Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 11:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 27, 2010 23:07 

smatram da, ako ja pročitam neki tekst protestanta koji ne iznosi ništa proturječno s našim naukom to ne znači da ja sad odmah prihvačam njihov nauk!
mislim da treba iskoristiti i ono dobro koje oni imaju!
imaju puno jakih službi koje pomažu i trude se činiti dobro u svijetu i na koje bi se mi mogli ugledati..
*Joyce Meyer... čitala sam njene dvije knjige- Vođa u nastajanju i Revolucija ljubavi! meni su pomogle da pohvatam neke stvari koje se tiču mene same, s tim da su me privukle Bogu, a s tim da nisam zapostavila Svetu Misu, ispovijed, nego sam počela proširivati horizonte i počela razmišljati o onome da je vjera bez djela mrtva...
samo sam to pročitano nadopunila sakramentima koje mi imamo kao blago dano nam na korištenje!
i btw. te knjige sam kupila u crkvi, katoličkoj crkvi..

*znam da su mnogi svećenici, te neke redovničke zajendice pretplaćene na Book i jako su zadovolji časopisom!

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 11:27 

Ne bi bilo nikakvih problema da je u slučaju suradnje s bilo kojom protestantskom ustanovom (čak i Crownom) Crkva dala nekakav službeni imprimatur kao što daje katoličkim izdavačima za izdavanje knjiga protestantskih autora koji pišu o problematici vjere s prihvatljivih polazišta. Ovako ispade da se laičke udruge povezuju s protestantima kako im padne na pamet, a da službena tijela Crkve nitko ništa ne pita.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 13:14 

Ivana_Franciska je napisao/la:
smatram da, ako ja pročitam neki tekst protestanta koji ne iznosi ništa proturječno s našim naukom to ne znači da ja sad odmah prihvačam njihov nauk! .... imaju puno jakih službi koje pomažu i trude se činiti dobro u svijetu i na koje bi se mi mogli ugledati..
*Joyce Meyer... čitala sam njene dvije knjige meni su pomogle da pohvatam neke stvari koje se tiču mene same, s tim da su me privukle Bogu, a s tim da nisam zapostavila Svetu Misu, ispovijed, nego sam počela proširivati horizonte i počela razmišljati o onome da je vjera bez djela mrtva...
samo sam to pročitano nadopunila sakramentima koje mi imamo kao blago dano nam na korištenje!
i btw. te knjige sam kupila u crkvi, katoličkoj crkvi..
*znam da su mnogi svećenici, te neke redovničke zajendice pretplaćene na Book i jako su zadovolji časopisom!

A što to treba čitati od protestantskog nauka, a nema u Svetoj crkvi Katoličkoj?

Koje su to službe tako fascinantne katoliku koje nema njegova Crkva?

Kako biti katolik, a ne spoznati da Katolička Crkva baš propovjeda da je vjera bez djela mrtva? I onda posegnuti za protestantskom literaturom da bi tek onda sinulo u glavi nešto iz katoličkog nauka??? Ali uz opravdanje nije zapostavila ispovjed i Svetu Misu?

Sve tiskovine treba čitati i dubinski. Bilo tko tko čita mora tako postupiti pa bio on bilo tko. Onaj tko u Domu Gospodnjem nudi i takvu literaturu koja osporava nauk Katoličke Crkve za to svakako snosi odgovornost. I pred svojom pastvom i pred Gospodinom!

I još za Bernarda - imaš puno pravo i odlično si primjetio da je problem i šutnja naše Crkve. Jeste da je žetva velika, a radnika sve manje, no, takve stvari se moraju posložiti.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 15:54 

Daba je napisao/la:
Koje su to službe tako fascinantne katoliku koje nema njegova Crkva?

Mislim da je u pitanju nešto daleko dublje. Čini se da protestanti nude neke odgovore na pitanje današnjeg pomalo dezorjentiranog pojedinca o osobnom odnosu prema Bogu, o odgovornosti prema Bogu, o jasnoj kršćanskoj orjentaciji u sekulariziranom svijetu i jasnim načelima koje treba slijediti i koja očigledno pomažu čovjeku da se razvije kao vjernik. Čini se da to nailazi na plodno tlo među našim karizmaticima koji također jako naglašavaju taj osobni pristup i osobnu vjeru, uz neizbježnu opasnost da zastrane u ekleziološkim pitanjima. Ukoliko Crkva funkcionira samo kao servis za sakramente, a nije jasno i glasno prisutna u kulturi i ne pomaže uvjerljivo u oblikovanju načina života nas postmodernih Hrvata kojima se tradicionalno baštinjeno tlo pod nogama pomalo ljulja, tada će protestantska ponuda odjekivati više nego što je nama drago.

Zadnja izmjena: Bernard; Uto pro 28, 2010 16:01; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 15:58 

Primjerice, velik uspjeh kod mladih ima naviještanje don Damira Stojića. Možda je to put kojim valja krenuti. Osobni pristup. Zgodno napisa Josip Sanko Rabar prije čak petnaestak godina kako imamo televizijski program za vjernike, ali nemamo za griješnike, carinike i bludnike. A nemamo niti redakciju za njih, što je neoprostiva pogreška.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 20:07 

Bernard je napisao/la:
Zgodno napisa Josip Sanko Rabar prije čak petnaestak godina kako imamo televizijski program za vjernike, ali nemamo za griješnike, carinike i bludnike.

Sjećam se kad su u našoj župi članovi NKP održavali uvodne kateheze. Do suza me nasmijao izvjesni Mislav kad je demonstrirao mali skeč na temu koja je razlika između nevjernika i vjernika - kršćanina. Poanta je u tome da kršćanin priznaje svoju grešnost. Nije dakle bolji od nevjernika nego priznaje da je sam po sebi loš i grešan. Mislim da je to velika istina. (Nasmijala sam se načinu i primjeru na koji je to izveo, ali nema veze s Book-om).

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 20:32 

Daba:
Slažem se u nekim stvarima sa vama, no moram vam reći da sam daleko prije nego sam uopće čuo o Crown programu od Kristofora dopustio Gospodinu da djeluje u mom srcu i životu na jedan djelotvoran, živ način i trudim se ići u svaki dan sa Duhom svetim, Crown sa time nema nikakve veze kako ste naveli, (i znam da same tečajeve vode katolici) tako da me nije ni Crown ni ništa moglo fascinirati, već sam Gospodin, a dodatno približavanje Gospodinu mogu zahvaliti Kristoforima koji su mi posvjedočili što je živa vjera, a mislim da sam u više navrata spomenuo što je cilj samog Crown tečaja i da se itekako dobro to može shvatiti i da ću ga svakako proći, te mislim da vi kao da na neki način izvlačite stvari i želite ih poistovjetiti sa protestantizmom, što ovdje nikako nije slučaj.

Bernard:
To sam i sam prvo pitao, Katolička crkva je itekako svjesna tečaja i podupiru ga kao takvog, mnoge župe diljem HR, napose u Zagrebu znaju za njega, prezentiran je u više katoličkih crkvi, a bilo je govora o njemu u emisiji Mir i dobro.

Za one koje možda zanima prijave se vrše na mail crown@kristofori.hr, ima i neki tel. broj ali to nisam upamtio kad sam bi u Jelenovcu. Kroz tečaj se želi dovesti čovjeka da upozna Boga kao Stvoritelja i postati svjestan svoje uloge upravitelja koja nam je dodijeljena, te prije svega postati Bogu zahvalan za sve što imamo, od novaca, zdravlja, obitelji, pa do samog života koji nam je podaren.

Nitko ne zagovara protestante niti kaže da treba živjeti u katoličkoj crkvi, a ravnati se po protestantizmu ili nečem drugom, nikako, no ako je nešto dobro i ne protivi se apsolutno sa ničime Katoličkoj crkvi, kao što je Ivana-Franciska napomenula, a možda je to nešto što katolička crkva nije ponudila, a ja osobno nisam vidio ništa takvog, ne vidim zašto to ne bi uzeli da produbimo svoju vjeru, jer to je prvi cilj tog tečaja, još jednom napominjem. I koliko sam zadnje saznao pisat će se drugo izdanje te skripte koja se koristi, gdje će biti nova lekcija o sakramentima, Sv. Misi i sličnim stvarima specifičnim za katoličku crkvu, jer je to cilj Kristofora, da približe Boga na sve naćine kako je to moguće.

Po onome kako govorite o protestantima dalo bi se zaključiti da vi smatrate da će se samo katolici spasiti i da su jedini pravedni i sa puninom vjere na ovome Svijetu, tj. da protestanti, muslimani i ostale vjere ili denominacije kršćanstva neće?
Smatram da smo mi katolici privilegirani i možemo Bogu na tome zahvaliti i pokušati živjeti živu vjeru, a ne se dičiti time što smo katolici, jer imamo još veću odgovornost samim time i to nam neće pomoći kad stanemo pred Gospodina, jer kome je više dano od njega će se i više tražiti.
Mi katolici, mi hrvati smo posebno privilegirani kod Gospodina, sam papa Ivan Pavao II je to spomenuo kad je bio u posjetama u HR, no iako smo oko 90% katolička zemlja, vodeća smo zemlja po psovci, abortusima i sličnome što se protivi svakako Božjoj riječi, a toliko toga nam je dano od Gospodina. Hrvatska treba jako puno naše molitve i za to smo poslani, to nam je obaveza.

Trebamo se trgnuti jer piše: „A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.“ te „"Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje!“, tako da nemojmo misliti da smo kao katolici nešto posebno, u smislu posebnosti čovječanstva, Bog je stvorio svakog čovjeka i dao mu šansu da se spasi.

Ako smatrate da Kristofori govore krivo ili zastupaju nešto krivo, probajte jednom doći u Jelenovac u dvoranu zadnju subotu u mjesecu, do sada je svaki puta bilo tamo i počinjalo je u 18h, to je par sati sve skupa, bez ikakve obaveze i poslušajte o čemu se tamo priča i govori, pa probajte naći nešto što je proturječno Bibliji, nauku Sv. Katoličke Crkve ili Katekizmu Katoličke Crkve. Tamo su svjedočili mnogi ljudi koji su došli također kao promatrači da ili vide što se tu događa ili sa namjerom da vide kakve „gluposti“ se tu pričaju i Gospodin ih je dodirnuo, pa čak i cijele obitelji i svjedočili su kako su im se životi promijenili ili su fizički ozdravili od najtežih bolesti.

Adrijana:
Jako lijepo ste to sve napisali i prekrasno razmišljate, i opet se osobno u većini slažem sa vama, no :) Desetina je «cherem»- (slava Bogu). Istina je da se u Novom zavjetu desetina ne preporuča izričito, ali se također niti ne odbija, no tu se radi o duhovnom, a ne materijalnom pitanju, to je ono što je najpotrebnije shvatiti. Ono što je u desetini praktično jest da ju je vrlo jednostavno izračunati i sustavno rukovati njome. Za katolika bi desetina trebala biti polazna točka, a ne granica njegove spremnosti na žrtvu. Desetina je u nekoj mjeri izraz zahvale, a preko toga dajemo onako kako nam nalaže naše srce. S obzirom da sve pripada Kristu (i u Korinčanima 2 lijepo to piše), ovo je najmanje što možemo dati, a jednostavno je izračunati i nitko vas ne tjera kome dati, možete crkvi, možete pomoći nekome koga Vam Gospodin stavi na put. A za kraj bih htio samo spomenuti iz Evenđelja po Mateju:
„Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." A ona će: "Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!" Tada joj Isus reče: "O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš."

Božji blagoslov svima!

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 20:40 

Psalam_118_8 je napisao/la:
Po onome kako govorite o protestantima dalo bi se zaključiti da vi smatrate da će se samo katolici spasiti i da su jedini pravedni i sa puninom vjere na ovome Svijetu, tj. da protestanti, muslimani i ostale vjere ili denominacije kršćanstva neće?

A ne, daleko to bilo od mene da bilo kome odričem mogućnost spasenja, osobito ne protestantima među kojima imam dobrih prijatelja. Samo ne želim da se brkaju lončići, jer imam loših iskustava s tzv. teologijom prosperiteta koja se primila nekih naših karizmatika, a uvezena je iz pentekostalizma. Čak i protestanti koje poznajem smatraju je heretičnom. Dakle, sve provjeravati, a što je dobro zadržati nakon provjere.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 21:05 

Bernard je napisao/la:
[ Dakle, sve provjeravati, a što je dobro zadržati nakon provjere.

tome i sama težim, hvala vam lijepo na ugodnom razgovoru :roll:

Psalam... pokušat ću doć u Jelenovac, pa se javiti s dojmovima!
i hvala na adresi za informacije o Crown-u svakako ću se i ja raspitati! :roll:

Bog s vama

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 21:46 

Bernard:
Citat:
A ne, daleko to bilo od mene da bilo kome odričem mogućnost spasenja, osobito ne protestantima među kojima imam dobrih prijatelja. Samo ne želim da se brkaju lončići, jer imam loših iskustava s tzv. teologijom prosperiteta koja se primila nekih naših karizmatika, a uvezena je iz pentekostalizma

Potpuno podržavam ovaj Bernardov oprez, koji je možda i ne znajući nanjušio da nešto od toga zaista ima i kod Josipa Lončara i Kristofora. Naime, dotični je izjavio da za njega nema tko što tražiti u vodstvu hr karizmatske Obnove tko ne čita Kennetha E. Hagina - upravo oca teologije prosperiteta, iliti Health and Wealth Gospela iliti pozitivnog priznanja iliti Word Of Faith-a. Haginova tipična izjava:
"Vrijeme je da se (mi kršćani) odmaknemo od teologije križa i približimo teologiji trona". Inače, riječ je o zaista tipičnoj američkoj evangeličkoj tv zvijezdi i priličnom cirkusantu:
http://www.youtube.com/watch?v=cdp3s8XLivE

Od ostalih domaćih laika koji se kupaju u helth and wealth gospelu, tu je i Dražen Bušić, koji se na HTVu divi Benny Hinnu "jer digne ruku, a 10 000 ljudi padne na leđa"
http://www.youtube.com/watch?v=5lvU-DislkI

Od domaćih svećenika karizmatika apsolutni pobjednik u svim kategorijama usisavanja health and wealth pastora, je Vlč. Dražen Radigović. Njegova kućna biblioteka ima doslovno svaku health and wealth (ili Word of Faith) knjigu izdanu na hrvatskom, ili video kazetu, a tako i svaka propovijed i pouka, jasno bez spominjanja imena. To (neki primjer) se preinači od "jedan je pastor" u "jedan je svećenik" to i to. Svom časopisu je dao ime po uzoru na službu Kenneth E. Hagina - "Rhema".
Ostali autori: Kenneth Copland (http://www.youtube.com/watch?v=1SgByE0pX1M
John Osteen http://www.youtube.com/watch?v=1kjwXjNHST0
Yonghi Cho http://www.youtube.com/watch?v=ZJg6drYTaKw&feature=related
Derreck Prince http://www.youtube.com/watch?v=QXUh6P_J8Ws&feature=related

Ovaj posljednji video - učenje o Sotoninom kraljevstvu, je Lončar u potpunosti preuzeo od Derrecka Princea, kao i Vlč. Radigović poznato učenje "oslobođenje od prokletstva".

Katoliku koji želi i dobiti katolički nauk je nemoguće razlučiti nakon takvog miksanja što to je katolički nauk, a što nije. Dotični dvojac, zapravo trojac - Lončar, Vlč. Radigović, i Bušić i zamišljaju najčešće ekumenizam kao sklapanje korisnih komponenti od oboje - katolicizma i protestantizma, a jasno da sami ocjenjuju što je korisno što nije.

Nevolje koje domaći karizmatici prouzročuju pravovjerju umiksavajući protestantski fundamentalizam (dakle ne svaki protestantizam) nemaju samo katolici, već i sami 'main stream' protestanti. Zato preporučam nabaviti i proučiti solidnu baptističku knjigu (nije sva pravovjerna, ali kod obrade health and wealth autora sasvim solidna) "Karizmatski pokret - zbilja ili zbrka?", autor John MacArthur,Jr. izdavač Baptistička crkva Emanuel - Krapina. -Ta je skupina inače i dosta antikatolički nabrijana, pa preporučam zdravi oprez (imaju i antikatoličkih publikacija kao "Evanđelje po Rimu")

Za kraj: što se tiče samog Lončara, Book-a, Kristofora, itd, Lončar ima široki repertoar izlaganja. Ako vas zanima crown i takve stvari, vjerovatno nećete naletjeti na hard core health and wealth poučavanja, no interesirajući se za ostatak repertoara i idući za Lončarom, sigurno ćete naletjeti.

Stoga, tko voli, široko mu polje.
"Eto, rekao sam vam" :roll:

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 23:08 

Bernard je napisao/la:
Čini se da protestanti nude neke odgovore na pitanje današnjeg pomalo dezorjentiranog pojedinca o osobnom odnosu prema Bogu, o odgovornosti prema Bogu, o jasnoj kršćanskoj orjentaciji u sekulariziranom svijetu i jasnim načelima koje treba slijediti i koja očigledno pomažu čovjeku da se razvije kao vjernik.

Pomalo začuđen, jer se inače uvijek slažem sa Bernardom, moram odgovoriti:
Nude demagogiju i površnost. Nude INSTANT rješenja. Rješenja strana nauku Svete crkve Katoličke. Površna rješenja do kojih se dolazi bez muke, bez reda. Nude rješenja bez svete Euharistije, bez svete pričesti, bez ispovjedi, svećenika koji nije svećenik, koji nije pomazanika.
Što da još ljepše nude onima slabe vjere, a koji se kao vode pod katolicima? Nude im jednostavnost (sli i ispraznost) da preskoće sve "katoličke gnjavaže" i odmah pridobiju Božju milost.
Da načela su im jasna, ali nama vjernicima prozirna. No, vidim da nekima nisu.

Što je to nejasno, koje načelo Svete crkve Katoličke nije jasno?
Sva su jasna, potpuno kristalno jasna, ali nisu laka. Nisu bez muke i odricanja po Kristovu nauku. Zato su ona mnogima slabe vjere hinjeno nejasna.
Hajdemo osnažiti naše vjernike da s ljubavlju hode putem Kristove Crkve i svojom ustrajnoću odbiju sve protestante.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 23:19 

Ivana_Franciska je napisao/la:
Psalam... pokušat ću doć u Jelenovac, pa se javiti s dojmovima!
i hvala na adresi za informacije o Crown-u svakako ću se i ja raspitati! :roll: Bog s vama

Al' ćete se ondje usrećiti!

Zar vas nije zagolicala katolička duhovnost? Toliki naši umni i Duhom nadareni svećenici, mudri oci isusovci, oci franjevci, časne sestre svetoga života nisu dovoljni za katoličku dušu (navodno katoličku), već mora zirnuti kod susjeda nevjernika da vidi nudi li se ondje što bolje.
Točno kao iz onoga vica se robnom kućom sa muškarcima i njenom šestom katu.
Pa, odite u bilo koju knjižaru koja prodaje religiozne knjige i pročitajte si neke od njih - Ispovjest ruskog hodočasnika, Oblak neznanja..., pa nešto od Romana Guardinija, Fultona Sheena... ma imate more pravovjerne literaure, ali vas ipak zanima što to nude protestanti.
Ovo je zanimljivost, za sociološko proučavanje.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 23:29 

Rio!
Pa gdje si do sada!!!
Takvi nam trebaju katolici, takvi čvrsti utemeljeni stavovi. Ako nakon vašeg posta još netko ima potrebe ići na Crown ili ta prenemaganja, onda ne znam što reći o njemu, a da ostanem u granicama pristojnosti?

Hvala što si se javio i čestitam na vjeri, od Duha si!

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 23:48 

Rio je napisao/la:

Potpuno podržavam ovaj Bernardov oprez, koji je možda i ne znajući nanjušio da nešto od toga zaista ima i kod Josipa Lončara i Kristofora. Naime, dotični je izjavio da za njega nema tko što tražiti u vodstvu hr karizmatske Obnove tko ne čita Kennetha E. Hagina - upravo oca teologije prosperiteta, iliti Health and Wealth Gospela iliti pozitivnog priznanja iliti Word Of Faith-a. :roll:

Ovo što ste napisali, ne da ne stoji, nego bih se usudio reći da prelazi u područje klevetanja, što nije moralno ni kršćanski prihvatljivo. Ako ste ikad slušali Josipa Lončara ili ako ste čitali njegove članke u Book-u ili u njegovoj najnovijoj knjizi „Sila odozgor“ (snovi, vizije i proroštva), onda svatko može shvatiti i vidjeti da o teologiji prosperiteta nema nigdje ni slova.
S obzirom da je Josip Lončar napisao čuda toga, molim vas da mi navedete jedan primjer gdje on spominje teologiju prosperiteta ili da ju je isticao ili spominjao na nekom od seminara ili slično?
Koliko ja znadem, on je jedan od najzaslužnijih što je Crown doveden u Hrvatsku (i kao što sam napomenuo katolička crkva je upoznata sa time i to podupire), a Crown tečaj je nešto što u potpunosti negira i jasno pobija evanđelje prosperiteta, tako da pišete nešto što nikako ne stoji.
Pisao sam to u ranijim postovima, no ponavljam i sada, Kristofori su direktan partner sa ICCRS-om (može se pogledati što je ICCRS na http://iccrs.org/index.php/ccr), drugim riječima direktan odnos sa Vatikanom, koji ga itekako podržava, tako da nema riječi o ludorijama ili slično.
Ono što vi nazivate cirkusom ili kako već, je Papa Ivan Pavo II. blagoslovio na skupu karizmatika 1981. godine u tzv. Vatikanskom vrtu, a sve se može vidjeti u filmu A new pentecost (Novi Duhovi) koji su projicirali baš Kristofori i koji je obišao cijeli svijet (preveden na više jezika), a nalog za izgradnju filma su dobili direktno iz Vatikana (cijeli film se može vidjeti ovdje http://www.youtube.com/watch?v=J-QDOcDGDWA, nažalost engleska verzija samo). Vatikan od Kristofora ima velika očekivanja, a i siguran sam da sam Gospodin od njih jako puno očekuje i zato se njihovo ime blati sa svakakvim tvrdnjama koje nisu ničime utemeljene.
Imam taj DVD kod kuće (a može se i naručiti kod Kristofora sa HR prijevodom). Na omotu DVD-a piše točno ovako:
Chief producer: Josip Lončar, Croatia
Executive producer: Oreste Pesare, Italy
COPYRIGHT © 2006 – ICCRS , Vatican city
Distribution by: Kristofori, Institution for promotion of christian values (i adresa Kristofora)

Molitva ozdravljenja, je nešto što se u Novom Zavjetu spominje na mnogo, mnogo mjesta i na što nas se poziva, da molimo jedni za druge i Isus piše da ćemo činiti veća čudesa nego On ako imamo vjere, žive vjere i to je jedan od biti karizmatika i karizmatskog pokreta.
A sam mogu posvjedočiti i stojim iza toga (a i znam stotine ljudi koji mogu posvjedočiti isto), da ako se slijedi nauka žive vjere koju je sam Isus naviještao, pozivao nas na budnost i koju Josip Lončar recimo to tako „zastupa“ ili bolje rečeno živi i želi podijeliti, prenijeti drugima, kao posljedicu može imati samo život vječni, ako se naravno ustraje do kraja.

Žao mi je što vas moram ražalostiti, ali sve je itekako po nauku Svete Katoličke crkve, jer ako nije tako onda ni Vatikan nije po Vašem ispravan.

Svima će nam se suditi, pa neka nam se dragi Gospodin svima smiluje.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 23:53 

Bernard je napisao/la:
Ne bi bilo nikakvih problema da je u slučaju suradnje s bilo kojom protestantskom ustanovom (čak i Crownom) Crkva dala nekakav službeni imprimatur kao što daje katoličkim izdavačima za izdavanje knjiga protestantskih autora koji pišu o problematici vjere s prihvatljivih polazišta. Ovako ispade da se laičke udruge povezuju s protestantima kako im padne na pamet, a da službena tijela Crkve nitko ništa ne pita.

Ne mislim da se službena tijela u takvim slučajevima moraju miješati. Svatko ima slobodne ruke surađivati s drugim kršćanskim zajednicama oko stvari koje su zajedničke ili slične. Ali ljudi bi trebali biti upoznati s osnovnim stvarima, kao npr. u slučaju desetine, koja je obvezna u nekim drugim zajednicama, a kod nas zapovijed je samo Doprinosi za crkvene potrebe!... Na neke ljude može njihovo svjedočanstvo djelovati pozitivno, pa će onda reći: dosad sam to zanemarivao, ali vidim da nije bilo pravedno, mora se pomagati drugima i Crkvi... Dok na druge ljude mogu iste stvari djelovati suprotno... U našem društvu vlada mentalitet: Crkva je ionako prebogata,... Pa zamislite recimo jednog župnika da u propovijedi javno predloži vjernicima da odsad mjesečno izdvajaju desetinu svojih primanja za Crkvu i siromašne...!! Mislim da bi ga na vratima sakristije dočekalo stotinu ogorčenih ljudi, a nakon mise kod kuće petsto frustriranih telefonskih poziva...

Možda je to samo moje mišljenje, ali ne smatram da je naš narod uopće loš... :mrgreen: Neki primjerice na takvim seminarima dožive katarzu, kao recimo onaj župnik koji je službovao na jednoj katoličkoj župi u Njemačkoj... Odlučio on imati zajednički ekumenski biblijski sat sa svojim vjeroučenicima i sa vjeroučenicima evangeličke župe u istome gradu. Počeo najprije njihov župnik čitati ulomak iz Biblije, kad ovaj primijeti da se ključne rečenice u našem i njihovom ulomku ne poklapaju! Razlike su bile male, ali smisao teksta promijenjen. Nije mogao šutjeti, već on će njima: Braćo, sad smo čuli jednu vrstu prijevoda Biblije, a sad ćemo ispravnu...

Druga stvar: ne mogu se američke knjige automatski prenositi u naše podneblje, čisto iz kulturoloških i društvenih razlika. Npr. zapeo mi je za oko jedan ulomak iz knjige "Bussinnes i Biblija" objavljen u Booku... Ukratko, smisao teksta je pravednost u poduzetničkim odnosima, ali priča glasi ovako: Čovjek odlučio pokrenuti vlastiti posao, proizvodnju i plasirati proizvod na tržište. Javi mu se manager koji ga počne uvjeravati da je Vlada (američka) zainteresirana za taj proizvod, ali da bi bilo bolje podignuti cijenu proizvoda, jer "će Vlada više cijeniti skuplje", misleći da je kvalitetnije... Čovjek odbije ponuditi proizvod po znatno višoj (nerealnoj) cijeni, makar proigrao zgodnu priliku...
1.) Prenjevši tu zgodu u naše prilike dolazimo do naše Vlade i naših privatnih poduzetnika, i ne mogu se oteti dojmu da Vlada ne samo da nikad ne bi prihvatila višu cijenu, već niti onu realnu... a o dugovima koje država ne isplaća (manjim i većim) privatnicima da ne govorimo...
2.) U toj situaciji, kako će se naši poduzetnici osloniti na "biblijske smjernice" o pravednosti, kad im se niti ona osnovna ljudska pravednost ne priznaje i ne poštuje...?

??

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata