Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 14:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 01, 2014 14:30 

Crni Barun je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:
Naime, postoje granice do kojih se smije ići u povjerenu u nadređene. Čak i papin infalibilitet ima jasno određene limite i uvjete, nije sve što papa kaže automatski nezabludivo. Je li Sv. Toma Akvinski ono napisao da kršćanin ima pravo i na otpor protiv nadređenog, ako mu može dokazati da je u krivu? Ja ću Vam rado dokazati što je sve u krivu u današnjem dijalogiziranju Crkve (propovjedanje više nije u modi, očito, da netko ne bi pomislio da želimo koga obratiti, ne daj Bože).

Kada se već razbacujemo svecima...

Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja da držimo svoj duh spremnim i pripravnim da u svemu slušamo pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša Mati Crkva hijerarhijska. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Upitate li me koje je najbolje i najučinkovitije sredstvo po kojemu naša poslušnost stječe zaslugu pred Bogom, odgovaram ovako: "Budite potpuno uvjereni da slušajući svoga poglavara slušate Boga i da prezirući zapovijedi svoga poglavara prezirete samoga božanskog Otkupitelja." Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Nikada se Božja volja ne izvršava na savršeniji način, negoli kada slušamo svoje poglavare. Sv. Vinko Paulski (cit. prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")

Najveća žrtva koju neka duša može prinijeti Bogu sastoji se u poslušnosti zakonito određenim poglavarima. Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"

Sigurniji smo da vršimo Božju volju ako slušamo zakonite poglavare, nego kada bi nam se ukazao sam Isus Krist i izravno nam govorio. Naime, takvo nam viđenje ne bi moglo dati sigurnost da se doista ukazao Spasitelj i govorio nam jer i zloduh se može pojaviti kao anđeo svjetla da nas zavede (usp. 2 Kor 11,14). No ako vršimo zapovijed svojih poglavara, sigurni smo da kada njih slušamo, slušamo samoga Isusa Krista. "Tko vas sluša, mene sluša" (Lk 10,16). Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Ako umjesto iskazivanja slijepe poslušnosti želimo znati zbog čega je poglavar zapovjedio ovako ili onako, time pokazujemo da je naša poslušnost vrlo nesavršena. Sv. Bernard iz Clairvauxa (cit: prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")

Ako ti poslušnost ne donosi spokoja, znaj da si ohol. Sv. Josemaria Escriva "Put"

Kolika je snaga poslušnosti! Sv. Josemaria Escriva "Put"

Što sve ovo znači npr. u situaciji u kojoj su se našli vjerni katolici u Engleskoj, kad su im biskupi zapovijedili da prihvate Akt o supremaciji, Anglikanski molitvenik s njegovim kalvinističkim elementima, dakle u osnovi heretički nauk. Na što su se mogli u toj situaciji osloniti, ako ne na svoj vlastiti sud, koji im je govorio da su im nadređeni heretici, naravno, s punim osloncem na Magisterij, u kojem su našli potvrdu za svoj sud. Imali su doduše papu koji im je govorio istinu, ali gdje to stoji da papa ne može biti heretik?

Kad bi se ovi citati shvatili kao nešto što vrijedi za sve kršćane u apsolutno svim okolnostima, u šta bi se Crkva pretvorila. Samo bi lud čovjek to mogao prihvatit.

I je li i jedan od ovih svetaca to shvaćao u tom smislu. Što bi napravili Sv. Alfos Liguori, ili Sv. Josemaria Escriva ili bilo tko od citiranih, da im nadređeni biskup ili papa kaže da npr. moraju biti apostoli kao Muhamed (kardinal Suenens https://www.gloria.tv/media/uMQMZBBUCU1), držeći se pri tom načela da moraju odložiti posve svoj vlastiti sud (Loyola). Nije li zapravo istina da se svi ovi citati odnose na kršćane u normalnim prilikama, gdje je isključeno divljanje biskupa i poglavara opsjednutih svojom privatnom vizijom "crkve".

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Zadnja izmjena: Ignisardent; Pon ruj 01, 2014 22:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 01, 2014 15:56 

Što sve ovo znači...

To znači da na polju zvanom "sveci rekli i zato sam u pravu" si dobio po turu. 8)
Stoga, šššššššššš...Slika

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 01:31 

Što sve ovo znači...

To znači da na polju zvanom "sveci rekli i zato sam u pravu" si dobio po turu. 8)
Stoga, šššššššššš...Slika

Pisano je: radije se pokoravamo Bogu nego čovjeku. Događa se koji put da nadređeni zapovijedaju nešto što je protiv Boga. Prema tome, nadređenima se ne treba u svemu pokoravati. Sv. Toma Akvinski, Summa Theologiae

Iako jasno slijedi iz okolnosti da Papa može nekad griješiti i zapovijedati stvari koje se ne smiju činiti, te mu ne možemo biti jednostavno pokorni u svemu, to ne znači da mu se ne moramo pokoravati kad su njegove zapovijedi dobre. Da bismo znali u kojim mu se slučajevima moramo pokoravati, rečeno nam je u Djelima Apostolskim: radije se pokoravamo Bogu nego čovjeku. Prema tome, kad Papa naređuje nešto što je protiv Pisma, ili članaka vjere, ili istine Sakramenata, ili odredbi prirodnog ili Božanskog zakona, ne treba mu se pokoravati, nego takve zapovijedi treba zaobići. Kardinal Juan de Torquemada, Summa de Ecclesia

A kad je ¸Kefa došao u Antiohiju, u lice mu se usprotivih, jer je zavrijedio osudu. Sv. Pavao, Galaćanima 2,11

Nadređeni mogu biti opominjani od svojih podređenih sa svom smjernošću i ljubavlju kako bi se obranila istina: to je osnova (Galaćani 2,11) na kojoj Sv. Augustin, Sv. Ciprijan, Sv. Grgur, Sv. Toma i mnogi drugi podržavaju ovo mišljenje. Oni naučavaju nedvosmisleno da je Sv. Petar, iako autoritetom nadređen Sv. Pavlu, bio opomenut od Sv. Pavla. Sv. Grgur ispravno kaže: Petar je šutio da bi, budući prvi po hijerarhiji među Apostolima, mogao biti i prvi u poniznosti. Sv. Augustin piše: Pokazujući potomstvu da starješine mogu biti prekoreni od svojih podređenih, Sv. Petar je dao primjer svetosti značajniji nego primjer svetosti koji je dao Sv. Pavao, koji je pokazao da je moguće da podređeni mogu imati smjelosti oduprijeti se nadređenima bez straha, kad s ljubavlju govore u obrani istine. Cornelius a Lapide, JEZUIT, Komentar Galaćanima

Sam Sv. Petar dao je primjer onima koji vladaju da, ako zastrane s pravog puta, ne smiju odbaciti ispravke kao nedostojne, čak i ako dolaze od podređenih. Sv. Augustin, Ad Galatas

Prijekor je bio pravedan i koristan, a povod nije bio beznačajan: u opasnosti bijaše očuvanje evanđeoske istine. Način na koji je iskazan bio je prikladan, budući javan i očigledan. Stoga Sv. Pavao piše "Govorio sam Kefi pred svima" jer je greška koju je počinio Sv. Petar prijetila svima. Sv. Augustin, Ad Galatas

Papa si ne bi trebao laskati u vezi svoje vlasti, niti se držati slavodobitno u svojoj časti i dostojanstvu, zato jer što ga manje osuđuju ljudi, to ga više Bog osuđuje. Još manje smije Rimski Pontifeks biti uznosti ako ga ljudi sude, ili još više, ako je dokazano osuđen jer je zapao u herezu, jer "tko ne vjeruje, unaprijed je osuđen" (Sv. Ivan 3,18). U takom slučaju, treba o njemu reći "Ako sol obljutavi, nije dobra ni za što nego da se baci na zemlju da ljudi po njoj gaze". PAPA INOCENT III, 4. propovijed

Ako pod Rimskom Crkvom razumijete njenu glavu ili Pontifeksa, izvan sumnje je da on može griješiti čak i u stvarima koje se tiču vjere. Može to učiniti ako naučava herezu svojim prosudbama ili dekretima. Uistinu, bilo je nekoliko rimskih pontifeksa koji su bili heretici. Posljednji od njih bio je Ivan XXII. PAPA HADRIJAN VI, Quaestiones in IV Sententia

Ako u budućnosti ikoji papa naučava išta u suprotnosti s Katoličkom vjerom, nemojte ga slijediti. BLAŽENI PAPA PIO IX, u pismu biskupu Brizenu

Znamo da rimski Pontifeks ima autoritet da sudi glavama svih crkava, ali nitko nema pravo suditi njemu. Istina je da je Honorije posthumno anatemiziran od Istočne crkve, ali mora biti jasno da je on bio optužen za HEREZU, JEDINI GRIJEH KOJI OZAKONJUJE OTPOR PODREĐENIH NJIHOVIM POGLAVARIMA, KAO I ODBACIVANJE POGUBNIH NAUČAVANJA OVIH POSLJEDNIH. PAPA HADRIJAN II.

Čak i kad su katolici vjerni tradiciji svedeni na manjinu, oni su ti koji su istinska Crkva Isusa Krista. Sv. Atanazije, Poslanica Katolicima (nakon što ga je izopćio papa Liberije, heretik)

Što može učiniti Katolik ako se neki dio Crkve odijeli od zajednice sveopće vjere? Koji izbor ima ako neka nova zaraza pokuša zatrovati ne neki manji dio, nego svu crkvu odjednom? Glavno će mu tada biti nastojanje da se veže uz starinu koja više ne može zastraniti zbog neke lažljive novotarije. Sveti Vincent Lerinski, Commonitorium

Ako Papa naredi nešto u suprotnosti s ispravnim naukom, ne smije mu se pokoriti. Ako pokuša učiniti nešto jasno u suprotnosti s pravdom i općim dobrom, zakonito je oduprijeti mu se. Ako napadne sa silom, silom mora biti odbijen, uz umjerenost prikladnu nužnoj obrani. JEZUIT Francisco Suarez, De Fide

Kao što je zakonito oduprijeti se Papi ako napadne tijelo, isto je tako zakonito oduprijeti se Papi ako napadne dušu ili ugrozi javni poredak, ili, iznad svega, pokuša da uništi Crkvu. TVRDIM DA JE ZAKONTO ODUPRIJETI MU SE NE POKORAVAJUĆI SE NJEGOVIM ODREDBAMA I SPREČAVAJUĆI DA SE IZVRŠI NJEGOVA VOLJA. JEZUIT SV. ROBERT BELLARMINE, De Romano Pontifice

Dodatak, iz zaključka Prvog Vatikanskog Koncila: Jer Sveti Duh je obećan nasljednicima Petrovim ne tako da bi oni, kroz osobnu objavu, mogli objaviti neke nove doktrine, nego tako da bi, kroz pomoć Duha Svetoga, mogli u vjeri čuvati i vjerno izlagati Objavu i Poklad Vjere predan od Apostola. Pastor Aeternus, gl. 4.

Crni Barune, još ti trebaš dobiti puno batina po turu prije nego što sam počneš nekome dijeliti batine.

Usput, nije sve što su sveci napisali postalo dio Crkvenog Učiteljstva, samo zato što su autori postali svecima. Neke teze koje su iznijeli sveci su čak izričito odbačene kao pogrešne (npr. Sv. Augustin, učenje o predestinaciji). Od jezuita koje sam nabrojao, Sv. Robert Bellarmino je učitelj crkve, za razliku od Ignacija Loyole (kojeg si citirao u kontekstu u koji on ni po čemu ne pripada, tj. da se, kao, treba pokoravati u svemu poglavarima). S druge strane, Crkvenom Učiteljstvu pripadaju Origen i Tertulijan, koji nisu sveci.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 01:51 

Nedostatak "smjernosti i bratske ljubavi" prema neistomišljenicima koji je vidljiv u mojim postovima je očajan. Ispričavam se svima koje sam eventualno povrijedio, ponijela me oholost. Kako bilo, vjerujte mi da je moja zabrinutost najiskrenija, usprkos očitom nedostatku u karakteru.

Na kraju, malo od Tolkiena: intervencija Crnog Baruna pokazala je da se "moć gospodara Tame ni u čemu ne očituje toliko koliko u razdijeljenosti koja vlada među onima koji mu se odupiru".

Naravno, ostajem pri svom mišljenju.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 11:44 

Pisano je:...

...Tko je vjeran u najmanjoj stvari, taj je vjeran i u velikoj; tko, je nevjeran u najmanjoj stvari, taj je nevjeran i u velikoj. (Lk 16,10)

Čini se da je vjernost (odanost) vrijednost koju neki ovdje ne poznaju. :wink:

Evo pišem si u listu:
Sveci - kvačica
Biblija - kvačica
...
Imam ja još municije, dragi moj neposlušniće :mrgreen:

budi tiho i fermaj Slika

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 14:50 

...Tko je vjeran u najmanjoj stvari, taj je vjeran i u velikoj; tko, je nevjeran u najmanjoj stvari, taj je nevjeran i u velikoj. (Lk 16,10)

Evo pišem si u listu:
Sveci - kvačica
Biblija - kvačica
...

budi tiho i fermaj Slika

Ma shvatio sam već nakon tvog prvog posta s citatima svetaca da si to postavio kao ironiju a ne u afirmativnom smislu, moja je namjera bila da katolicima, ne tebi, dam potpuniji pregled svetačkih ideja o poslušnosti. Što se tiče ovog citata iz Luke, poznata je tehnika ismijavanja kršćanstva od strane gnostika ili anarhista ili drugih svjetonazora sličnih tvome. Npr Matej 15,22-28 - smisao ovog poglavlja bi prema takvima, bio da je Isus rekao Kananejki da je kučka. Do toga se dolazi tako što se Isusova primjedba o psima (naziv koji su tadašnji Židovi koristili za nežidove), umjesto kao didaktička ironija, uzima kao izravno obraćanje ženi Kananejki, a jasno naglašena poanta odlomka ("O ženo, velika je tvoja vjera") jednostavno ignorira. Ili se uzmu dva, naoko po sadržaju suprotstavljena citata da bi se dokazalo da je Biblija puna apsurda, pa ne može biti nadahnuta. Npr Matej 5,18 i Matej 15 - premda prvi citat tretira zajednički subjekt obaju iskaza, starozavjetni Zakon, prema njegovoj konačnoj svrsi, a drugi se odnosi na pojedinačnu zapovijed koja sama po sebi nema smisao cjeline. Posebno je modernistička biblijska kritika sklona takvom sljeparenju.
Ti si tako odllučio suprotstaviti Luku 16,10 i Galaćane 2,11, kao da je smisao poglavlja iz Luke da bude korektiv za slučaj Galaćani 2,11. Smisao Luke 16 je da postavi opće moralno načelo života kršćana (ne može se očekivati vječni život a živjeti indiferentno ovdje na zemlji), dok u Galaćanima imamo slučaj gdje Pavao ispravlja Petra, iako je jasno iz Djela i Pavlovih poslanica da je Petar njemu nadređen. Dakle, ono što je "vjernost u velikome" i "vjernost u malome" u Luki, u Galaćanima nije vjernost Petru, ili Papi, ili nadređenome (to bi bilo idolopoklonstvo) nego vjernost Kristovom zakonu, koji se ne može pripisati volji ni jednog čovjeka.
Opet napomena koja je važna za katolike, ne za tebe osobno, kao nekatolika: inzistirati na apsolutnoj vjernosti nadređenima u svim okolnostima, pa i kad bi bili heretici, ili npr. pedofili, ne može netko tko obezvređuje naučavanje od Crkve priznatih svetaca , Papa i Crkvenih Naučitelja, odnosno u ovom slučaju Svetog Tome Akvinskog, Svetog Augustina, Pape Inocenta III, Blaženog Pija IX. ili Svetog Roberta Bellarmina - jer bez Učiteljstva poslušnost poglavarima stvaro nema smisla.
Mislim da je nepotrebno istaknuti da je za katolika nemoguće da Luku 16,10 shvati kao apel na bezuvjetnu poslušnost poglavarima u svim okolnostima, pa čak i kad zastrane od vjere, a jednako je tako nemoguće shvatiti da "vjernost" u Lk 10,6 znači nužno vjerovanje da poglavari jednostavno ne mogu pogriješiti. Takvo bi shvaćanje nužno bilo poricanje autoriteta ckrve same, kroz poricanje učiteljstva, koje tvrdi suprotno, pa i samog Svetog Pavla koji se svom nadređenome, prvome Papi, "u lice usprotivio". Zar je potrebno istaknuti da bi tada Luka 10,6 proglasio samu Bibliju neposlušnom (nešto nalik Russelovom paradoksu?!). To bi bilo besmislica i za protestante,koji ionako ne priznaju nikakav autoritet Crkve (nego samo svoj vlastiti), i jedino bi moglo imati smisla za nekog tko vjeruje da je Isus uznesen na nebo u Woodstocku, a Crkva osnovana negdje 1969.

U osnovi, drago mi je što se Crni Barun priključio svojim uradcima, jer ukazuje na opasnost svima nama katolicima da se razbacivanje citatima (u ovom slučaju Luka 16,10) i korištenje istih po svojoj vlastitoj volji i trenutačnoj potrebi ili prigodi, bez jasnih kriterija i analize značenja citata, ne izrodi u protestantsku tehniku argumentiranja. Oni, naime, Galaćani 2,11 koriste, u maniri Crnog Baruna, da bi porekli da je Isus predao nekakvu posebnu službu Petru (Mt 16,18 - to je
onda anegdota o Petru-šljunku, za koju su možda neki čuli).

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 15:21 

Evo pišem si u listu:
Sveci - kvačica
Biblija - kvačica
...

budi tiho i fermaj Slika

Barune, još jedna napomena: kad kreneš u školu naučit ćeš da, kad želiš odgovoriti na nečije pismo ili post, moraš prvo pročitati što je dotični napisao. Ako još ne znaš čitati, ne očajavaj nije teško. Da znaš kopipejstati, to vidim.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 15:28 

Ma shvatio sam već nakon tvog prvog posta s citatima svetaca da si to postavio kao ironiju...

pa ironično i je da si se uhvatio tog nekog pokreta SSFNJKNX ili kako već kao da je neki bitan faktor. Pa hajde, u ovoj državi gdje je 90% katolika tek 10% ide u crkvu i od toga je u prvim redovima bivša klapa iz KPJ, nekakav pokret razlog za svađu i omalovažavanje?
Zašto Barnabi (sa kojim se isto zakačim ali mi ne pada napamet reći da nije katolik) ideš nabijati svece na nos, a vlastitom susjedu, koji ni ne zna kak mu se župnik zove, k*njati protiv "modernista", pape i reptiloidnih biskupa?
Postoje pravila koja se moraju poštivati i tu priča završava. Je li se SSDJNHUILOHGZX tog pridržava ili ne, mene čisto boli briga jer ima tko o tome brine i čije se odluke poštuju. Kako vrijedi u ovoj temi za SSFGHNJKUIORZX, tako vrijedi i za Međugorje i svugdje gdje se pitanje poslušnosti postavlja. Mislim da sam tu jasan.
Stoga, mahanje Biblijom i citatima svetaca gubi samo onaj tko ih prvi uzme kao svoje oružje. :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 16:33 

Ma shvatio sam već nakon tvog prvog posta s citatima svetaca da si to postavio kao ironiju...

pa ironično i je da si se uhvatio tog nekog pokreta SSFNJKNX ili kako već kao da je neki bitan faktor. Pa hajde, u ovoj državi gdje je 90% katolika tek 10% ide u crkvu i od toga je u prvim redovima bivša klapa iz KPJ, nekakav pokret razlog za svađu i omalovažavanje?
Zašto Barnabi (sa kojim se isto zakačim ali mi ne pada napamet reći da nije katolik) ideš nabijati svece na nos, a vlastitom susjedu, koji ni ne zna kak mu se župnik zove, k*njati protiv "modernista", pape i reptiloidnih biskupa?
Postoje pravila koja se moraju poštivati i tu priča završava. Je li se SSDJNHUILOHGZX tog pridržava ili ne, mene čisto boli briga jer ima tko o tome brine i čije se odluke poštuju. Kako vrijedi u ovoj temi za SSFGHNJKUIORZX, tako vrijedi i za Međugorje i svugdje gdje se pitanje poslušnosti postavlja. Mislim da sam tu jasan.
Stoga, mahanje Biblijom i citatima svetaca gubi samo onaj tko ih prvi uzme kao svoje oružje. :wink:

Kad već toliko poštuješ pravila, izmoli na čast Blaženog Alojzija, mučenika i nadbiskupa, 10 Očenaša, 10 Zdravomarija i 10 puta Š'ma Izrael, Adonaj Elohenu, Adonaj Ehad.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 16:45 

Kad već toliko poštuješ pravila, izmoli na čast Blaženog Alojzija, mučenika i nadbiskupa, 10 Očenaša, 10 Zdravomarija i 10 puta Š'ma Izrael, Adonaj Elohenu, Adonaj Ehad.

nigdje u pravilima ne piše da moram slušat tvoje veličanstvo :wink:

btw. ako sam dobro shvatio, ta sekta ili što već je SSNKJHGURTKDX kao neko "bratstvo Pia X" tj. uzimate si da štujete nekog papu. E, kada je već KC takva totalitarna i nedemokratska organizacija koja je morala po svome pravu isključiti onog vašeg osnivača,
Citat:
Lefebvre se odlučio na prvu opciju i tako je 1988., bez papine privole, zaredio četiri biskupa. Prema kanonu 1382. Zakonika kanonskog prava, papa Ivan Pavao II. je tri dana kasnije izrekao ekskomuniciju, zajedno sa novozaređenim biskupima.

izvor: http://www.nacija.hr/index.php/vjera/20 ... o-sv-pia-x
onda me zanima je li se, na krajnje demokratski i (samim time) društveno-politički poželjan način može vaše bratstvo preimenovati u bratstvo pape Aleksanda VI?
Mislim, ova modernistička sadašnjost je toliko moralna da mi nekako "srednji vijek" igleda zabavan: orgije, incest, ubojstva, spletke... Ma milina, a ne Pio X koji je dosadan. Eto, štujte ipak malo starijeg papu od tog Pia X i možda vam se i pridružim :lol: :lol: :lol: :lol:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 17:57 

nigdje u pravilima ne piše da moram slušat tvoje veličanstvo :wink:

btw. ako sam dobro shvatio, ta sekta ili što već je SSNKJHGURTKDX kao neko "bratstvo Pia X" tj. uzimate si da štujete nekog papu. E, kada je već KC takva totalitarna i nedemokratska organizacija koja je morala po svome pravu isključiti onog vašeg osnivača,
Citat:
Lefebvre se odlučio na prvu opciju i tako je 1988., bez papine privole, zaredio četiri biskupa. Prema kanonu 1382. Zakonika kanonskog prava, papa Ivan Pavao II. je tri dana kasnije izrekao ekskomuniciju, zajedno sa novozaređenim biskupima.

izvor: http://www.nacija.hr/index.php/vjera/20 ... o-sv-pia-x
onda me zanima je li se, na krajnje demokratski i (samim time) društveno-politički poželjan način može vaše bratstvo preimenovati u bratstvo pape Aleksanda VI?
Mislim, ova modernistička sadašnjost je toliko moralna da mi nekako "srednji vijek" igleda zabavan: orgije, incest, ubojstva, spletke... Ma milina, a ne Pio X koji je dosadan. Eto, štujte ipak malo starijeg papu od tog Pia X i možda vam se i pridružim :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne znam, nisam neki stručnjak za sspx, ali mislim da bi trebao pričekati dok Crkva ne izabere papu iz redova sspx-a. S obzirom na tvoju vrtićku dob, mogao bi to dočekati.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2014 18:22 

Ne znam, nisam neki stručnjak za sspx, ali mislim da bi trebao pričekati dok Crkva ne izabere papu iz redova sspx-a. S obzirom na tvoju vrtićku dob, mogao bi to dočekati.

a eto...volim se s vršnjacima na forumu prepirati 8)

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2014 18:49 

Müller poziva biskupa Fellaya na susret. Cilj susreta treba biti donošenje zaključaka o odnosima između svećeničkom Bratstva i Rima. Generalni će se poglavar uputiti u Rim kako bi slijedio primjer nadbiskupa Marcela Lefebvrea koji je uvijek bio spremnim odgovoriti na pozive. Nedvojbeno će pri tome mons. Fellay voditi računa o izjavama kardinala Müllera o Bratstvu sv. Pija X pa će Müller morati pokajati, ako ne i kleknuti na lijevu nogu i poljubiti poglavarov prsten ako hoće normalizirati odnose sa Bratstvom sv. Pio X.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 14, 2014 13:45 

Iako jasno slijedi iz okolnosti da Papa može nekad griješiti i zapovijedati stvari koje se ne smiju činiti, te mu ne možemo biti jednostavno pokorni u svemu, to ne znači da mu se ne moramo pokoravati kad su njegove zapovijedi dobre. Da bismo znali u kojim mu se slučajevima moramo pokoravati, rečeno nam je u Djelima Apostolskim: radije se pokoravamo Bogu nego čovjeku. Prema tome, kad Papa naređuje nešto što je protiv Pisma, ili članaka vjere, ili istine Sakramenata, ili odredbi prirodnog ili Božanskog zakona, ne treba mu se pokoravati, nego takve zapovijedi treba zaobići. Kardinal Juan de Torquemada, Summa de Ecclesia

S time bi se jamačno složio i Martin Luther. Upravo to su govorili očevi protestantske reformacije. Ja tu ne vidim nikakvu razliku.
Najlakše je reći da je papa samo običan grešnik kojeg nismo dužni slušati kad pomislimo da je u krivu.
Tko ima pravo reći da je papa heretik? Svaki vjernik?
Pazi na Pavla i Petra: Pavao nije predbacio Petru (Kefi) da naučava herezu, nego da se nedosljedno ponaša. To nije isto.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 14, 2014 14:50 

Generalna je kuća Svećeničkog Bratstva sv. Pija X. nedavno objavila nove statistike. Prema tim statistikama Bratstvo i dalje postojano raste. U srpnju je Bratstvo brojilo oko 600 svećenika raspršenih po cijelom svijetu. Samo je ove godine 25 đakona zaređeno za svećenike. Većina svećenika još uvijek dolazi iz Francuske: trenutačno gotovo 250 svećenika ali je sve više prebjega kao što je otac Tilošanec. U Bratstvo spada još i 78 oblata koje djeluju u 20 zemalja. Deo Gratis na statistikama a 19 ovog mjeseca biti će pravo uzbudljivo druženje sa dećkima iz bratstva. Ženske neka dođu sa pokrivalom za glavu i neka niko ne pokušava primiti Pričest na ruku jer će biti drastično spriječen.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata