Barnaba je napisao/la:
Kao što se vidi iz mog posta ja sam spomenuo potporu žrtvama nasilja kao odgovor na pisanje od Snenog. Nisam spominjao grupe liječenih alkoholičara, rastavljenih ljudi itd. Međutim sad definitivno vidim kako i u tom smjeru ima veliki prostor za djelovanje laika. Nekakav vid takve potpore postoji kroz hagioterapijske grupe.
Barnaba, krivo smo se razumjeli, nisam se tematski nadovezala na tebe i Snenog, to je sve bila digresija, govorila sam o
sociologiji grupe – o tome kako je lakše grupi nametnuti neki vjerski stav (čije problematičnosti voditelji možda i nisu svjesni), a ukoliko dođe do „neslaganja“ i jednostavno obične kritike prema vođi – zajednica, radi svog opstanka, najčešće diskreditira „neposlušnog“…
Citat:
Što se tiče mišljenja Marina Restrepa nisam baš siguran da je kontekst upotrebe ovog citata baš pogođen u smislu rasprave ove teme i realne situacije kod nas.
Jest, citat je sasvim u redu i to jest realna situacija čak i kod nas… ma koliko mi šutjeli o tome…
Citat:
Doduše zloupotreba uvijek može biti ali svatko od nas ne bi nikada sjeo u auto kad bi prije toga mislio samo na zloupotrebe auta. Ako se pak vodimo samo logikom sumnje i moguće zloupotrebe i njegovo djelovanje možemo staviti pod takvo povećalo pa reći da i on sam u nekima izaziva sektaški duh u smislu zanemarivanja i otupljivanja osjećaja za ispravan nauk npr.:„Grijehe se ne može naslijediti,jer nam je dana sloboda izbora između dobra i zla.Ali, Bog kaže da nasljeđujemo posljedice toga grijeha.Tako je i s ljudskim tijelom.Beskrajna rijeka grešnika ljudskoga tijela teče od svoga izvora, Adama i Eve.“ Ova izjava se kod nekih, fanatičnih pristaša njegove literature, tumači kao opravdanje za heretično učenje o prenošenju posljedica grijeha predaka na krštene osobe. Ne dvojim u njegove dobre namjere i ne sumnjam u puno dobra koje je napravio ali ovaj primjer navodim kao pokazatelj da i on griješi u nekim stvarima.
Marino Restrepo nije ništa „problematičniji“ od, recimo, fra Ive Pavića, kojeg ti uvijek opravdavaš, pa niti od msgr. Bolobanića koji piše u svojim knjigama o nasljeđivanju posljedica grijeha i o potrebi liječenja obiteljskog stabla… Znam da nije tema, ali usput pišem, također i oni imaju svojih „fanatičnih pristaša“ (koristim tvoj rječnik), u koje se ne svrstavam.
Citat:
Da zaključim, pastiri Crkve vide određene mogućnosti u zajedničkom pastoralu laika i svećenika stoga je naš zadatak kao vjernika u pozitivnoj vjeri takvim inicijativama pristupiti.
A ja sam govorila o raznolikosti pokreta u Katoličkoj Crkvi i nitko ne može reći da je ikoji od njih
nužan i
neizostavan za osobni razvoj vjernika, jer...
Tirsa je napisao/la:
Sve drugo je magla, oprostite ali ocjene rekla moja baba, moj did, susjeda ili moj ego su neozbiljne. Mjerodavno je ono što kaže Crkva.
… za svakog vjernika zaista su bitne samo tri zajednice: obitelj, župa i Crkva. O svemu drugome (o svakoj drugoj formi zajednice) mogu raspravljati i baba i did i susjed, i imaju pravo donijeti svoje stajalište, nećemo valjda zatvarati oči i usta… Nikakve druge laičke zajednice nisu dogma u koju se ne smije dirati.
Barnaba je napisao/la:
Argumenti ovakvog tipa, po mom mišljenju, nisu ozbiljni.
To niti nisu argumenti, već obična mala digresija, Barnaba… Hmm, nešto si osjetljiv na spominjanje pokreta…
Citat:
Dvojben je zaključak kako u većini slučajeva svećenici nisu vodili neke grupe laika ili da je djelovanje laičkih grupa bilo loše ili već naprotiv, može se zaključiti kako je poziv upućen župnicima koji se do sada nisu uključili u poticanje pastorala laičkih zajednica, da se uključe u te procese.
Opet …
Bila sam i ja prije više godina u jednoj zajednici. Okupljali smo se jednom tjedno na molitvu krunice. Na drugom sastanku voditeljica je već uvela i čitanje poruka iz Međugorja. Na trećem sastanku molili smo neke molitve „s interneta“ koje nikad prije nisam ni vidjela ni čula… Danas kad znam što sada znam, ako bih bila u takvoj situaciji – ne bih se ionako svađala ni s kime, jer nisam konfliktna osoba, ali bi mi bilo neugodno u takvom društvu i pokušavala bih izbjeći svoje sudjelovanje u tome…
Jednako tako, ne mogu sebe zamisliti u nikakvoj karizmatskoj zajednici, jer kad bi, banalno govoreći, svi oko mene počeli govoriti „u jezicima“, osjećala bih se jadno i bijedno.
Znam da je nekima ovo posve svejedno, ali karizmatski, schoenstattski i još neki pokreti kod nas zaista su pupčanom vrpcom vezani uz Međugorje i još neke pojave, i to od vrha do dna… Kad bi stvaran sadržaj i nauk laičkih pokreta bili gotova i jasna stvar, čak i na ovom forumu nedostajala bi polovica tema za razgovor…
Citat:
Nije mi jasno kako svećenik može biti pravi ili krivi? Oni se mogu razlikovati u načinu pastoralnog rada i darovima Duha Svetoga ali ne mislim kako ima pravih i krivih.
Vučeš me za jezik, al dobro , neću…
Tirsa je napisala jedan vrlo lijep reklamni letak za vjerničke zajednice, bilo bi predivno kad bi sve bilo tako jednostavno i da u žitu nema kukolja i da smo svi zajedno hepi i da samo klimamo glavom jedni drugima, jer bit će da sam ipak ja egoistična, a sve oko mene je suuper…