Ova tema je nastala podjelom offtopic teme iz Arhive.
AdminKatolik-SDPovac je napisao/la:
Pošto sam, kako što se iz mog nicka vidi, stranački opredijeljen, naravno da mi je drago što će moja stranka dati svog prvog (ok, ne baš prvog, Tuđman je bio i član SK i partizanski general), a hrvatskog trećeg predsjednika od neovisnosti. Pažljivo sam pročitao Vaše postove i s jedne strane mi je jasno da smo ovdje svi svojih čvrstih uvjerenja i da je teško, oprostite na izrazu, "starog psa naučiti novim trikovima".
Da li bi mi bilo draže da je novi predsjednik deklarirani katolik a ne agnostik? Naravno da bi. Da li mi je draže što je novoizabrani predjsednik, iako se deklarirao agnostikom osoba koja poštuje načela kršćanskih temelja naše države bez da na televiziji maše raspelom? Naravno da jest. Don Živko Kustić je najprije napisao, a onda i ponovio u Dnevniku, da ako mu je potreban bravar, zvati će vrhunskog bravara (malo nezgodna usporedba, jedan je bravar vedrio i oblačio do 1980.) bez obzira na njegovo vjersko opredjeljenje. U ukupnom broju glasova (više od milijun i tristo tisuća) zasigurno se našao i veliki broj ne samo deklariranih već i praktičnih vjernika. Pouzdano znam da je i u mojoj zajednici Ivo Josipović dobio čak više od 50%, ne izašlih već ukupnog broja birača i da je u tom broju veliko broj glasova vjernika.
Isto tako, da li me osobno zasmetala izjava sa "crvenom Hrvatskom"? Naravno da jest. I nema veze što se Josipović referirao o činjenici da se prilikom izbora županije u kojima je pobijedio SDP označavaju crvenom, a županije u kojima je pobijedio HDZ plavom bojom, izrečena je glupa i potencijalno opasna izjava. Meni je samo nevjerojatno (a naravno i drago) da je Bandić tu priliku uprskao onom reklamom "drugovi i drugarice, zacrvenimo Hrvatsku" jer je na sreću nas svih vrlo malo onih egzibicionista koji danas, 2010. godine priželjkuju povratak komunizma, po mišljenju mnogih, pa i mene, vrlo crnog perioda ovih naših prostora. Osobno doživljavam Josipovića kao plitičara koji je jednom nogom na lijevoj strani, a drugom na centru. Smatram da ga je upravo tako doživjela i velika većina birača i upravo je ta noga na centru donijela prevagu u njegovu korist.
Naravno da postoje i oni kojima se ovakav izbor ne sviđa, pa to je sasvim normalno, nismo se svi rodili isti. Politički nam pluralizam omogućava ne samo da razmišljamo drugačije već da i iskažemo neslaganje prema nečijem drugom mišljenju. Jest da je na kraju to nekoga koštalo previše- Bandić je zdrobio 29 milijuna kuna smo zato da bi saznao da ga građani ove države baš i ne vole, za te se novce moglo napraviti za sosijalu jako puno, no to je opet jedna nova tema. Eto, što je tu je, imamo novog predsjednika koji će tu funkciju vršiti, nadam se bolje od ovog dosadašnjeg koji se u zadnje vrijeme počeo ponašati u najmanju ruku ______________________________ (upišite željeni tekst, ja ne znam što napisati- smiješno, infantilno, nevjerojatno...). Ne bih htio biti pregrub, no citirati ću Bandića iz gradske skupštine prilikom izlgasavanja proračuna Grada Zagreba, no oni kojima se Josipovićev izbor ne sviđa, ipak će morati tu žabu- progutati....
Ok, prihvaćam po pitanju Josipovića, napisano.
Zanima me nešto drugo ako želiš odgvoriti. Kako katolik može biti član stranke koja je okrenuta prema prihvaćanju niza moralno neprihvatljivih stvari i to deklarativno? Osim toga, kada se ta stranka odijelila od zločina stranke čija je pravna sljednica i čiju je imovinu (velikim dijelom) naslijedila?