Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 30, 2010 11:43 

Moliti i mise služiti za Pavelića ima smisla jer je i on Božje dijete i kršteni katolik, ali to je isto bio i Tito. Radije bih se javno prisjetio žrtava politike jednog i drugog. U povijesnom smislu oni ne mogu izbjeći odgovornost za to što su organizrali, radili, predvodili i nadahnjivali, a osobito ne za ljude i obitelji čije živote su upropastili. Drugo je Božji sud, samo Bog zna kakvi su bili na samrti.

Vrh

PostPostano: Čet pro 30, 2010 11:52 

Citat:
BTW
Do kada se služe mise zadušnice nakon smrti nekoga? Eto Pavelić je mrtav već više od 50 godina, ima li to smisla? Da li se isto tako mogu moliti mise zadušnice za Zrinske i Frankopane koji su puno duže mrtvi? Kužite na što mislim - koliko duše dugo putuju do Raja ili Pakla i može li se izaći iz Raja i Pakla ako se jednom uđe? To sada već zadire u eshatologiju ...

Postoji, prema nauku Katoličke Crkve, nešto što se zove Čistilište. Tamo duše, koje jesu spašene, koje će inače otići u Raj, idu da se čiste od malih grijeha koje na zemlji nisu okajali i od svojih nesavršenosti, odnosno navezanosti na neke grijehe, od svojih slabosti itd. Tamo postaju savršene u ognju Božje Ljubavi jer ništa nesavršeno ne može ući u Nebo. Iz Čistilišta se može otići samo u Raj, a iz Raja ili iz Pakla nema izlaska.

Vrijeme boravka u Čistilištu nikome nije poznato osim samo duši koja je tamo, a i to samo po posebnoj Božjoj milosti.

Misu za nečiju dušu i 500 godina nakon nečije smrti ima velikog smisla prikazivati jer ako je u čistilištu to je najviše što možemo učiniti za skraćivanje Čistilišnih muka(ubrzavanje procesa usavršavanja :D ), a ako je već u Raju, sveta je i to je najviše što možemo učiniti da umnožimo njenu radost kod Boga. U svakom slučaju stječemo jednu naklonost duše i ta će nas duša posebno zagovarati kod Boga.

Vrh

PostPostano: Pet pro 31, 2010 05:46 

Iako samo ostario u svećeništvu (42 godine službe) još nikada nisam čuo da Bog objavljuje duši vrijeme trajanja čistilišta. U tome i jest muka, što duša željno očekuje susret s Bogom, a ne može zbog počinjenih grijeha u životu - a sada trpi kaznu za te grijehe - i sastavni dio kazne je nepoznavanje dužine trajanja tih muka. Tako ja učih davno, davno...od dobrih i vjernih profesora (što ne znači da su današnji nevjerni!).
Slavljenje mise za duše pokojnika (u isti red spadaju i tzv "Grgurske mise") Bog u svojoj ljubavi i milosrđu izbavlja duše iz čistilišta. Mi molimo Boga da to vrijeme skrati. Dakle naše molitve predajemo Bogu a on ih raspoređuje prema svom milosrđu. Tako ja mogu moliti za svoje pokojne roditelje (iako znam! da su u raju) a Bog na temelju mojih molitava oslobađa nekoga za koga nikad ne bih molio - moga neprijatelja (iako sam mu ja davno oprostio) Ili kako se to drukčije kaže: moje molitve (i ne samo molitve nego sve vrste zasluga pa čak i zločinaca koji su u paklu a učinili su nešto dobra u životu) Bog stavlja u zajedničku duhovnu riznicu Crkve (communio sanctorum) a onda on raspoređuje po svom milosrđu.-

Molitva za velikane poput Zrinjskih ima jednu drugu poruku koja je isto opravdana (svijest o nacionalnim Herojima) Pavelić: 1. Njegova povijesna uloga nije objektivno valorizirana (ne opravdavam zločine) a 2. Molitva za Pavelića je protest protiv Titovih zločina koji nikada nisu bili osuđeni. Ovo ne opravdavam, niti bih ja tako učinio, ali pokušavam razjasniti fenomen.

Vrh

PostPostano: Pet pro 31, 2010 19:51 

Za Pavelića je sasvim opravdano, kao i svakog drugog. I nije nemoguće da je završio u raju pošto je živio dosta poslje drugog rata i mogao se pokajati za ono loše što je učinio.
Čistilište je zanimljivo pitanje. Po nekima je škola ljubavi, ne mjesto patnje. Bila bi mi vrlo zanimljiva i tema o eshatologiji, opći, partikularni sud. Uživamo li raj prije općeg, konačnog?

Vrh

PostPostano: Pet sij 28, 2011 13:53 

Slavomir je napisao/la:
Bila bi mi vrlo zanimljiva i tema o eshatologiji, opći, partikularni sud. Uživamo li raj prije općeg, konačnog?

Po svoj prilici da, ali nakon općeg suda bit će veće veselje u njemu. :wink:

Vrh

PostPostano: Sub sij 29, 2011 22:50 

U pogledu rasprava koje se ovdje vode o tomu jesu li Juda i Hitler u paklu ili su se pokajali, zaboravljate na njednu ključnu činjenicu: oni su obojica izvršili samoubojstvo. mogli su se sto puta prije toga pokajati, ali čin samoubojstva pokazuje da to pokajanje nije iskreno jer samoubojstvo je svakako teški grijeh.
Ostali koji su umrli na drugi način, a nisu za života bili "cvijeće" teoretski su mogli doživjeti obraćenje. No, sudeći po svemu takvih je malo. Usudio bih se reći da iskrenih obraćenika među takvima i nema.

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 19:53 

Daba je napisao/la:
U pogledu rasprava koje se ovdje vode o tomu jesu li Juda i Hitler u paklu ili su se pokajali, zaboravljate na njednu ključnu činjenicu: oni su obojica izvršili samoubojstvo. mogli su se sto puta prije toga pokajati, ali čin samoubojstva pokazuje da to pokajanje nije iskreno jer samoubojstvo je svakako teški grijeh.
Ostali koji su umrli na drugi način, a nisu za života bili "cvijeće" teoretski su mogli doživjeti obraćenje. No, sudeći po svemu takvih je malo. Usudio bih se reći da iskrenih obraćenika među takvima i nema.

Tako je, sve je to u dubinama paklenim, tko ima uši, neka čuje !!

Vrh

PostPostano: Ned sij 30, 2011 22:03 

Zanimljiva tema!
Sto se tice Hitlera samo Bog zna sto je s njima,i di je sada,ali ja sam citala u jednoj knjizi da ljudi kada umru i ako se nisu pokajali i ako jesu prvo dobiju jos jedan poziv da prihvate Boga i priznaju svoje grijehe ili da ga odbiju.Nakon toga idu u cistiliste ili direktno u pakao,znaci opet se radi o osobnoj odluci.U toj knjizi takoder pise da mada bismo mi sada pomislili da u tom trenutku naravno svi se pokaju i uvide Boga,situacija bude drugacija.Mnogi,tocnije vecina ostaje zla,okorjela u svojim grijesima i zato zavrsavaju u paklu.Ako je tocno,to je tuzno!
Iz toga onda proizlazi da samoubojstvo nije razlog da osoba zavrsi u paklu jer postoje i drugi teski grijesi kao preljub npr pa zbog cega da takvi gresnici preljuba dobiju priliku za cistiliste,a oni sto su pocinili samoubojstvo ne?Ocito da je sve stvar slobode i vlastitog izbora,pa i onda kada umremo.
Ali za Judu koliko mogu shvatiti posebna je situacija,jer on je jedini na svijetu od svih ljudi koji je izdao Sina Bozjega,i stoga mozda je ruzno rec,ali mislim da je on u paklu.Tako mi je bar moj otac rekao dok sam bila mlađa i postavila mu to pitanje.Zato za njega i stoji da bolje da se i nije rodio.I cak kod njega nigdje nije naglaseno da se pokajao,a imao je vremena.
Takoder mislim da se Biblija na nekim mjestima moze shvatiti doslovno,a na nekima i ne bas.Sve ovisi,najbolje je traziti i drugo misljenje o nekim citatima iz nje. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2011 14:57 

Jedno je sigurno: Poslije smrti nema pokajanja !!
Kakav život, takva smrt, kakva smrt, takva vjećnost i AMEN .

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2011 23:33 

Domenika je napisao/la:

Sorry,ali ja se ipak ne bi slozila s ovom tvrdnjom.
Sto je npr sa ljudima koji su cijeli svoj zivot bili zli,negativci (nazovimo ih tako),pa se npr pred samu svoju smrt obrate i pokaju?Da li tada njihova smrt i vjecnost bivaju kao njegov zivot unatoc pokajanju ili ipak ima sanse za vjecni zivot u raju?Ja vjerujem da ima.Zato mislim da ne mora nuzno znacit zivot=smrt=vjecnost.

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 09:11 

Frida je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Sto je npr sa ljudima koji su cijeli svoj zivot bili zli,negativci (nazovimo ih tako),pa se npr pred samu svoju smrt obrate i pokaju?Da li tada njihova smrt i vjecnost bivaju kao njegov zivot unatoc pokajanju ili ipak ima sanse za vjecni zivot u raju?Ja vjerujem da ima.Zato mislim da ne mora nuzno znacit zivot=smrt=vjecnost.

Domenikina izjava
Domenika je napisao/la:
Jedno je sigurno: Poslije smrti nema pokajanja !!
je točna jer tako uči Crkva.

Što se tiče obraćenja prije samog trenutka smrti. Da bi se takvo obraćenje desilo potrebna je stvarno velika milost Božja koju čovjek zla života čitavo vrijeme odbacuje pa nije sigurno da se takvo dubinsko iskreno pokajanje može desiti zbog čovjeka kao takvog.

Međutim jedino na što možemo utjecati je naš vlastiti život pa umjesto tog fokusa na neke problematične zločince iz prošlosti treba se skoncentrirati na vlastitu pripravu za vječni život. Njega isto nema bez Božje milosti te se u vlastitom životu itekako treba vježbati da se tu milost prima i ne živi takvim životom (grešnim) koji milost Božju isključuje.

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 11:55 

Frida je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Duboko sumnjam u takva obraćenja pred licem smrti. Ne tvrdim da je nemoguće, no vrlo je teško - potrebna je silna poniznost - da čovjek odbaci sav svoj život i zavapi za Božjim smilovanjem svjestan da sve do tada bilo zlo.
A po iznimkama se ne formira pravilo.

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2011 22:12 

Znam da Crkva uci kako poslije smrti nema pokajanja al ja sam eto govorila neko svoje stajaliste i misljenje(i naravno ono sto sam vec spomenila da sam citala o tome).Na koncu tko nam moze reci sta se TOCNO dogada nakon smrti?To cemo tek saznat...Ali eto mozda je moja zelja da mi gresnici dobijemo i opet jos jednu priliku stvarno velika jer mi je zao same pomisli da ce netko zavrsiti u paklu,to je prestrasno.
Sta se tice pokajanja prije smrti,mislim da definitivno ima takvih slucajeva,al naravno ne u vecini.Vjerojatno jedan mali broj to dozivi na takav nacin,a zasto?E to zna samo Bog!Svaki zivot je razlicit i svaki kriz je drugaciji.Tesko je pricati o ovoj temi.

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 14:03 

Frida je napisao/la:
Znam da Crkva uci kako poslije smrti nema pokajanja al ja sam eto govorila neko svoje stajaliste i misljenje(i naravno ono sto sam vec spomenila da sam citala o tome).Na koncu tko nam moze reci sta se TOCNO dogada nakon smrti?To cemo tek saznat...Ali eto mozda je moja zelja da mi gresnici dobijemo i opet jos jednu priliku stvarno velika jer mi je zao same pomisli da ce netko zavrsiti u paklu,to je prestrasno.
Sta se tice pokajanja prije smrti,mislim da definitivno ima takvih slucajeva,al naravno ne u vecini.Vjerojatno jedan mali broj to dozivi na takav nacin,a zasto?E to zna samo Bog!Svaki zivot je razlicit i svaki kriz je drugaciji.Tesko je pricati o ovoj temi.

Pa i tu vrijedi ono što je Isus rekao apostolima: "Tko vas sluša, mene sluša." Dakle, Crkva (Učiteljstvo) zna što govori.

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 17:13 

sara je napisao/la:
Pa i tu vrijedi ono što je Isus rekao apostolima: "Tko vas sluša, mene sluša." Dakle, Crkva (Učiteljstvo) zna što govori.

Ok,ali nadam se da i svaka osoba uz to moze imati svoje misljenje i stajaliste,s tim da napominjem da ja postujem i crkveno bez daljnjeg!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata