sneni je napisao/la:
Duši Crkve pripadaju oni koji, doduše nisu članovi mističnog tijela Crkve - po krštenju - ali svojim životom po savjesti - po Božjim zakonima i zapovjedima, svojom dobrotom i plemeneitošću spadaju u dušu Crkve i takvi imaju pristup duhovnom blagu Crkve.
Vama velečasni svaka čast, ali ovo što ste napisali, ako je to istina i Crkveni propis, onda je to gotovo revolucija u katoličanstvu.
Ja sam tvrdio, a i dalje tvrdim da katolik ne može biti onaj tko nije kršten, a u mogućnosti je priti sakrament (kao naša forumašica). Vas je taj moj odgovor iznenadio i napisali ste ovo gore. Jesam li vas dobro shvatio?
Katolik da je osoba bez krštenja
koja je u prilici se krstiti, svjesna, ali neće jer čeka neku svoju odluku ili jednostavno odbija krštenje. Pa da živi ne znam kako čestito i uzorno, može se nazvati dobro i divnom osobom, ali katolik nije. Po vama, nema potrebe ići niti na euharistiju niti na sakramente jer svojom ljudskom dobrotom osoba zavređuje biti katolikom i prima ju Mistično tijelo Crkve jednako kao i nekoga sa svim sakramentima i urednim vjerničkim životom???
Upravo tako glasi vaša gornja tvrdnja, pročitajte ju još jednom. Možda sam ja malo zaluđen poslom jer podosta koristim propise i naučio sam pravno gledati, ali ova vaša rečenica je meni sadržajem fantastično jasna, ali realistično neprihvatljiva.
Moram priznati da sam neugodno iznenađen sa ovim gledištem.
No, poslije sam našao izvor vaše metamorfoze na jednom starijem forumu gdje vas jedan naučava pa kaže: Tako isto postoje dobri i plemeniti ljudi izvan kršćanstva (katoličanstva) koji pripadaju duši crkve jer nisu kršteni i ne spadaju u tijelo Crkve jer nisu imali ni vremenske ni prostorne ni obiteljske mogućnosti upoznati Krista. (Ovdje nije riječ o onima koji su odbili upoznati Krista).
Dakle, vi ste ovdje prešutjeli bitnu stvar iz Enciklike, a to je
napomena da se odnosi na ljude koji NISU IMALI mogučnost spoznati Krista, a to u konkretnom slučaju na koji sam ja reagirao nije istina.
Dakle, naša forumašica (a niti bilo tko drugi) nije mogla biti katolik bez krštenja!
Na forumu se moramo jako jasno izražavati. Posebno vi svećenici jer su vaše riječi puno teže!
Mir vam i dobro!