Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 03:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 30, 2014 11:31 

Citat:
Molim te navedi točno izvore koji podupiru ove tvoje tvrdnje o sv. Franji i sv. Tereziji.
A razum je vrlo važna stvar, jer smo dužni sve provjeravati. Razumu nije sve dostupno, ali vjera nije protivna razumu. Da sve te stvari ne budu samo emocionalna opsjena.

Evo ja sam našao za sv. Antuna, a ne za sv. Franju.
1425. str.
http://ofs.hr/efi/Franjevacki-izvori-FONTES-FRANCISCANI.pdf

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2014 17:54 

alojzije je napisao/la:
Terezija Avilska
-Zamak Duše-

6 poglavlje
10 članak

Uz ove stvari teške i slasne ujedno, naš gospodin katkad podaruje duši neka radovanja i neobičnu molitvu, pa ne zna razabrati što je.
Zato da ga ako vam udjeli ovu milost , puno hvalite i da znate da je to stvar koja se događa , navodim je ovdje. To je po mojem mišljenju, veliko sjedinjenje moći , no naš ih Gospodin pušta slobodne zato da bi uživale ovaj užitak, a i osjetile isto tako , a da ne shvaćaju što je to što uživaju i kako to uživaju . čini se da je to nerazumljiv jezik, no to se zasigurno događa jer to je tako prekomjeran užitak za dušu da ga ne bi htjela uživati sama , već ga obznaniti svima da joj pomognu slaviti našeg Gospodina ,stoga što je kod nje sve tome usmjereno. Ah, kakva bi slavlja upriličila i kakve li dokaze kad bi mogla, zato da svi spoznaju njezin užitak. Čini se da je našla samu sebe i da bi, poput oca rasipnog sina, htjela pogostiti sve i upriličiti velika slavlja zato što vidi da je njezina duša na mjestu gdje ne može posumnjati da je na sigurnome, barem za to vrijeme. Smatram da je to s pravom; jer toliki užitak najintimnije nutrine duše, i s toliko mira te da sve njezino zadovoljstvo potiče na hvaljenje Boga nije moguće da joj dade nečastivi.

11. članak

Mnogo je dok se nalazi u tom velikom žaru veselja, što šuti i može to prikrivati, i ne baš lako. To mora da je osjećao sv. Franjo kad su na njega naišli lopovi dok je hodao poljem vičući te im rekao da je glasnik velikog kralja,a i drugi svetci koji odlaze u pustinju zato da bi mogli kao sv. Franjo izvikivati pohvale svojeg Boga. Poznavala sam jednoga, zvanoga fra Petar Alkantarski koji vjerujem da to i jest, prema tome kakav je bio njegov život- koji je to isto činio, pa su ga smatrali ludim oni koji su ga ponekad čuli. Ah, divne li ludosti, sestre! Kad bi nam je barem Bog svima dao! Još kakve vam je milosti udijelio time što vas drži na ovome mjestu- makar vam Gospodin udjeli ovu i pokažete znakove toga- koje će prije poslužiti da vam pomogne nego li ogovaranjem, a što bi vam se zbivalo da se nalazite u svijetu, gdje se tako malo koristi tim izvikivanjem, pa nije čudno što mu prigovaraju.

13. članak

Neka se Njegovo Veličanstvo puno puta udostoji dati nam ovu molitvu budući da je tako sigurna i korisna; jer steći je nećemo moći zato što je to posve vrhunaravna stvar, a dogodi se da potraje jedan dan, a duša bude poput nekog tko je puno popio, ali ne toliko da bi bio oduzetih osjetila, ili pak kakva potištenog koji nije posve izgubio razum, ali se ne oslobađa neke stvari koja mu se uvrtila u glavu, niti ima toga tko bi mu je izbio iz nje. (...)

Cijenim što si čitao, ali ti odlomci su uobičajeni "argument" mnogih karizmatskih stranica, npr. http://arlingtonrenewal.org/tongues

A što je još važnije, nigdje se u tom tekstu definitivno ne navodi da se radi baš o molitvi u jezicima, taj opis mogao bi biti također i opis molitve slavljenja, klanjanja u duhu u trenutku kad on dovodi do ekstaze, pa izaziva čudne osjećaje i u tijelu, a drugi koji to sa strane promatraju mogli bi olako zaključiti da osoba nije prisebna.

To što Terezija Avilska opisuje nije molitva u jezicima i zbog toga što je njen opis vrhunac odnosa s Bogom, duhovnog sjedinjenja s Njim, a karizmatici tvrde da se moliti u jezicima može naučiti kao što se uče i usmene molitve - znači određenom metodom, prateći utvrđene korake i tijekom seminara imaju točno određeno vrijeme predviđeno za molitvu u jezicima (znači ona ne ovisi o uzvišenom stanju duha, nego je unaprijed "predviđena" u njihovom programu) i karizmatici se ne drže onog Pavlovog savjeta neka samo 1 ili 2 mole uz obavezno prevođenje, nego imaju slavljenja u kojima svi prisutni masovno mole u jezicima.

Karizmatici tvrde da mogu naučiti drugu osobu kako moliti u jezicima, da znaju kako im predati taj "izvanredni dar Duha Svetoga", znači za kandidate u karizmatskim zajednicama to je nešto sasvim poželjno, a baš je sv. Terezija u Zamku duše napisala da kada duša čuje da Bog nekome daje izvanredne milosti ona ne bi smjela čeznuti i hlepiti za tim istime jer to pokazuje manjak poniznosti duše i ostavlja vrata odškrinuta za napasti Zloga, i treći razlog: kad osoba ima neku ogromnu želju, ona uvjerava sebe da upravo to vidi i čuje što si sama želi. (Zamak duše, 6.9)

Znači, ako se u toj molitvi radi o "izvanrednom daru Duha Svetoga", u zajednicama koje "rade na tome" mogu se javiti problemi kao što su autosugestija i napasti Zloga.

Evo jedno "čudno" svjedočanstvo sa stranice http://www.catholicculture.org/culture/ ... worknum=41: žena je pošla na karizmatski susret zajedno s prijateljima koji su poznavali nekoliko stranih jezika. Dakle, bili su u stanju razumjeti što se na susretu "u jezicima" moli i priča. Ono što su čuli znakovito je: dok su jedni slavili i blagoslivljali Boga prekrasnim riječima, drugi su Ga istovremeno proklinjali. Zamislimo se o onome što sv. Terezija kaže.

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2014 18:28 

Nešto ću ti reći.
Govor u jezicima ne utjeće na naše spasenje, to je najmanji dar od svih
duhovni darova.
On je pomoć u molitvi posebno kad neznamo kako moliti.
I služi najviše za osobnu izgradnju a javno samo ako prisustvuje osoba koja zna
Protumačiti.
E sad što se nešto upotrebljava krivo u to neću zalaziti.
Jer po tome bi se moglo reći ,nemojte se vjenčavati jer se pola brakova raspada
a drga polovica uvjek ima neki problem .
Mislim da će dobronamjerni shvatiti što sam htio reći.

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2014 20:40 

Lijepo je, alojzije, što si toliko strpljiv sa mnom i sve dobro objasniš, iako se ponekad baš i ne slažemo u detaljima.

Meni se čini, pošto taj dar pripada "izvanrednim darovima" (za razliku od onih redovnih: mudrost, razum, savjet, jakost...), što znači da je on čista Božja milost i podjeljuje se onom kojeg Duh Sveti odabere, da ne čini dušu savršenijom samom činjenicom što ga duša posjeduje. Za razliku od redovnih darova koji čiste dušu i ona, što ih više posjeduje, više raste u krjeposti.

Slično kažu crkveni naučitelji i za ostale izvanredne darove, kao što su proricanje, viđenja i darovi liječenja, ozdravljivanja...
Osoba koja ih posjeduje nije samim time i "povlaštenija" u smislu svetosti, nego čak može biti time i u većoj napasti od ostalih, ukoliko se otuđi od poniznosti i Božje milosti...

Primjer za to je (pada mi na pamet) vidjelica iz La Sallettea, Melanie Calvat, koja je kao djevojčica imala takvu povlasticu kakva se rijetko kome daje: vidjeti Gospu svojim očima i slušati Božje poruke iz njenih ustiju, ali ipak je poslije odlutala od prave vjere i zavela mnoge na krivi put. Za razliku od vidjelice iz Lurda, Bernardice, koja je postala svetom, ne zbog toga jer je bila vidjelica, nego zbog toga što je svoj život u potpunosti predala Bogu i Crkvi.

Slično je i kod molitve u jezicima, samo Bog zna što se točno u kojoj duši zbiva i razumije li sama duša ono što joj jezik govori. Na prvim sastancima pentekostalaca koji su tvrdili da imaju taj dar, niti oni sami nisu razumjeli što to točno govore i kojim jezikom, i otuda velika zbunjenost među njima (otići misionariti ili ne, i kamo).

Zašto napuštati usmenu molitvu, u kojoj srce razmišlja o onome što usne govore? Pa čak i sama misaona molitva (bez otvaranja ustiju) čini mi se korisnijom od onoga što sam ne razumiješ... Sve mi to vuče na one meditativne oblike Istoka, mantre, u kojima se "koncentriraš" na duh i opuštanje, a iz glave želiš sve izbaciti ponavljajući slogove i puštajući da ti slogovi (?) vode tvoj duh u više stanje svijesti (susret s Kim?!).

Dobro sad sam možda i pretjerala, nadam se da ste shvatili da ne razumijem smisao te molitve...

Vrh

PostPostano: Sri srp 02, 2014 09:10 

Molitvom u jezicima bila sam fascinirana u ranoj mladosti kao i karizmatskim susretima i duhovnim obnovama.
Kako je moja vjera rasla i sazrijevala, a pritom i postajala informiranija, počela sam uviđati nelogične i sumnjive stvari. To me motiviralo da još s nekolicinom ljudi koji su simpatizirali kp razgovaram o takvim stvarima ( baš o specifičnim darovima i pojedincima koji su na njih pretplaćeni, pa ljudima govore gluposti koje nazivaju prorokovanjem ili popularnim " darom spoznaje", a uvijek spoznaju tuđe grijehe ili nam otkrivaju grijehe naših bližnjih! imaju spoznaje o preminulima itd, polažu ruke, iscjeljuju, a sve bez ikakve kontrole...neki od njih su sada zajedno sa svojim pastirom pohrlili za Knjigom istine jer očito, čuda i proročanstava nikad dosta). Sve u svemu, toliko nereda, samovolje i samodostatnosti da se čovjek upita: dokle i do kad?
Glede jezika, mislila sam da i ja molim u jeziku (nekom), doista zvuči kao neki jezik, ali ja ne znam načina za provjeru je li to sve regularno, karizmatskim prevoditeljima jednostavno ne vjerujem, tako da šutim i molim "normalno". Jedan me karizmatski svećenik upitao kako sam dobila taj dar- ja sam progovorila iz velike želje i jer mi je rečeno da to može svatko. S devetnaest godina baš si pravi kandidat za taj eksperiment. A o "mahnitanju" jezicima na seminarima, suvišno je govoriti. Trans u kojem nitko nikoga ne čuje i ne doživljava, osim što novopridošli virkaju i čude se što li je sad ovo.
Karizmatski pokret bi mogao doista mnogo, pogotovo s mladima, kad bi bio apsolutno obnovljen, reorganiziran i poslušan, ovako, ostaje kaos. Možda sam promašila temu, ali bilo je govora o "jezicima", pa je ovaj dio s jezicima bio prilog temi. Premda je Adrijana već rekla sve što sam zapravo i ja željela reći, ali dodatna oprema je iskustvo :))

Vrh

PostPostano: Čet srp 03, 2014 19:56 

skolastika je napisao/la:
Molitvom u jezicima bila sam fascinirana u ranoj mladosti kao i karizmatskim susretima i duhovnim obnovama.
Kako je moja vjera rasla i sazrijevala, a pritom i postajala informiranija, počela sam uviđati nelogične i sumnjive stvari. To me motiviralo da još s nekolicinom ljudi koji su simpatizirali kp razgovaram o takvim stvarima ( baš o specifičnim darovima i pojedincima koji su na njih pretplaćeni, pa ljudima govore gluposti koje nazivaju prorokovanjem ili popularnim " darom spoznaje", a uvijek spoznaju tuđe grijehe ili nam otkrivaju grijehe naših bližnjih! imaju spoznaje o preminulima itd, polažu ruke, iscjeljuju, a sve bez ikakve kontrole...neki od njih su sada zajedno sa svojim pastirom pohrlili za Knjigom istine jer očito, čuda i proročanstava nikad dosta). Sve u svemu, toliko nereda, samovolje i samodostatnosti da se čovjek upita: dokle i do kad?
Glede jezika, mislila sam da i ja molim u jeziku (nekom), doista zvuči kao neki jezik, ali ja ne znam načina za provjeru je li to sve regularno, karizmatskim prevoditeljima jednostavno ne vjerujem, tako da šutim i molim "normalno". Jedan me karizmatski svećenik upitao kako sam dobila taj dar- ja sam progovorila iz velike želje i jer mi je rečeno da to može svatko. S devetnaest godina baš si pravi kandidat za taj eksperiment. A o "mahnitanju" jezicima na seminarima, suvišno je govoriti. Trans u kojem nitko nikoga ne čuje i ne doživljava, osim što novopridošli virkaju i čude se što li je sad ovo.
Karizmatski pokret bi mogao doista mnogo, pogotovo s mladima, kad bi bio apsolutno obnovljen, reorganiziran i poslušan, ovako, ostaje kaos. Možda sam promašila temu, ali bilo je govora o "jezicima", pa je ovaj dio s jezicima bio prilog temi. Premda je Adrijana već rekla sve što sam zapravo i ja željela reći, ali dodatna oprema je iskustvo :))

HVALA na ovoj dodatnoj opremi!...
Za ove s "darom spoznaje" čula sam i ja, toga ima i kod nas, čak i neki svećenici dovode takve i vjeruju im!

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2014 20:35 

Unatoč tome što Rhema i Book imaju fantastičkih tekstova (nitko nije pošast bogopsovke u našem narodu tako realno prikazao kao vlč. Radigović), unatoč tome što mi i ne smeta što naginju ekumenizmu (pa i cijela Crkva ide ka tome) - jako me je zasmetalo što u novije vrijeme za duhovne obnove naplaćuju kotizacije. Nije riječ o velikom novcu i nije novac prepreka...ali to nije moja Crkva.

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2014 22:11 

ruta je napisao/la:
Unatoč tome što Rhema i Book imaju fantastičkih tekstova (nitko nije pošast bogopsovke u našem narodu tako realno prikazao kao vlč. Radigović), unatoč tome što mi i ne smeta što naginju ekumenizmu (pa i cijela Crkva ide ka tome) - jako me je zasmetalo što u novije vrijeme za duhovne obnove naplaćuju kotizacije. Nije riječ o velikom novcu i nije novac prepreka...ali to nije moja Crkva.

Misliš na MES , molitvene skupove u dvoranama ?
E pa probaj pitati pošto je iznajmljivanje dvorane za tih par sati a i prevoz opreme i ljudstva nije besplatan , i zadnja stavka je da i ti ljudi moraju nešto jesti i obući se pošto su večinu mjeseca na putu .
Ni meni se ne dopada naplačivanje ali drugačije ne ide , na kraju nikoga nikada nismo ostavili pred vratima makar ne imali novaca samo treba reći nemam . Kada se nađu donatori , sponzori ili neka druga rješenja ulaznice će biti nepotrebne.

p.s. skupovi u crkvama se nikada nisu naplačivali a održavaju se svaki mjesec , žao mi je ako si zbog neznanja stekla krivo mišljenje.

Vrh

PostPostano: Čet kol 14, 2014 08:31 

Dođite na MES, iako nemate novca, samo dođite !!
Slika
Zagreb, 24.08.
• Kongresna dvorana Globus, Zagrebački Velesajam
• Avenija Dubrovnik 15
Početak u 15:00h

Vrh

PostPostano: Pet kol 15, 2014 17:12 

alojzije je napisao/la:
ruta je napisao/la:

Misliš na MES , molitvene skupove u dvoranama ?
E pa probaj pitati pošto je iznajmljivanje dvorane za tih par sati a i prevoz opreme i ljudstva nije besplatan , i zadnja stavka je da i ti ljudi moraju nešto jesti i obući se pošto su večinu mjeseca na putu .
Ni meni se ne dopada naplačivanje ali drugačije ne ide , na kraju nikoga nikada nismo ostavili pred vratima makar ne imali novaca samo treba reći nemam . Kada se nađu donatori , sponzori ili neka druga rješenja ulaznice će biti nepotrebne.

p.s. skupovi u crkvama se nikada nisu naplačivali a održavaju se svaki mjesec , žao mi je ako si zbog neznanja stekla krivo mišljenje.

Sve jasno, ali i uzdržavanje župe isto puno košta pa ipak ne plaćamo ulaznice za Svetu misu ili kad se želimo moliti u Crkvi. Svaki vjernik doprinosi prema svojoj savjesti i svojim mogućnostima.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2014 10:09 

Kad bi Crkvena hijerarhija dozvolila molitvu u crkvenim prostorima,
ulaznice bi bile besplatne, eventualno dobrovoljni prilog, ali ovako svaku dvoranu treba platiti, a tko će drugi nego vjerni puk.Ako netko ne može platiti, ulaz mu je slobodan.
Za one koji ne znaju, sljedeći seminar se održava u dvorani Antunović - Špansko.. 8)

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 12:17 

Domenika je napisao/la:

...sta se onda stvara paralelni sustav zapovjedanja?

Oni nam ne daju (bas se treba pitat zasto?), pa vi platite da sa nama molite...

To je po onoj staroj "kolko para tolko muzike" ili...nebi mi da oni nisu krivi.

...usput naucite kako raspolagati sa novcem..."opet sve besplatno"...ili ipak ne?

Sve same karizme...ili ipak nesto drugo? :DD

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 12:58 

SlijepiPutnik je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

...sta se onda stvara paralelni sustav zapovjedanja?

Oni nam ne daju (bas se treba pitat zasto?), pa vi platite da sa nama molite...

To je po onoj staroj "kolko para tolko muzike" ili...nebi mi da oni nisu krivi.

...usput naucite kako raspolagati sa novcem..."opet sve besplatno"...ili ipak ne?

Sve same karizme...ili ipak nesto drugo? :DD

Ej "SlijepiPutniče"sam pitaš i sam daješ odgovore,i baš ništa nisam razumjela
u ovoj tvojoj slijepoj ulici...?

Vrh

PostPostano: Čet lis 16, 2014 18:43 

To ces razumit, tek kad kupis sljedecu ulaznicu! :D

Eh ta poslusnost, svome JA

Vrh

PostPostano: Sri lis 22, 2014 14:31 

SlijepiPutnik je napisao/la:
To ces razumit, tek kad kupis sljedecu ulaznicu! :D

Eh ta poslusnost, svome JA

Slika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata