Citat:
Pošto sam na temelju prijašnjih rasprava primjetio da ne shvaćaš crkveni stav u vezi kontracepcije, očito ne možeš ni ovo.
Crkveno učenje je jasno, ako ga želimo prihvatiti, nije ostavljeno otvorenim.
Crkva je uvijek ZA život. To je konačno, ne dopušta ubijanje embrija. Crkva je za Božji plan stvaranja, u kojem su sjedinjenje i prokreacija duboko povezani.
Kad se tehnologija dovoljno razvije, više neće biti ubijanja embrija. Što se tiče sjedinjenja i prokreacije, o ovome smo već govorili dok smo pričali o kontracepciji. Nitko ovo nije učio do prije par desetljeća, već se učilo da je seks prljav i ogavan, te da jedino prokreacija može opravdati seksualni odnos. Onda je došao Casti Connubii, i rasturio cijeli nauk o zabrani kontracepcije.
Dokaz tome je što smo u prošlosti zabranjivali prirodne metode začeća, a danas ih dozvoljavamo. Imali smo potpuno pedeseta objašnjenja zašto je kontracepcija grešna, i kad su ta objašnjenja postala evidentno zastarjela i pogrešna, jednostavno smo izmislili druga.
Citat:
Stvaranje novog živog bića nije ovako vulgarno nedostojanstveno kako ga ti opisuješ, već nešto uzvišeno u suradnji sa Bogom. Danas je mnogima zbog kontraceptivnog mentaliteta duhovna dimenzija otkinuta, pa je sjedinjenje samo "seks", stvaranje samo "miješanje sjemena i jajne stanice" a abortus samo "uklanjanje nakupina stanica". Crkva nam naprotiv naznačuje ljepotu sjedinjenja i stvaranja u kojima se duhovna dimenzija ne pokušava ušutkati.
Po tvojoj logici, sterilni ljudi ne mogu imati duhovnu dimenziju u braku. Paradoksalno, kad netko namjerno izbacuje spermu uzalud na dane kad zna da mu je žena van plodnog perioda, onda se ovo računa kao "potpuna predanost" u odnosu. Ako ćemo pravo, bračni par koji se potpuno predaje jedan drugome, imaju i sjedinjenje, a uz tehnologiju i stvaranje. Bog je i dalje prisutan, jer nismo mi ti koji stvaramo život.
I, ponavljam, Crkva je prije učila da duhovna dimenzija seksa ne postoji. Nauk koji mi držimo star je jedva kojih 100 godina. Tom logikom mogli smo komotno dozvoliti umjetnu oplodnju. Zašto da se ljudi sjedinjuju na ogavan i pokvaren način, kada je tehnologija dala da djeca idu iz epruvete?