Prije svega želim reći i slažem se u potpunosti da su svjedočanstva života i milosti Božje u čovjekovom životu važnije od svih ovih prepiski i sam bih mogao nabrojiti mnoga svjedočanstva u kojima me Gospodin čudesno dodirnuo i pomogao mi i zbog toga sam ušao na ove forume, želim svjedočiti prvenstveno za Gospodina i Njegov put.
Rio,Moje obraćanje i živa vjera počela je daleko prije Kristofora, i tvrdim, ako netko slijedi bilo Josipa Lončara zbog njega ili npr. svog župnika zbog njega ili bilo kojeg čovjeka zato jer je možda otvoren prema Gospodinu, zbog njega samoga, odnosno ako netko slijedi čovjeka, to je jedna vrsta idolopoklonstva, taj neće upoznati živoga Boga ni spoznati što je živa vjera, tako da moja, kako ste rekli, „zaluđenost“,možda postoji prema Gospodinu (i u Bibliji piše da će one koji slijede Gospodina zvati da su ludi), no mislim da vaša riječ nije bila u tom kontekstu i tu riječ baš ne volim spominjati u bilo kojem drugom kontekstu, jer piše u Bibliji što se misli o onome tko kaže bratu luđače,no možda niste to mislili, a s druge strane, moje ime koje sam odabrao na forumu i koje koristim je Psalam 118_8 koji kaže „Bolje se Jahvi uteći nego se uzdat` u čovjeka“. Možda je baš vaš problem bio što ste išli za nekime od njih i kao što ste sami napisali bili ste „zaluđeni“ njima, a ne Bogom. Ovaj forum je počeo nekako o Book-u i kasnije Kristoforima i ja samo svjedočim za ono što su Kristofori i Josip Lončar, odnosno karizmatici i karizmatski pokret učinili za produbljenje moje vjere, ali i mnogih drugih, jer vidim da i na forumu ima onih koji imaju pozitivna iskustva sa karizmatskim pokretom. Da je tema išla u drugom smjeru, Kristofore ne bih ni spomenuo, no svoje svjedočanstvo želim podijeliti sa drugima i svakako ću se nastojati uključiti i u druge teme, koliko ću vremenski zbog posla i obaveza u župi (ali i obitelji) to stići.
S obzirom da ste išli za čovjekom, a ne Bogom, vrlo je lako da ste tumačenje Biblije shvaćali na jedan drugačiji, krivi način, ne u potpunosti, možda samo neke dijelove, a vidim to o ovome što pričate opet o prosperitetu i onome što je gospodin Josip govorio. U ovom slučaju ne treba ni protestantizam ni bilo koja druga religija, nego je dovoljna Biblija, a i pisao sam ranije mnogo stvari o novcu iz Biblije, a ne što Crown naučava, nego katolička Biblija.
Bio sam na jednom seminaru u Velikoj Gorici o kojima vi pričate i istina da je bila i gužva i da nije baš sve bilo savršeno i sigurno je bilo i pogrešaka, no bio sam i na svjetovnim događajima kao mlađi koje su organizirali profesionalci za organizaciju, pa su se događali veliki propusti, no mislim da nitko tamo nije dolazio na „godišnji odmor“ i kada npr. Fra Ivo Pavić (npr. sad zadnje na Trešenjevci) ili netko dolazi negdje, uvijek su takve gužve i mislim da su ljudi na to naviknuti ili bih čak rekao da to očekuju, no ono što sam ustvari htio reći jest da su tamo bili predstavnici Katoličke crkve, a među njima jedan od najpoznatijih katoličkih svećenika uz fra Zvjezdana Linića (koji koliko znadem itekako podupire karizmatike i ako se ne varam dušebrižnik Kristofora jest svećenik Franjevac iz Tabora) koji se moli i ima seminare na temu nasljednog prokletstva i slično, a na kojima sam često bio, a to je fra Smiljan Kožul, a znademo kakve Mise i na koju temu on ima svaki zadnji utorak u mjesecu, tako da se nešto toliko strašno protivilo nauku Katoličke Crkve, mislim da on ne bi ostao ravnodušan, a po vašem, ispada da su njegovi susreti u Sigetu koji govore o prokletstvu također bazirani na protestantizmu ili čemu već?
Što se tiče o citatu iz Bakine krunice, stvarno ne mogu tvrditi što piše u tom izdanju iz 2006., vjerujem da je to istina što ste napisali, no u izdanju koje ja imam (nisam ni znao da ih ima više) očito je izbačena rečenica kako svaka milost dolazi 'preko' Marije, a ostavljena je samo prva rečenica koja zapravo znači da nema te milosti koju nam Marija ne može posredovati. S obzirom da radim u poslu gdje se između ostalog puno piše, čitao sam i svjetovnih i duhovnih knjiga gdje su zbog lektorskih grešaka koje nitko nije skužio prije puštanja u štampu, u najvećem slučaju, novija izdanja doživjela ispravke ili čak drastične izmjene, pa je moguće da je to slučaj i ovdje, to ne mogu tvrditi, no slobodno provjerite što piše u novom izdanju.
Pošto sam, kao što sam i ranije na postu napisao, prilično zauzet ovih dana i ne znam koliko ću vas moći pratiti (vjerojatno sa zaostatkom u odgovorima), no uspio sam u međuvremenu (i to sam odgovor dobio podvečer) uputiti mail, jer ste i mene zaintegrirali o onome ugovoru Kristofora i ICCRS-a, pa sam poslao mail na njihovo ravnateljstvo i dobio slijedeći odgovor:
Kristofori i Josip Lončar su osobno zaduženi za pronalaženje financija za ICCRS za što postoji potpisan ugovor sa ICCRS-om. Kao i svaki drugi ugovor koji se sklapa između dvije strane, kao takav nije javan, ali svatko tko želi ugovor vidjeti, može ga osobno vidjeti u našoj Ustanovi u Koprivnici, molimo samo da se prije najavi putem mail-a ravnateljstvo@kristofori.hrŠto se DVD-a tiče, slažem se da kvaliteta nije najbolja, no znam da sam to negdje čitao o snimanju tog filma, a ovo se odmah odnosi o tome koliko gospodin Lončar teži prosperitetu, u vrijeme kad je sniman, cilj je bio napraviti film koji će pokazati ono čemu je namijenjen, a da će biti pristupačan svima. Pošto znam dostao podatkovnim medijima, u to vrijeme je prazan DVD imao cijenu od oko 25 kn, a cijena je bila i još jest tog DVD-a 30 kn. Nije neka zarada, zar ne? Kažete da nije nigdje rasprostranjeno, da li znadete koliko je tih DVD-a distribuirano diljem Svijeta?
Tu i spominjete desetinu koju je negdje naplaćivao, kao i u Bibliji, to je prijedlog Kristofora (čini mi se da piše i na njihovoj stranici to), ne obaveza. To znači da baš vi i niste pristalice desetine?
Slušao sam mnoge svećenike i domaće i strane na putu svog obraćenja, slušao sam i mnoge nagovore gospodina Josipa i nikad nije isticao da je on netko tko ne griješi ili da je genijalac, naprotiv, na putu svog osobnog uzdizanja prema Bogu sam čuo mnoge koji su tvrdili da savršeno poznaju nauk svoje crkve i onda okolo ispravljali koga stignu (naletio sam i na takve). O onome što gospodin Josip misli ima jako puno zapisanog u njegovim knjigama i člancima, a isto tako snimljeno na DVD-ima. No ono što znam i mnogi to mogu posvjedočiti, iako nije savršen, znam da je mnoge, mnoge ljude približio Bogu i mnogima pomogao, a to je najvažnije. U nekoliko navrata sam na seminarima čuo od njega samoga da je priznao kako je u mnogo čemu pogriješio, no nekako mi ispada kao da vi nemate trna u svojem oku jer se nekako puno bavite njegovim trnjem, nije ovo nikakva kritika, no zanima me, s obzirom da ste i sami pričali da ste sa mnogo ljudi u Dobrom Pastiru pričali i bili savjet i pomoć, da li postoji mogućnost da se vama netko javi ako je u problemima ili treba određenu molitvu ili pomoć, razgovor ili zdravstvene probleme?
Vidi se da imate jedan veliki otpor prema, prije svega Dobrom Pastiru, ali i Kristoforima, ne želim ništa krivo reći, no možda i dio ogorčenosti zbog nečega prema zajednici Dobrog Pastira, očito se stvarno nešto prilično „teško“ dogodilo između vas, kao da postoji neka „ne zakopana ratna sjekira“ (čini mi se da je Ruta isto primijetila). Možda se varam, no nekako sam zaključio iz ovoga što pišete da ste očito imali prilično bitnu ulogu u Dobrom Pastiru, možda i u Kristoforima, a to se može i zaključiti po ovome što znadete prilično neke detalje.
Ne znam stvarno što se dogodilo, no htio bih vas pitati, kakva je sad vaša situacija nakon svega toga, da li ste i dalje aktivni u crkvi, da li ste se priključili možda nekoj drugoj katoličkoj zajednici, udruzi ili slično?
Znam i sam da su ljudi izgubljeni i ponekad traže pomoć na „obje“ strane, no takvi ljudi su tu radi svojih interesa, iako mogu sam posvjedočiti da ponekad počinje tako, u jednom očaju života bez živoga Boga, no na kraju se to u dosta slučaja pretvori u nešto više, no naravno mnogi koji ne idu u stvarnosti za Bogom, brzo izgore. Ti koji su bili i kod vas i kod Brace nisu ništa drugo nego ljudi koji definitivno nisu tražili Boga prije svega i tu je najveći problem, ne čovjek, nego Bog na prvom mjestu i k njemu težiti, a sam Crkva i Biblija nas poziva da pomažemo jedni druge i molimo se jedni za druge, jer ponekad nismo dovoljno sami snažni da nešto prođemo. Primjerice, znademo svi o Taboru i jednom godišnje seminaru Fra Zvjezadan Linića u Domu sportova i slično, trebamo napuniti „baterije“.
Mene je uvijek čudilo koliko vremena, volje i svega su ljudi spremni posvetiti da bi otišli po pomoć vračarima, Braci ili nekim drugim sotonskim slugama, a nemaju vremena sjesti 10 minuta na dan i moliti nešto Gospodina koji željno čeka da im otvore vrata ili izdržati 45 min na Sv. Misi ili slično, no za sve nje se potrebno moliti, jer nitko od nas nije bio oduvijek na pravom putu i svi smo mi i griješili i griješimo danas, zato ne treba nikoga osuđivati, već ga predati Gospodinu.
No želim još jednom istaknuti da smo svi (vjerujem) ovdje punoljetni, Bog nam je svima dao razum i mislim da možemo puno toga sami zaključiti, te ako netko misli da Kristofori ili gospodin Josip nešto krivo navještaju, slobodno dođe na njihove skupove u Jelenovac, pa neka sam prosudi o čemu se tu priča, jedino što može izgubiti je par sati vremena, a dobiti puno više.
I mislim da nema smisla da se ovdje prepucavamo, vi čete reći nešto ružno o Kristoforima, ja pak imam izuzetno pozitivna iskustva i prepucavanje mi nikako nije bio cilj kad sam se odlučio za forume, idemo svjedočiti za Gospodina!
Dragi Rio, dragi brate, želim ti obilje Božjeg blagoslova, želim ti vodstva Duha Svetoga, a vrijeme će pokazati sve, nadam se da za nikoga ne bude prekasno.
Božji blagoslov svima! Idemo svi skupa napuniti Duhovne, ali i tjelesne baterije, sutra je novi dan, čekamo Novu Godinu, hvala dragom Gospodinu na tome