Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 14:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 02, 2011 19:45 

adrijana je napisao/la:

Imam taj broj, ali ne vidim u spomenutom članku nekakvo pozivanje na privatne objave, pa bih molila objašnjenje.

Pogrešno napisah; to nije bila privatna objava, nego je Lončar molio i-kako napisa-Duh Sveti mu je nešto pokazao. Čim nađem taj broj (upao mi je u gomilu časopisa i papira) citirat ću ga točno.

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 19:49 

Ivana_Franciska je napisao/la:
Opet ću pohvaliti BOOK..i drago mi je da ga je i Bernard pohvalio i da smo se vratili na početak i naslov teme!

Pa dobro, nisam ga baš jednoznačno pohvalio zbog tamo nekih slabosti za koje se nadam da će s vremenom nestati jer inače mogu smutiti neupućene ljude, ali priznajem da Lončar i ekipa imaju petlju upustiti se u nešto što zahtijeva velik angažman i trud, a isto tako spremnost na kritike svih vrsta. Ipak, ugradnja firewalla protiv stanovitih protestantskih virusa neće biti naodmet.

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 13:27 

Nisam čuo za taj časopis o kojem pišete pa sam skinuo s net-a 1 broj od siječnja 2010. godine da vidim kakav je to časopis. Prvo što mi je upalo u oko je naziv teksta Tko je peder?, ali vidim da je to namjerno napisano kao pogrdni naziv za homoseksualnu osobu. Mislio sam da je to neki ozbiljniji časopis što se tiče dizajna stranica. Cijena od 15 kuna nije velika za mjesečnik. Mene auto klub dođe 13 kuna kao dvotjednik, a ostali tisak ne kupujem kad ima na net-u.
Smatram da se teme u vezi vjere nebi trebale prikazivati u tako dizajniranom časopisu. To se odnosi na new age izgled časopisa, zatim prevelike dosadne slike koje narušavaju ozbiljnost lista koji se naziva mjesečnik za promicanje kršćanskih vrednota. Npr. na 60 i 61 strani je slika nekog nabildanog lika u trapericama, a naslov 7 glavnih grijeha. Tu se sad navode ti grijesi i vrline i kreposti, poniznost, darežljivost, ljubav..........Ne znam, meni to sve djeluje prebanalno i graniči s kičem, a govori se o ozbiljnim stvarima. Jedino mi se sviđa na 43 strani tekst Slika Sv. Josipa, a i dizajn stranice je primjeren tekstu. Bilo bi puno bolje da su išli na takav smireniji i diskretniji izgled časopisa. Vjerojatno ima dobrih tekstova, ali mene odbija takav izgled časopisa koji je vjerojatno dizajniran na način da se svidi mlađoj populaciji.

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 13:40 

Don Anđelko Kaćunko na svom blogu najavljuje kako će u "sjajnom časopisu Book za siječanj" objaviti tekst sličan ovom na http://blog.vecernji.hr/don-kacunko/201 ... ski-bozic/

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 14:02 

U razgovoru s mojim dobrim prijateljem dotakli smo se teme oko časopisa Booka te njihovog izdavatelja Kristofora te osobe Josip Lončar koji se veže uz njih.Nisam osobito upoznat s radom istih a taj časopis Book čini mi se pomalo "ortodoksnim",dali oni imaju veze uopće s Kaptolom te usto i s svetom stolicom (imam neki predosjećaj da ne),zapeo mi je za oko njihov članak o evoluciji.Ja sam mislio da su već tri pape u posljednjih 60god, se djelomično složili s znanstveno prihvaćenom činjenicom (neformalno je priznali) oko evolucije te koliko mi je poznato Anglikanska Crkva u Engleskoj se čak ispričala potomcima Charlesa Darwina her su ga proglasili heretikom zbog odbacivanja kreacionizma.Može li mi tko ovdje pomoći da svatim o čemu je ovdje rijeć?

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 15:06 

Barnaba je napisao/la:
Don Anđelko Kaćunko na svom blogu najavljuje kako će u "sjajnom časopisu Book za siječanj"

Sjajnom?

Vrh

PostPostano: Pon sij 03, 2011 23:20 

Bernard je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Don Anđelko Kaćunko na svom blogu najavljuje kako će u "sjajnom časopisu Book za siječanj"

Sjajnom?

Da si pročitao članak s linka vidio bi da je don Anđelko baš upotrijebio takav izričaj koji sam ja stavio pod navodnike. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto sij 04, 2011 10:51 

Pročitao sam Kaćunkov tekst. On Book smatra sjajnim.Ja ga ne smatram sjajnim zbog primjedbi koje već navedoh, nego radije korisnim na više područja, ali ne na svima. Napravio sam nekakav pregled i broj korisnih članaka premašuje broj onih koji vrte kontroverzne teme.

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 19:18 

Mihael je napisao/la:
. Prvo što mi je upalo u oko je naziv teksta Tko je peder?, ali vidim da je to namjerno napisano kao pogrdni naziv za homoseksualnu osobu. .

Čitao sam broj i ima ga doma o kojem pričate i meni su odmah počeli u oči upadati i pomalo me šokirati takvi natpisi kao što ste rekli, „Tko je peder“, mislio sam što je sad ovo, no kad krenete čitati vidite da pisac ustvari upozorava na problem današnjice: „Htio bih da se ipak svi malo zaustavimo i razmislimo. Htio bih da izbjegnemo bilo kakvu osudu i izrugivanje jer znamo da su i osuda i izrugivanje suprotne karakteru Isusa Krista. Nemojmo suditi kako sami ne bi bili osuđeni i ne rugajmo se kako se to isto ne bi dogodilo našoj djeci i unucima". No, mislim da je to namjerno tako iz određenog razloga.

Vjerojatno nije svagdje baš pogođeno sve u skladu teme (slike i slično), no moje mišljenje je kao što sam i ranije pisao, da nije problem ljudima koji su barem malo u kontaktu sa Gospodinom, koji su u Crkvi, pročitati Glas koncila ili bilo što drugo, neki župni list ili neki od listova koje su forumaši ranije spominjali, meni osobno je najbolji časopis naš župni Sveti Križ (koji nije ni približno zadnji krik design mode :) ), jer se dotiče i naše župe i ima super tema, jer imamo super župnika :) , no nažalost, ljudima koji su „izvan“ crkve, sve to izgleda previše „crkveno“ i to ih naprosto odbija, znam po mladima, ali itekako znam po mojim zahtjevnim prijateljima informatičarima, ali i drugim ljudima sa kojima sam imao prilike razgovarati, da su ostali iznenađeni kad sam donio Book. E sad, to vam je kao i u ostalim stvarima, nešto vam se sviđa, nešto ne, no nisam nikad našao nešto što bi bilo neprimjereno, iako kažem, bio sam malo šokiran i sam.

A s druge strane, mnogi crkveni časopisi imaju itekako dobre teme i za pomoć i ostalo, ali današnji svijet, kako ste rekli, posebno mlade, sam dizajn većine crkvenih časopisa odbija, a s druge strane vjerojatno je cilj Book časopisa sa ovakvim pristupom bio približiti se, ne samo ljudima koji su Boga upoznali, već i čovjeku koji još nije upoznao Boga na pravi način i vjerujem da to baš žele napraviti i raznim naslovima na početnim stranicama, koji onako zabadaju u oči i vjerojatno iznenađuje ljude kad vide da je to katolički časopis, a s druge strane kao da pokušavaju tamo prikazati „realno“ neke stvari, onako kako stvarno jesu u svijetu, a baš su mi to i moji prijatelji istaknuli kao nešto dobro kod raznih tema, pa sad stvarno ne znam. Znam stvarno mnoge ljude koji su počeli čitati taj časopis baš zbog takvog pristupa i na kraju ostali iznenađeni, no super mi je što me sad bar neki od kolega ne gledaju uvijek sa čudom, da ne kažem prijezirom kad počnem pričati o Bogu ponekad, jer vide da katolička crkva nije Auschwitz i da Bog nije netko tko samo kažnjava, već naprotiv.

No, kao i sve drugo, nema šanse da se nešto po izgledu svidi svima, pa vjerojatno ni tematski, jer nekome se sviđa jedan auto, drugome pak ne, pa tako ni taj časopis, no vjerujem da bi svatko mogao naći nešto za sebe.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 19:48 

Romuald je napisao/la:
U razgovoru s mojim dobrim prijateljem dotakli smo se teme oko časopisa Booka te njihovog izdavatelja Kristofora te osobe Josip Lončar koji se veže uz njih.Nisam osobito upoznat s radom istih a taj časopis Book čini mi se pomalo "ortodoksnim",dali oni imaju veze uopće s Kaptolom te usto i s svetom stolicom (imam neki predosjećaj da ne),zapeo mi je za oko njihov članak o evoluciji.Ja sam mislio da su već tri pape u posljednjih 60god, se djelomično složili s znanstveno prihvaćenom činjenicom (neformalno je priznali) oko evolucije te koliko mi je poznato Anglikanska Crkva u Engleskoj se čak ispričala potomcima Charlesa Darwina her su ga proglasili heretikom zbog odbacivanja kreacionizma.Može li mi tko ovdje pomoći da svatim o čemu je ovdje rijeć?

Reko bih da je katolička crkva vrlo mudra i oprezna kod nekih tema, pa tako i ove, niti ne pobija niti ne staje u prilog, jer ja mislim (bar nisam našao) da je igdje crkva službeno baš priznaje evoluciju, no niti ju ne isključuje (istiće se da je sve povezano sa Bogom i da bez njega nema ništa). Ali, istražujući o evoluciji, došao sam na zaključke sa XV. međunarodnog simpozija "Kršćanstvo i evolucija“ koji je priredio KBF u Splitu (možete pogledati na slijedećem linku), gdje bih rekao da katolički teolozi misle da pojedini nauk crkve nije baš najtočniji pa su ga odlučili promijeniti:
http://www.kbf-st.hr/dok/simpoziji/15%2 ... 0KBF-u.pdf

Istaknuo bih samo par zaključaka:

„Najnovija istraživanja u fizici i biologiji potvrđuju da je istinski razvoj moguć jedino ako je otvore prostor Božjem slobodnom djelovanju u svijetu.“

„Evolucija postoji i stvaranje se uvijek nastavlja, ali se to dogana zahvaljujući Božjem transcendentalnom „da“. Nema stvaranja hirom nego postoji smisleni plan. Svi evolucionisti ističu borbu za život, opstanak, ali trebali bi istaknuti borbu za druge, nesebičnost, suosjećanje, altruizam. A teolozi bi trebali – smatra prof. Balabanić – shvatiti evoluciju kao znak vremena, a znakove vremena treba znati čitati.“. „…cijela evolucija vodi savezu, odnosno novom Kristovu dolasku.“

Zaključak je bio da „Preostaje nam da u svjetlu novih spoznaja preformuliramo nauk o stvaranju, pitanje istočnoga grijeha, zla i patnje, slobode i odgovornosti te način Božjega djelovanja. Prosudbe i promišljanja, spoznaje i poticaji pomoći će nam u dubljoj intelektualnoj i teološkoj formaciji, a time i u kvalitetnijem daljnjem radu, zaključio je dekan proglasivši simpozij zatvorenim.“

Znam da Kristofori sa Sv. Stolicom surađuju, o tome smo se raspisivali na stranici 5 ove teme (viewtopic.php?f=3&t=1003&st=0&sk=t&sd=a&start=60), no kao što je Barnaba napisao don Kačunko piše za njega i hvali ga, a podržavaju ga i Fra Linić i fra Kožul, koliko znadem, moj župnik :) , a vjerujem i mnogi drugi, tako da vjerujem da i Kaptol sigurno zna.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sri sij 05, 2011 22:55 

Citat:
Znam da Kristofori sa Sv. Stolicom surađuju, o tome smo se raspisivali na stranici 5 ove teme (viewtopic.php?f=3&t=1003&st=0&sk=t&sd=a&start=60), no kao što je Barnaba napisao don Kačunko piše za njega i hvali ga, a podržavaju ga i Fra Linić i fra Kožul, koliko znadem, moj župnik :) , a vjerujem i mnogi drugi, tako da vjerujem da i Kaptol sigurno zna.

Mislim da si definitivno pretjerao s ovim navijačkim tonom. Objasnit ću ti na istinitom primjeru: više puta sam slao Božićnu ili Uskršnju čestitku sv. ocu Papi, dakle Sv. Stolici. Iz kurije je svaki puta došla čestitka uzvrata. Da li to znači da ja surađujem sa Sv. Stolicom? Naravno da ne. Osim ako ja to sebi tako hoću protumačiti, ili ako netko tako nešto slično hoće protumačiti za nekoga drugoga.

Da ti pokušam objasniti još jednom. ICCRS je servis KO pri papinskom vijeću za laike, koje vodi StanyslaW Rylko. Taj servis ICCRS može savjetovati, podržavati, slati edukativne materijale karizmaticima nacija čitavog svijeta, ali njegov posao nije da stvara, vodi ili organizira pojedine nacionalne KO, pa tako ni hrvatsku; one to moraju same učiniti što kod nas nije slučaj. Kod nas je slučaj 'slobodnih strijelaca', bilo pojedinaca kao Lončar, bilo zajednica. Niti organizirane KO ima, niti se u Crkvi radi išta mimo zajedništva - kao da bi sam Lončar mogao predstavljati hr KO. On je pribivao raznim seminarima ICCRSa i ponudio svoje služenje - promociju ICCRSa po Hr, što i čini, a to ne znači ovo što ti pišeš - podržava Sv. Stolica, Kaptol se ne buni - sve ok. Kao što sam ti već pisao, a ti se izgleda oglušio, Lončar je nama u Hr pričao drugu priču - da je on osoba koja je u ICCRSu glavna za financije, a to je neistina. Uostalom, provjeri sam tu 'jaku' vezu ICCRSa i Lončara - upiši njegovo ime na stranici, ili ime Kristofora, ili ih komunicraj mailom: http://iccrs.org/index.php/ccr
A to što Zvjezdan, Kožul i tvoj župnik podržavaju Lončara je na istom nivou kao što mene podržava Papa ili Kaptol; i ja tebe podržavam, pa što sad to konkretno treba značiti? - kršćanin treba 'podržavati' sve ljude, i sa svima 'surađivati', a ti od podrški Lončaru radiš neku duhovnu legislativu.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 12:13 

Citat:
Spomenula bi ovdje, za preporuku, časopis franjevačkih zajednica “Brat Franjo”, imam kod sebe pretposljednji broj u kojemu su izvrsni tekstovi, između ostalih, o. Raniera Cantalamessa, fra Zvjezdana Linića, fra Roze Brkića i dr. Ovo možda nije časopis za one koje privlači lijepi dizajn ili rubne teme kao što su magija i kreacionizam, ali istaknula bih ga kao primjer u kojem karizmatizam i teologija idu ruku pod ruku i daju skladan spoj duhovnosti koja nadahnjuje i oplemenjuje.

Imam brojeve časopisa Book za studeni i prosinac u kojima je započeta tema " Magija i uroci " ali ne razumijem što znači da je to rubna tema. Molio bih objašnjenje.

Slažem se da uz časopis Book ima još dobrih časopisa za preporučiti sa izvrsnim tekstovima i svjedočanstvima, kao što su već spomenuti Brat Franjo i Ljubite jedni druge u izdanju Družbe Svećenika Srca Isusova (dehonijanci).

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 12:53 

Citat:
Slažem se da uz časopis Book ima još dobrih časopisa za preporučiti sa izvrsnim tekstovima i svjedočanstvima, kao što su već spomenuti Brat Franjo i Ljubite jedni druge u izdanju Družbe Svećenika Srca Isusova (dehonijanci).

Ne samo da ima još dobrih nego si sa njima sigurniji, uglavnom nastaju među klericima, pa ima tko dati nihil opstat ili provjeru pravovjerja. Lončar za Book nema takvo osiguranje iz Varaždinske biskupije, već radi samovoljno, a rezultat je da povremeno lupeta i piše rabijatne protuministerijske osvrte pod pseudonimom mali Ivo. Ukratko, Lončar se za sve osjeća kompetentan.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 13:52 

Rio je napisao/la:
Ne samo da ima još dobrih nego si sa njima sigurniji, uglavnom nastaju među klericima, pa ima tko dati nihil opstat ili provjeru pravovjerja. Lončar za Book nema takvo osiguranje iz Varaždinske biskupije, već radi samovoljno, a rezultat je da povremeno lupeta i piše rabijatne protuministerijske osvrte pod pseudonimom mali Ivo. Ukratko, Lončar se za sve osjeća kompetentan.

Slažem se. To je i glavni problem lista na kojeg se cijeli projekt može u perspektivi nasukati.

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 19:57 

Antonio5 je napisao/la:
Citat:
Spomenula bi ovdje, za preporuku, časopis franjevačkih zajednica “Brat Franjo”, imam kod sebe pretposljednji broj u kojemu su izvrsni tekstovi, između ostalih, o. Raniera Cantalamessa, fra Zvjezdana Linića, fra Roze Brkića i dr. Ovo možda nije časopis za one koje privlači lijepi dizajn ili rubne teme kao što su magija i kreacionizam, ali istaknula bih ga kao primjer u kojem karizmatizam i teologija idu ruku pod ruku i daju skladan spoj duhovnosti koja nadahnjuje i oplemenjuje.

Imam brojeve časopisa Book za studeni i prosinac u kojima je započeta tema " Magija i uroci " ali ne razumijem što znači da je to rubna tema. Molio bih objašnjenje.

Pozdrav!

To ne znači da je tema nevažna. Katekizam jasno određuje da magija i bacanje uroka spadaju u idolatriju, te da su nespojivi s pravom vjerom u Boga. U istom smislu su rubne kao što su i joga, reiki, transcendentalna meditacija jednako tako rubne teme u kršćanstvu kao što su i same idolatrija. Istina je da kad se neki čovjek posveti tomu i u tome traži spas i rješenje svojih problema, može upasti ne samo u duhovne, nego i u duševne i psihičke poteškoće (bavljenjem magijom i okultizmom osobito). Ponekad se jave prave tegobe koje onemogućavaju normalan život i čovjeku je teško, gotovo nemoguće, vratiti se u stanje povjerenja prema Bogu.

U članku “Magija i uroci” u Booku autor piše: “Postoje nebrojena svjedočanstva ljudi koji su u svojoj crkvi potražili pomoć, ali su bili poslani psihijatrima, hodžama, ili čak bijelim magovima.” Ako se to misli da su potražili pomoć upravo svećenika, čini mi se nevjerojatnom tvrdnja da ih je ovaj poslao bilo hodžama bilo bijelim magovima. Oni se nikako ne bi smjeli trpati u isti koš sa psihijatrima (ili psiholozima). Dapače, ako je svećenik osobu koja mu se obratila s problemima izazvanim okultizmom uputio psihijatru, dobro je učinio. Puno su puta vjernici koji slično trpe uvjereni da je tu na djelu đavao koji se jedino egzorcizmima može potjerati, pa se niti ne sjete zatražiti pomoć liječnika, psihologa ili kojeg drugog stručnjaka, premda se u velikom broju slučajeva radi o psihičkim problemima kojima se može stručno pristupiti. Uostalom, svećenik je i dužan savjetovati osobu da se prije molitvi otklinjanja i/ili egzorcizama obrati svom liječniku i psihologu, te da mu se predoči stručno mišljenje. On ne bi smio na svoju ruku zaključivati i osobu ostavljati u uvjerenju da je opsjednuta, na temelju samo jednog razgovora. Slično piše i prof. Ivančić, koji ima puno iskustva sa sličnim situacijama:

Također je činjenica da od psihičke bolesti neće osloboditi molitva (osim u slučaju čuda!), nego liječnik. Bog je naime dao čovjeku i svećenika i liječnika (usp. Sir 38,12).

Osobito moli da ti Gospodin da milost/dar razlikovanja duhova da ne bi psihičke poremećaje miješao sa okultnima i obrnuto. Budi trijezan (razborit). Mnogi su psihičke simptome pobrkali s okultnim, te bili ismijani. Time su se još više udaljili od istine o sebi i od izlječenja.

http://www.katolici.org/duhovnost.php?a ... i&id=13854

Možda nenamjeran propust autora?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata