Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 01:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 04, 2010 06:22 

Starokršćanska crkva?
Što je to?
Na kakvim se temeljima bazira?
U kojim se stvarima razlikuje od naše katoličke i apostolske crkve?
Nedavno je jedan neuspijeli svečenik katoličke crkve,na jednom otoku otvorio "starokošćansku crkvu".Mislim,po pričanjima ljudi da je kod mnogih vijernika nastala konfuzija.
Ako netko nešto zna neka reće koju riječ o ovoj temi.
Hvaljen Isus i Marija

Vrh

PostPostano: Čet ožu 04, 2010 21:43 

Za ponovno osnivanje „starokršćanske crkve“ priznajem da nisam čula, ali znam za starokatolike – oni su u 19. st. (nakon I. vatikanskog sabora) istupili iz Katoličke Crkve.

Moram priznati da mi je ideja vraćanja na nekakvo staro kršćanstvo, pogotovo nakon svih ovih raskola i odvajanja, posve apsurdna, jer ono zapravo otkriva zabludu na jednom drugom religijskom stupnju, a to je bijeg od sadašnjosti kao rješenje za sve probleme.

Ako već netko nalazi svoje uzore u prvotnoj Crkvi, želi obnoviti duh i duhovnost prvih Kristovih učenika, svoje blago i nadahnuće može pronaći u obimnoj tradiciji apostolskog nasljeđa i svetih otaca, i usto može biti siguran da se pravi katolicizam temelji na njima.

Neke zajednice kao neokatekumeni, koliko sam čitala, inspiriraju se takvim povratkom na izvorne sadržaje vjere, jer se, s druge strane, velika zamka i slabost današnjih vjernika krije u prevelikom formalizmu.

Stoga svaki drugi bijeg u prošlost mimo Crkve samo je još jedan novi sektaški put.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 04, 2010 22:13 

prije mislim da se radi o starokatolicima!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 05, 2010 12:16 

Hvala na informacijama.Moram vam reći da je osobno meni to jako bitno,jer ta osoba mi je do nedavno bila prijatelj,i ja sam je cijenio i čak bio ponosan što je netko tako meni blizak smogao snage da postane svečenik.Čak sam se i molio za njega.Kad mi se počelo činti prema njegovom ponašanju da je postao preambiciozan,pa je odjednom izjavio da neče postati svečenik katoličke crkve,nakon čega je izjavio da će osnovati starokršćansku crkvu i da će postati njezin biskup.Tu smo se razišli jer ja mislim da pored naše svete katoličke crkve i Petrove stolice,netreba postojati niti jedna druga crkva.Pa to je Kristova crkva,šta će mi druga.Međutim da stvar bude bolja imam još jednog prijatelja koji je inžinjer isto kao i ja,i koji je također katolik,ali prije nego sam ja otputovao u Kongo na rad,on mi je došao sa nekim čudnim idejama i teorijama o Bogu i Božjem djelovanju, odmah sam mu rekao izvorište.Mada se sa njim nisam razišao ali mislim da je poradi svoje neukosti u teologiji,poput mene,na dobrom putu da zastrani.
Moram priznati da sam malo tvrdoglav pa sa ovim starokršaćninom sigurno još dugo,sve dok se ne vrati na katoličke puteve, neću komunicirati,ali mi je krivo poradi ovog mog tehnički obrazovanog prijatelja,kojemu su sve teološke teze logične.
Pa ako još šat znate o narečenoj temi, volio bih da mi malo pojasnite o čemu se radi u fundamentu,jer znam kad dođem doma da me očekuje rasprava sa ljudima do kojih mi je stalo.
Neka vam je naš Bog Isus Krist u milosti.
Hvaljen Isus i Marija.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2010 08:53 

Starokršćanska crkva? Već viđeno. Svi protestanti su je nanovo osnivali i nastojali rekonstruirati.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2010 13:25 

Starokatolička crkva
Izvor: Wikipedija
Starokatolička crkva je kršćanska vjerska zajednica, nastala iz opozicije nekih njemačkih teologa na Prvom vatikanskom koncilu 1870. Oni su se usprotivili definiciji o papinskoj nepogrešivosti i primatu, te su tražili da se katolicizam »vrati na svoje stare oblike«. Odvojili su se od Rimokatoličke crkve na kongresu u Münchenu 1871. Prvog starokatoličkog biskupa J. H. Reinkensa zaredio je Heykamp, jansenistički nizozemski biskup iz Deventera.

Starokatoličke crkve, odijeljenje od Rima, osnivane su na nacionalnom principu u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Švicarskoj, SAD. U Njemačkoj, pomagale su ih vlasti u doba Kulturkampfa. Surađuju s Jansenističkom crkvom u Utrechtu (Utrrechtskaunija, 1889).

Starokatolici odbacuju svećenički celibat, nerazrješivost braka, tajnu ispovijed. Uvode pričest pod dvije prilike i narodni jezik u liturgiju. Svećenike i biskupe biraju sami vjernici na skupštinama župa i crkvenim saborima. Svi starokatolički biskupi okupljali su se svake dvije godine na sabor u Utrechtu, koji je sjedište starokatoličkog nadbiskupa.

U doba Austro-Ugarske, starokatoličke crkve djelovale su na području Slovenije i Dalmacije. Nakon I. svjetskog rata neki katolički svećenici u Jugoslaviji, zahvaćeni reformnim pokretom, tražili su osnivanje samostalne crkvene pokrajine s primasom na čelu, autonomiju crkve na demokratskom načelu, ukidanje celibata i dr. Oni su osnovali Hrvatsku starokatoličku crkvu 1922., koja se iduće godine cijepa na dvije: Hrvatska starokatolička crkva i Hrvatska narodna starokatolička crkva. Tek 1974. one se ponovo ujedinjuju pod imenom Hrvatska katolička crkva.

Nadbiskup Alojzije Stepinac bio je nepomirljivi neprijatelj starokatolika, smatrajući je »truležom na našem narodnom organizmu«. Nastojao je, apelima na vlasti u Kraljevini Jugoslaviji, Banovini Hrvatskoj i u NDH, da ona bude zabranjena.

Samostalne starokatoličke crkve bile su osnovane i u Sloveniji (1946.), Srbiji i Vojvodini (1954.) i Bosni i Hercegovini (1965). Jugoslavenske komunističke vlasti pružale su im određenu podršku, nastojeći suzbiti utjecaj Rimokatoličke crkve.

Hrvatska katolička crkva danas ima tek nekoliko stotina pripadnika. Jače su starokatoličke crkve u Slovačkoj i Češkoj.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 16, 2010 15:41 

Slika

Kada sam proslog ljeta bila u jednom ljecilistu u brdima,srela sam Zupnika s kojim sam mogla svaki puta pricati,jer narod jako malo dolazi u crkvu..i imao je dosta vremena.
I tako kroz razgvor smo dosli na Starikatolicku crkvu,jer ih ima u Austriji..i onda mi je ispricao ,kako mu je jednog dana dosao covjek da ga zamili i upita,da li bi on mogao dozvoliti i dati svoj crkvu na uslugu..? Imaju smrtni slucaj,i majka je zeljela da bude sahranjena tu...
S,obzirom da su velika obitelj i mnogo rodbine,a svi pripadaju Starokatolickoj crkvi bilo bi dobro da mogu sluziti Slaviti Sv.Misu za pokoj duse,ali po njihovom...?
On im je prvo odgovorio da on to ne zna...Ali oni su rekli,oni imaju sve samo trebaju crkvu,prostor..i bilo bi im drago da im ucini uslugu..
Zupnik im je rekao da mora prvo da pita u Biskupiji sto je i ucinio...Biskupija je dozvolila i oni su zista dosli...Poslje pogreba, dosli su svi skupa u crkvu..
I kaze sam, malo sam bio iznenadjen,a malo i radoznao,jer je u Sakristiju dosla zena...i rekla da ce ona sluziti misu...
Rekao je kako je bio zatecen,jer nije ni u snu mogao na tako nesto pomisliti...
No,ipak kada je misa pocela,on je pratio isto,ali iz sakristije,i kaze da je bio iznenadjen...
Da je sve prihvatljivo,osim sto je zena za Oltarom i Svecenica...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 11:25 

URIEL je napisao/la:
Hvala na informacijama.Moram vam reći da je osobno meni to jako bitno,jer ta osoba mi je do nedavno bila prijatelj,i ja sam je cijenio i čak bio ponosan što je netko tako meni blizak smogao snage da postane svečenik.Čak sam se i molio za njega.Kad mi se počelo činti prema njegovom ponašanju da je postao preambiciozan,pa je odjednom izjavio da neče postati svečenik katoličke crkve,nakon čega je izjavio da će osnovati starokršćansku crkvu i da će postati njezin biskup.Tu smo se razišli jer ja mislim da pored naše svete katoličke crkve i Petrove stolice,netreba postojati niti jedna druga crkva.Pa to je Kristova crkva,šta će mi druga.Međutim da stvar bude bolja imam još jednog prijatelja koji je inžinjer isto kao i ja,i koji je također katolik,ali prije nego sam ja otputovao u Kongo na rad,on mi je došao sa nekim čudnim idejama i teorijama o Bogu i Božjem djelovanju, odmah sam mu rekao izvorište.Mada se sa njim nisam razišao ali mislim da je poradi svoje neukosti u teologiji,poput mene,na dobrom putu da zastrani.
Moram priznati da sam malo tvrdoglav pa sa ovim starokršaćninom sigurno još dugo,sve dok se ne vrati na katoličke puteve, neću komunicirati,ali mi je krivo poradi ovog mog tehnički obrazovanog prijatelja,kojemu su sve teološke teze logične.
Pa ako još šat znate o narečenoj temi, volio bih da mi malo pojasnite o čemu se radi u fundamentu,jer znam kad dođem doma da me očekuje rasprava sa ljudima do kojih mi je stalo.
Neka vam je naš Bog Isus Krist u milosti.
Hvaljen Isus i Marija.

Brate ako te smijem tako zvat svi mi imamo radit na sebi pa tako i ti, ne zelim te osudjivatni ni nista ali zar mi kako pravi krscani nebi trebali pomoci ljudima koji zastrane Tu smo se razišli...

- a pitanje staro krscanske crkve mislim da je dovoljno da kazem da se prisjetis starokrscanske zajednice ko su oni povijesno razdoblje od 1-10 st.
tj. postoje staro krscanske zajednice tek 313g. mozemo govoriti o starokrscanskim crkvama

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 13:42 

Luky ha? Ne razumih ti post...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 15:46 

purple je napisao/la:
Luky ha? Ne razumih ti post...

govorim o starokrscanskim zajednicama ili kasnije se nazivaju starokrscanske crkve (ecclesia- zajednica-crkva)
-starokrscanske zajednice se nazivaju do 313 (Milanski edikt) a od 313 se nazivaju starokscanske crkve (Egipat,Tunis,Libija,Eritreja,Etiopija,Sirija) danas ih nazivamo istocne Crkve, a ako ti je prijatelj govorio o starokolickoj crkvi, gore je vec napisano o njoj

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 16:20 

http://www.christkath.ch/

U Svicarskoj se nazivaju...bez obzira sto pripadaju Starokrscanskoj crkvi..

Christkatholischen Kirche der Schweiz -Krist katolicka crkva -Svicarske...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata