Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri sij 28, 2026 08:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 14, 2010 13:53 

Ova tema je nastala podjelom offtopic teme iz Arhive.
Admin

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Pošto sam, kako što se iz mog nicka vidi, stranački opredijeljen, naravno da mi je drago što će moja stranka dati svog prvog (ok, ne baš prvog, Tuđman je bio i član SK i partizanski general), a hrvatskog trećeg predsjednika od neovisnosti. Pažljivo sam pročitao Vaše postove i s jedne strane mi je jasno da smo ovdje svi svojih čvrstih uvjerenja i da je teško, oprostite na izrazu, "starog psa naučiti novim trikovima".

Da li bi mi bilo draže da je novi predsjednik deklarirani katolik a ne agnostik? Naravno da bi. Da li mi je draže što je novoizabrani predjsednik, iako se deklarirao agnostikom osoba koja poštuje načela kršćanskih temelja naše države bez da na televiziji maše raspelom? Naravno da jest. Don Živko Kustić je najprije napisao, a onda i ponovio u Dnevniku, da ako mu je potreban bravar, zvati će vrhunskog bravara (malo nezgodna usporedba, jedan je bravar vedrio i oblačio do 1980.) bez obzira na njegovo vjersko opredjeljenje. U ukupnom broju glasova (više od milijun i tristo tisuća) zasigurno se našao i veliki broj ne samo deklariranih već i praktičnih vjernika. Pouzdano znam da je i u mojoj zajednici Ivo Josipović dobio čak više od 50%, ne izašlih već ukupnog broja birača i da je u tom broju veliko broj glasova vjernika.

Isto tako, da li me osobno zasmetala izjava sa "crvenom Hrvatskom"? Naravno da jest. I nema veze što se Josipović referirao o činjenici da se prilikom izbora županije u kojima je pobijedio SDP označavaju crvenom, a županije u kojima je pobijedio HDZ plavom bojom, izrečena je glupa i potencijalno opasna izjava. Meni je samo nevjerojatno (a naravno i drago) da je Bandić tu priliku uprskao onom reklamom "drugovi i drugarice, zacrvenimo Hrvatsku" jer je na sreću nas svih vrlo malo onih egzibicionista koji danas, 2010. godine priželjkuju povratak komunizma, po mišljenju mnogih, pa i mene, vrlo crnog perioda ovih naših prostora. Osobno doživljavam Josipovića kao plitičara koji je jednom nogom na lijevoj strani, a drugom na centru. Smatram da ga je upravo tako doživjela i velika većina birača i upravo je ta noga na centru donijela prevagu u njegovu korist.

Naravno da postoje i oni kojima se ovakav izbor ne sviđa, pa to je sasvim normalno, nismo se svi rodili isti. Politički nam pluralizam omogućava ne samo da razmišljamo drugačije već da i iskažemo neslaganje prema nečijem drugom mišljenju. Jest da je na kraju to nekoga koštalo previše- Bandić je zdrobio 29 milijuna kuna smo zato da bi saznao da ga građani ove države baš i ne vole, za te se novce moglo napraviti za sosijalu jako puno, no to je opet jedna nova tema. Eto, što je tu je, imamo novog predsjednika koji će tu funkciju vršiti, nadam se bolje od ovog dosadašnjeg koji se u zadnje vrijeme počeo ponašati u najmanju ruku ______________________________ (upišite željeni tekst, ja ne znam što napisati- smiješno, infantilno, nevjerojatno...). Ne bih htio biti pregrub, no citirati ću Bandića iz gradske skupštine prilikom izlgasavanja proračuna Grada Zagreba, no oni kojima se Josipovićev izbor ne sviđa, ipak će morati tu žabu- progutati....

Ok, prihvaćam po pitanju Josipovića, napisano.
Zanima me nešto drugo ako želiš odgvoriti. Kako katolik može biti član stranke koja je okrenuta prema prihvaćanju niza moralno neprihvatljivih stvari i to deklarativno? Osim toga, kada se ta stranka odijelila od zločina stranke čija je pravna sljednica i čiju je imovinu (velikim dijelom) naslijedila?

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 14:38 

Odgovaram ti ovdje na offtopicu. Pitanje koje si postavila je teško i kompleksno. SDP bi morala biti stranka socijalno liberalne orijentacije pa po tom pitanju ima svoje stavove oko abortusa, homoseksualnih brakova, eutanazije itd. Deklarativno se sve te stvari u većoj ili manjoj mjeri podržavaju- pravo izbora, no ako pitaš bilo o tome da li bi neki SDP-ovac bio sretan da mu npr "sin zeta u kuću dovede" bila bi jako iznenađena odgovorima. Svi će reći "djetetova sreća- moja sreća", a iznutra će se gristi i biti silno nesretni radi toga. Dakle, zbog iskreno rečeno, pokušaja dobivanja glasova liberalnih birača će stranka deklarativno biti za sve, no malo je onih koji to i praktično podržavaju. Licemjerno? Jest. No isto je tako licemjereno i skrivati pedofiliju. Tko je bez grijeha.....

Što se tiče nasljeđa SK... Ima li u SDP-u ateista, i, što je još i gore antiteista? Ima, naravno. No sve manje i manje. Priroda čini svoje, velika većina takvih je kod Svetog Petra gdje čeka svoj raspored. Isto tako, jesu li ti zadrti komunisti uspjeli zatrovati i dio mladih? Naravno da jesu, ali ne u toj mjeri u kojoj se to možda i misli. Naravno da postoje "grijesi otaca", no moja generacija, u kojoj je sve više i više vjernika će se truditi da se to izmjeni. Naravno da postoje i demagoški potezi poput posjete Zorana Milanovića Bleiburgu, no pokušava se napraviti (što spretan, što nespretan) odmak od komunističkog nasljeđa i tereta. SDP se po meni mora smjestiti u lijevom centru, imati jak socijalan program sa posebnim sluhom za one socijalno najugroženije te pokušati sprati sa sebe sve grijehe bivšeg režima koji su počinjeni.

Što se tiče materijalne imovine tu se ipak ne slažem, SKH je nakon 1990. raktički sve objekte dao u javnu upotrebu tako da je od, slažem se velike imovine ostalo jako malo.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 21:18 

Odgovaram ti ovdje na offtopicu. Pitanje koje si postavila je teško i kompleksno. SDP bi morala biti stranka socijalno liberalne orijentacije pa po tom pitanju ima svoje stavove oko abortusa, homoseksualnih brakova, eutanazije itd. Deklarativno se sve te stvari u većoj ili manjoj mjeri podržavaju- pravo izbora, no ako pitaš bilo o tome da li bi neki SDP-ovac bio sretan da mu npr "sin zeta u kuću dovede" bila bi jako iznenađena odgovorima. Svi će reći "djetetova sreća- moja sreća", a iznutra će se gristi i biti silno nesretni radi toga. Dakle, zbog iskreno rečeno, pokušaja dobivanja glasova liberalnih birača će stranka deklarativno biti za sve, no malo je onih koji to i praktično podržavaju. Licemjerno? Jest. No isto je tako licemjereno i skrivati pedofiliju. Tko je bez grijeha.....

Što se tiče nasljeđa SK... Ima li u SDP-u ateista, i, što je još i gore antiteista? Ima, naravno. No sve manje i manje. Priroda čini svoje, velika većina takvih je kod Svetog Petra gdje čeka svoj raspored. Isto tako, jesu li ti zadrti komunisti uspjeli zatrovati i dio mladih? Naravno da jesu, ali ne u toj mjeri u kojoj se to možda i misli. Naravno da postoje "grijesi otaca", no moja generacija, u kojoj je sve više i više vjernika će se truditi da se to izmjeni. Naravno da postoje i demagoški potezi poput posjete Zorana Milanovića Bleiburgu, no pokušava se napraviti (što spretan, što nespretan) odmak od komunističkog nasljeđa i tereta. SDP se po meni mora smjestiti u lijevom centru, imati jak socijalan program sa posebnim sluhom za one socijalno najugroženije te pokušati sprati sa sebe sve grijehe bivšeg režima koji su počinjeni.

Što se tiče materijalne imovine tu se ipak ne slažem, SKH je nakon 1990. raktički sve objekte dao u javnu upotrebu tako da je od, slažem se velike imovine ostalo jako malo.

Valja biti načisto: nitko nikada nije zagovarao pedofiliju kao pravo izbora - SDP zagovara pravo ubojstva nerođenog djeteta kao pravo izbora...
Dakle, jest istina da smo svi grješni, ali je istina da ima onih koji grijeh proglašavaju pravom!

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 09:10 

sara,

o ovoj temi možemo na dugo i na široko do sutra i jasno je da ni ti ni ja nećemo popustiti u stajalištima. No, ako uzmemo u obzir da su meni socijaldemokratska stajališta bliska u 85% slučajeva, da su mi stajališta Crkve bliska u 90% slučajeva, a da je moja vjera u Isusa 100%, ne vidim zbog čega ne bih mogao biti ono kakav mi je nick- i SDP-ovac i katolik. Ono za što se ja zalažem je obostrana tolerancija ia uvažavanje. Zar ti misliš da i mene neki stariji članovi stranke nisu čudno gledali kad sam se učlanio i postavljali pitanja poput tvog? Kako netko tko ide u crkvu i u čijoj je kući lokalni župnik čest gost može postati član SDP-a? Moj je primjer da može.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 11:48 
Administrator

No, ako uzmemo u obzir da su meni socijaldemokratska stajališta bliska u 85% slučajeva, da su mi stajališta Crkve bliska u 90% slučajeva, a da je moja vjera u Isusa 100%, ne vidim zbog čega ne bih mogao biti ono kakav mi je nick- i SDP-ovac i katolik.

Ako se ti možeš javno ograditi od abortusa kojeg tvoja partija promiče, onda možeš, inače ne.
Svatko tko počini abortus, ili sudjeluje u njemu, ili nagovara i sl., automatski je izopćen (ekskomuniciran) iz Katoličke Crkve.
Predsjednik papinskog vijeća za obitelj L.Trujillo pojasnio je kako političari koji donose zakone koji dopuštaju abortus moraju raspraviti sa svojom savješću, ali "ako su vjernici, njihove bi odluke morale biti u skladu s vjerom", pa u najmanju ruku ne bi smjeli pristupiti pričesti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 12:41 

Ja se osobno mogu ograditi od abortusa, no imam ovakvo pitanje: U Republici Hrvatskoj abortus je legalan. Od 19 godina naše države, stranka koja za sebe tvrdi da djeluje po kršćanskim načelima, čak je članica i evropske udruge demokršćanskih stranaka, bila je i jest na vlasti 15,5 godina. Za ukidanje abortusa ta stranka je učinila gotovo ništa. Jesu li onda i čelnici te stranke ekskomunicirani iz katoličke crkve jer nisu poduzeli mjere (a obnašanje izvršne vlasti im to omogućuje) da se abortus u našoj državi spriječi?

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 13:15 

sara,

o ovoj temi možemo na dugo i na široko do sutra i jasno je da ni ti ni ja nećemo popustiti u stajalištima. No, ako uzmemo u obzir da su meni socijaldemokratska stajališta bliska u 85% slučajeva, da su mi stajališta Crkve bliska u 90% slučajeva, a da je moja vjera u Isusa 100%, ne vidim zbog čega ne bih mogao biti ono kakav mi je nick- i SDP-ovac i katolik. Ono za što se ja zalažem je obostrana tolerancija ia uvažavanje. Zar ti misliš da i mene neki stariji članovi stranke nisu čudno gledali kad sam se učlanio i postavljali pitanja poput tvog? Kako netko tko ide u crkvu i u čijoj je kući lokalni župnik čest gost može postati član SDP-a? Moj je primjer da može.

Ja te pitam kako možeš biti katolik i član stranke koja se zalaže za pravo na ubojstvo nerođenog djeteta? Samo to je ono na što želim odgovor.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 13:16 

Ja se osobno mogu ograditi od abortusa, no imam ovakvo pitanje: U Republici Hrvatskoj abortus je legalan. Od 19 godina naše države, stranka koja za sebe tvrdi da djeluje po kršćanskim načelima, čak je članica i evropske udruge demokršćanskih stranaka, bila je i jest na vlasti 15,5 godina. Za ukidanje abortusa ta stranka je učinila gotovo ništa. Jesu li onda i čelnici te stranke ekskomunicirani iz katoličke crkve jer nisu poduzeli mjere (a obnašanje izvršne vlasti im to omogućuje) da se abortus u našoj državi spriječi?

Smatram da bi trebali biti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 14:42 

sara je napisao/la:

Ja te pitam kako možeš biti katolik i član stranke koja se zalaže za pravo na ubojstvo nerođenog djeteta? Samo to je ono na što želim odgovor.

Isto kao što postoji primjer jednog američkog homoseksualca koji je kao član republikanske stranke u američkom kongresu izlagao na temu zabrane homoseksualnih brakova. Na upit novinara kako on može biti homoseksualac, a u isto vrijeme kao republikanac braniti tezu o zabrani homoseksualnih brakova, čovjek je odgovorio: ako se slažem sa 90% republikanskih stavova, onda sam ja republikanac bez obizra na onih 10% s kojima se ne slažem. Prema tome, ja sam po svom uvjerenju socijaldemokrat što znači da se zalažem na pravo svih na besplatno zdravstveno osiguranje, na besplatno školovanje, na posao i pravednu plaću, na dostojanstven život. Isto tako, socijaldemokracija nudi i nešto što se zove "pravo na izbor". Poštujem i to, no pošto se to "pravo" zna zloupotrebljavati, to ostavljam na duši onima koji u tom "pravu" biraju i ono što se s mojim načelima kosi. Po pitanju abortusa mogu reći da se slažem s načelima katoličke crkve s time da bih ja ipak slučajeve poput začeća prilikom silovanja odvojio od slučajeva tipa "idem na abortus jer će me djete sputavati u mom poslovnom i privatnom životu".
Po pitanju homoseksualizma se moja razmišljanja ipak razilaze, ali ne u potpunosti s načelima katoličke crkve. U tom pogledu ja podržavam pravo na seksualno opredjeljenje, ne smatram da je homoseksualizam bolest, ali ne opravadam one gay prideove dok se egzibicionisti skupe i hodaju i deru se po gradu. Seksualno opredjeljenje je stvar moje spavaće sobe, ako ja ne guram svojoj ženi jezik u usta na ulici i ne vičem "ja sam hetero, ja sam hetero", nemaju se što ni homoseksualci duriti na gay prideu i vikati "gay je ok".

Dakle, kao socijaldemokrat podržavam pravo na izbor. Ja osobno znam koji je moj izbor po pojedinom pitanju, to kako će odabrati netko drugi, dajem njemu na savjest i dušu, a po pitanu abortusa se dnevno može pročitati jako puno toga tako da svatko po svojoj savjesti može ocijeniti hoće li počiniti (i snositi posljedice) taj čin ili ne.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 16:01 

Ne znam kakav izbor uopće smije postojati kada je u pitanju ljudski život? Koje je to pravo koje smije biti iznad zaštite bespomoćnog života?
Što se silovanja tiče - zar je dijete silovatelj pa ga treba kazniti?
A kad već spominješ homoseksualizam - evidentna činjenica da se radi o abnormalnosti ništa ne govori o krivici ili nekrivici pojedine osobe.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 16:06 

sara je napisao/la:
Ne znam kakav izbor uopće smije postojati kada je u pitanju ljudski život? Koje je to pravo koje smije biti iznad zaštite bespomoćnog života?
Što se silovanja tiče - zar je dijete silovatelj pa ga treba kazniti?
A kad već spominješ homoseksualizam - evidentna činjenica da se radi o abnormalnosti ništa ne govori o krivici ili nekrivici pojedine osobe.

Ako nije problem, objasni mi pobliže ovo o homoseksualizmu.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 16:25 

Nije problem - jednostavno je riječ o anatomiji. Ako ti je problem prihvatiti kompatibilnost muškog i ženskog na psihološkom i duhovnom polju, nadam se da nije potrebno dokazivat komplementarnost muškog i ženskog tijela. Već s tog aspekta, istospolan odnos je nakazan.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 16:42 

sara je napisao/la:
Nije problem - jednostavno je riječ o anatomiji. Ako ti je problem prihvatiti kompatibilnost muškog i ženskog na psihološkom i duhovnom polju, nadam se da nije potrebno dokazivat komplementarnost muškog i ženskog tijela. Već s tog aspekta, istospolan odnos je nakazan.

Eto, o tome ti pričam- pravo izbora. Ne zamaram se tko što radi u svoja četiri zida, to je njegov osobni izbor, no neka ne zamara ostale sa svojim izborom. O kompatibilnosti i komplementarnosti ne trebaš, ja sam jedan od onih koji bi teško prihvatili djetetov homoseksualizam, takav odnos možemo smatrati i nakaznim i abnormalnim, no nazivati to bolešću, pa čak i da se može liječiti mislim da je bespredmetno i besmisleno.

Što se abortusa tiče, dala si jak argument no ipak ne znam mogu li ga a priori prihvatiti. Postavljam i dodatno pitanje, pošto imamo i takve slučajeve: majka ili dijete? Koliko se meni čini, u slučajevima kada je zbog zdravstvenih razloga potreban prekid trudnoće, majke se odlučuju za djecu, a očevi za majke. Kakav je tvoj stav o tome?

Meni je savršeno jasno da ću se ja truditi naći dodoirne točke između ne SDP-a već socijaldemokracije- IZVORNIH NAČELA SOCIJALDEMOKRACIJE i Isusovog učenja te da ću ih pronalaziti, a da će, usuđujem se reći većina ili dobar dio forumaša na ovom forumu dodirne točke negirati. Vjeruj mi, kada su se udarali temelji socijaldemokracije, nikome nije bio na umu ni abortus, ni prava homoseksualaca ni druge stvari koje se sada vežu uz socijaldemokraciju. Svoje djelovanje ja shvaćam kao izgradnju mosta i učinit ću sve da ga ni jedna ni druga strana, usprkos pokušajima, ne sruši.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 17:27 

Citat:
Eto, o tome ti pričam- pravo izbora. Ne zamaram se tko što radi u svoja četiri zida, to je njegov osobni izbor, no neka ne zamara ostale sa svojim izborom.

Ne zamaraš se? Osobni izbor pljačkaša je opljačkati neku trgovinu ili banku. Osobni izbor nekog ubojice je ubiti. Ako je nešto načelno loše onda je naša, dakle kršćanska, dužnost upozoriti tu osobu na nemoralnost tog čina. Ako se neka majka sprema na abortus, a mi ju znamo, na nama je odgovornost da ju odgovorimo od tog čina te da molimo za nju, a ne jednostavno da ju pustimo ne zamarajući se onim što ona radi unutar svoja četri zida.

Citat:
Što se abortusa tiče, dala si jak argument no ipak ne znam mogu li ga a priori prihvatiti. Postavljam i dodatno pitanje, pošto imamo i takve slučajeve: majka ili dijete? Koliko se meni čini, u slučajevima kada je zbog zdravstvenih razloga potreban prekid trudnoće, majke se odlučuju za djecu, a očevi za majke. Kakav je tvoj stav o tome?

O abortusu kao ubojstvu možeš pročitati na mom blogu http://prijateljshalom.blog.hr. To je serija od 8 postova na temu nemoralnosti abortusa sa objektivnim, filozofskim, logičkim tj. zdravorazumskim pristupom(postove nisam napisao ja nego moj prijatelj Hrvoje Juko koji je sada u novicijatu kod Isusovaca). Tek je u zadnjem postu apel na kršćane na borbu protiv toga zla.
Majka ili dijete? Mislim da je to pitanje obrađeno u nekom od postova no bez obzira na to dat ću ti odgovor na to. Kod normalnog abortusa ne radi se o majčinom životu. Ovdje je pitanje života i smrti stoga je to moralno neutralna situacija. Jedna je žena(st. Jane nešto nešto) dala svoj život umjesto djeteta. To zapravo nije niti abortus nego spašavanje života. Jedna osoba daje život da bi druga mogla živjeti. Koja? Ne mjenja moralnu težinu situacije premda nije nimalo lako odlučiti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 17:31 

sneni je napisao/la:
Katolik-SDPeovac - pa znamo kakao i zašto je homoseksualnost brisana sa popisa bolesti u Americi iako mnoge liječničke frakcije ne priznaju to brisanje. Homoseksualnost je svakako bolest u prvom redu psihičke naravi ti možeš po učenju tvoje partije govoriti što hoćeš mnogi vodeći SDP eovci naučavaju nauku protivbnu evanđelju!

Još jednom citiram (sam sebe):

Meni je savršeno jasno da ću se ja truditi naći dodoirne točke između ne SDP-a već socijaldemokracije- IZVORNIH NAČELA SOCIJALDEMOKRACIJE i Isusovog učenja te da ću ih pronalaziti, a da će, usuđujem se reći većina ili dobar dio forumaša na ovom forumu dodirne točke negirati. Vjeruj mi, kada su se udarali temelji socijaldemokracije, nikome nije bio na umu ni abortus, ni prava homoseksualaca ni druge stvari koje se sada vežu uz socijaldemokraciju. Svoje djelovanje ja shvaćam kao izgradnju mosta i učinit ću sve da ga ni jedna ni druga strana, usprkos pokušajima, ne sruši.

Meni je ipak bitnije što mislim ja nego što misle vodeći SDP-ovci. Nisam u stranci radi vodećih SDP-ovaca već zbog uvjerenja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata