Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 17:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 02, 2017 13:05 

Lijep pozdrav,

Nedavno sam počeo čitat Stari zavjet i imam, kao i mnogi, dosta problema sa apsorbiranjem sadržaja.
Da nedem u previše detalja pokušati ću izvuć generalnu sliku.

To je dakle priča (tek sam na drugoj knjizi) o izraelskom narodu i njihovoj vezi sa bogom, Jahveom. Ovdje je "bog" s malim slovima jer je očito jedan od mnogih. Ovo mi je prva velika prepreka. U tom se tekstu naš Bog navodi kao bog koji je odabrao jedan narod (ne nas), bog koji je moćniji od drugih bogova drugih naroda.

Pitanje 1: Kakvo je stajalište Crkve o politeizmu? Čini se da se percepcija Boga uvelike promijenila kroz vrijeme; da su prije ljudi prakticirali vjeru sličnije "poganskim" narodima. Od prinošenja žrtava nadalje.. I ako je bilo potrebe žrtvovati janje ili čak dijete, kako to da više nema te potrebe?

Imam dojam da je to štivo namijenjeno isključivo židovskom puku, kao neka vrsta zakonika. Eksplicitno se tvrdi da je Bog izabrao izraelski (i samo izraelski) narod kao odabrani, nauštrb ostalim narodima od kojih su neki praktički obrisani sa lica Zemlje jer je takva volja Božja. Nisu li svi ljudi stvoreni od Boga i njegova djeca? Zašto su jedni bolji od drugih? Postoje priče o Sodomi i Gomori, itd. ali nisu mi se ni tadašnji židovi činili "mnogo boljima". Imali su robove koje su praktički smjeli tuč ako ne umre isti dan, nego za 2-3 dana, i sl. Ono što me posebno smeta je da se Božja naklonost češće izjednačava sa materijalnim nego duhovnim (priča o Jakovljevom bogatstvu, koja uvjetno rečeno, nije ni skupljena na pošten način, pa i sam Abrahm na čudan način dolazi do bogatstva u zemlji egipatskoj). Može se u šali reć da im je taj dio plana svakako uspio do dana današnjeg. Mojsije je ponizan i odriješit ali se zna i direktno suprotstaviti Bogu (ja nisam govornik, neka neko drugi to radi; Aron). Da stvar bude još gora, i sam Isus je u tvrdio da je došao isključivo zbog Židova. Tek je kasnije (Pavao?) rekao da se to odnosi na sve ljude. A on nekako nije bio "u rangu" Isusa, Mojsija, itd. Ironično, taj Isus je nama Bog a sami Židovi ga ne priznaju. Tu su i neke druge kontradikcije: iako robovlasnički sustav kod Židova nije isti kao onaj u Americi, ipak postoji i dosta je surov, pogotovo prema ženama i djeci; Isus kaže (prošlotjedno evanđelje) da se ne bojimo što ćemo jesti i piti ali očito se ipak treba bojati ako ne želiš da ti i tvoja obitelj završite u ropstvu. I povijest i sadašnjost pokazuju da Isus na neki romantično popularni način približava ljude Bogu, barem u toj pripovijesti..

Pitanje 2: nisam siguran kako pretočiti ovo poglavlje u konkretno pitanje.. Zašto se Bog; Jahve; nije objavio nama, ostalim narodima? Kako znamo da će nas prihvatiti u svoje kraljevstvo?

Ovo se malo oteglo, što više čitam i razmišljam više mi se pitanja otvara, nemojte zamjeriti :)..

Lijep pozdrav.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 03, 2017 09:58 

Što se ti uhvati Starog zavjeta?
Kažeš pročitao si to-i-to... Da! Ali nisi slušao! Koga? Ako to ne razumiješ, nemoj dalje čitati.
I savjet: Prvo dohvati Novi zavjet - Evanđelje. Djela apostolska? Zašto ne, jer tamo Pavao govori nekima poput...(eto) recimo nas. :)
(tvoj stav prema Bogu, Isusu je...Razmisli! Neću opisati svoj dojam)
.
Klikni pa malo prošvrljaj:
http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... 76#p192849
.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 03, 2017 10:31 

Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.

Nažalost, vaš odgovor smatram potpuno neprikladnim jer a) ne odgovara na moje pitanje i b) ne znam tko vam daje za pravo postavljati pitanja poput "Što se ti uhvati Starog zavjeta?", "nemoj dalje čitati", itd. Tekst biblije nije tajna niti ne bi trebao biti bauk za čitatelje pošto je to temeljni tekst katoličkog nauka.

Postoji također i razlika između nerazumijevanja i kritičkog načina razmišljanja.

Očekivao sam teološki osvrt na moja pitanja ili link na stranicu/knjigu koja je vezana uz tematiku.
Ako se ne vidi iz pitanja, mogu sad eksplicitno napisati da sam upoznat sa sadržajem Novog zavjeta, kao i sa knjigom koju na koju ste me uputili (dobili smo ju na vjeronauku u srednjoj ili čak osnovnoj školi).

Vrh

PostPostano: Pet ožu 03, 2017 10:36 

OK! Ovo tražiš?
.
"Kršćansko savršenstvo" od Ž. Bezića:
http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... 3&start=90
.
Ipak bih ti preporučio "Mali ključ Biblije", no nestao je link, možda Admin zna razlog, ja ne.

Ipak ću se osvrnuti i na tvoj (po mome malo provokativni post): Zaboravljaš da Stari zavjet nije povijest, ne prikazuje kronološki razvoj ljudske vrste i bla bla, nego povijest "razvoja" monoteističke vjere... Izabrao je narod - Bog! I TKO smo mi da ga pitamo zašto baš taj?
To me sve podsjeća na pitanje "mudraca": AKO je Bog znao da će Adam i Eva zgriješiti, zašto je uopće stvorio njih, time i ljudski rod? Dalje neću jer to kao ni tvoja pitanja nemaju smisla, a ti čekaj Adminaa, on će imati strpljenja... :(
.
Mislim da prije svega moraš pročitati ova pravila (između ostalog ovo: Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast).
viewtopic.php?f=1&t=126

Zadnja izmjena: zdrave; Pet ožu 03, 2017 13:25; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 03, 2017 12:16 

Prijatelju Kometonja, nastavno tvom 2. pitanju: " nisam siguran kako pretočiti ovo poglavlje u konkretno pitanje.. Zašto se Bog; Jahve; nije objavio nama, ostalim narodima? Kako znamo da će nas prihvatiti u svoje kraljevstvo?" - mogu i ovako:

Čitati Bibliju i postavljati sebi pitanja koja nemaju veze sa spasenjem - koje je, u konačnici i naš i Božji cilj - čista je ispraznost na ispraznostima.
Ako za primjer uzmemo čin otkupljenja shvatit ćemo da Trojedini nije morao izabrati Izrael jer je imao bezbroj mogućnosti još pri stvaranju svijeta / svemira, On je mogao promijeniti samo jednu jedinu konstantu, npr. smanjiti ili povećati za mikron zakon gravitacije, što bi za sobom povuklo samo fizičaru dobro razumljive promjene koje bi se odrazile na sve ostale prirodne zakone, počevši od atoma, do galaksija i cijeloga svemira. A bi li tada Izraelci bilo što jesu ili bi to - ti pitaš zašto ne netko drugi - ostavljam pitanje da lebdi u zraku. :)
Ali, Bog je izabrao baš OVAKAV svemir, s ovakvim konstantama u kojem je on sam u Drugoj Božanskoj Osobi morao sići na zemlju i utjelovljen otkupiti palo čovječanstvo, uzevši krivnju za grijehe cijelog ljudskog roda na sebe. Uzeo bi i Judinu - da ga je Juda u posljednjem času zamolio za oprost.
Kad je Bog odlučio stvoriti svijet, odmah je bio prisutan u trenutku Judine izdaje, ali i u trenutku svršetka svijeta, "gledajući" od sv. Ivana opisanih 144.000 pravednika opranih u Krvi Jaganjca.

Bog u zajednici Presvetoga Trojstva svjestan što znači biti uronjen u Njega. Samo zbog spoznaje te neizmjerne sreće, toga blaženstva, od kojega svako materijalno / tjelesno biće umire od radosti, Bog je stvorio svemir, a u njemu zasigurno još mnoštvo razumnih bića, sa slobodom izbora po pitanju ljubavi Boga i bližnjega.
Samo onaj HOĆU-NEĆU nas dijeli od mogućnosti da se jednom uvjerimo je li sve tako ili ne, samo prihvaćanje Božje svemoćnosti(koju nikada nećemo razumjeti)i živeći po zakonima danim još po Mojsiju imamo priliku i okusiti i doživjeti blaženstvo uronjenosti u Boga - sve preko Isusa Krista, koji je zbog nas, istočnim grijehom ranjenih ljudi i postao čovjekom, da po Kristu i kroz Krista u punini doživimo to blaženstvo.
Nije li upravo silazak nad pakao, po pravednike, nakon svoga uskrsnuća sam Krist to dokazao? Bez Utjelovljenoga Krista ne bismo nikad spoznali Trojedinoga.
A mi ipak lutamo, čeprkamo po Bibliji...

No, dobro je kad se luta, ali i traži. Mada nekome nije dovoljan ni teleskop i cio svemir, jer baš takvo traženje i otkrivanje veličanstvenosti mikrokosmosa je mene dovelo do nepokolobljiva uvjerenja da je Bog svemoguć. I čitanjem SZ i NZ se samo otkrivaju detalji koji nadopunjuju to uvjerenje, a ono sâmo nije dovoljno. Uz pomoć anđela čuvara Božjom voljom i čvrstom vjerom da se može uvijek ići naprijed završavam ovo znajući da nisam rekao skoro ništa novoga, možda tek na jedan drugačiji način, ali ono najvažnije za mene (ne znam kako za ostale) bila je spoznaja da je svijet mogao biti potpuno drugačiji, a pošto je Bog izabrao baš ovakav, kao najbolji, bojim se i pomisliti koliko bi tek užasnih nesreća, pljački, prijevara, nastranosti i ubojstava bilo u nekom drugačijem (mogućem) svemiru.
Stoga, smatram, svatko od nas bi, umjesto da zadovoljava svoje porive za znanjem, pogotovo vjerujući da se može razumjeti baš sve, trebali bi baš svi ovako: Hvala Gospodinu na životu koji mi je dao, da postojim baš OVDJE, u OVOM vremenu, u OVOJ sredini, sa OVAKVIM karakterom, s OVAKVIM Njegovim talentima/darovima...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 03, 2017 13:23 

Hvala što ste izdvojili vremena tražeći odgovor na moje pitanje koje bi se, pretpostavljam, moglo shvatiti i provokativnim.

Međutim to nije moja namjera.
Mene u ovom pitanju zanima teorija koja stoji iza tih konkretnih stranica, što Crkveni nauk kaže o tome. Ne tražim temelje svoje vjere i duhovnosti ovim putem. Mislim da u tome leži nerazumijevanje u komunikaciji među nama.

Također me ta pitanja ne podsjećaju na pitanje o Adamu i Evi. Oni su stvoreni slobodni, dakle jedna od opcija im je bila sagriješiti, što su očito i napravili- jer nisu savršeni. To je nekako jednoznačno. Sa druge strane, da je Bog stvorio svemir sa npr. manjom gravitacijom, nama to zapravo nebi bila nikakva promijena- jer je jedini svemir za koji znamo (uz pretpostavku naravno da se opet rodimo). Bili bi možda viši pola metara, mogli bi skočiti 3 a ne 2 metara u zrak i slično. Ono što se mijenja su zakoni dani Mojsiju, koje ste spomenuli. Bog je beskonačan, nije se rodio i neće umrijeti. Njemu je naših tisuću godina kao jedna sekunda- kratak period vremena. Ako je Bog dao zakon "oko za oko", kako to da se promjenio u "okreni drugi obraz"? Nisam zagovornik smrtnih kazni ni linča, samo mi nije jasno kako to zakoni koje nam je sam Bog dao nisu vječni. Zašto se mijenjaju? Propadanje je čovjekovo svojstvo a ne Božansko. Ili te zakone čovjek prilagođava društvu i širim masama kako se religija širi..
Nije bitno da li je (i zašto je) Bog izabrao Izrael ili Grčku ili Kinu. Bitno je da je Bog favorizirao (po pisanju Starog zavjeta) jedan narod ispred drugog naroda, što bi značilo da nismo svi jednaki? Da li mene određuje moja vjera i djela ili moja pripadnost nekom narodu, rasi, spolu...?

Uglavnom, to je takva vrsta pitanja.

LP

Vrh

PostPostano: Pet ožu 03, 2017 13:39 

Neću dalje "polemizirati", samo natuknica: silu od 1G ti promatraš sa svoje pozicije čvrstih nogu na Zemlji. No GDJE bi uopće bila zemlja kod "evolucije" svemira (pod Božjom komandom) uz povećanu ili smanjenu gravitaciju Eh...???! No, rekoh, ima mudrijih od mene i ponavljam da pročitaš Giovieve naputke o postupanju na podforumu Odgovori.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 08, 2017 10:22 

+!
Ako znamo, da je Ljubav (OtacSinDuh) po Crkvi darovala čovjeku 'Ljubavno Pismo' (Biblija),
onda već mnogo toga znamo nasuprot onih, koji su živjeli prije Abrahama.
Prije uvoda nešto o IZABRANOM.
Ako neki profesor latinskog jezika od svih razreda izabere jednog učenika kao 'favorita',
onda je to zato, jer taj učenik pokazuje iznimno zanimanje,
a osim toga učenikova obitelj će se naći u idealnim uvjetima za pouku ostalim učenicima.
Sve što radi Savršeni, radi savršeno.

UVOD

'Ljubavno Pismo' ima početak kao Stari Zavjet i u ovoj temi 'seciramo' baš taj dio.
Iako se mnogo toga otkriva direktno o čovjeku (glumac),
ipak se mnogo toga može dokučiti i spoznati o Autoru kao Scenaristu, koji koristi ljudsku terminologiju i ljudska djelovanja.
Nije loše znanje, ali je Spoznaja (Dar) važnija u upoznavanju Ljubavi.
Ljudsko srce je jednako jučer, danas i sutra.
U Duhu je pisano 'Pismo' i u Duhu se treba shvaćati bez obzira što Savršeni koristi nesavršenog čovjeka i ljudski materijal.
Možemo znati mnogo toga o nekome, a da ga ne poznajemo u srži.
Mogu pismoznanac i farizej mnogo toga znati o Stvoritelju,
a da Ga uopće ne poznaju.
'Ljubavno Pismo' se može poistovjetiti sa čovječanstvom kao i s pojedinim čovjekom.
Pokretač ove teme je 'Biblija': ima svoj početak (začeće), razum (Adam), osjećaje (Eva), pravila, odrastanje, zrelost,...
Svaki anđeo i čovjek postoji u bespočetnoj Ljubavi i prije nego je stvoren.
A Savršeni je u Srži Ljubav, jer i prije nego je stvarao,
u Sebi ima ljubavni odnos: Otac veliča Sina, Sin veliča Oca, Duh veliča Oca i Sina.
I Sin (Srce Očevo) je prihvatio ljudsku narav kako bi nas odmetnute buntovnike vratio u Kraljevstvo.

NEJASNOĆE

Nejasnoća ima u cijelom' Pismu'.
Već u prekrasnom opisu Postanka se postavljaju mnoga pitanja.
- Je li dan trajao 22 odnosno 24 sata ili duži vremenski period?
Itd.

Četvrti 'dan' su stvorena nebeska tijela Sunce, Mjesec,...
Nije mi toliko važno jesu li se odvojeni svjetlo i tama izmjenjivali u vremenskim intervalima,
kao kad se izmjenjuju Mjesec i Sunce.
Naime, 1. i 4. 'dan' su povezani, zatim 2. i 5., te 3. i 6.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 08, 2017 18:28 

+!
PERCEPCIJA

Percepcija tate se mijenja kod djeteta.
"Moj tata može ovo. Moj tata može ono."
Pubertet:"Što ti znaš, stari? "
Poslije tatine smrti:"Imao je moj tata pravo."

'Katolik' je dužan spoznavati Lice Ljubavi.
Ima ih, koji misle, da je Isus bio ljut u Hramu, dok je prevrtao stolove i pravio Red izbacujući računicu iz Vjere.
Ne može Ljubav činiti grijeh.
Takav 'katolik' misli, da Ljubav uništava one gradove (Sodoma,...), naređuje Abrahamu žrtvovanje sina,...
Ljubav je odgovorna za sve i svakoga. Ljubi svakoga, pa i čovjekomrsca s kojim se također služi u Scenariju, kojeg mi donekle otkrivamo i pomalo shvaćamo. Zna koliko svaki pojedinac ima kose.
Ljubav mnogo toga dopušta, ali nekad nešto i ne dopusti ili odgodi, a nekad opet pokaže Svoj Prst.
Nikoga se ne može natjerati ljubiti:
- zakonom,
- prijetnjom (dobit ćeš batina, ići ćeš u pakao,...),
- poklonima.

Ako je Bog doista čista Ljubav, onda ne smije biti nejasnoće, koja bi rušila tu percepciju.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 08, 2017 22:58 

+!
INCEST

Slučaj prvih ljudi i Lotovih kćeri.
Netko bi mogao ubiti ubojicu Kajina.
- Je li bilo pored Adama i Eve još ljudi (muških i ženskih) za vrijeme Kajina?
O ubijanju poslije.
Napuštanje roditelja kako bi se prionulo uza svoju ženu.

Lotove kćer su ostale bez svojih muževa,
a žele potomstvo. Nema požude.
Lukavo varaju ćaću u dva navrata.
I Ljubav ne samo da dopušta ostvarenje njihovog plana,
nego i koristi njihov čin za stvaranje dviju osoba.
Ljubav uglavnom dopušta grijeh.
Sada dok pišem je mnogo grijeha dopušteno i izvršeno na svijetu. Ne samo incest.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 09, 2017 10:39 

Stari Zavjet čitamo kao i Novi - u Duhu.
Spoznati Oca i Sina možemo samo po Duhu.
Slikovito: vodu (tri agregatna stanja) možemo potpuno spoznati tek po pari (plinovito stanje).

KRV I UBOJSTVO

a) Obrezanje

Iv 7,22
Mojsije vam dade obrezanje - ne, ono i nije od Mojsija, nego od otaca - i vi u subotu obrezujete čovjeka.

Pitanje:
- Je li obrezanje naredba od Boga?

Ljubav je dopustila, da Isus bude obrezan od ljudi po židovskom običaju.
Samo da spomenem i ovaj slučaj:
Mk 10,4-5
Oni rekoše: "Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i - otpustiti."
A Isus će im: "Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed..."

No, o braku (David, Salomon,...) drugom prilikom.

I umjesto da se netko zalaže za zabranu obrezanja djece iz religijskih (židovstvo i islam) razloga,
mnogi bi htjeli zabraniti sv. Krštenje za djecu.
Od Ljubavi je samo jedna Zapovijed: ljubiti Ljubav i bližnjega.
Dakle:
Ako ljubiš:
- vjerovat ćeš samo u Ljubav;
- nećeš biti površan prema Ljubavi;
- Dan Gospodnji ćeš posvetiti Ljubavi na poseban način i fokusirano;
- poštivat ćeš roditelje;
- nećeš ubiti;
- nastojat ćeš biti čist;
- nećeš otimati i krasti;
- nećeš lagati;
- nećeš poželjeti tuđeg partnera;
- nećeš poželjeti tuđe.

Pitanje:
- Jesu li sve zapovijedi u Starom Zavjetu direktno od Boga?

