Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 14, 2010 13:55 

Što ti to mene prozivaš da se uzdižem iznad legalnih organa crkve ? I zašto bi trebalo vjerovati meni ? Tako sam shvatio pitanje, jer ne znam kome bi inaće bilo upućeno. Kako da ti na ta pitanja odgovorim, kada si me u njima već okarakterizirao i etiketirao ? To je jeftina psihologija, da se držimo teme o NP, svojstvena recimo naprednijim Katehistima. To bi po svemu sudeći mogao biti Ti. Djela govore o čovjeku, i ovako preko ovoga medija, a da nitko ne zna o nama ništa, uvjeravanja sa bilo koje strane nemaju vrijednosti. Čovjek ima i trebao bi koristiti SRCE za otkrivanje istine. Srce nikada ne griješi kome vjerovati a kome ne.
Što se tiće crkve, stavovi se vrlo razlikuju, to je poznato. Ne bih volio širiti temu na cijelu crkvu. Što se mene osobno tiće, volim među ljudima tražiti sličnosti i na tome graditi odnose, za razliku od Neokatekumena, kojima je sve osim njih vrag. Nakon ovog crnog vremena u kojemu živimo dolazi vrijeme ljubavi, među svim religijama, ne samo unutar pojedinih i svako izdvajanje je osuđeno na propast. To mi je dano znati i ja to mogu reći. Bez obzira Barnaba koliko je tebe strah, koliko voliš svoj položaj i koliko si spreman grčevito ga braniti, ako se ne promjeniš, nestat ćeš. Reci to i ostalim "neosima", sad u Poreću je prilika, ja sam govorio, mene neće slušati, tebe kao iskusnog možda poslušaju. P.S. Ovo zadnje je bilo šala, znamo oboje da tamo nitko nikoga ne sluša, nema dijaloga . Kika ? Da, slušaju Kika. Neka se Bog smiluje svima nama
Mir s vama

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 14:25 

Ti kažeš da ćeš reći nešto što nije osobno a iz svake tvoje rečenice izlazi osoban stav netrpeljivosti. Izričito ignoriraš činjenicu da je NP odobren od Crkve na osnovu 40-godišnjeg praćenja. Papa i sve kongregacije su budale, a ti vidiš ispravno, mislim stvarno svašta. :roll:

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 15:19 

muhamad je napisao/la:
Što ti to mene prozivaš da se uzdižem iznad legalnih organa crkve ? I zašto bi trebalo vjerovati meni ? Tako sam shvatio pitanje, jer ne znam kome bi inaće bilo upućeno. Kako da ti na ta pitanja odgovorim, kada si me u njima već okarakterizirao i etiketirao ?

Pitanje je načelne prirode jer prije tvrdiš
muhamad je napisao/la:
...Brate Barnaba, puno toga je odobreno od strane Katoličke crkve u vezi sa vjernicima. Moraš priznati da nije baš uvijek bilo dobro.

time stvarno svoje iskustvo guraš ispred legalnih organa Crkve te nisam te ničim etiketirao. Ne pitanje možeš mirno i konstruktivno odgovoriti, na načelnoj razini bez da se osjećaš prozvanim, naravno ukoliko to možeš logički objesniti.

muhamad je napisao/la:
To je jeftina psihologija, da se držimo teme o NP, svojstvena recimo naprednijim Katehistima. To bi po svemu sudeći mogao biti Ti.

Moram te razočarati ali ne samo da nisam katehist u Neokatekumenskom putu nego ni običan član neokatekumena. Prema tome nema razloga za neko prozivanje jer se držim logike i vjerujem Papi i vodstvu Crkve koja ima poslanje da Njom upravlja.

muhamad je napisao/la:
Djela govore o čovjeku, i ovako preko ovoga medija, a da nitko ne zna o nama ništa, uvjeravanja sa bilo koje strane nemaju vrijednosti.

Ok slažem se da djela govore o čovjeku ali zašto sebe izuzimaš iz tog mehanizma? I tvoja djela govore o tebi zar ne?

muhamad je napisao/la:
Čovjek ima i trebao bi koristiti SRCE za otkrivanje istine. Srce nikada ne griješi kome vjerovati a kome ne.

Na temelju kojih Crkvenih dokumenata ovo tvrdiš? Srce pojedinca nikada u Katoličkoj Crkvi nije bilo mjerilo objektivne istine već su službenici Crkve prema svom poslanju donosili pastoralne smjernice.

muhamad je napisao/la:
Što se tiće crkve, stavovi se vrlo razlikuju, to je poznato. Ne bih volio širiti temu na cijelu crkvu. Što se mene osobno tiće, volim među ljudima tražiti sličnosti i na tome graditi odnose, za razliku od Neokatekumena, kojima je sve osim njih vrag. Nakon ovog crnog vremena u kojemu živimo dolazi vrijeme ljubavi, među svim religijama, ne samo unutar pojedinih i svako izdvajanje je osuđeno na propast.

Nismo mi pozvani na trule kompromise prema svima i svakome. Punina Božje objave nije u svim religijama te je potrebno itekako držati do nauka Katoličke Crkve i njega propovijedati. To je ujedno i najviše što čovjek iz ljubavi prema drugima može napraviti da bi se oni obratili i dušu svoju spasili.

muhamad je napisao/la:
Bez obzira Barnaba koliko je tebe strah, koliko voliš svoj položaj i koliko si spreman grčevito ga braniti, ako se ne promjeniš, nestat ćeš. Reci to i ostalim "neosima", sad u Poreću je prilika, ja sam govorio, mene neće slušati, tebe kao iskusnog možda poslušaju. P.S. Ovo zadnje je bilo šala, znamo oboje da tamo nitko nikoga ne sluša, nema dijaloga . Kika ? Da, slušaju Kika. Neka se Bog smiluje svima nama
Mir s vama

I dalje držim da je ovakvo osobno konotiranje posve nepotrebno jer smo po naravi stvari dužni postupati u ljubavi prema "braći u vjeri" (to nužno ne uključuje one prazne fraze "brate" koje si prije koristio) a ne pisati sarkastične neistine.
Ja osobno na osnovu svog poznavanja katoličkih vjernika koji su u Neokatekumenskom putu mogu reći da im je ta duhovnost koristila i koristi no ničim ne namećem svoje mišljenje kao mjerodavno. Tu je ipak Crkva i u nju gledam s povjerenjem a ne u „svoje srce“ kao mjerilo stvari.

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 16:28 

Pa dobro. Secirali ste me kao žabu, vrlo moderan, naučni analitički pristup. I polako pokušavate otvoriti raspravu. U raspravi nema potrebe meni sudjelovati, jer je i sama rasprava poraz. Nisam analitički već sintetički raspoložen, i nisam ovo sve napisao za one koji imaju tvrdi stav kao Barnaba, ( za čega nema osnove jer kaže nije ni član neokatekumena ), već samo vjeruje Crkvi, već za one koji tek KREĆU NA PUT I TRAŽE PRAVU STAZU. O tome sam govorio. I ja sam crkva dragi moji , i ti i svi mi, ne samo građevine i svećenici. Poštivam i ja hijerarhiju, ako je nešto odobreno, treba to ispoštivati. Radi se o tome, da li pravi tragaoc može u NP-u naći ono što traži i i radi se o životu Duše a ne o životu tijela. Ako nekome mogu pomoći u tom smislu i pomoći mu svojim iskustvom na kojemu zahvaljujem Bogu, mogu odgovoriti na konkretna pitanja. Vama ostalima se isprićavam ako sam koga uvrijedio, zanemarite sve što sam rekao.
Mir s vama

Vrh

PostPostano: Pet lis 15, 2010 19:59 

Lijepo. Hvala vrli neokatekumene što si se potrudio pokazati ozračje kakvo vlada u NP-u. O tome sam i govorio. Kršćanstvo je nešto sasvim suprotno od toga duha. Neka vam Otac Nebeski udjeli milost spoznaje i radost ljubavi. Mir s vama.

Vrh

PostPostano: Sub lis 16, 2010 08:04 

muhamad je napisao/la:
Lijepo. Hvala vrli neokatekumene što si se potrudio pokazati ozračje kakvo vlada u NP-u. O tome sam i govorio. Kršćanstvo je nešto sasvim suprotno od toga duha. Neka vam Otac Nebeski udjeli milost spoznaje i radost ljubavi. Mir s vama.

Hvala Bogu dao je
zato se niti ne žifciram preveć :wink:
kojeg duha muhamede ?

jeah, pa tebe najviše pare brinu.
:mrgreen:
pa kaj nisi u toj kavani uletio kiku i reko da bi mu ti bio
keso-nosac
onda se ne bi bunio za nikakve duhove
mir s tobom

Vrh

PostPostano: Sub lis 16, 2010 10:01 

Dobro. Vidim da je svaka kritika, bila ona i konstruktivna i dobronamjerna od moje strane na ovim stranicama ZABRANJENA, jer mi se svi postovi brišu, za razliku od pljuvačine sa drugih strana ( bez argumenata, jer ako nije tako neka onda netko kaže kako je ). Sada ja ispadam neki antikatolički virus kojemu je stalo do novca i samo do novca. Tome naravno nije tako. Bojim se da takav stav nije u skladu sa Isusovom tradicijom. Što se tiće novca do kojeg vam je toliko stalo, dajte nešto siromasima, nemojte sve trpati sebi u stražnjce, od okupljanja u skupim hotelima da tobožnjih samostana od mramora i zlata. A što se tiće baraka koje Kiko spominje, otiđite tamo, još su bjednije i još je teže nego prije 40-ak godina. Neka vam dragi Bog prosvijetli pamet, i da milost ljubavi i suosjećanja prema svima. Mir s vama

Vrh

PostPostano: Sub lis 16, 2010 13:42 

Imajte u vidu da svojim pisanjem najviše govorite o sebi a ne o drugima.
Potpuno je promašen pristup u kojem se prosipa neargumentirana žuč na Katoličku Crkvu a onda na kraju sarkastično udari rečenica "Mir s vama". Pogotovo ako je to svojstvena misija na svim forumima.
Isus je jasno rekao da se ne smije sablažnjavati pa bi svakom tko to čini bilo bolje da radi nešto korisno bilo sebi bilo drugima.

Vrh

PostPostano: Ned lis 17, 2010 14:49 

muhamad je napisao/la:
Dobro. Vidim da je svaka kritika, bila ona i konstruktivna i dobronamjerna od moje strane na ovim stranicama ZABRANJENA, jer mi se svi postovi brišu, za razliku od pljuvačine sa drugih strana ( bez argumenata, jer ako nije tako neka onda netko kaže kako je ). Sada ja ispadam neki antikatolički virus kojemu je stalo do novca i samo do novca. Tome naravno nije tako. Bojim se da takav stav nije u skladu sa Isusovom tradicijom. Što se tiće novca do kojeg vam je toliko stalo, dajte nešto siromasima, nemojte sve trpati sebi u stražnjce, od okupljanja u skupim hotelima da tobožnjih samostana od mramora i zlata. A što se tiće baraka koje Kiko spominje, otiđite tamo, još su bjednije i još je teže nego prije 40-ak godina. Neka vam dragi Bog prosvijetli pamet, i da milost ljubavi i suosjećanja prema svima. Mir s vama

pa dajemo siromasima, od kud tebi ideja da ne dajemo.
pa i vatikan i mnoge katedrale su od mramora i zlata, ali na forumu nisi ništa o tome prigovarao.
nama nije stalo do novaca, nego tebi zato i
svaka "naša" prosječna obitelj ima više od 3 djece.

Vrh

PostPostano: Ned lis 17, 2010 14:58 

Giovi je napisao/la:
ruta je napisao/la:
muhamad je napisao/la:
SVE je autor Kiko. Također i sve pjesme, koje i samo koje, pjevaju neokatekumeni su njegovo djelo (inaće jeftini plagijati raznih melosa ) a prevode se i pjevaju na svim jezicima.

Ovo je uvreda svim katolicima.
Neokatekumeni pjevaju psalme. Psalmi nisu jeftini plagijati.

Nema to veze sa nikakvom uvredom, nekome se može sviđati ili ne sviđati španjolski melos, ali zasigurno tako nešto nije uvreda katolicima.
Baš naprotiv, biskupi su se prošle godine kritički osvrnuli na način vrednovanja tradicionalnog liturgijskog pjevanja kod neokatekumena i zaključili da će o tome razgovarati sa vodstvom Neokatekumenskog puta.
Jednostranost osiromašuje, a Crkva nas vodi da se uvijek više obogaćujemo i otvaramo.
U tom smislu očekujem i komunikaciju na ovom forumu.

a mene žalosti to da se mladima na misi ne prigovara.
oni pjevaju jeftine plagijate
najčešće protestantske pjesme
ponekad i na drugim jezicima ali se njima ništa ne prigovara.
to me baš čudi.
onda su i kartuzijanci jednostrani, pjevaju samo na latinskom, samo korale, ne jedu meso...sjećam se kada su njihovi nadređeni prije par godina došli u sloveniju zabezeknuli se kad su ovi molili na slovenskom jeli meso imali televiziju... pa su ih malo pošpotali i više nije tako.
možda je i jednostranost to da svi budu jednaki. svi moraju pjevati ono što mi pjevamo ili moliti kako mi molimo.
tj. kako većina moli.
ja u tome vidim veličinu crkve da svaka zajednica Ne može oko reći ruci: "Ne trebam te", ili pak glava nogama: "Ne trebam vas." 22 Naprotiv, mnogo su potrebniji udovi tijela koji izgledaju slabiji. 23 A udove koje smatramo nečasnijima, okružujemo većom čašću. I s nepristojnima se pristojnije postupa, 24 a pristojni toga ne trebaju. Nego, Bog je tako sastavio tijelo da je posljednjem udu dao izobilniju čast 25 da ne bude razdora u tijelu, nego da se udovi jednako brinu jedni za druge.

da smo različiti a opet jedno tijelo
zakaj onda kartuzijanci ne pjevaju slovenske pjesme na slovenskom ...
i o tome se kaj je najbolje niti ne raspravlja.

Vrh

PostPostano: Ned lis 17, 2010 19:41 

Nemojte mi baš sve postove obrisati, kako da komuniciram sa drugima kada ste mi pustili prva tri koji svi komentiraju, a ovo poslije me cenzurirate? Kao da sujelujem u "Latinici" na HTV-u. Ima u NP-u i puno dobrih stvari, naravno, pa ne bi toliko godina bio Neokatekumen da nije tako. Zato si i uzimam pravo kritički se osvrtati na neke stvari, zato što sam i ja Neokatekumen. Ne dam ni ja da o nama previše raspravlja netko tko to nije. U svemu je tako. Inače bi to bila prića o trunu i brvnu u očima ( znate na šta mislim ). A to što meni smeta zapravo smeta večini članova, o tome se stalno prića, to nije neka tajna. Ili možda netko misli da kod nas sve savršeno funkcionira ? Ta fama koja je stvorena i ta neka zatvorenost isto nije dobra i stvara krive predrasude.
Mir s vama

Vrh

PostPostano: Ned lis 17, 2010 20:47 

muhamad je napisao/la:
Nemojte mi baš sve postove obrisati, kako da komuniciram sa drugima kada ste mi pustili prva tri koji svi komentiraju, a ovo poslije me cenzurirate? Kao da sujelujem u "Latinici" na HTV-u.

Nije dobro početi ponovo diskusiju s lažima jer ti do sad nije ništa brisano već premješteno u offtopic. Zbog toga sam ti obrisao zadnji post koji je nastavak pljuvačine da eto budeš u pravu kad toliko inzistiraš da te se cenzurira.

Citat:
Ima u NP-u i puno dobrih stvari, naravno, pa ne bi toliko godina bio Neokatekumen da nije tako.

Teško je vjerovati da si neokatekumen jer postoji previše destrukcije (autodestrukcije ako stvarno jesi) u tvojim postovima prema tom pokretu, odnosno ova izjava je nevjerojatna metaformoza. No ponukan pričom o škorpionu i bakici koja mu je pomagala zbog svoje a ne njegove naravi ja bih te priupitao. Ako je ovo istina onda ti sigurno neće biti problem nabrojati bar pet stvari koje su vjerski dobre bez da pritom pljuješ i sotoniziraš. A ja ću zanemariti one odvratnosti što mi šalješ na PP. Dakle eto daj pet pozitivnih stvari zbog kojih si ti neokatekumen i koje te čine boljim vjernikom?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata