+!
Mt 19,12
Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše.
Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše.
A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga.
Tko može shvatiti, neka shvati.NESHVAĆANJE
Ipak, već ovdje je prva zbunjujuća stvar koja se proteže i kroz sve knjge Biblije (SZ i NZ). Primjer: "(16) I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde.". Tehnički, to nije potpuno točno: Mjesec ne svijetli, on reflektira Sunčevu svijetlost. Sunce je samo jedna od zvijezda. Jasno mi je da je prije tri tisuće godina percepcija svemira bila drugačija i da nisu imali satelite koje slikaju Zemlju iz orbite i šalju kolor fotografije.. Pa čak i neke Isusove tvrdnje mogu se shvatit kao geocentrične: "Nego, u one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti a zvijezde će s neba padati".
Kada čovjek razmišlja na ovakav način, onda će napraviti problematiku i od nepotrebnoga.
Ljudima nije strano, da se ne razumiju, iako pričaju istim jezikom (supružnici, roditelji i djeca,...).
Mjesec neće svijetliti (sjajiti), ako Sunce bude sakriveno.
Pitanje:
- Može li svijetliti (sjajiti) fluorescentni predmet?
Ukratko:
"Nije zlato sve što sja."
Čovjek (znanstvenik ili nepismeni pastir) može čitati ili slušati 'Ljubavno=Sveto Pismo" kao neku ljudsku knjigu i ne shvaćati Zaručnika.
Mnogo će jednostavnije čovjek spoznati sebe (
doći k sebi kao sv. Petar), ako je 'završio kod svinja',
a tako i otškrinuti Vrata kako bi krenuo na Put, te po Istini došao u Život.
Od ljudskih stvorenja istinski čovjek je samo Blažena Djevica Marija, koja je rodila Čovjeka.
Ako čovjek (osoba muškoga ili ženskoga tijela) želi spoznavati Logos, onda treba biti razuman i logičan,
a ne nelogični bezumnik (jarac), koji se može s Pravednim natezati na Sudu
i smatrati kako je Dobri=Pravedni=...=Milosrdni zapravo nepravedan i nemilosrdan.
Netko može čak misliti kako Ljubav ima neke veze s mazohizmom i sadizmom.
Zaključak:
Jedino što čovjek (znanstvenik ili nepismeni pastir) treba
naučiti u ovom zamaljskom školovanju jest = LJUBITI.
ADAMOV SINDROM
Ili se uhvatim u tome da "osuđujem" neke protagoniste u pričama jer sam ih zamišljao kao Božji ljudi, koji su malte ne bez mane a onda procjenim da su neki njihovi postupci nemoralni, pogrešni.
Poznata mi je ljudska mana kako je drugi kriv (žena, zmija, susjed, političar,..., svemirac,..., Bog)
kao i to da su samo drugi goli.
Dok se lijevi razbojnik
muči, desni raskajani razbojnik
pati i
iskreno prihvaća strašnu smrt.
Mucavi Mojsije (Zakon) i Ilija (Proroci) su se izmotavali, ali i drugi (Jona,...).
Kralj Salomon je iskao Mudrost, a završio je kao ...
Što više ljudskog materijala, to više izmotavanja.
Što više umirem "ja", to više dolazi do izražaja 'JSKS'.
Nevažno za temu:
Utopija, pročitao sam vaša razmišljanja,...
Draže bi mi bilo ovakvo obraćanje:
a) @utopija (da se zna kome je upućen tekst) ili
b) Tihomire,...
Na pravoslavnom forumu 'pouke' sam izbrisao sliku profila, potpis i drugo,
pa sada umjesto slike Jaganjca Božjeg stoji veliko 'U' i čini se kao provokacija.
Imam srednju stručnu spremu i bivši sam novak Družbe Isusove, ali nisam 'katolik', a niti ću tvrditi kako ljubim Ljubav i bližnje.
Kako će tko to shvatiti neka shvati, ali ne mislim objašnjavati.
Volim, kad se obogaćujemo, a ne da budemo '
mrtva puhala',
jer Duh Sveti je Životvorac.
Dakle:
a) ne poznajem fascinantan hebrejski jezik i
b) nisam teolog.
'Biblija' obično ima uvode, objašnjenja,...
Tko želi teološko seciranje 'Biblije' po knjigama i retcima, onda ovdje može dobiti smjernicu što pročitati (link, teološka knjiga,...),
ali najvjerojatnije od nekog drugog, a ne od mene.
Hoće li inkvizicija foruma ili Crkve sumnjati kako je moje pisanje protivno Nauku, onda će doći do parnice (tumačenje, objašnjenje,...).