Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 03:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 27, 2010 05:59 

Ne bih se javio za riječ da nisam ovo pročitao:

Citat:
Daba napisa:
Takva je pouka u ispravku zablude da netko može biti katolikom, a ne biti kršten. Takva konstatacija je opasna jer može dovesti u zabludu druge posjetitelje ovoga foruma, a to se mora spriječiti. Može neka osoba smatrati o sebi što želi, ali postoji Crkveni zakon koji jasno kaže tko je u kojem statusu. Tu je pouka potrebna, čak netko tko to zna, a neće reći, također je u grijehu.

Ne bih se s ovim baš složio jer učenje o otajstvenom tijelu Crkve kako je to rastumačio papa Pio XII u enciklici Mystici corporis Christi baš taklo ne govori.
Postoji tijelo i duša Crkve. Tijelu (uvijek se misli na mistično tijelo i dušu) Crkve pripada svaki onaj koji je kršten. No taj koji pripada tijelu crkve može ne pripadati duši Crkve jer se od nje udaljio zbog otpada, ponašanja, grijeha i slično. I takav nema pristupa duhovnom blagu Crkve...
Duši Crkve pripadaju oni koji, doduše nisu članovi mističnog tijela Crkve - po krštenju - ali svojim životom po savjesti - po Božjimn zakonima i zapovjedima, svojom dobrotom i plemeneitošću spadaju u dušu Crkve i takvi imaju pristup duhovnom blagu Crkve.

Ovo ne bi trebalo zaboravljati!

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 00:15 

sneni je napisao/la:
Duši Crkve pripadaju oni koji, doduše nisu članovi mističnog tijela Crkve - po krštenju - ali svojim životom po savjesti - po Božjim zakonima i zapovjedima, svojom dobrotom i plemeneitošću spadaju u dušu Crkve i takvi imaju pristup duhovnom blagu Crkve.

Vama velečasni svaka čast, ali ovo što ste napisali, ako je to istina i Crkveni propis, onda je to gotovo revolucija u katoličanstvu.
Ja sam tvrdio, a i dalje tvrdim da katolik ne može biti onaj tko nije kršten, a u mogućnosti je priti sakrament (kao naša forumašica). Vas je taj moj odgovor iznenadio i napisali ste ovo gore. Jesam li vas dobro shvatio?
Katolik da je osoba bez krštenja koja je u prilici se krstiti, svjesna, ali neće jer čeka neku svoju odluku ili jednostavno odbija krštenje. Pa da živi ne znam kako čestito i uzorno, može se nazvati dobro i divnom osobom, ali katolik nije. Po vama, nema potrebe ići niti na euharistiju niti na sakramente jer svojom ljudskom dobrotom osoba zavređuje biti katolikom i prima ju Mistično tijelo Crkve jednako kao i nekoga sa svim sakramentima i urednim vjerničkim životom???
Upravo tako glasi vaša gornja tvrdnja, pročitajte ju još jednom. Možda sam ja malo zaluđen poslom jer podosta koristim propise i naučio sam pravno gledati, ali ova vaša rečenica je meni sadržajem fantastično jasna, ali realistično neprihvatljiva.

Moram priznati da sam neugodno iznenađen sa ovim gledištem.

No, poslije sam našao izvor vaše metamorfoze na jednom starijem forumu gdje vas jedan naučava pa kaže: Tako isto postoje dobri i plemeniti ljudi izvan kršćanstva (katoličanstva) koji pripadaju duši crkve jer nisu kršteni i ne spadaju u tijelo Crkve jer nisu imali ni vremenske ni prostorne ni obiteljske mogućnosti upoznati Krista. (Ovdje nije riječ o onima koji su odbili upoznati Krista).
Dakle, vi ste ovdje prešutjeli bitnu stvar iz Enciklike, a to je napomena da se odnosi na ljude koji NISU IMALI mogučnost spoznati Krista, a to u konkretnom slučaju na koji sam ja reagirao nije istina.
Dakle, naša forumašica (a niti bilo tko drugi) nije mogla biti katolik bez krštenja!
Na forumu se moramo jako jasno izražavati. Posebno vi svećenici jer su vaše riječi puno teže!

Mir vam i dobro!

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 08:53 

Postovi su izdvojeni u zasebnu temu.
Moderator

Daba je napisao/la:
Vama velečasni svaka čast, ali ovo što ste napisali, ako je to istina i Crkveni propis, onda je to gotovo revolucija u katoličanstvu.
Ja sam tvrdio, a i dalje tvrdim da katolik ne može biti onaj tko nije kršten, a u mogućnosti je priti sakrament (kao naša forumašica). Vas je taj moj odgovor iznenadio i napisali ste ovo gore. Jesam li vas dobro shvatio?
Katolik da je osoba bez krštenja koja je u prilici se krstiti, svjesna, ali neće jer čeka neku svoju odluku ili jednostavno odbija krštenje. Pa da živi ne znam kako čestito i uzorno, može se nazvati dobro i divnom osobom, ali katolik nije. Po vama, nema potrebe ići niti na euharistiju niti na sakramente jer svojom ljudskom dobrotom osoba zavređuje biti katolikom i prima ju Mistično tijelo Crkve jednako kao i nekoga sa svim sakramentima i urednim vjerničkim životom???
Upravo tako glasi vaša gornja tvrdnja, pročitajte ju još jednom. Možda sam ja malo zaluđen poslom jer podosta koristim propise i naučio sam pravno gledati, ali ova vaša rečenica je meni sadržajem fantastično jasna, ali realistično neprihvatljiva.

No, poslije sam našao izvor vaše metamorfoze na jednom starijem forumu gdje vas jedan naučava pa kaže: Tako isto postoje dobri i plemeniti ljudi izvan kršćanstva (katoličanstva) koji pripadaju duši crkve jer nisu kršteni i ne spadaju u tijelo Crkve jer nisu imali ni vremenske ni prostorne ni obiteljske mogućnosti upoznati Krista. (Ovdje nije riječ o onima koji su odbili upoznati Krista).
Dakle, vi ste ovdje prešutjeli bitnu stvar iz Enciklike, a to je napomena da se odnosi na ljude koji NISU IMALI mogučnost spoznati Krista, a to u konkretnom slučaju na koji sam ja reagirao nije istina.
Dakle, naša forumašica (a niti bilo tko drugi) nije mogla biti katolik bez krštenja!
Na forumu se moramo jako jasno izražavati. Posebno vi svećenici jer su vaše riječi puno teže!

Slažem se s poantom onoga što si napisao ali ja sam jasno upozorio da se postovi osobno ne konotiraju niti pišu u prozivalačkoj formi. Dakle Daba ja sam se potrudio pa iz tvog posta izbacio sve što je prozivalačko i osobno konotirano, da bi zorno vidio o čemu se radi:

Ako je to istina i Crkveni propis, onda je to gotovo revolucija u katoličanstvu.
Ja sam tvrdio, a i dalje tvrdim da katolik ne može biti onaj tko nije kršten, a u mogućnosti je primiti sakrament.
Katolik da je osoba bez krštenja koja je u prilici se krstiti, svjesna, ali neće jer čeka neku svoju odluku ili jednostavno odbija krštenje. Pa da živi ne znam kako čestito i uzorno, može se nazvati dobro i divnom osobom, ali katolik nije. Jer bi u protivnom značilo kako nema potrebe ići niti na euharistiju niti na sakramente jer svojom ljudskom dobrotom osoba zavređuje biti katolikom i prima ju Mistično tijelo Crkve jednako kao i nekoga sa svim sakramentima i urednim vjerničkim životom???
Možda sam ja malo zaluđen poslom jer podosta koristim propise i naučio sam pravno gledati, ali meni je takva tvrdnja sadržajem fantastično jasna, ali realistično neprihvatljiva.
No, poslije sam našao na jednom starijem forumu gdje se na slične tvrdnje kaže: Tako isto postoje dobri i plemeniti ljudi izvan kršćanstva (katoličanstva) koji pripadaju duši crkve jer nisu kršteni i ne spadaju u tijelo Crkve jer nisu imali ni vremenske ni prostorne ni obiteljske mogućnosti upoznati Krista. (Ovdje nije riječ o onima koji su odbili upoznati Krista).
Dakle, bitna stvar iz Enciklike, je napomena da se odnosi na ljude koji NISU IMALI mogućnost spoznati Krista, a to u konkretnom slučaju na koji sam ja reagirao nije istina.
Moramo se jasno izražavati kako ne bi bilo zabune!

Sad upozoravam sve i tebe posebno kako ću sve prozivalačke postove brisati jer potiču na svađu i ne pridonose konstruktivnosti.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 11:12 

Mi vidimo samo na vani - dakle je li netko imao vanjske mogućnosti spoznati Krista, no zapreke iznutra ne vidimo. Dobro je ostaviti Gospodinu da procjenjuje tko pripada duši Crkve. Preuzetno je ići suditi drugog čovjeka. Gospodin strpljivo čeka da sjeme nikne i dade svoj rod i nije dozvolio žeteocima da idu čupati korov prije nego li osvane vrijeme žetve.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 11:51 

Daba, ne slažem se s Vama. Što je onda s ljudima (kao što sam bila ja), koji iako nisu kršteni, idu u crkvu na misu, mole se Bogu svaki dan, trude se ne ogriješiti o Božje zapovijedi, prihvaćaju nauke rimokatoličke Crkve, ali nemaju sakramente. Što smo ti ljudi onda, koja kategorija vjernika? Agnostici nisu, ateisti nisu, muslimani nisu, židovi nisu (da ne nabrajam dalje)...što su? Jednom ste napisali da ja dijelim Crkvu na službenu i neslužbenu, meni se čini, uz dužno poštovanje, da Vi to radite.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 11:54 

Marumiel je napisao/la:
... Što je onda s ljudima (kao što sam bila ja), koji iako nisu kršteni, idu u crkvu na misu, mole se Bogu svaki dan, trude se ne ogriješiti o Božje zapovijedi, prihvaćaju nauke rimokatoličke Crkve, ali nemaju sakramente. Što smo ti ljudi onda, koja kategorija vjernika? ...

Mislim da je vrlo malo takvi ljudi, ja osobno ne znam nikoga tko to prakticira. U svakom slučaju to ne bi trebalo biti neko trajno stanje. Što priječi takve da se ne krste u Katoličkoj Crkvi i postanu dio nje?

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 12:07 

Isus kaže - nitko ne može k Ocu, osim po meni. Tko jede moje Tijelo i pije moju Krv imat će život vječni.
Humanizam je divna stvar ali njegova načela podložna su promjenama.
Vjera je nešto sasvim drugo.
Kad bi postojao čovjek bez grijeha onda bi možda humanizam bio dovoljan...
Kad se ne bismo rodili s posljedicama istočnog grijeha, onda nam Krištenje ne bi trebalo...

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 13:38 

Moderatoru hvala na izdvajanju!
Moj propust je što nisam pregledao nove teme... ispričavam se moderatoru jer sam mislio da je post izbrisan!
Mir vam i dobro, Daba

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 13:43 

"ništa"
to je odgovor što sa svim ljudima koji imaju mogućnost spoznaje Krista i primanja sakramenata, a ne primaju ih.

Da svima takvima bude lakše neka odgovore na pitanje zašto idu u crkvu, a ne žele primiti sakramente? Je li to onda cjelovit vjernik ili neki, kako se danas kaže - "lurker"?
Kakav je to vjernik, nekršten, koji odlazi na svetu misu, a nikada ga ne privuće želja da primi svetu hostiju i Krista u sebe?

Kakav je to vjernik koji nije kršten, ide u crkvu na svetu misu, a smeta mu i boji se sjedinjenja s Kristom te odbija primiti pričest, smeta mu da posvjedoći pri krštenju i javno kaže da se odriče sotone?

I, kažete, to vjernik? Makar što!

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 14:23 

Daba je napisao/la:
"ništa"
to je odgovor što sa svim ljudima koji imaju mogućnost spoznaje Krista i primanja sakramenata, a ne primaju ih.

Da svima takvima bude lakše neka odgovore na pitanje zašto idu u crkvu, a ne žele primiti sakramente? Je li to onda cjelovit vjernik ili neki, kako se danas kaže - "lurker"?
Kakav je to vjernik, nekršten, koji odlazi na svetu misu, a nikada ga ne privuće želja da primi svetu hostiju i Krista u sebe?

Kakav je to vjernik koji nije kršten, ide u crkvu na svetu misu, a smeta mu i boji se sjedinjenja s Kristom te odbija primiti pričest, smeta mu da posvjedoći pri krštenju i javno kaže da se odriče sotone?

I, kažete, to vjernik? Makar što!

mene uvijek privlačilo da primim hostiju i Krista i osjećala sam se ružno jer to nisam mogla. i bila sam presretna kad sam napokon primila sakramente. a jedini razlog zašto sam se BOJALA krštenja je bio taj što sam se osjećala nedostojnom stati pred Boga. Zato prestanite generalizirati...jer ja vjerujem da ima još ljudi koji su takvi kao što sam ja bila i ne znači da ih ne privlači želja za krštenjem...ja, osim straha koji sam prije navela, nisam prije primila sakramente jer sam bila lijena krenuti na pripreme koje prethode tome...ali zar me to čini tako groznom? pa uvjerena sam i uvjeravam se svaki dan da postoje ljudi koji imaju sakramente a svejedno su lijeni otiči u crkvu. Griješnika ima svugdje, primili oni sakramente ili ne.
Po Vašem postu ja zaključujem da sam ja bila teški otpadnik i griješnik kojeg bi najbolje bilo zatvorit da ga se ne gleda dok se ne odluči krstiti. Ne razumijem zašto morate u svim postovima ispoljavat taj svoj pravednički gnjev, i usudit ću se reći bahatost. Daba, nije sve crno ili bijelo.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 17:04 

Daba, a kakvi su to vjernici, koji psuju Boga i Gospu, a traže da kad se nosi Gospin kip u procesiji, idu bosi..a taj isti, ne znam kad je bio na pričesti...
Daba nemoj mi o pravim vjernicima i krivim nevjernicima.. Pada mi na pamet jedan naš pokojni svećenik koji je dijelio druge svećenike: na one koji su po srcu Božjemu i oni koji to nisu... Daj molim te...
Isus je prihvaćao i one koji nisu išli za njim: "Tko nije protiv nas s nama je!"

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 23:08 

Ovo se zove "spin doktor". Mi pričamo o jednoj stvari, a ovdje je pitanje o griješnim vjernicima (službeno sa sakramentima). To je potpuno druga tema, ali možemo se i nje dotači. Kako bi rekli u Dalmaciji , ja u kupe vi u špade!

Neka ste mi živi i zdravi i u milosti Gospodnjoj!
Daba

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 23:59 

Citam i ne vjerujem svojim ocima.
Iskreno mi je zao sto se Marumiel mora braniti, tek je dosla na forum kao nas najnoviji clan i iskreno je rekla neke detalje iz svog zivota, iskustvo s vjerom, a vec ju se napada.
LJUDI, NISTE FER! DOSTA! :( dosta tog "pravednickog" napada!
Vec ne znam koji Marumielin post citam u kojem se brani....dajte ljudi, al zbilja...

Vrh

PostPostano: Pon ožu 01, 2010 01:07 

Hvala purple na podršci :!:
Daba, Vi očito volite preformulirati stvari da zvuče onako kako se Vama sviđaju. A kako mi se čini po dosadašnjim Vašim postovima, tu nema pomoći. Očito se ne možemo naći negdje na sredini, a meni se ne da više braniti kad osjećam kao da razgovaram sa zidom. O meni kao (ne)vjernici slobodno mislite što hoćete, ja se s Vama više natezati i prepucavati neću. Ponašate se kao da je ovo "inkvizicija na internetu", a ne forum.
Bog sve vidi i Bog sve zna i zna da moje srce pripada njemu sada, kad sam primila sakramente ali i onda dok ih nisam još primila i meni je to dovoljno i nitko mi ne može poreći da sam katolik u duši od kad znam za sebe, a pogotovo Vi sa svojim krajnje provokatorskim tvrdnjama i vrijeđanjima.
Pa čak i ako su Vam namjere dobre, a u dubini duše ipak vjerujem da jesu, morate shvatiti da napad i negativna provokacija ne postižu ništa.
Bog s Vama.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 01, 2010 08:43 

Daba je napisao/la:
Ovo se zove "spin doktor". Mi pričamo o jednoj stvari, a ovdje je pitanje o griješnim vjernicima (službeno sa sakramentima). To je potpuno druga tema, ali možemo se i nje dotači. Kako bi rekli u Dalmaciji , ja u kupe vi u špade!

Neka ste mi živi i zdravi i u milosti Gospodnjoj!
Daba

Pa ne razumiješ ili ne želiš shvatiti. Grješni katolik pripada tijelu Crkve (samo je mrtva grana na stablu) a ne pripada duši Crkve -( živa grana na stablu).
Pošten čovjek, koji živi po svojoj savjesti, u vezi je s Bogom (nije na stablu Crkve) ali jer je Bog duša Crkve onda takav čovjke pripada i duši Crkve.

Ne vjerujem da ti u kupe ja u špade, ali svakako ja u denare ti u baštone!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata