Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 18:44

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 22, 2010 13:36 

Citat:
Taj koji bi se odbio na NP ljubiti i tražio neko svoje izuzeće, mora da bi stršao, i ne bi se ni tako ugodno osjećao.

Pa zapravo to sve ovisi o osobama kojima si okružen. U mojoj zajednici ima gospodja koja je jasno rekla da se ona neugodno osjeća kad je svi ljubi i svi poštujemo njenu želju i dajemo joj mir samo rukom. I ona se svaki put razveseli kad vidi da poštujemo njenu želju. Opet svi sretni ;).

Sneni, što točno na primjerice NP ne štima u odnosu na spomenuti citat?

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 14:10 

Barnaba je napisao/la:
Naravno da ova ograničenja koja postavlja biskup Antun Škvorčević znače da će neokatekumeni u njegovoj biskupiji stvarno djelovati bez svoje potpune karizme. Mislim da bi to oni, trebali skromno prihvatiti i čekati dok vrijeme ne sazrije da karizma bude potpuna. Poslušnost je krepost koja je sama po sebi put u raj, prema tome i iz takvih situacija treba izvući ono pozitivno i Bogu ugodno.

Meni se ne čini da bi to moglo ići tako. Pitanje je mjere jer ako ovu tvoju tvrdnju, Barnabo, dovedemo do apsurda, onda Neokatekumenski put Crkvi uopće nije ni potreban jer svaki neokatekumen može reći: u potpunoj poslušnosti Crkvi i biskupu ne želim mutiti vodu nego prihvaćam sve postojeće strukture.
Da su tako razmišljali osnivači Neokatekumenskoga puta...ništa od svega.
Po meni je jedna od bitnih stvari koju svi karizmatski pokreti čine upravo to da budu neka vrste 'šake u oko' postojećim strukturama ali ne s ciljem rušenja nego s ciljem buđenja uspavanih, protresanja tih struktura.
Biskupu Škvorčeviću treba jasno reći: prste k sebi kad je sama karizma u pitanju. Ili prihvati cijelu karizmu ili ne pripuštaj neokatekumene u svoju biskupiju. Ne znam postoje li već tamo.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 14:25 

Benjamin je napisao/la:
Po meni je jedna od bitnih stvari koju svi karizmatski pokreti čine upravo to da budu neka vrste 'šake u oko' postojećim strukturama ali ne s ciljem rušenja nego s ciljem buđenja uspavanih, protresanja tih struktura.

Prvo ne raspravljamo o karizmatskim pokretima. Drugo ne znam na temelju čega si ti to uopće zaključio za bilo koji pokret? Na temelju Crkvenih dokumenata sigurno nisi.

Benjamin je napisao/la:
Biskupu Škvorčeviću treba jasno reći: prste k sebi kad je sama karizma u pitanju. Ili prihvati cijelu karizmu ili ne pripuštaj neokatekumene u svoju biskupiju. Ne znam postoje li već tamo.

Bilo bi to skroz izvan uobičajenog ponašanja i karizme Neokatekumenskog puta uostalom i sam biskup je zaključio da se o tim stvarima još razgovara s vodstvom neokatekumena. Prema tome ovakvo što je stvarno neprimjereno jer u svim biskupijama ne postoje niti svi redovi a kamoli da baš moraju svi pokreti.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 14:32 

Barnaba je napisao/la:
Prvo ne raspravljamo o karizmatskim pokretima. Drugo ne znam na temelju čega si ti to uopće zaključio za bilo koji pokret? Na temelju Crkvenih dokumenata sigurno nisi.

Na temelju papine knjige: 'Novi izljevi Duha (Pokreti u Crkvi)'

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 14:34 

Barnaba je napisao/la:
Bilo bi to skroz izvan uobičajenog ponašanja i karizme Neokatekumenskog puta uostalom i sam biskup je zaključio da se o tim stvarima još razgovara s vodstvom neokatekumena. Prema tome ovakvo što je stvarno neprimjereno jer u svim biskupijama ne postoje niti svi redovi a kamoli da baš moraju svi pokreti.

Kako je onda uobičajeno: vodstvo NP donese svakom biskupu meni i onda oni sami izaberu što im se dopada a što ne.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 16:38 

Citat:

nepoštivanjem reda u Crkvi? Ni liturgijskih propisa i pravila, a sveti otac jasno kaže, da se NP treba prilagoditi Crkvi a ne Crkva njemu? Nije li ovdje baš pokazana nakana rušenja struktura Crkve? A Isus je rekao "Štogod svežeš na zemlji bit će svezano i na nebu (Petar i nasljednici) zar ovo ne vrijedi za NP ili "Tko vas sluša, mene sluša" ??? Vrlo zanimljivo.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 17:42 

Lina:
Citat:
Pa zapravo to sve ovisi o osobama kojima si okružen. U mojoj zajednici ima gospodja koja je jasno rekla da se ona neugodno osjeća kad je svi ljubi i svi poštujemo njenu želju i dajemo joj mir samo rukom. I ona se svaki put razveseli kad vidi da poštujemo njenu želju. Opet svi sretni ;).

A tako? Lijepo. Još jedan plus za neose. A glazba? Se može to 'naručit'? Npr. nemojmo danas andaluzijske, hajmo neš drugo! - Ako da, evo mene među neose. :mrgreen:

Benjamin:
Citat:

Da, kao što se Barnaba već osvrnuo, ti si pod "karizmatski pokreti" vjerovatno mislio na sve crkvene, uglavnom laičke pokrete, a ne na karizmatsku obnovu. Inače, već je bilo razbistrivanja oko naziva karizmatski u paraleli s npr nekim redovnicima koji imaju svoju karizmu - tko je sad 'karizmatik' tko nije - poznato vam je sigurno, neću sad mjenjat temu. (btw nije ni naziv pokret skroz probavljiv)

Nego, glede šake u oko - baš si smješan. Mislim fora. Ipak je šaka malo prejaka slika. Možda bi šilo u g----u bilo bolje :wink:
Citat:
Biskupu Škvorčeviću treba jasno reći: prste k sebi kad je sama karizma u pitanju. Ili prihvati cijelu karizmu ili ne pripuštaj neokatekumene u svoju biskupiju.

A baš si 'brico'. To biskupu reći?! Grozno i kontraproduktivno. Zapravo mu ne bi rekao to što si mislio već bi rekao o sebi. Brr

Sneni:
Citat:
Nije li ovdje baš pokazana nakana rušenja struktura Crkve?

Ma nije Sneni. Pokreti su novo proljeće Crkve po papinim riječima. I točka! Osim toga nisu strukture crkve samo hijerarhijske. Dečko se samo nespretno izrazio ti odma' dramatiziraš u rušenje.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 17:48 

sneni je napisao/la:
Citat:

nepoštivanjem reda u Crkvi? Ni liturgijskih propisa i pravila, a sveti otac jasno kaže, da se NP treba prilagoditi Crkvi a ne Crkva njemu? Nije li ovdje baš pokazana nakana rušenja struktura Crkve? A Isus je rekao "Štogod svežeš na zemlji bit će svezano i na nebu (Petar i nasljednici) zar ovo ne vrijedi za NP ili "Tko vas sluša, mene sluša" ??? Vrlo zanimljivo.

Ovo što si citirao je Benjaminovo mišljenje a ne službeni stav Neokatekumenskog Puta. A da stvar bude jasnija on je komentirao karizmatske pokrete a ne striktno neokatekumene.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 18:19 

sneni je napisao/la:
Citat:

Je li ovdje nedostaju podaci ili se pogrešno interpretiraju?!

U prosincu 2005. Međunarodna ekipa odgovornih NP-a od kardinala Arinze dobiva pismo koje sadrži izmjene po pitanju liturgije koje se očekuju od NP. Daje se period od 2 god da se te izmjene provedu. U tom vremenu se i provedu te slijedi konačno odobrenje Statuta NP-a 2008. god na Duhove. Taj tekst Statuta je izmjenjen (od strane Crkvenih institucija ne NP-a) u odnosu na onaj "ad experimentum". Tu su unešene i izmjene koje su nastale u Euharistiji nakon spomenutog pisma, ali su na iznenadjenje većine neosa unešene i izmjene po pitanju Euharistije nakon prve večernje Nedjelje te je se smatra dijelom župnog slavljenja nedjelje (različito od prije kada je bilo izričito odobreno da se ona za pripadnike NP-a računa kao nedjeljna).

Pola godine nakon ovoga novi Prefekt kongregacije za liturgiju kardinal Antonio Canizares Llovera slavi s neokatekumenima svečanu Euharistiju u Porto San Giorgio.
Slika
E sad, kako to da čovjek koji je na čelu Crkvenog tijela kojemu je zadaća briga za liturgiju ne smatra da neosi ne poštuju liturgijske propise?

Slika

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 18:36 

Ja sam kometirao tekst a ne tiče me se na koga se odnosi da li na karizmatike ili neokatekumene. Samo koliko imam informacije neokatekumeni u Italiji su sasvim normalni sastavni dio župe. Kod nas to nisu! (to je prvi problem) Tko i malo bolje pozna rubrike rimskog Misala i praksu Crkve, taj će vidjeti da ta odobrenja i nisu ništa posebno - jer Misal predviđa neke malo drukčije mogućnosti za određene grupe ili zajednice. Prema tome navođenje i citriranje talijanskih neokatekumenskih zajednica može samo pokazatiu koliko su kod nas neokatekumeni daleko o zajedništva župe. Osim toga, ima i kod nas odlično ugrađenih manjih zajednica neokatekumena u župski život zajednice.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 19:00 

Ne znam gdje sam citirala talijanske zajednice? :? Uz to očekival sam i odgovor jer sam ga direktno tebi postavila par postova prije pa sam mislila da je to povezano.

Što se tiče uklapanja neokatekumena u župne zajednice, mislim da problem postoji s obje strane. Bar po onome što ja vidim. Samo što bih ja više očekivala od odraslih u vjeri nego od djece. Jer u neokatekumenskim zajednicama ima dosta onih koji preko zajednice prvi put ulaze u Crkvu ili joj se nakon dugo vremena vraćaju. Od njih se ne može očekivati isto kao od onih koji su cijeli život u vjeri, zar ne?

Osim toga, postoje mnoge predrasude prema NP-u koje dosta otežavaju jedinstvo. Recimo meni i mom suprugu je prošli župnik rekao da bi on radije da nismo uključeni u župu (prije toga smo vodili grupu mladih, pjevanje i priprema za misu, pomagali pripreme za krizmu, pripremali župni nedjeljni listić) kad mso već u zajednicu jer moramo odrediti što nam je prioritet... Jednoj mojoj prijateljici je njen župnik rekao da ne može pjevati ni svirati u župnom bendu ako je u neokatekumenskoj zajednici. Ili to ili župa. E sad, naravno tu je problem što obje idemo izvan svog mjesta u zajednicu jer ih u našim mjestima nema... I tu onda dolazi onaj problem koji sam spomenula par stranica prije:

Citat:
Primjerice, u jednom gradu samo dva-tri župnika prihvaćaju osnivanje neok. zajednica i onda se naravno događa da ljudi koji žele sudjelovati na NP moraju ići u drugu župu. Onda se prigovara da neosi ne sudjeluju u župi a možda ih je 40 % odasvuda. I ljudi bi zaista trebali se ponekad polomiti da na sve stignu: u svoju matičnu župu, u zajednicu, i u župu koja ih je u zajednicu primila.

Kako to pomiriti? Zabraniti ljudima da sudjeluju u zajedniacama koje nisu u njihovoj matičnoj župi? Ili imati više razumijevanja?

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 23:39 

Benjamin je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Naravno da ova ograničenja koja postavlja biskup Antun Škvorčević znače da će neokatekumeni u njegovoj biskupiji stvarno djelovati bez svoje potpune karizme. Mislim da bi to oni, trebali skromno prihvatiti i čekati dok vrijeme ne sazrije da karizma bude potpuna. Poslušnost je krepost koja je sama po sebi put u raj, prema tome i iz takvih situacija treba izvući ono pozitivno i Bogu ugodno.

Meni se ne čini da bi to moglo ići tako. Pitanje je mjere jer ako ovu tvoju tvrdnju, Barnabo, dovedemo do apsurda, onda Neokatekumenski put Crkvi uopće nije ni potreban jer svaki neokatekumen može reći: u potpunoj poslušnosti Crkvi i biskupu ne želim mutiti vodu nego prihvaćam sve postojeće strukture.
Da su tako razmišljali osnivači Neokatekumenskoga puta...ništa od svega.

Proteklog vikenda u Poreču je bilo govora o tome.
Ta ograničenja i zabrane što ih Put doživljava po svijetu i kod nas moraju se primiti sa apslutnom poniznošću i ostati poslušan biskupima. Nije na neokatekumenima da odlučuju i rasuđuju što i kako treba u kojem trenutku, koliko god im se nešto činilo ispravno ili ne.

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 09:26 

sneni je napisao/la:

Oprosti Sneni, izgleda da se nismo razumjeli ili ti vidiš što želiš vidjeti. Koliko ja znam neokatekumeni su Crkvi poslušni te im je zbog toga i odobren Statut. Također se drže liturgijskih propisa i pravila i nema nikakva rušenja strukture nego u tvojoj interpretaciji koja izgleda ne prizna da Duh puše gdje hoće.

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 09:29 

Rio je napisao/la:
Da, kao što se Barnaba već osvrnuo, ti si pod "karizmatski pokreti" vjerovatno mislio na sve crkvene, uglavnom laičke pokrete, a ne na karizmatsku obnovu. Inače, već je bilo razbistrivanja oko naziva karizmatski u paraleli s npr nekim redovnicima koji imaju svoju karizmu - tko je sad 'karizmatik' tko nije - poznato vam je sigurno, neću sad mjenjat temu. (btw nije ni naziv pokret skroz probavljiv)

Nego, glede šake u oko - baš si smješan. Mislim fora. Ipak je šaka malo prejaka slika. Možda bi šilo u g----u bilo bolje :wink:

Slažem se sa svime što si napisao. Karizmatski pokret (pisano malim početnim slovom) i Karizmatski pokret su dvije različite stvari. Možda je i šilo u pozadinu primjerenije kao usporedba. :wink:

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 09:32 

Rio je napisao/la:
A baš si 'brico'. To biskupu reći?! Grozno i kontraproduktivno. Zapravo mu ne bi rekao to što si mislio već bi rekao o sebi. Brr

Baš to ili nešto na taj način reći...pitanje je takta, ali meni je bitan smisao a taj je da se ne može svaki biskup po svojoj volji miješati u sve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata