Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 03:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 06, 2011 12:43 

Zasto je onda Vatikan dozvolio.pricescivanje na ruku??

Zar nije vazno ,da znamo Koga primamo...I to ,ne (zbog naroda-da pokazemo....u ovom slucaju,kako je to Krajica pokazala,a sada je u pitanju ?)nego zbog nas samih,da se pripremimo i zahvalimo ,na tome Susretu sa zivim Isusom Kristom!Onako ,kako to zaista pripada..

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 12:55 

adrijana je napisao/la:
Pričest na ruku je sasvim legitiman način pričešćivanja i vjernik može na posve dostojanstven način primiti pričest na ruku, kao i na jezik.

Nije u redu osporavati jedan način kao manje valjani ili manje dostojan, niti prozivati vjernike koji pričest primaju na ruku da krivo čine.

Dobro, ok :? , ne želim se svađati ni najmanje, ali što je onda sa ovim iz linka:
Citat:
Papa Benedikt poručuje katolicima: Kleknite i klečeći primajte Pričest samo na jezik. (...) Prema papi cijela Crkva treba klečati u klanjanju pred Bogom u Euharistiji. "Klečanje za vrijeme klanjanja pred Euharistijom je najbolji, najuspješniji i radikalni lijek protiv idolopoklonstvava i jučer i danas" (22. svibnja 2008.)(...)izražava Sveti Toma Akvinski u svojoj „Summa Theologica“: "Zbog poštovanja prema tom Sakramentu, ne dodirivati ono što je posvećeno: stoga su tjelesnik (korporal) i kalež posvećeni, a tako i svećenikove ruke, da bi mogle dodirivati taj Sakrament.“(...)

Danas se Pričest na ruku daje PROTUZAKONITO i to je postalo jedan od glavnih neprijateljskih alata za uništenje Vjere po cijelome svijetu. Jer ova praksa primanja Sv. Pričesti nema druge svrhe nego da iskrivi naše poimanje Isusa Krista i da njeguje prijezir prema Svetim Otajstvima. Nije ni čudo da je sveti Bazilije (329-379) okarakterizirao Pričest na ruku kao "teški grijeh." To znači, primanje Pričesti na ruku nije u katoličkoj tradiciji. Ova praksu su prvi puta uveli u Crkvu heretički Arijevci u IV. st. kao način izražavanja svoje vjere da Krist nije božanska osoba. Nažalost, to je isto tako i danas, i to je bit istoga krivovjerja i oskvrnuća koje se je galopirajuće proširilo u cijeloj Crkvi. Ako danas imamo u Crkvi problem „zlostavljanja“, onda je to i zbog toga jer smo zlostavljali i Presveti Sakramenat - a to nam se je vratilo!(..)Zahvaljujući Pričesti na ruku, članovima sotonskih kultova je sada data jednostavnija mogućnost pristupa da dođu u Crkvu i uzmu Hostiju, te da tu Hostiju odnesu u svoje zajednice gdje je zlostavljaju i muče u ritualima crne mise koju služe Sotoni. Oni lome Hostiju svojim cipelama kako bi ismijali Boga živoga, a mi im to pomažemo našom ležernom praksom? I sami sotonisti izjavljuju da je Pričest na ruku najveća stvar koja im se uopće dogodila, a mi ništa ne činimo da to zaustavimo?

Papa je glavni, te mi ovo zvuči najbolje, točno i istinito. Evo, ne želim se svađati, ni trolati, ali stvarno...i ovo što piše o sotonistima pogotovo...
I kažete da nije uredu osporavati jedan način kao manje valjani, ok, znači papa to čini. Ali je nedvojbeno, najbolje pričestiti se na koljenima i na usta, te ponizno.
Cijenim Sv. Tomu Akvinskog, koji je isto u mom citatu, on je jedan od najvećih učitelja i teologa Crkve ikad. A EVO:To učenje lijepo izražava Sveti Toma Akvinski u svojoj „Summa Theologica“: "Zbog poštovanja prema tom Sakramentu, ne dodirivati ono što je posvećeno: stoga su tjelesnik (korporal) i kalež posvećeni, a tako i svećenikove ruke, da bi mogle dodirivati taj Sakrament.“

I da, stvarno, samo posvećene ruke svećenika smiju dodirivati presveto Tijelo Kristovo, čijem je posredovanju, davanj, vjernicima isto namijenjen svećenik.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 13:34 
Administrator

Matija je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
Ako je u Sv. Hostiji živi Isus
pričešćivati bi se trebalo samo na jezik i klečeći !!!

Dan, naravno, tako je najbolje, a papa Benedikt želi da vjernici tako čine. Evo i jednog linka, stvarno pročitajte:
http://admg.bloger.hr/post/papa-benedikt-xvi-o-svetoj-pricesti-vazno/5275555.aspx

Moram upozoriti da ovaj link izokreće činjenice i iznosi neistine, o čemu je već pisano na ovoj temi.
Papa nikada nije zabranio pričest na ruku, i jedan i drugi način pričešćivanja je ispravan ako pričesti pristupamo sa dostojanstvom, to je katolički nauk.

Preporučam da se sluša ono što govori Crkva i papa Benedikt, jer su ovakvi tekstovi sa interneta često neautentični i ne treba na takve članke nasjedati, već sve provjeravati. U knjizi "Svijetlo svjeta" papa objašnjava zašto traži pričest klečeči na audijencijama u Vatikanu:

"Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost."

Na području Hrvatske biskupske konferencije pričest se zakonito dijeli i na jezik i na ruku.
Crkva dopušta i jednu i drugu praksu i uz dostojanstveno pristupanje pričesti niti jednu se ne smije zabranjivati niti neku valja izbjegavati.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 15:25 

Miroslav je napisao/la:
Baš sam čitao članak o neprihvatljivosti pričesti na ruku na stranici kolege scoratesa i potpuno se slažem kako je takva praksa neprihvatljiva. I sam sam se prije pričešćivao na ruku, no već neko vrijeme to ne radim i neću više.

Nažalost, u crkvi vidim kako se puno ljudi pričešćuje na ruku, i to ne mladih, nego starih ljudi, ljudi sa sela, tradicionalno odgajanih. Štoviše, neki od njih žarko brane takvu praksu. Doduše, oni koji brane istovremeno se pričešćivaju bez ispovjedi tjednima (a pretpostavljam i mjesecima), smatrajući kako je jedino ubojstvo, silovanje i provalna krađa grijeh, a sve ostalo ne spada pod definiciju nekog teškog grijeha.

Od kuda ti to?
Pokušavaš li to ispravljati Učiteljstvo? Je li ruka manje dostojna od jezika i po čemu?
Čini mi se da je ovo vrijeme posve poludjelo. Na jednoj strani imamo one koji žele potisnuti i izbaciti na margine sve Crkveno, na drugoj silne cirkuse s liturgijom, na trećoj one koji žele i Učiteljstvo učit pobožnosti i bit papskiji od pape.
Kako može katolik svoje impresije nametat kao ispravne bez obzira na Crkvu?! Uistinu, poludio svijet!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 17:17 

Citat:
Od kuda ti to?Pokušavaš li to ispravljati Učiteljstvo?

Ne vidim razloga čemu ovakav ton... :roll: :roll:

Ne ispravljam ja nikoga, a ponajmanje Učiteljstvo.

Ako me već želiš ispraviti u nečemu, onda to napravi na način kao što je uradila primjerice adrijana nekoliko postova prije, i što prihvaćam kao fer i u redu.

Uostalom, ako iz rasprave i izuzmemo problematiku pričešćivanja na ruku i/ili jezik, i dalje nam ostaje očit problem da dio vjernika ide duže vrijeme na pričest, a bez ispovijedi. Teško mi je za povjerovati da su svi oni toliko dugo vremena bezgrešni, odnosno sa papir lakim grijesima.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 19:19 

Miroslav je napisao/la:
Uostalom, ako iz rasprave i izuzmemo problematiku pričešćivanja na ruku i/ili jezik, i dalje nam ostaje očit problem da dio vjernika ide duže vrijeme na pričest, a bez ispovijedi. Teško mi je za povjerovati da su svi oni toliko dugo vremena bezgrešni, odnosno sa papir lakim grijesima.

Naprotiv, zna se dogoditi da vecina vjernika ne ide na sv.pricest,a kamoli duze vrijeme..Ne znam kako se moze znati,kada i gdje se tko ispovjedao?Neki ne idu na sv.pricest jer ne znaju ,ili su krivo odgojeni u tome,idu samo onda kada se ispovjede...Svi smo mi grijesnici...i onaj tko ima lake grijehe,moze da se pokaje za grijehe i pristupi pricesti..Na pricest ne moze ici onaj tko ima teski grijeh..smrtni grjeh,jer on odvaja od Boga..
Za lake grijehe moze dobiti oprostenje od Boga i izvan ispovjedi..u iskrenom i osobnom kajanju..!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 19:25 

Miroslav je napisao/la:
Citat:
Od kuda ti to?Pokušavaš li to ispravljati Učiteljstvo?

Ne vidim razloga čemu ovakav ton... :roll: :roll:

Ne ispravljam ja nikoga, a ponajmanje Učiteljstvo.

Ako me već želiš ispraviti u nečemu, onda to napravi na način kao što je uradila primjerice adrijana nekoliko postova prije, i što prihvaćam kao fer i u redu.

Ton je reakcija na prozivanje dijela vjernika i tvrdnju da se ne ispovijedaju oni koji pričest primaju na ruku. S obzirom da si stvar postavio rezolutno, komentirala sam prilično tvrdo.
Nitko nije pozvan pretresati tuđu savjest, svatko će Bogu polagat račun. Ja pojma nemam tko se kada i kako ispovijeda i pitam se kako ti to znaš. O tome se može govorit općenito.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 19:48 

Slažem se s Lejinim osvrtom jer mi se čini kako oni koji potiči svojevrsne skrupule rješenje vide u smanjenju vjernika koji se pričešćuju a ne u afirmaciji tog sakramenta u širim masama vjernika.
Miroslav je napisao/la:

Ja sam znatiželjan sam koje bi ti metode primjenio u otkrivanju vjernika koji pristupaju pričesti a nisu bezgrešni? Odnosno koje je rješenje za taj problem?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 06, 2011 20:37 

Barnaba je napisao/la:
Slažem se s Lejinim osvrtom jer mi se čini kako oni koji potiči svojevrsne skrupule rješenje vide u smanjenju vjernika koji se pričešćuju a ne u afirmaciji tog sakramenta u širim masama vjernika.
Miroslav je napisao/la:

Ja sam znatiželjan sam koje bi ti metode primjenio u otkrivanju vjernika koji pristupaju pričesti a nisu bezgrešni? Odnosno koje je rješenje za taj problem?

Miroslav je u pravu, puno ljudi ide dugo vremaena na pričest bez ispovijedi, a u današnje vrijeme rijetki su oni koji budu više od npr. tri tjedna bez da teže sagriješe, za one koji su takvi trebali bi biti zahvalni Gospodinu.
-Moje mišljenje: bilo bi dobro, kada bi svećenici o tome više govorili, i kada bi o tome ozbiljno i hrabro govorili u propovijedima, pa makar se nekome i ne svidjeli, jer treba narodu govoriti ono što je istina i ono što je dobro za njega, a ne ono što mu odgovara. I na katehezama se treba govoriti o tome, i koji su grijesi teški, te također nekako narodu, najbolje u propovijedi objasniti pojam teškoga grijeha, i toga kako je loše i još novi teški grijeh u teškome grijehu primiti Isusa. P uglavnom o tome govoriti i to ne jednom u liturgijskoj godini, nego i u više propovijedi. A tu i mi možemo pomoći govorimo li sa bližnjima vjernicima koji idu na pričest, jer kao laici isto smo dužni "grešnika pokarati" i evo, to je od mene.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 05:10 

Mene to jako zanima, ako sam se ispovijedila jednu nedjelju i do druge nedjelje sam nešto malo sagriješila da li to znači da se moram odma ispovijediti da bi se mogla opet pričestiti?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 05:41 

anki je napisao/la:
Mene to jako zanima, ako sam se ispovijedila jednu nedjelju i do druge nedjelje sam nešto malo sagriješila da li to znači da se moram odma ispovijediti da bi se mogla opet pričestiti?

Ne, nemorate, bez brige.
Svaki dan kada idemo na spavanje dobro je pred Gospodinom obaviti ispit savjesti, a nije loše to sve staviti na papir.
I dokle na papiru nema teških grijeha, idemo na Pričest. A na Pričest nije dobro ići ako imamo koji od glavnih grjeha, ako smo nekoga izvrijeđali, ako smo nekome nešto zlo učinili bez veze, i baš sa zlom u srcu, ako nismo više puta molili krunicu...dapače, onda se odlaskom na pričest čini novi teški grijeh.
A dok su na papiru laki, mirno. Zato je važno biti hrabar, boriti se, moliti i uzdati u Njegovo Milosrđe, pa da teški budu rijetki.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 06:40 

Matija je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Miroslav je napisao/la:

Miroslav je u pravu, puno ljudi ide dugo vremaena na pričest bez ispovijedi, a u današnje vrijeme rijetki su oni koji budu više od npr. tri tjedna bez da teže sagriješe, za one koji su takvi trebali bi biti zahvalni Gospodinu.
-Moje mišljenje: bilo bi dobro, kada bi svećenici o tome više govorili, i kada bi o tome ozbiljno i hrabro govorili u propovijedima, pa makar se nekome i ne svidjeli, jer treba narodu govoriti ono što je istina i ono što je dobro za njega, a ne ono što mu odgovara. I na katehezama se treba govoriti o tome, i koji su grijesi teški, te također nekako narodu, najbolje u propovijedi objasniti pojam teškoga grijeha, i toga kako je loše i još novi teški grijeh u teškome grijehu primiti Isusa. P uglavnom o tome govoriti i to ne jednom u liturgijskoj godini, nego i u više propovijedi. A tu i mi možemo pomoći govorimo li sa bližnjima vjernicima koji idu na pričest, jer kao laici isto smo dužni "grešnika pokarati" i evo, to je od mene.

Stvarno me tvoje godine ostave bez teksta - mislim s obzirom na upise.
Kako ti procjenjuješ tko radi kakav grijeh?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 06:42 

anki je napisao/la:

Preporučujem porazgovarati s ozbiljnim svećenikom koji ima dostatna iskustva kao ispovjednik - ovako nije moguće raspravljati o ovim stvarima.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 07:43 

Matija je napisao/la:

Kako se moze doci do zakljucka,kada je netko bio zadnji puta na ispovjedi???
Ako poznajemo jednu osobu,ok...mozda..ali o vecini????Ne razumijem, sta nam je ciniti kada ulazimo u crkvu?

Citat:
-Moje mišljenje: bilo bi dobro, kada bi svećenici o tome više govorili, i kada bi o tome ozbiljno i hrabro govorili u propovijedima, pa makar se nekome i ne svidjeli, jer treba narodu govoriti ono što je istina i ono što je dobro za njega, a ne ono što mu odgovara.

Svecenici dosta govore o tome..Razlika je od svecenika do svecenika i od zupe do zupe..Ne moze se govoriti svaki dan..
Danas se moze mnogo toga i procitati,ako zaista nesto trazimo ..cak i na internetskim stranicama je sve dostupno..

Citat:
A tu i mi možemo pomoći govorimo li sa bližnjima vjernicima koji idu na pričest, jer kao laici isto smo dužni "grešnika pokarati"

Poznajem obitelj koja ide u susjednu zupu na ispovjed,jer kazu da se bolje i lakse ispovjedaju..I samo zato sto ih ne vidim u mojoj zupi da se ispovjedaju,ne znaci da ne idu na ispovjed!Kako da upozoravam ja,tko mi daje pravo,ako nisam upoznata s tim..?To su vec neka vrsta predrasuda..Druga je stvar ,ako smo toliko bliski ,recimo kao kucni prijatelje..tek onda mozda mogu nesto reci..

Citat:
. A na Pričest nije dobro ići ako imamo koji od glavnih grjeha, ako smo nekoga izvrijeđali, ako smo nekome nešto zlo učinili bez veze, i baš sa zlom u srcu,

No treba odmah nadodati da se smije pristupiti svetoj Pričesti samo ukoliko vjernik nema teškoga grijeha na duši. Sveti Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima to snažno ističe kada kaže: "Zato tko god nedostojno jede ovaj kruh, ili nedostojno pije ovaj kalež Gospodnji, bit će odgovoran za tijelo i krv Gospodnju. Neka svatko ispita samog sebe te onda jede od kruha i pije iz kaleža, jer tko jede i pije, osudu svoju jede i pije ako u tome ne razabire Tijelo Kristovo" (1 Kor 11, 27-29). Prema tome vjernik ne bi nikada smio pristupiti svetoj pričesti s teškim (smrtnim) grijehom u duši. Zato odgovor na Vaše prvo pitanje glasi: vjernik se smije pričešćivati tako dugo bez ponovne ispovijedi, dok teško ne sagriješi, a ako teško sagriješi mora se prije ispovjediti, ako želi pristupiti svetoj pričesti. Želim usput spomenuti da je Crkva u svom Zakoniku dozvolila vjernicima da se svaki dan mogu i drugi puta pričestiti ukoliko sudjeluju na svetoj Misi. Evo te odredbe: "Tko je već primio presvetu euharistiju, može je ponovno istoga dana primiti samo u euharistijskom slavlju u kojem sudjeluje" (usporedi Kanon 917.).
Veritas..
Citat:
ako nismo više puta molili krunicu

Ne razumijem? Kako ako nismo vise puta molili krunicu?? Sta je s onim ljudima koji nikada ne mole krunicu?
Citat:
...dapače, onda se odlaskom na pričest čini novi teški grijeh.

Da,ako smo u teskom grijhu,smrtnom grijehu!
Citat:
A dok su na papiru laki, mirno.

Da dok su u srcu laki grijesi,dok je srce cisto ..da nema teskog grijeha..

Katekizam ističe da bi neki čin bio teški grijeh potrebno je da se radi o: 1. teškoj stvari; 2. koja treba biti učinjena s punom sviješću i 3. s potpuno slobodnim pristankom. Ako se ne radi o teškoj stvari, te ako nije učinjena s punom sviješću i s potpuno slobodnim pristankom, ne može se govoriti o teškom (smrtnom) grijehu. Sam je Isus u jednom svome odgovoru bogatom mladiću pokazao što je sve teški grijeh: "Ne ubij, ne sagriješi bludno, ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku" (Mk 10, 19). Ovdje je riječ o zapovijedima koje reguliraju odnos vjernika prema svom bližnjemu, to jest od četvrte do desete Božje zapovijedi. No Krist je ukazao i na najteže smrtne grijehe a to su grijesi protiv Prve, Druge i Treće Božje zapovijedi.
I. Nevjera i otpad od vjere u jedinog Pravog Boga;
II. zatim psovanje i pogrđivanje Božjeg imena i
III. ne poštivanje dana Gospodnjega.
Prema tome svaki teži prekršaj protiv Deset Božjih zapovijedi, učinjen s punom sviješću i s potpuno slobodnim pristankom, teški (smrtni) je grijeh koji vjerniku ne dozvoljava pristupanje svetoj Pričesti. Ako on ipak pristupi, tada čini još jedan teški grijeh koji se naziva Svetogrdna Pričest.

Veritas

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 13:35 

sara je napisao/la:
Stvarno me tvoje godine ostave bez teksta - mislim s obzirom na upise.
Kako ti procjenjuješ tko radi kakav grijeh?

Kao običan vjernik, koliko god godina imao i ja mogu učiti iz Katekizma, pitati svećenika, i za neke stvari (i kada bih ako bi bilo poterbno popričao s osobom) odrediti je li nešto teški grijeh.
Težina nekoga grijeha najbolje se određuje prema nakani srca, pa stoga mogu i ja uzevši u obzir okolnosti i nakanu te osobe reći je li nešto teški grijeh. Pa, ako sam ustanju i reći je li uredu ići na pričest.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata