Kumpić je napisao/la:
Složio bih se s tim: ali ne treba zaboraviti da prvo svećenstvo, pa i sam sv. Petar, nije bilo u celibatu.
Iako bijahu prvotno oženjeni prakticirali su celibat. A za beženstvo ti je primjer sv. Pavao.
Riječ je napisao/la:
Zaboravljamo i da Krist nije bio samo čovijek, već Bog! Dakle, apsurdno je uspoređivati se s Kristom, a i u najmanju ruku oholo se uopće uspoređivati s Bogom!
Bog je usitinu standard dobra, a svi smo mi po sebi mali crvi spram Njega, ali preobraženi njegovom milošću On sija kroz nas i tako ispunjavamo Njegovu zapovijed da budemo sveti kao što je i On svet te da budemo svjetlo svijeta i sol zemlje.
Riječ je napisao/la:
Život svećenika je kršćanski život, život kakav nas je učio Krist da treba biti, a to nije sigurno celibat! Svećenik razumije svoje vjernike, ukazuje im na križ koji moraju prihvatiti i odlučno nositi, ne osuđuje, ne kritizira, ne omalovažava, ljude približuje Kristu, zanima se za život vjernika i sve što život nosi, i za probleme i za radosti. Stvara povjerenje između sebe i vjernika, nastoji im produbiti vjeru u Krista , jedinu istinu, oproštenje i nadu.
Kao da se to ne može učiniti u celibatu. Jesi li ikada čuo za sv. Ivana Mariju Vianneya ilitiga sv. župnika Arškog? Pročitaj malo o njemu pa ćeš vidjeti što je jedan čovjek u celibatu napravio od sela i šire okolice. Čitaj malo i o sv. Leopoldu Mandiću. Pravi prijatelj ljudima.
Riječ je napisao/la:
Ništa u Svetom pismu, niti u predaji, ne govori da svećenički stalež mora biti u celibatu. On uistinu ima svoju vrijednost, ali na njega su pozvani i laici. Što se tiče svećeničke predanosti radi koje ne može imati obitelj... nije mi baš jasna takva izjava. U svijetu laika, u kojem jedan liječnik dežura čak i tijekom blagdana, u svijetu u kojem radnici imaju žuljeve koliko dugo rade na gradilištima... koliki od njih zanemaruju svoje obitelji da bi ih prehranili? I uz sve to, paradoksalno, kroz vatikanske ugovore financiraju Crkvu. Uz navedeno, nije mi jasno zašto svećenici ne bi stigli imati obitelj. Dapače, čini mi se da baš u njihovom slučaju imaju najviše mogućnosti. Cijela obitelj može ići na mise, djeca mogu ministrirati, a žena s ponosom i zadovoljstvom gledati kako odgovornog supruga ima u zajednici. Kako pravoslavci stignu sve? Zar su oni bolji svećenici od naših?Ili gori, jer su se oženili? Ili je zapravo stvar postala banalna, i netko se ne može ženiti jer negdje tako piše.
U predaji???? A znaš li ti za ono da se svećeničkim ređenjem u ređenika utiskuje neizbrisiv biljeg te se sakrament ne može više ponoviti te ređenik ne može više valjano sklopiti ženidbu nakon što je zaređen??? Takva stvar je čak i kod pravoslavaca.
Nije meni baš jasna izjava u svijetu laika ta da je tegobno živjeti u celibatu. Meni nije jasno što ljudima smeta u celibatu? Što bi to ukidanje celibata riješilo? Koji je to problem uzrokovan celibatom?
Znači žena ne može gledati sa ponosom svoga muža koji redovno ide na Misu, čita čitanja, član je pastoralno-ekonomskog vijeća, aktivan je u župi te ona ne može gledati s ponosom na svoju djecu koja ministriraju svaki dan na Misi samo zato što joj muž nije svećenik?
U ovom oholom svijetu nitko se ne da poniziti da ga Crkva pouči nego svi su uvjereni da sve znaju bolje od Boga, Pape i od Crkve.
Ne znam zašto više raspravljamo. ROMA LOCUTA EST - CAUSA FINITA EST!! TEOKRACIJA!!