U nastavku pod točkom b) ćemo razmišljati o ubijanju i ubojstvu, jer to mnoge 'katolike' dovodi u nejasnoće i nedoumice.
A osobito sada, kada je ljudsko preseravanje 12 sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske (visoka i odgovorna služba) došlo do izražaja,
ali i nekih iz udruge "U ime obitelji", koji bi dopustili ubojstvo nekih nerođenih (začeti silovanjem i u još nekim slučajevima), ako sam ih dobro shvatio.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 09, 2017 15:30 

Možemo krenuti i od prve stranice i vidjeti gdje će nas dovesti :).
Ovo su neka moja razmišljanja koja su mi išla glavom kad sam otvorio Stari zavjet.

Knjiga stvaranja počinje- od početka. Doslovno. Vjerujem da nam nije dato (a ni potrebno) znati koji je recept i koji su sastojci potrebni za stvaranje svega što postoji. Sviđaju mi se neke podudarnosti religije i znanosti, npr. da je riječ, zvuk, taj koji inicira tu kompleksnu reakciju koja dovodi do današnjeg svemira. Međutim, ne zamaram se time previše..
Ipak, već ovdje je prva zbunjujuća stvar koja se proteže i kroz sve knjge Biblije (SZ i NZ). Primjer: "(16) I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde.". Tehnički, to nije potpuno točno: Mjesec ne svijetli, on reflektira Sunčevu svijetlost. Sunce je samo jedna od zvijezda. Jasno mi je da je prije tri tisuće godina percepcija svemira bila drugačija i da nisu imali satelite koje slikaju Zemlju iz orbite i šalju kolor fotografije.. Pa čak i neke Isusove tvrdnje mogu se shvatit kao geocentrične: "Nego, u one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti a zvijezde će s neba padati".

E sad..
a) Bog se nije objavio ljudima zato da ih educira u znanstvenom smislu, nego u puno važnijem i težem za dokučiti, duhovnom.
b) Bog se obraćao ljudima na jeziku koji je za njih razumljiv. Nije im mogao pripovijedati o "fotonima" kad ljudi to još nisu spoznali.
c) Ljudi su interpretirali Božje rječi na njima razumljivom značenju, tako da je ljudska predaja unjela netočnost u Božje tvrdnje.
d) Isus je govorio u pripovijestima i to mi se jako dopada jer je bezvremensko. Knjiga otkrivenja je npr. puno simbolike i čudnih kreatura što u jednu ruku daje nekakvu sliku nama nedokučivog kraljevstva, ali da li nam zbilja više pomaže da razumijemo?

Najviše mi se pitanja otvori na samom početku, a kako čitam tekst počinjem razlučivati neke stvari unatrag. Zato mi treba puno vremena da prođem malo stranica teksta.
Čovjek sam i sumnjam u mnogo stvari. Vjerujem Bogu ali ne vjerujem ljudima. Tekst Biblije je ipak pisan ljudskom rukom i nekad mi se teško cijelim srcem prepustiti tome. Ili se uhvatim u tome da "osuđujem" neke protagoniste u pričama jer sam ih zamišljao kao Božji ljudi, koji su malte ne bez mane a onda procjenim da su neki njihovi postupci nemoralni, pogrešni.

Utopija, pročitao sam vaša razmišljanja, više o njima čim nađem vremena.
Lijep pozdrav.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 10, 2017 11:03 

+!
Mt 19,12
Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše.
Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše.
A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga.
Tko može shvatiti, neka shvati.

NESHVAĆANJE

Ipak, već ovdje je prva zbunjujuća stvar koja se proteže i kroz sve knjge Biblije (SZ i NZ). Primjer: "(16) I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde.". Tehnički, to nije potpuno točno: Mjesec ne svijetli, on reflektira Sunčevu svijetlost. Sunce je samo jedna od zvijezda. Jasno mi je da je prije tri tisuće godina percepcija svemira bila drugačija i da nisu imali satelite koje slikaju Zemlju iz orbite i šalju kolor fotografije.. Pa čak i neke Isusove tvrdnje mogu se shvatit kao geocentrične: "Nego, u one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti a zvijezde će s neba padati".

Kada čovjek razmišlja na ovakav način, onda će napraviti problematiku i od nepotrebnoga.
Ljudima nije strano, da se ne razumiju, iako pričaju istim jezikom (supružnici, roditelji i djeca,...).

Mjesec neće svijetliti (sjajiti), ako Sunce bude sakriveno.
Pitanje:
- Može li svijetliti (sjajiti) fluorescentni predmet?

Ukratko:
"Nije zlato sve što sja."

Čovjek (znanstvenik ili nepismeni pastir) može čitati ili slušati 'Ljubavno=Sveto Pismo" kao neku ljudsku knjigu i ne shvaćati Zaručnika.
Mnogo će jednostavnije čovjek spoznati sebe (doći k sebi kao sv. Petar), ako je 'završio kod svinja',
a tako i otškrinuti Vrata kako bi krenuo na Put, te po Istini došao u Život.
Od ljudskih stvorenja istinski čovjek je samo Blažena Djevica Marija, koja je rodila Čovjeka.

Ako čovjek (osoba muškoga ili ženskoga tijela) želi spoznavati Logos, onda treba biti razuman i logičan,
a ne nelogični bezumnik (jarac), koji se može s Pravednim natezati na Sudu
i smatrati kako je Dobri=Pravedni=...=Milosrdni zapravo nepravedan i nemilosrdan.
Netko može čak misliti kako Ljubav ima neke veze s mazohizmom i sadizmom.

Zaključak:
Jedino što čovjek (znanstvenik ili nepismeni pastir) treba naučiti u ovom zamaljskom školovanju jest = LJUBITI.

ADAMOV SINDROM

Ili se uhvatim u tome da "osuđujem" neke protagoniste u pričama jer sam ih zamišljao kao Božji ljudi, koji su malte ne bez mane a onda procjenim da su neki njihovi postupci nemoralni, pogrešni.

Poznata mi je ljudska mana kako je drugi kriv (žena, zmija, susjed, političar,..., svemirac,..., Bog)
kao i to da su samo drugi goli.
Dok se lijevi razbojnik muči, desni raskajani razbojnik pati i iskreno prihvaća strašnu smrt.

Mucavi Mojsije (Zakon) i Ilija (Proroci) su se izmotavali, ali i drugi (Jona,...).
Kralj Salomon je iskao Mudrost, a završio je kao ...
Što više ljudskog materijala, to više izmotavanja.
Što više umirem "ja", to više dolazi do izražaja 'JSKS'.

Nevažno za temu:
Utopija, pročitao sam vaša razmišljanja,...

Draže bi mi bilo ovakvo obraćanje:
a) @utopija (da se zna kome je upućen tekst) ili
b) Tihomire,...

Na pravoslavnom forumu 'pouke' sam izbrisao sliku profila, potpis i drugo,
pa sada umjesto slike Jaganjca Božjeg stoji veliko 'U' i čini se kao provokacija.

Imam srednju stručnu spremu i bivši sam novak Družbe Isusove, ali nisam 'katolik', a niti ću tvrditi kako ljubim Ljubav i bližnje.
Kako će tko to shvatiti neka shvati, ali ne mislim objašnjavati.
Volim, kad se obogaćujemo, a ne da budemo 'mrtva puhala',
jer Duh Sveti je Životvorac.

Dakle:
a) ne poznajem fascinantan hebrejski jezik i
b) nisam teolog.

'Biblija' obično ima uvode, objašnjenja,...
Tko želi teološko seciranje 'Biblije' po knjigama i retcima, onda ovdje može dobiti smjernicu što pročitati (link, teološka knjiga,...),
ali najvjerojatnije od nekog drugog, a ne od mene.
Hoće li inkvizicija foruma ili Crkve sumnjati kako je moje pisanje protivno Nauku, onda će doći do parnice (tumačenje, objašnjenje,...).

Vrh

PostPostano: Sub ožu 11, 2017 10:47 

+!
KRV I UBOJSTVO

b) Ubijanje

Postoji:
- ne dopusti da živi (ne drži ljestve - vračara,...; izdvoji u pustinju;...) i
- ubij.

Čovjeka se može ubiti i bez prolijevanja kapi krvi (otrov, gušenje,...).
Ne bih ulazio u značenje krvi za židovstvo,
ali bih samo napomenuo Presvetu Krv i sv. Misu,
gdje 'krirug' (ministerijalna osoba) dijeli Presveto Srce (TijeloDušuBožanstvo) ljudima na jezik ili ruku.
Samo onaj Betlehem u kojem se rodio Kruh ima svoj istinski smisao u nazivu.
Netko ('neokatekumenizam') može tvrditi kako grijehom ne možemo povrijediti Boga (u stilu: smanjiti Mu Božanstvo) bez obzira ako Ga udara u Lice (sluga) ili ako činimo zlo ljudima (Savao i progon,...).

Ne bih smio dignuti glas na nekoga, a kamo li ruku (nogu, oružje,...).
Dozvati u pamet mnoga ubojstva u Starom Zavjetu:
- Abelovo ubojstvo (borba tijelesnog protiv duhovnog);
- ubijanje plemena egipatskim oružjem na putu do obećane zemlje:
Jš 24,11
Onda ste prešli preko Jordana i došli u Jerihon, ali su glavari Jerihona poveli rat protiv vas - kao i Amorejci, Perižani, Kanaanci, Hetiti, Girgašani, Hivijci i Jebusejci - ali sam ih Ja predao u vaše ruke.

Jš 9,7
Ali ljudi Izraelci kažu tim Hivijcima: "Tko zna ne živite li možda među nama? Kako ćemo, dakle, sklopiti savez s vama?"

Škrti Hivijci su lukavo prevarili Izraelce, a ništa od smrtnih grijeha ne smije biti ni u povojima u čovjeku.
- Samson;
- Baalovi svećenici;... (itd.)

No, nas može zanimati:
- Traži li Život od nas ubijanje drugih?
- Traži li Istiniti od Abrahama, da žrtvuje sina Izaka kao što je to običaj kod nekih ljudi?
- Traži li Svemogući od nas jadničaka, da budemo 'kamikaze' u ubijanju 'nevjernika'?

Lk 10,12
Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.

- Je li Život poslao uništenje sumporom?
- Je li Milosrdni pobio onih osamnaest u Siloamu?
- Šalje li Zdravi bolest ljudima?
- Zašto dopušta zvijerima (Njegova stvorenja), da ubijaju Njegove učenike?

Ako netko bude u kušnji, da treba nekoga žrtvovati:
onda neka mu bude jasno, da čak i ako mislimo, da Ljubav to od nas traži kao što je bio uvjeren Abraham,
Ljubav to sigurno ne traži od nas.
Tvorac zna kako je Abraham 100% bio uvjeren, da je to kao nalog od Njega i
da treba to učiniti na točno određenom mjestu,
te je sve to dopustio s razlogom.

U Starom Zavjetu se čovjekomrzac mnogo ne spominje, koji prigovarajući i osuđujući voli iskati i tražiti neku akciju (kušnja, rešetanje,...).

Naravno, da neki žele što prije se sastati sa Zaručnikom (sv. Pavao,...), čak i podnijeti mučenje i smrt.
(u nastavku o bježanju i samoobrani)

Vrh

PostPostano: Sub ožu 11, 2017 16:54 
Administrator

bivši sam novak Družbe Isusove, ali nisam 'katolik',

Vidim da si se dobro usredotočio na bit cijele povijesti spasenja, a to je Bog koji je Ljubav.
No ovo da nisi katolik pojasni malo. Jer za točnije tumačenje Starog Zavjeta nužna je pomoć Katoličke Crkve.
Za razumijevanje je korisno čitati uvod koji se nalazi u većini Biblijskih prijevoda, ili objašnjenje pojedinih redaka. Opširnija objašnjenja ima recimo "Jeruzalemska Biblija". Ne mora se znati hebrejski, imati uvid u originale, dodatne spise ili detaljnu povijest toga vremena, ali nužno je čitati Bibliju uz pomoć Crkve koja ju je i pisala.
Još jedna bitna stvar, da su ljudi svojim snagama mogli sve zakone poslušati, ne bi bilo potrebno da Sin Božji postane čovjekom i napravi toliku žrtvu za nas. Stoga Stari Zavijet treba čitati kao nagovještaj Zavjeta koji se ispunio u Isusu Kristu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata