Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned ruj 20, 2026 03:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 227 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 08, 2026 17:41 

Ako je ovako šaptao Radi Borić na uvce :lol: https://www.vecernji.hr/vijesti/video-p ... il-1967106

Vrh

PostPostano: Sub srp 11, 2026 17:02 

Okružni sud u Ljubljani osudio je patrijarha Porfirija (Perića) i srpsku crkvenu općinu u Ljubljani na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora te novčanu kaznu od 10.000 eura, nakon što je slovensko državno tužiteljstvo u siječnju podiglo optužnicu protiv patrijarha zbog navoda o uznemiravanju na poslu u slučaju svećenika Željka Lubarde.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2026 07:59 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... ajcitanije

Pogledajte tko je glavni iz SPC-a na opijelu ratnom zločincu
Pa zar to nije veliki ekumenist iz Zagreba o kojemu su naši novinari mainstreama pisali hvalospjeve

Vrh

PostPostano: Uto ruj 08, 2026 16:52 

Najprije se pomete pred svojim pragom, Hrki, i izvade brvna iz svoga oka da bi se prosuđivalo druge... Kao što piše na onom linku: "svaki oblik nesnošljivosti i netrpeljivosti prema bližnjima nespojivi su s kršćanskim pogledom na svijet..."
Današnji svijet je sav u simbolizmu. Kao što prosuđuješ nekoga zbog slike ili teksta pjesme, tako tebe netko može prosuđivati zbog pozdrava ili natpisa i nalijepiti ti sto etiketa... Već kako kome "simbol" nešto predstavlja. Za neke svetinja, za druge užas i povratak u stare rane.

Misliš li i dalje tako?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 09, 2026 12:52 

https://express.24sata.hr/politika-i-dr ... tamo-33832

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15744538

je li ono na slici iz hotele Westin naš veleuvaženi teolog/politolog Drago Pilsl...sve moralne veličine u RH...

Zna li netko tko je onaj sa crnim naočalama s velikim krstom koji liči malo na Mladena Bajića...kako su se samo lepo gostili po skupim hotelima i učili Hrvate o njihovom ekumenizmu...

kako su mu samo prije političke i ine neznalice lepo govorile...simpatični zagrebački dečko...jeste , bre...baš je simpatičan

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2026 07:36 

Mislim da nakon sprovoda Mladića nema nikakve dileme: Srbija se nije promijenila niti malo. I dalje veliki dio stanovništva smatra da im je nanesena povijesna nepravda i da granice Srbije moraju biti na liniji Karlovac-Karlobag, i krenuti će po to čim im se ukaže prilika. Trenutno su poprilično u rasulu, ali ipak su se dobro naoružali i čekaju rasplet događanja sa Rusijom. Kada krene ozbiljniji sukob Zapadne Evrope sa Rusijom, nema nikakve sumnje da će Srbija opet krenuti na Kosovo, Bosnu i Hrvatsku. Moja je procjena da nismo daleko od toga. Istina je da Rusija nema interesa ulaziti u rat sa Europom, ali defacto već jest u ratu preko Ukrajine, i to sve otvorenije, i strateški gledano za Rusiju nema nikakvog smisla čekati da evropske zemlje ojačaju svoje vojske (proces koji je u toku). A trenutno jedino Poljska ima respektabilnu kopnenu vojsku, sve ostalo su nekakve specijalizirane snage i generalno je Evropa u priličnom rasulu što se vojske tiče, što Rusiji ide na ruku. Amerika neće zbog Evrope ulaziti u nuklearni sukob sa Rusijom.

Porifirije Perić je samo pokazao pravu prirodu SPC. I sada očekujem dvije promjene koje se naravno moraju odviti u tišni, ali što brže. Prvo, Vatikan bi trebao odustati od približavanja pravoslavnom svijetu preko SPC jer je očito da je to slijepa ulica, a to znači da bi blaženi Stepinac uskoro mogao biti proglašen svecem. Drugo, hrvatska vlada mora pod hitno ograničiti utjecaj SPC u Hrvatskoj i početi se pripremati za "drugo poluvrijeme" ratnih sukoba.

Dobro je Ivica Mandić nedavno napisao, "Prekinimo obmanjivati mlade ljude da rata neće biti".
Porifirije Perić je u potpunosti razotkrio sve, lažnu makijavelističku sladunjavost SPC na koju su nasjeli brojni hrvatski ljevičari i pravu brutalnu prirodu SPC u kojem je i genocid prihvatljiv za obranu nacionalnih interesa.

Krajnje je vrijeme da Hrvatska prestane biti naivna.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2026 15:57 

Mislim da nakon sprovoda Mladića nema nikakve dileme: Srbija se nije promijenila niti malo...

Bez dileme jest tako, ali jesi li primijetio kako su se najednom ućutali oni koji su Porfirija prije glorificirali na ovoj temi? Šteta, mogli su bar oni proći katarzu svojih zabluda i spasiti se tih muka u Čistilištu.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 19:39 

Ne bih se žurio sa osudom bolje je pričekati da to učini neko ko ima moralnu odgovornost da nešto kaže o tome npr. neki naš biskup ako smatra da treba a ja ću na to samo da kažem amen.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 20:57 

Srbija i pravoslavlje u toj državi kompleksno je pitanje.
Kompleksno znači višeslojno; može se i treba promatrati iz više dimenzija.

Ne treba bježati od činjenice da većina, pa i vjernika u Hrvatskoj pojednostavljeno gleda stvari, a radi prikrivene samodopadnost, izraženo pojmovnim cinizmom kao: svetoslavci, nebeski narod itd. produbljujući tako antagonizme. Donekle je to i razumljivo za Ratnu generaciju. No, to nije put.

Imate izjavu Hočevara, umirovljenog katoličkog nadbiskupa Beograda, koji je dao odmjerenu kritiku srpskom društvu vezano uz pogreb Mladića. Nije na odmet popratiti i kardinala Nemeta koji stoluje u Beogradu. Naprosto ljudi žive tamo i poznaju, osim teoloških implikacija, društvo iznutra, kako hrvatsku manjinu, tako i pravoslavnu većinu.

Svojedobno je vladika, Gregorije, javno tražio oprost za granatiranje Dubrovnika 90tih.

Nakon svega, u situaciji gdje većina Srba gravitira prema Rusiji, i gdje je narodni etos takav kakav je nezavidna je pozicija njihova patrijarha, iako ga ne podržavam u toj gravitaciji shvaćam da staje na liniju većine svoga naroda,
koliko god se mi u Hrvatskoj čudili, a zasigurno ne pomažemo ni Srbima ni Srbiji agresivnom retorikom; demoniziranjem naroda i tom crno - bijelom pristupu.

Imamo i mi Srbe tražiti oprost pogotovo što se tiče NDH i ubijanje Srba u Glini, i to vam je Stepinac pisao Paveliću da narod koji tako čini nema blagoslova.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 21:39 

Srbija i pravoslavlje u toj državi kompleksno je pitanje.
Kompleksno znači višeslojno; može se i treba promatrati iz više dimenzija.

Ne treba bježati od činjenice da većina, pa i vjernika u Hrvatskoj pojednostavljeno gleda stvari, a radi prikrivene samodopadnost, izraženo pojmovnim cinizmom kao: svetoslavci, nebeski narod itd. produbljujući tako antagonizme. Donekle je to i razumljivo za Ratnu generaciju. No, to nije put.

Imate izjavu Hočevara, umirovljenog katoličkog nadbiskupa Beograda, koji je dao odmjerenu kritiku srpskom društvu vezano uz pogreb Mladića. Nije na odmet popratiti i kardinala Nemeta koji stoluje u Beogradu. Naprosto ljudi žive tamo i poznaju, osim teoloških implikacija, društvo iznutra, kako hrvatsku manjinu, tako i pravoslavnu većinu.

Svojedobno je vladika, Gregorije, javno tražio oprost za granatiranje Dubrovnika 90tih.

Nakon svega, u situaciji gdje većina Srba gravitira prema Rusiji, i gdje je narodni etos takav kakav je nezavidna je pozicija njihova patrijarha, iako ga ne podržavam u toj gravitaciji shvaćam da staje na liniju većine svoga naroda,
koliko god se mi u Hrvatskoj čudili, a zasigurno ne pomažemo ni Srbima ni Srbiji agresivnom retorikom; demoniziranjem naroda i tom crno - bijelom pristupu.

Imamo i mi Srbe tražiti oprost pogotovo što se tiče NDH i ubijanje Srba u Glini, i to vam je Stepinac pisao Paveliću da narod koji tako čini nema blagoslova.

Bravo prijatelju jednostavno sam iznenađen tako dobrom refleksijom i ako bolje poznajem situaciju tamo nisam još pronašao odgovor čekajući da to ipak učini neko ko ima više znanja, dragi mi je što se se Hočevar i Nemet osvrnuli.
Ovo za traženje oprosta je nešto što prelazi granice uobičajenog a ipak nužno potrebnog.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 22:14 

Soren, naslušao sam se tih priča. Čim se spomenu zločini srpske vojske u Domovinskom ratu odmah se izvlače ustaše i ww2. Nisam očekivao takvo što na ovom forumu.

Želim ja Srbima sve najbolje, što njihova država bude normalnija to bolje po Hrvatsku. Ali ne trebamo biti naivni i glupi. I nenaoružani, opet. Susjedi su nam narod odgovoran za jedini golenocid na evropskom tlu nakon ww2, za jedine logore nakon ww2, za valjda jedinstveni safari u kojem su prodavali turističke aranžmane za ubijanje ljudi.

Isprike su uvijek dobrodošle, a promjena mitova i kulture još više. Pobrinimo se mi za sebe, ne gleda mi se sinove kako oblače vojne uniforme. A još manje ih želim pokopati.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 22:18 

Bez dileme jest tako, ali jesi li primijetio kako su se najednom ućutali oni koji su Porfirija prije glorificirali na ovoj temi? Šteta, mogli su bar oni proći katarzu svojih zabluda i spasiti se tih muka u Čistilištu.

Mnoge je zaveo. Ne mogu vjerovati da smo baš toliko naivan narod. Da gradimo kulturne centre Srbiji diljem cijele Hrvatske, a znamo da će ih agenti BIAe koristiti za svoje akcije. Kao što koriste SPC. Trebali bi se malo ugledati na Izraelce i naučiti kako se brane državni interesi.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2026 11:26 

'Razoružajmo riječi' Lav XVI.
'Blago mieotvorcima' Isus

Upravo je nadbiskup Kutleša na Bistrici, govoreći o praštanju, istaknuto kako se misli da je to za slabe, a nije.

Dakle, koliko je do mene paziti na retoriku, preispitati nutrinu. Danas u čitanjima Sirah o mržnji goja se uzgaja.
Oružje, dronovi i rakete, tek su posljedična konzekvenca nutrine i riječi.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2026 14:31 

Soren, naslušao sam se tih priča. Čim se spomenu zločini srpske vojske u Domovinskom ratu odmah se izvlače ustaše i ww2. Nisam očekivao takvo što na ovom forumu.
Zlo ne miruje i jasno je kako neće ostaviti niti jedno mjesto na Zemlji gdje neće pokušati obmanuti katoličke vjernike kako su oni zapravo krivi što je funkcionar jedne nacionalne crkve glorificirao ratnog zločinca. Nema to veze s kršćanskim krepostima.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2026 16:23 

U 14.i 15.st. Francuzi i Englezi ratovali su sto godina tzv. 'stogodišnji rat'. Dakle, rat moze trajati duže, kraće, intenzivnije, ali i ne mora ga biti.

U jednom od najtežih perioda za kršćanstvo 14.i 15.st.u jednom trenutku čak trojica su se smatrala papom. Koja pomutnja.

Uzrok za jedno i drugo je prvenstveno duhovne naravi, kako je objavljeno bl. Henriku Suzo (Devet hridina). U ovom mističnom spisu sva je dramatika opisa zahtjevnosti Puta i loših kršćana. Iz ovoga spisa je jasno da Bog ne gleda na molitve mnogih. Ako nađe jednu savršeno dušu nju uslišava nasuprot tisuća ne savršenih.

Osim svega, što smo katolici demantira nas sam Krist kao da bi to po sebi imalo zaslugu pred Bogom. Usp. Milosrdni Samaritanac, rimski stotnik i žena kananejka. Dakle, pogani.

Problem je što se Hrvata katolika tiče da se teški, smrtni grijesi, kao ubojstva nedužnih prebacuju u treću i četvrtu generaciju. Više je mjesta u Pismu o tome sada ih neću navoditi. O tom prijenosu pisao je i bl. Merz.

Stoga nama nije jasno otkuda ta pomutnja kada se spomene kraj polovice 20.st.,ali i Domovinski rat, a još manje kako se sa time nositi.

Tko nema iskustvo oprosta, i kako je to težak opetovani kirurški zahvat, a većina ljudi Božjom providnošću nema teških stvari za oprostiti, iako nemali broj ima to iskustvo, ipak ovi prvi teže razumiju snagu zla i Kristova imperativa ljubavi i stoga teško mogu ulaziti u temu pomirenja osim načelno i površno.
Drugoga puta nema. Nikakvi nacionalizmi ni etno pripadnosti tu ne prolaze.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 227 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata