Mene malo 'muči', tražim zapravo bolje pojmovanje, kada se kaže riječ mučenici na što se misli? Da li se ona može uvijek poopćiti na sve stradalnike neke nacije, u npr. obično ratovima, ili ju je bolje vezati uz (ako se ne varam) orginalni pojam - stradavanje baš za vjeru, baš za Isusa?
Bio sam na liturgiji SPC, i oni imaju uvršteno da mole za "mučenike jasenovačke", i to mi je jasno da su oni riječ mučenici lako poopćili na sve svoje stradalnike u Jasenovcu, bilo vjernike, bilo nevjernike, jer je granica u njihovoj Crkvi između nacionalnosti i vjerništva skroz difuzna.
No, ponešto mi je kompliciranije u našoj sveopćoj Crkvi kada sve naše nacionalne stradalnike, domoljube i sl. odmah nazivamo i mučenicima.. Ovo sada u Udbini npr. jasna mi je ideja, jasno mi je i da mjesna Crkva treba biti i rodoljubna, i biti (pored ostalih faktora) okupljalište-čuvalište nacionalnog identiteta i sl., no ostaje mi malo 'visjeti' da li je takvo gledanje odmah i ispravno? Za domovinu su poginuli i mnogi nevjernici, i agnostici, zapravo, u ratovima su poginuli i ljudi svakavih motiva.., - u domovinskom ratu su poginuli i neki ljudi koji su u nj išli i iz pljačkaških motiva, ili drugih niskih.. - i oni su 'utrpani' u mučenike, svi su 'utrpani'..
Ako naš misionar nasilno pogine šireći negdje vjeru u oceaniji ili u Africi, jasno mi je da je on hrvatski mučenik, a ako pogine Bogopsovač za domovinu nije mi jasno je li on stradalnik, žrtva ili mučenik..
Ne znam, neka kaže neko pametniji, informiraniji, da li nam je pojam mučenik slobodno i lako proširivati i na druge (uzvišne) nestrogo vjerske kategorije stradavanja?
Kada ja čitam, npr. u Euzebijevoj Crkvenoj povijesti o mučeništvima prvih kršćana za Isusa, obuzme me stanovit sram i tuga kakav ja kršćanski šminkeraj živim, a i mnogi oko mene..