i to ih je nekako navelo da i pročitaju koji odlomak u časopisu).
Što se tiče naslova pojedinih tekstova u Book-u, mislim da ipak treba pročitati cijeli tekst da bi se shvatila poanta naslova. Smatram da zasigurno nisu htjeli nikoga povrijediti pojedinim naslovom.
Teme Book-a mi se sviđaju, posebno tema u Book-u broj 8, što sam i već napisao na postu (viewtopic.php?f=3&t=1003&st=0&sk=t&sd=a&start=45), te tema „Kako prikazati misu?“ u Book-u broj 2.
Zahvaljujem Bogu za takav i slične časopise koji otvoreno govore o živoj vjeri. Drago mi je i što Book izlazi na kioscima.

Želim svima forumcima obilje Božjeg blagoslova i mira u ovoj Novoj godini!

Vrh

PostPostano: Sub sij 08, 2011 22:03 

tonytonci je napisao/la:
Drago mi je što je rasprava na forumu krenula u pravom smjeru, tj. o časopisu Book.
Što se tiče mojeg gledanja na taj časopis smatram da je jako lijepo dizajniran (grafičar sam po struci pa mogu reći Bookovci svaka čast na dizajnu).

Nama vjernicima treba list sa tekstovima vjerske tematike, a ne slikovnica. Dizajn je mladima privlačan, meni je slika malo previše na račun teksta (kao malo uređeniji 24 sata). Ja želim čitati tekst koji će me duhovno nadahnuti, a ne gledati slike - često puta i ne baš u vezi sa temom.

tonytonci je napisao/la:
...da je časopis dizajniran tako da bude pristupačniji mladima, ...

Uistinu treba svakoj populaciji pristupiti posebnim načinom, ali ne može se od vjere praviti šećerlema da bi se mladima podilazilo. Vjera nije potrošaćko društvo nego prilično težak stil života. I na to ih treba spremati.

I inače, naslov MORA veoma jasno ukazivati o čemu se radi u tekstu. U protivnom je to klasično loše novinarstvo kad se obično u nekom demantiju napiše "ispričavamo se, ali naslov i oprema redakcijski". I ti tvoju tako rade da udare dvojben ili nejasan naslov pa da onda u tekstu tražimo što je što.

Vrh

PostPostano: Ned sij 09, 2011 12:00 

Ne znam što je u tome loše i kako to oni nama "podilaze". Meni osobno ne smeta takav pristup tekstovima već me dodatno zainteresira da ih pročitam :!:

Vrh

PostPostano: Ned sij 09, 2011 14:53 

Da barem imamo još jednog sv. Makslimilijana Kolbea i još jedan Rycerz Niepokalanej. Imam spise sv. Maksimilijana te među njima njegove članke koji su odlični. Pravi vitez za vjeru. Pravo pravovjerje. Pravo nadahnuće.

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 19:41 

adrijana je napisao/la:
Treba uzeti u obzir da u ovakvim slučajevima vjerojatno svećenik pokušava razumjeti majčinske osjećaje prema djetetu i da bi ona sve napravila da dijete ozdravi. Nemojmo zaboraviti da se tijekom ispovijedi i opraštaju grijesi, pa ako je majka znala da je to grijeh, kako ne bi i svećenik znao... Ipak ne znamo sve detalje priče.

Majka je i sama jednim dijelom znala da griješi i da je pogriješila, zbog čega je trebalo mnogo Božjih intervencija da se neke stvari time učinjene isprave i baš je od tog svećenika tražila da joj kaže, NE, NE SMIJETE NIKAKO IĆI! On ju je trebao poslati ili liječniku ili detaljnije porazgovarati s njom ili ju uputiti nekome unutar crkve. Da je vjerojatno došla ne nekog drugog svećenika, to se ne bi desilo i mnogo manje patnje, uz već svu postojeću, bi imala u životu. To me podsjeća na ono, u ime ljubavi se sve smije pa i ubiti. On je znao da se magijom nikako ne smije baviti i nije ju ni pod kojim uvjetima tamo smio slati, odnosno to joj odobriti. A znamo što je ispovijed, po ovome ispada da se ona unaprijed ispovjedila za nešto što će tek učiniti, a to se protivi itekako onome „da ću se popraviti i da neću više griješiti“. Ovo je igranje sa Bogom po vašem. Svećenici su također ljudi koji su iznimno napastovani (koliko samo slušamo o pedofiliji i homoseksualizmu) koji trebaju naše molitve i potporu.

Imam osjećaj da vi mislite da sam ja protiv svećenika, protiv crkve, protiv hrvatske i slično, a to je definitivno neistina. Pogledajmo što se događalo sa svećeništvom i pa čak i samim papama unutar crkve. Sve je moguće i sotona je vrlo lukav i mnogo godina sam i sam vjerovao kako je sve divno krasno, no uz nekoliko situacija koje su mi se dogodile u životu shvatio sam da je potrebno mnogo molitava za hrvate, a posebno svećenike, a ne hvaljenja kako smo mi katolici, jer nam to neće ništa pomoći na koncu. Vodeći smo po psovki i vrlo visoko po abortusu (ili smo nedavno bili).

Čitao sam i jednu knjigu gdje jedan svećenik svjedoči, koji je sam prije bio jedan od najvećih sotonista (jer su mu roditelji bili sotonisti i posvetili njegov život sotoni) i koji je izlazio iz tijela i napadao sa demonima razne crkve, pričao je i o snazi molitve i slično, no na koncu je bio zarobljen u borbi protiv anđela i molitve vjernika te crkve i od onda se obratio. To nije priča nego svjedočanstvo. Nemojmo se zavaravati.

Citat:
U ovakvom slučaju, roditelji iako bi imali sasvim dobre namjere učinili bi grijeh propusta

Ja se slažem i prije sam to napisao da su doktori itekako bitni i da su svećenici dužni slati ljude i doktorima, htio sam reći, da mnogi župnici nisu adekvatni prepoznati neke stvari, pa čak ni nakon što ljudi dođu od doktora.

Citat:
Dosadašnji nauk o stvaranju ne da "nije baš najtočniji", nego su mnoga pitanja bila ostavljena bez pravog odgovora, o nekim stvarima se nedovoljno znalo, a sada postoji mogućnost da se taj nauk upotpuni i ljude dovede k vjeri koja neće biti protivna razumu.

Ja sam i sam bio skeptičan prema svemu tome, no uz razmišljanja, molitvu i knjigu Postanak od Rusarina (gdje su sami mnogi evolucionisti u namjeri da dokažu suprotnost postali vjernici) mnoge stvari vam se razbistre, a kao što sam napisao, Crkva je lukava i mnoge stvari ni ne pobija direktno, ali ih ni ne priznaje direktno, imate mnogo takvih situacija unutar Crkve.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 21:45 

Majka je i sama jednim dijelom znala da griješi i da je pogriješila, zbog čega je trebalo mnogo Božjih intervencija da se neke stvari time učinjene isprave i baš je od tog svećenika tražila da joj kaže, NE, NE SMIJETE NIKAKO IĆI! On ju je trebao poslati ili liječniku ili detaljnije porazgovarati s njom ili ju uputiti nekome unutar crkve. Da je vjerojatno došla ne nekog drugog svećenika, to se ne bi desilo i mnogo manje patnje, uz već svu postojeću, bi imala u životu. To me podsjeća na ono, u ime ljubavi se sve smije pa i ubiti. On je znao da se magijom nikako ne smije baviti i nije ju ni pod kojim uvjetima tamo smio slati, odnosno to joj odobriti. A znamo što je ispovijed, po ovome ispada da se ona unaprijed ispovjedila za nešto što će tek učiniti, a to se protivi itekako onome „da ću se popraviti i da neću više griješiti“. Ovo je igranje sa Bogom po vašem. Svećenici su također ljudi koji su iznimno napastovani (koliko samo slušamo o pedofiliji i homoseksualizmu) koji trebaju naše molitve i potporu.

Priča je vaša pa se ja nemam pravo miješati ili ispravljati, samo ostavljam možda malu mogućnost verziji: da možda svećenik i nije pravo znao tko je ta žena kojoj je namjeravala otići majka...

Citat:
Imam osjećaj da vi mislite da sam ja protiv svećenika, protiv crkve, protiv hrvatske i slično,

Apsolutno ne.

Citat:
Pogledajmo što se događalo sa svećeništvom i pa čak i samim papama unutar crkve. Sve je moguće i sotona je vrlo lukav i mnogo godina sam i sam vjerovao kako je sve divno krasno, no uz nekoliko situacija koje su mi se dogodile u životu shvatio sam da je potrebno mnogo molitava za hrvate, a posebno svećenike, a ne hvaljenja kako smo mi katolici, jer nam to neće ništa pomoći na koncu. Vodeći smo po psovki i vrlo visoko po abortusu (ili smo nedavno bili).

Oprostite, ali nadam se kako ovo potcrtano ne znači da želite reći kako su svećenici grješniji od nas prosječnih Hrvata...?

Citat:
Čitao sam i jednu knjigu gdje jedan svećenik svjedoči, koji je sam prije bio jedan od najvećih sotonista (jer su mu roditelji bili sotonisti i posvetili njegov život sotoni) i koji je izlazio iz tijela i napadao sa demonima razne crkve, pričao je i o snazi molitve i slično, no na koncu je bio zarobljen u borbi protiv anđela i molitve vjernika te crkve i od onda se obratio. To nije priča nego svjedočanstvo. Nemojmo se zavaravati.

Smijem li upitati je li to svjedočanstvo "Bitka u nebu"?

Citat:
Ja sam i sam bio skeptičan prema svemu tome, no uz razmišljanja, molitvu i knjigu Postanak od Rusarina (gdje su sami mnogi evolucionisti u namjeri da dokažu suprotnost postali vjernici) mnoge stvari vam se razbistre, a kao što sam napisao, Crkva je lukava i mnoge stvari ni ne pobija direktno, ali ih ni ne priznaje direktno, imate mnogo takvih situacija unutar Crkve.

Mislim da se cijela ova stvar tiče zapravo odnosa znanosti i Crkve i obrnuto. Mnoge stvari bismo riješili kada bismo definirali koji je valjan odnos Crkve (i teologije) prema znanosti.
Usput, na temi smo o Booku, pa vas moram upitati što mislite o najnovijem tekstu "Je li Katekizam out?"

Vrh

PostPostano: Uto sij 11, 2011 22:20 

adrijana je napisao/la:
Oprostite, ali nadam se kako ovo potcrtano ne znači da želite reći kako su svećenici grješniji od nas prosječnih Hrvata...?

Ne, nikako, to niti ne mislim niti sam to htio reći, nikako, to je sve bilo u kontekstu toga, ono što sam pisao za mamu, da svećenici također mogu pogriješiti i pasti pod napast, pa tako i u ovom slučaju sa mamom, no po onome što mama kaže, on je znao kud ju je slao, no nećemo više o tome, jer to ni nije tema :D

Citat:
Smijem li upitati je li to svjedočanstvo "Bitka u nebu"?

Da, u pravu ste, tako je bio naslov.

Citat:
Usput, na temi smo o Booku, pa vas moram upitati što mislite o najnovijem tekstu "Je li Katekizam out?"

Pretplatnik sam Book-a i nažalost nisam još dobio doma novi broj, no kad pročitam, javim se :)

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Čet sij 13, 2011 22:39 

Citat:
Citat:

Pretplatnik sam Book-a i nažalost nisam još dobio doma novi broj, no kad pročitam, javim se :)

Stigo Book :)

Pročitao sam taj članak i moram priznati da o pateru Pio-u znadem jedino što sam pročitao još prije dosta godina iz jedne dječje slikovnice koju sam kupio sinu na jednom Interliber-u, na zanimljivo mi je to kako se uvijek nađe, pa čak i unutar crkve (Gemalli) netko tko nešto želi krivo prikazati, no Istina uvijek na kraju pobjeđuje, to nam je utjeha :)

Zanimljivo mi je kako su kao uvod u priču upotrijebili baš zaključak sa simpozija KBF-a, iako mi ovo osobno ide nekako uz temu o samoj evoluciji, a ne uz ovu, ne znam.

Da li ste vi željeli istaknuti nešto specifično u tom tekstu o čemu bi htjeli da se raspravlja?

Vjerujem da ima i „vrednijih“ i zanimljivijih tekstova od ovih, no o tome narednih dana, bio je ovo jedan naporan dan, potrebno je napuniti baterije, duhove i tjelesne :)

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 19:43 

Pročitao sam taj članak i moram priznati da o pateru Pio-u znadem jedino što sam pročitao još prije dosta godina iz jedne dječje slikovnice koju sam kupio sinu na jednom Interliber-u, na zanimljivo mi je to kako se uvijek nađe, pa čak i unutar crkve (Gemalli) netko tko nešto želi krivo prikazati, no Istina uvijek na kraju pobjeđuje, to nam je utjeha :)

Zanimljivo mi je kako su kao uvod u priču upotrijebili baš zaključak sa simpozija KBF-a, iako mi ovo osobno ide nekako uz temu o samoj evoluciji, a ne uz ovu, ne znam.

Ovaj članak sam zamijetila otprve (baš radi tog zaključka sa simpozija KBF-a), inače nisam sve članke pozorno pogledala (da netko ne pomisli da samo tražim nešto radi kritiziranja). Slažem se da u novom broju ima sigurno puno zanimljivijih i boljih članaka, ali malo bih prokomentirala upravo ovaj, “Je li Katekizam OUT?”

Dobro ste primijetili kako su taj zaključak teologa o evoluciji ukomponirali u priču o pateru Piu i njegovom utjecajnom osporavatelju dr. Gemelliju, koji je usput bio i evolucionist. Znakovito je kako su teologe usporedili sa “zločestim” Gemellijem, a sebe solidarizirali s dobrim paterom Piom. Čak i više, citiram, ovdje ima nekoliko teških rečenica:

Nas koji vjerujemo u biblijsku istinu o stvaranju te ono što o Stvaranju govori Katekizam Katoličke Crkve, evolucionisti stavljaju u istu grupu s padre Pijom u grupu s psihički bolesnima. Oni imaju namjeru promijeniti nauk Crkve kako bi se Crkva konačno uskladila s propalom idejom evolucije. Jedva čekam da vidim gdje će se u njihovom novom učenju naći: prvotno savršeno dobro stvoren svijet i besmrtni čovjek bez grijeha ispunjen Duhom Svetim, đavao, duhovna smrt, osobna odgovornost za grijeh, otkupljenje Isusa Krista, ponovno rođenje u Duhu Svetome… Te teologe se ne poziva na odgovornost, nego ih se podržava, dok se karizmaticima koji govore o svemogućem Bogu itekako traži bilo što kako bi ih se zaustavilo. Karizmaticima se predbacuje da evangeliziraju radi svoje slave – a ja se pitam: zašto to rade gemellijevci? (Book, siječanj)

Mislim da prosječnom čitatelju nije jasno kojim povodom se Uredništvo osjeća napadnutim od strane evolucionista, pošto navode zaključak teologa iz listopada 2009, kad još Book nije uopće izlazio?
Jesu li uopće svi karizmatici ujedno i kreacionisti (Book se solidarizirao sa svima)?
Imaju li svi teolozi koji govore o evoluciji namjeru promijeniti nauk Crkve? Kroz zadnjih 50 godina čini mi se da je puno više onih koji evoluciju prilagođavaju nauku, a ne obrnuto. I tu su neka vrlo produhovljena rješenja koja izgledaju puno realnije od bajkovitih, nerealnih prikaza raja zemaljskog (kao iz slikovnice) u kojem je sve “savršeno dobro”. Što uopće znači to “savršenstvo”? Takav suvremeni nauk razvija se već 50 godina, ne znam je li autor čitao išta od toga, kad zaključuje “jedva čekam da vidim”…
Uostalom, nikad nije kasno za učenje…

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 19:53 

Kad vidim samo ovako fragmentarno što nam pojedinci prenesu navode iz Book-a ponovno se utvrdim u odluci da ga ne kupujem, i tako podržim Lončarev samosvojni apostolat. S druge strane trebalo bi ga imati, pa neopreznima prispodobiti pojedine pretjerane ili pogrešne konstrukcije - što hvala Bogu bar donekle odrađuje Adrijana. Hvala Adrijana. :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata