Matija je napisao/la:
Miroslav je u pravu, puno ljudi ide dugo vremaena na pričest bez ispovijedi, a u današnje vrijeme rijetki su oni koji budu više od npr. tri tjedna bez da teže sagriješe, za one koji su takvi trebali bi biti zahvalni Gospodinu.
Kako se moze doci do zakljucka,kada je netko bio zadnji puta na ispovjedi???
Ako poznajemo jednu osobu,ok...mozda..ali o vecini????Ne razumijem, sta nam je ciniti kada ulazimo u crkvu?
Citat:
-Moje mišljenje: bilo bi dobro, kada bi svećenici o tome više govorili, i kada bi o tome ozbiljno i hrabro govorili u propovijedima, pa makar se nekome i ne svidjeli, jer treba narodu govoriti ono što je istina i ono što je dobro za njega, a ne ono što mu odgovara.
Svecenici dosta govore o tome..Razlika je od svecenika do svecenika i od zupe do zupe..Ne moze se govoriti svaki dan..
Danas se moze mnogo toga i procitati,ako zaista nesto trazimo ..cak i na internetskim stranicama je sve dostupno..
Citat:
A tu i mi možemo pomoći govorimo li sa bližnjima vjernicima koji idu na pričest, jer kao laici isto smo dužni "grešnika pokarati"
Poznajem obitelj koja ide u susjednu zupu na ispovjed,jer kazu da se bolje i lakse ispovjedaju..I samo zato sto ih ne vidim u mojoj zupi da se ispovjedaju,ne znaci da ne idu na ispovjed!Kako da upozoravam ja,tko mi daje pravo,ako nisam upoznata s tim..?To su vec neka vrsta predrasuda..Druga je stvar ,ako smo toliko bliski ,recimo kao kucni prijatelje..tek onda mozda mogu nesto reci..
Citat:
. A na Pričest nije dobro ići ako imamo koji od glavnih grjeha, ako smo nekoga izvrijeđali, ako smo nekome nešto zlo učinili bez veze, i baš sa zlom u srcu,
No treba odmah nadodati da se smije pristupiti svetoj Pričesti samo ukoliko vjernik nema teškoga grijeha na duši. Sveti Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima to snažno ističe kada kaže: "Zato tko god nedostojno jede ovaj kruh, ili nedostojno pije ovaj kalež Gospodnji, bit će odgovoran za tijelo i krv Gospodnju. Neka svatko ispita samog sebe te onda jede od kruha i pije iz kaleža, jer tko jede i pije, osudu svoju jede i pije ako u tome ne razabire Tijelo Kristovo" (1 Kor 11, 27-29). Prema tome vjernik ne bi nikada smio pristupiti svetoj pričesti s teškim (smrtnim) grijehom u duši. Zato odgovor na Vaše prvo pitanje glasi: vjernik se smije pričešćivati tako dugo bez ponovne ispovijedi, dok teško ne sagriješi, a ako teško sagriješi mora se prije ispovjediti, ako želi pristupiti svetoj pričesti. Želim usput spomenuti da je Crkva u svom Zakoniku dozvolila vjernicima da se svaki dan mogu i drugi puta pričestiti ukoliko sudjeluju na svetoj Misi. Evo te odredbe: "Tko je već primio presvetu euharistiju, može je ponovno istoga dana primiti samo u euharistijskom slavlju u kojem sudjeluje" (usporedi Kanon 917.).Veritas..
Citat:
ako nismo više puta molili krunicu
Ne razumijem? Kako ako nismo vise puta molili krunicu?? Sta je s onim ljudima koji nikada ne mole krunicu?
Citat:
...dapače, onda se odlaskom na pričest čini novi teški grijeh.
Da,ako smo u teskom grijhu,smrtnom grijehu!
Citat:
A dok su na papiru laki, mirno.
Da dok su u srcu laki grijesi,dok je srce cisto ..da nema teskog grijeha..
Katekizam ističe da bi neki čin bio teški grijeh potrebno je da se radi o: 1. teškoj stvari; 2. koja treba biti učinjena s punom sviješću i 3. s potpuno slobodnim pristankom. Ako se ne radi o teškoj stvari, te ako nije učinjena s punom sviješću i s potpuno slobodnim pristankom, ne može se govoriti o teškom (smrtnom) grijehu. Sam je Isus u jednom svome odgovoru bogatom mladiću pokazao što je sve teški grijeh: "Ne ubij, ne sagriješi bludno, ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku" (Mk 10, 19). Ovdje je riječ o zapovijedima koje reguliraju odnos vjernika prema svom bližnjemu, to jest od četvrte do desete Božje zapovijedi. No Krist je ukazao i na najteže smrtne grijehe a to su grijesi protiv Prve, Druge i Treće Božje zapovijedi.
I. Nevjera i otpad od vjere u jedinog Pravog Boga;
II. zatim psovanje i pogrđivanje Božjeg imena i
III. ne poštivanje dana Gospodnjega.
Prema tome svaki teži prekršaj protiv Deset Božjih zapovijedi, učinjen s punom sviješću i s potpuno slobodnim pristankom, teški (smrtni) je grijeh koji vjerniku ne dozvoljava pristupanje svetoj Pričesti. Ako on ipak pristupi, tada čini još jedan teški grijeh koji se naziva Svetogrdna Pričest.
Veritas