Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 08, 2010 07:31 

Bernard je napisao/la:
Riječ je napisao/la:
Riječi kardinala Bozanića su kontradiktorne. Predanost Crkvi i Kristu nema veze s celibatom, to odgovorno tvrdim!
Zaboravljamo najvažnije, a to je da si ne postavljamo pitanje:Tko je bio Isus Krist? Nije li Bog?

Zar ti misliš da nama ovdje nazočnima (ili kardinalu Bozaniću) nije jasno tko je Krist?

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 08:34 

Riječ je napisao/la:
Riječi kardinala Bozanića su kontradiktorne. Predanost Crkvi i Kristu nema veze s celibatom, to odgovorno tvrdim!
Zaboravljamo najvažnije, a to je da si ne postavljamo pitanje:Tko je bio Isus Krist? Nije li Bog?

Zaboravljamo najvažnije, a to je da svećenici nastoje u potpunosti nasljedovati Krista, biti alter Christus, koji je bio u celibatu.

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 12:31 

cunjozu je napisao/la:
Riječ je napisao/la:

Zaboravljamo najvažnije, a to je da svećenici nastoje u potpunosti nasljedovati Krista, biti alter Christus, koji je bio u celibatu.

Složio bih se s tim: ali ne treba zaboraviti da prvo svećenstvo, pa i sam sv. Petar, nije bilo u celibatu.

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 15:43 

sneni
Citat:
Riječ pa kome ću više vjerovati "odgovorno tvrdim" zar si ti veći autoritet od jednog nadbiskupa i kardinala koji ništa drugo ne govori od onoga što je rekao papa u svojoj knjizi Svjetlo svijeta.
I ja sam svećenik već više od 40 godina i svoj život sam stavio u službi Crkve (Crkva = braća ljudi) za Isusa Krista. Ne shvaćaš? Moli Duha Svetoga za prosvjetljenje! I za dar poniznosti!

Nigdje nisam napisao da sam veći autoritet od bilo koga, to ste vi izvukli iz konteksta.
Kada sam napisao da odgovorno tvrdim nešto, mislio sam na sebe, jer u nečije ime ne mogu govoriti.
Poniznost i život predan Crkvi ne ovisi o celibatu, ovisi o čovjeku i svjesti prema zadaći koju mu nosi svećenstvo!

Bernard
Citat:
Zar ti misliš da nama ovdje nazočnima (ili kardinalu Bozaniću) nije jasno tko je Krist?

Uopće se ne radi o tome da li je nekome nešto jasno ili nije. Sama izjava u svojoj pozadini motivirana je nečim drugim!

Citat:

Zaboravljamo i da Krist nije bio samo čovijek, već Bog! Dakle, apsurdno je uspoređivati se s Kristom, a i u najmanju ruku oholo se uopće uspoređivati s Bogom!

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 17:07 
Administrator

Riječ je napisao/la:
Kada sam napisao da odgovorno tvrdim nešto, mislio sam na sebe, jer u nečije ime ne mogu govoriti.
Poniznost i život predan Crkvi ne ovisi o celibatu, ovisi o čovjeku i svjesti prema zadaći koju mu nosi svećenstvo!

Znači ti priznaješ da osobno ne živiš celibat, ali za sebe ipak smatraš da ispunjavaš "zadaću koja nosi svećenstvo"? Možeš li onda konkretno objasniti u čemu si to ponizan i "predan Crkvi", ako si u celibatu neposlušan?

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 18:36 

Giovi je napisao/la:
Riječ je napisao/la:

U normalnom razgovoru seljak neće reći "odgovorno tvrdim da će žetva s ovim sjemenom biti dobra." Za taku tvrdnju seljak nema nikakve stručne ni znanstvene garancije. pa tako ni ti ne može u stvarima vjere i Crkve "odgovoirno nešto tvrditi" jer nemaš kvalifikacije za takvu riječ.

Nemojmo glumatati: Celibat je postavila Crkva, ređenik ga prihvaća svijesno (pravljenjem koraka u u obredu ređenja: "Ako prihvaćate ovo pristupite jedan korak bliže:" Nitko nije prisiljen učiniti taj korak. Danas mnogi hoće uništiti ovo blago Crkve. Koliko god celibat bio težak, koliko god bilo nevjernih obećanjima, to je ipak bogatstvo Crkve. A oni koji nisu u celibatu nemaju o tome što raspravljati. A danas je mnogo teže biti vjeran i dobar muž nego živjeti u celibatu!

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 19:17 

Citat:
A danas je mnogo teže biti vjeran i dobar muž nego živjeti u celibatu!

Slažem se, ovo je apsolutna istina, posebice kad znamo kako svijet promatra pojam obitelji i roditeljstva!

Vrh

PostPostano: Sri pro 08, 2010 22:54 

Citat:
Znači ti priznaješ da osobno ne živiš celibat, ali za sebe ipak smatraš da ispunjavaš "zadaću koja nosi svećenstvo"? Možeš li onda konkretno objasniti u čemu si to ponizan i "predan Crkvi", ako si u celibatu neposlušan?

Život svećenika je kršćanski život, život kakav nas je učio Krist da treba biti, a to nije sigurno celibat! Svećenik razumije svoje vjernike, ukazuje im na križ koji moraju prihvatiti i odlučno nositi, ne osuđuje, ne kritizira, ne omalovažava, ljude približuje Kristu, zanima se za život vjernika i sve što život nosi, i za probleme i za radosti. Stvara povjerenje između sebe i vjernika, nastoji im produbiti vjeru u Krista , jedinu istinu, oproštenje i nadu.

Citat:
U normalnom razgovoru seljak neće reći "odgovorno tvrdim da će žetva s ovim sjemenom biti dobra." Za taku tvrdnju seljak nema nikakve stručne ni znanstvene garancije. pa tako ni ti ne može u stvarima vjere i Crkve "odgovoirno nešto tvrditi" jer nemaš kvalifikacije za takvu riječ.

Nemojmo glumatati: Celibat je postavila Crkva, ređenik ga prihvaća svijesno (pravljenjem koraka u u obredu ređenja: "Ako prihvaćate ovo pristupite jedan korak bliže:" Nitko nije prisiljen učiniti taj korak. Danas mnogi hoće uništiti ovo blago Crkve. Koliko god celibat bio težak, koliko god bilo nevjernih obećanjima, to je ipak bogatstvo Crkve. A oni koji nisu u celibatu nemaju o tome što raspravljati. A danas je mnogo teže biti vjeran i dobar muž nego živjeti u celibatu!

Tako je! Celibat je postavila Crkva! Ređenik ga prihvaća, jer ga mora prihvatiti da bi bio svećenik, nema izbora;Dvosmislenosti celibata, po pitanju grkokatoličkih svećenika koji pripadaju istoj Crkvi, odgovaraju istome Papi!

Ako se bogatstvo Crkve temelji na celibatu, a ne na temeljima i čvrstini vjere koju nam je Krist usadio svojom smrću i uskrsnućem, onda smo mi sve samo ne prva i sveta Kristova Apostolska Crkva!

Vjeran i dobar muž nije problem biti ako si s osobom koju voliš, s kojom se uzajamno razumiješ, ako si ozbiljan i odgovoran, a ako si suprotno tome, tu onda nema ni ljubavi, a da ne govorim da je to uspoređivati s celibatom u najmanju ruku apsurd!

I za kraj citiram:

Ništa u Svetom pismu, niti u predaji, ne govori da svećenički stalež mora biti u celibatu. On uistinu ima svoju vrijednost, ali na njega su pozvani i laici. Što se tiče svećeničke predanosti radi koje ne može imati obitelj... nije mi baš jasna takva izjava. U svijetu laika, u kojem jedan liječnik dežura čak i tijekom blagdana, u svijetu u kojem radnici imaju žuljeve koliko dugo rade na gradilištima... koliki od njih zanemaruju svoje obitelji da bi ih prehranili? I uz sve to, paradoksalno, kroz vatikanske ugovore financiraju Crkvu. Uz navedeno, nije mi jasno zašto svećenici ne bi stigli imati obitelj. Dapače, čini mi se da baš u njihovom slučaju imaju najviše mogućnosti. Cijela obitelj može ići na mise, djeca mogu ministrirati, a žena s ponosom i zadovoljstvom gledati kako odgovornog supruga ima u zajednici. Kako pravoslavci stignu sve? Zar su oni bolji svećenici od naših?Ili gori, jer su se oženili? Ili je zapravo stvar postala banalna, i netko se ne može ženiti jer negdje tako piše.

Vrh

PostPostano: Čet pro 09, 2010 07:25 

Kumpić je napisao/la:
Složio bih se s tim: ali ne treba zaboraviti da prvo svećenstvo, pa i sam sv. Petar, nije bilo u celibatu.

Iako bijahu prvotno oženjeni prakticirali su celibat. A za beženstvo ti je primjer sv. Pavao.
Riječ je napisao/la:
Zaboravljamo i da Krist nije bio samo čovijek, već Bog! Dakle, apsurdno je uspoređivati se s Kristom, a i u najmanju ruku oholo se uopće uspoređivati s Bogom!
Bog je usitinu standard dobra, a svi smo mi po sebi mali crvi spram Njega, ali preobraženi njegovom milošću On sija kroz nas i tako ispunjavamo Njegovu zapovijed da budemo sveti kao što je i On svet te da budemo svjetlo svijeta i sol zemlje.
Riječ je napisao/la:
Život svećenika je kršćanski život, život kakav nas je učio Krist da treba biti, a to nije sigurno celibat! Svećenik razumije svoje vjernike, ukazuje im na križ koji moraju prihvatiti i odlučno nositi, ne osuđuje, ne kritizira, ne omalovažava, ljude približuje Kristu, zanima se za život vjernika i sve što život nosi, i za probleme i za radosti. Stvara povjerenje između sebe i vjernika, nastoji im produbiti vjeru u Krista , jedinu istinu, oproštenje i nadu.

Kao da se to ne može učiniti u celibatu. Jesi li ikada čuo za sv. Ivana Mariju Vianneya ilitiga sv. župnika Arškog? Pročitaj malo o njemu pa ćeš vidjeti što je jedan čovjek u celibatu napravio od sela i šire okolice. Čitaj malo i o sv. Leopoldu Mandiću. Pravi prijatelj ljudima.
Riječ je napisao/la:
Ništa u Svetom pismu, niti u predaji, ne govori da svećenički stalež mora biti u celibatu. On uistinu ima svoju vrijednost, ali na njega su pozvani i laici. Što se tiče svećeničke predanosti radi koje ne može imati obitelj... nije mi baš jasna takva izjava. U svijetu laika, u kojem jedan liječnik dežura čak i tijekom blagdana, u svijetu u kojem radnici imaju žuljeve koliko dugo rade na gradilištima... koliki od njih zanemaruju svoje obitelji da bi ih prehranili? I uz sve to, paradoksalno, kroz vatikanske ugovore financiraju Crkvu. Uz navedeno, nije mi jasno zašto svećenici ne bi stigli imati obitelj. Dapače, čini mi se da baš u njihovom slučaju imaju najviše mogućnosti. Cijela obitelj može ići na mise, djeca mogu ministrirati, a žena s ponosom i zadovoljstvom gledati kako odgovornog supruga ima u zajednici. Kako pravoslavci stignu sve? Zar su oni bolji svećenici od naših?Ili gori, jer su se oženili? Ili je zapravo stvar postala banalna, i netko se ne može ženiti jer negdje tako piše.

U predaji???? A znaš li ti za ono da se svećeničkim ređenjem u ređenika utiskuje neizbrisiv biljeg te se sakrament ne može više ponoviti te ređenik ne može više valjano sklopiti ženidbu nakon što je zaređen??? Takva stvar je čak i kod pravoslavaca.
Nije meni baš jasna izjava u svijetu laika ta da je tegobno živjeti u celibatu. Meni nije jasno što ljudima smeta u celibatu? Što bi to ukidanje celibata riješilo? Koji je to problem uzrokovan celibatom?

Znači žena ne može gledati sa ponosom svoga muža koji redovno ide na Misu, čita čitanja, član je pastoralno-ekonomskog vijeća, aktivan je u župi te ona ne može gledati s ponosom na svoju djecu koja ministriraju svaki dan na Misi samo zato što joj muž nije svećenik?

U ovom oholom svijetu nitko se ne da poniziti da ga Crkva pouči nego svi su uvjereni da sve znaju bolje od Boga, Pape i od Crkve.
Ne znam zašto više raspravljamo. ROMA LOCUTA EST - CAUSA FINITA EST!! TEOKRACIJA!!

Vrh

PostPostano: Čet pro 09, 2010 11:33 

cunjozu je napisao/la:
Ne znam zašto više raspravljamo. ROMA LOCUTA EST - CAUSA FINITA EST!! TEOKRACIJA!!

Osim ako tu teokraciju ne poželimo pobijati principima "reformacije".

Vrh

PostPostano: Čet pro 09, 2010 12:56 

Bernard je napisao/la:
Osim ako tu teokraciju ne poželimo pobijati principima "reformacije".

Da. Slažem se.

Evo malo Predaje sa koncila. Piše tu nešto o celibatu. Pa i leviti su bili u celibatu.

Evo ja stvarno ne znam. Zar su Crkvu kroz 1000 godina (koliko je otprilike obavezan celibat za prezbitere na snazi) vodili idioti i imbecili koji pojma nemaju o ljudskom životu i čovjeku uopće? Zar su toliki biskupi i svećenici ludi da ne mogu spoznati da je celibat pogrešna stvar? Ne bih rekao. Tko god nije sposoban odreći se nekog tjelesnog užitka radi Boga taj Ga ne ljubi.

Celibat je odricanje od braka. Celibat je žrtva. Žrtva je odricanje od dobre stvari.
Ergo - brak je dobra i uzvišena stvar. (Celibat još bolja i uzvišenija.)

Vrh

PostPostano: Čet pro 09, 2010 14:24 

Ipak, istine radi valja još nešto dodati - zaređeni svećenik može sklopiti Crkveni brak, ali ne može više vršiti svoju službu, osim u sasvim specijalnoj situaciji. Naravno, mora dobiti odobrenje, odnosno "prijelaz" u laički stalež.
Osobno ne znam zašto toliko povike na celibat. I, čini mi se da mnogi ljudi vrlo nerealno vide što bi sve, u pastoralnom smislu, donijela odluka o neobveznom celibatu.

Vrh

PostPostano: Pet pro 10, 2010 07:36 

Meni je dosljedno življen celibat veliko svjedočanstvo vjere.

Zadnja izmjena: Bernard; Pet pro 10, 2010 17:07; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet pro 10, 2010 07:47 

Riječ je napisao/la:
Što se tiče svećeničke predanosti radi koje ne može imati obitelj... nije mi baš jasna takva izjava. U svijetu laika, u kojem jedan liječnik dežura čak i tijekom blagdana, u svijetu u kojem radnici imaju žuljeve koliko dugo rade na gradilištima... koliki od njih zanemaruju svoje obitelji da bi ih prehranili?

Najbolje bi bilo pitati protestantske pastore kako to oni uspijevaju. Pa eto: u SAD su proveli anketu među njima s pitanjem bi li ponovno birali pastorsko zvanje da su na početku đivotnog puta. Polovina njih izjavila je da ne bi. Zašto? Zbog prevelikog stresa kojeg njihovo zvanje donosi suprugama i djeci. Kako to izgleda, dobro je prikazano u filmu "Propovjednikova supruga" (Denzel Washington, Whitney Houston).
Zamislimo situaciju da svećenika zovu da nekom dade bolesničko pomazanje (čovjek je na samrti). Svećeniku se dijete razboli i mora ga hitno voziti u bolnicu. Čemu će dati prednost? Ili tračbabe u župi potegnu pitanje odijevanja njegove supruge. Da ne duljim: smatram da svećenik treba biti slobodan od materijalne nesigurnosti, ali i od obiteljskih frontova. Život svašta donosi i obiteljskim ljudima: dijete padne u porok, počne se drogirati, pobjegne od kuće...nije isto ako se to dogodi nekom "civilu" ili pak svećeniku. U protestantskom svijetu ima slučajeva razvoda brakova pastora. Sve to treba imati na umu kad se načne diskusija o "nepotrebnosti" celibata.
Ukratko: briga o obitelji je velika obveza u emotivnom i materijalnom smislu i čovjek koji se odluči na obiteljski život mora to postaviti na prvo mjesto. Svoje planove i želje tada moraš podrediti potrebama obitelji. Mislim da svećenik mora biti slobodan od obveza takve vrste ako se želi u potpunosti predati službi u Crkvi

Riječ je napisao/la:
I uz sve to, paradoksalno, kroz vatikanske ugovore financiraju Crkvu.

A, to je dakle problem. Hajdemo ih ukinuti i podijeliti te novce narodu (ili ubrizgati u gospodarstvo). A "popovi" nek trče po Hrvatskoj i inozemstvu i skupljaju novce za popravak propalih crkvenih krovova, ruševnih zidova i takve gluposti poput caritasa i sličnog. Nek organiziraju tombole među župljanima, kao u SAD. Pa da vidimo koliko će im vremena ostati za propovijedanje, a kamoli tek za obitelj. Time će se i Hrvatska riješiti nepotrebnog balasta poput održavanja tamo nekakvih crkava koje su prvorazredni spomenik kulture. Uostalom, kome to treba? Pa kad to svećenicima dojadi, neka jednostavno promijene posao i idu prodavati krumpir na tržnici.

Vrh

PostPostano: Pet pro 10, 2010 10:57 

Citat:
Iako bijahu prvotno oženjeni prakticirali su celibat. A za beženstvo ti je primjer sv. Pavao.

Kako u to možemo biti sigurnI? I zašto bi nam baš Pavao bio primjer? Zar bi bilo pogrešno ugledati se na Petra koji je sam bio oženjen, a bio je prvi Papa?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata