Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lip 15, 2026 23:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 20, 2011 07:41 

adrijana je napisao/la:
ANTE KATOLIK je napisao/la:
ja bi više nego išta volio da se nas tvoje složimo oko nečega pa makar oko toga da sunce izlazi na istoku. :D

Ne znam zašto bi to volio, kad se objektivno gledano ne mogu don Guidove objave prihvatiti kao argument ali niti kao istinite objave.

Volio bi da se složimo jer se braća i sestre slažu a ja i ti Adrijana smo brat i sestra obzirom da smo od iste majke Eve i od istog oca Adama. :D

A što se tiče don Guidovih objava srećom pa ti ne odlučuješ što će se prihvatit a što ne, nego odlučuje sud Svete Crkve za koji nikad ne znamo kakav će bit za 5, 10, 50 ili 500 godina!
Zato ostavimo naše male bijedne sudove po strani i molimo Boga da nas prosvijetli!
Jer "tko ima Vjere dat će mu se Svjetlo da bi razumio a tko je nema, uzet će mu se i ono malo svjetla što misli da ga ima."

Vrh

PostPostano: Ned tra 24, 2011 13:25 

Ponovno otvaram ovu temu, u nadi da će nam ovo blagdansko vrijeme donijeti i malo više razumijevanja …

Ostalo je još nekoliko postavljenih pitanja otvoreno, pa pozivam one koji su kroz ovo vrijeme razmišljali o tim stvarima, da slobodno daju svoj odgovor…

Stali smo na pitanju može li istočni grijeh biti u genetskim bolestima… Osobno mislim da može, ali i ne mora. Istočni grijeh jest “duhovna smrt”, koja ide na propast duše i tijela.

Možda treba razlikovati samo stanje istočnog grijeha, od njegovih posljedica (oslabljena ljudska narav, sklonost zlu, požuda, bolest, smrt…) Te nabrojene posljedice, onome koji živi u vjeri i sakramentima, ne moraju biti na propast, jer nas je sam Isus otkupio od svih grijeha, pa iako nismo dostojni, ne trebamo gubiti nadu u opravdanje…

ANTE KATOLIK je napisao/la:
A sada pitanje...ako ja odgovaram samo za svoje grijehe zašto sam bolestan? Ako mi je otac, i njegov otac, i njegov otac i njegov otac svi umrli od raka, zašto su velike šanse da ću i ja umrijet od raka, ja ili moj sin ili njegov sin? Zašto bi ja morao odgovarati za njihove "grijehe"?

Teška su pitanja: otkuda patnja? Otkuda trpljenje, otkuda bolesti? Svi se prije ili kasnije s time suočavamo. Iz navedenoga slijede opet pitanja: vidi li Bog to sve. Zna li On za moju patnju. Zašto me kažnjava. Zar je Bog toliko strog. Zar me ne ljubi. Zašto moram odgovarati i ispaštati radi tuđih grijeha i bolesti…

Citat:
Mi nemamo potpunu spoznaju Boga jer smo rođeni u grijehu, što ni krštenje ne može potpuno oprati jer da može ne bi upadali stalno u grijeh. Čovjek bez Istočnog grijeha je bezgrešan kao naprimjer Djevica Marija.

Mislim da treba čvrsto vjerovati u ono što uči sveta Crkva, a to je da nam je krštenje izbrisalo istočni grijeh, ali da su ostale posljedice, koje nam ne trebaju biti “kamen spoticanja”, nego prilika da se još više približimo Bogu i od Njega sve očekujemo. Bog nam je dao slobodnu volju, i ako je i On sam poštuje, onda izgleda da je ona velika vrijednost, a ne samo “robovanje grijehu”. Mislim da niti Djevica Marija nije bila izuzeta od slobodne volje, pa prema tome mislim da su dvije različite stvari, ali međusobno povezane: njeno Bezgrešno Začeće, kao čisti Božji dar i milost, i to da se ona tijekom života očuvala od svakog osobnog grijeha. I nama milost Božja pomaže, kao i njoj, da se čuvamo od zla, a i ona sama, iako nije imala istočnoga grijeha, iskusila je i patnju, i tugu, I najveću bol koju majka može doživjeti…

Citat:
Krštenje NE BRIŠE u potpunosti Istočni grijeh jer da briše, sveti Sakramenti Katoličke crkve ne bili nužni obzirom da bi čovjek imao puno jači duh od tijela a svi znamo nam je tijelo jače i da nas nadvladava pa upravo zato često idemo na svetu ispovijed i često se pričešćujemo Tijelom i Krvi Isusa Krista.

Sakramenti su svakako važni, ali nisam još čula da se recimo u ispovijedi ispovijeda i istočni grijeh… Onda bi svatko u ispovijedi trebao početi od prvih grješnika, od Adama i Eve pa sve do svojih roditelja… Ali mi znamo (i vjerujemo) da je istočni grijeh stanje, a ne osobni čin, pa ga tako ne trebamo ispovijedati niti moliti dugačke molitve “izliječenja obiteljskih korijena” da bi taj grijeh bio prekinut. Dovoljno je samo krstiti se.

Citat:
Jer bi inače bilo dosta krstiti se i čovjek bi bio uravnotežen umom, duhom i tijelom a mislim da svi vidimo koliko ima krštenih alkoholičara, nasilnika, lažljivaca i preljubnika.

Krštenjem doista postajemo djeca Božja i u nama počinje novi život. Dobivamo sve preduvjete da živimo uravnoteženim životom, onako kako Bog to želi… Ali krstili smo se obično kao mala djeca, kad nismo bili još toga svjesni, zato kasnije trebamo sami sebi posvjestiti i razmotriti ono što smo zapravo dobili krštenjem. Tjelesno se možda nećemo promijeniti, ali duhovno sigurno…

Ovisnost o alkoholu, nasilništvo, lažljivost, preljubništvo – to su sve više ili manje osobni grijesi. Mada u nama svima postoji sklonost prema svemu tome, Bog nam pomaže i u vjeri i u molitvi i sakramentima da nadvladamo sebe i pobijedimo zlo… Krštenje nije dovoljno, ako čovjek kasnije svoje krštenje ne živi.

Citat:
A šta je lijek? Isus Krist.

E u tome se slažem...
... želim također svako dobro i blagoslovljen Uskrs!

Vrh

PostPostano: Ned tra 24, 2011 14:18 

Sretan Uskrs svima! Bog Vas blagoslovio! :D :D :D

Isusovim uskrnućem smo oprani od Istočnog grijeha, Nebo nam je otvoreno!
Međutim posljedice ostaju!

Ako je naprimjer moj dide bio milijarder a onda sve prokockao i cijela obitelj bankrotirala, ja kad se rodim u siromaštvu ne mogu za to krivit Boga nego krivim moga ludoga dida!
Svaka nasljedna bolest je posljedica nekog neurednog grijeha naših praotaca, međutim Isus je bolest pretvorio u blagoslov ako je prikažemo kao žrtvu i otkup za naše i grijehe naše braće!

Svaka fizička stvarnost nosi sa sobom i duhovnu stvarnost, tako i svaka osakaćena genetika nosi sa sobom i duhovnu neravnotežu, odnosno jači utjecaj zlih duhova nego dobrih!
Međutim onome kome je manje dano i koji je "osakaćeniji" - od njega će se manje tražit jer je njemu bilo teže do Boga doći nego nekome sa više darova!
To je po meni to!

Vrh

PostPostano: Ned tra 24, 2011 14:55 

Sveti Pavao izjavljuje: "Ja sam tjelesan, prodan i podložan grijehu". I nastavlja:" Ne znam što radim. Ne činim dobro što hoću, nego zlo što mrzim. Iako činim ono što neću, svejednp priznajem da je Zakon dobar. Ipak nisam, u tim časovima, ja koji činim, nego grijeh koji stanuje u meni."

To je taj Istočni grijeh kojeg nosimo u sebi, i Sveci su ga nosili ali su se junačkom pokorom i molitvom borili protiv njega!

Kažem Pavao: "U momo tijelu ne stanuje dobro...U meni jest volja da ga činim, ali ne nalazim puta da ga izvršim...Kad hoću da činim dobro, zlo mi je već uz bok..."

Kaže Knjiga Postanka: "Čovjek, kralj vidljivoga svijeta, bio je stvoren s vlašću da vlada nad svim stvorovima".
Međutim, on je prvenstveno bio sazdan da bude kraljem i samom sebi i svome nižem dijelu, po spoznaji svoje posljednje svrhe, po ljubavi koja ga je navodila da na nadnaravni način teži za njom, i po vlasti nad materijom i nad osjetilima koja u njoj postoje.
Duh, um i materija su sačinjavali skladnu cijelinu i do toga časa je čovjek došao u prvom času svoga postojanja!

Po čovjekovoj volji i duhovnoj oholosti počinjen je Istočni grijeh i materija je zavladala nad duhom! Jedan čin koji je poremetio Red i Sklad koji do kraja svijeta neće moći biti uspostavljen!
Osim za ljude dobre volje koji će se utjecat Kristu i nasljedovat Krista i po tome vraćati ravnotežu u neuravnoteženi svijet! :D

Vrh

PostPostano: Uto tra 26, 2011 11:04 

Moram upozoriti da se ovdje udaljava od naslovne teme, budući to svaku temu čini besmislenom ubuduće će se svi postovi koji se usko ne odnose na temu, prebacivatu u reciklažu. Dakle po tko zna koji put, držimo se teme rasprave.

Zato prije nego se naširoko raspišete pogledajte ima li tema gdje bi to bolje pasalo. Npr o nasljeđivanju grijeha postoji tema itd.

Hvala na razumijevanju.

Vrh

PostPostano: Sub svi 21, 2011 09:36 

Zašto je Bog uopće stvorio dinosauruse?

Vrh

PostPostano: Sub svi 21, 2011 10:54 

Barnaba je napisao/la:

Pa, zapravo, naš Katekizam na više mjesta daje odgovor na to i slična pitanja. Npr. u KKC 293, 294 i 295: "Bog nema drugog razloga za stvaranje osim svoje ljubavi i svoje dobrote: 'Ključem ljubavi otvorio je ruku, i proiziđoše stvorovi'...da se ostvari očitovanje i priopćavanje njegove dobrote, radi kojih je svijet stvoren...jer je Bog želio da stvorenja imaju udjela u njegovu bitku, u njegovoj mudrosti i njegovoj dobroti..." Ima toga još, al' ovo je sasvim dovoljno. Živ'li!

Vrh

PostPostano: Sub svi 21, 2011 13:30 

Urban je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Pa, zapravo, naš Katekizam na više mjesta daje odgovor na to i slična pitanja. Npr. u KKC 293, 294 i 295: "Bog nema drugog razloga za stvaranje osim svoje ljubavi i svoje dobrote: 'Ključem ljubavi otvorio je ruku, i proiziđoše stvorovi'...

Kako objašnjavaš da su te životinje stvorene a nikada ih ljudi nisu vidjeli osim u fosilima? Koja je bila svrha tih životinja?

Vrh

PostPostano: Sub svi 21, 2011 20:18 

Barnaba je napisao/la:
Koja je bila svrha tih životinja?

Svrha tih životinja bila je čekati milijunima godina u slojevima zemljine kore da ih jednoga dana pronađe s(p)retno ljudsko oko i upita se o smislu njihovog postojanja... :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned svi 22, 2011 07:19 

U Booku kažu da su živjeli kad i ljudi. :D
Nadam se da Barnaba pita da bi dao odgovor. Nije nikad bilo neko pitanje o kojem bi razmišljao dulje od tri minute, ali kad god mi padne na pamet zamislim se. Tako da bi volio da netko da odgovor koji bi smirio moju radoznalost.

Vrh

PostPostano: Ned svi 22, 2011 09:06 

Ne pitam da bih dao odgovor već radi poticaja rasprave.
Inače samo pitanje je "novijeg datuma" jer do 1841 uopće se nije koristio pojam dinosaurus. Odista i oni svoje postojanje duguju Bogu (Stvoritelju), pa se i u njima, na neki način, odražava zraka beskonačne Božje mudrosti i dobrote.
Što se tiče svrhe njihova postojanja ona s teološke strane nije sasvim jasna (mogu ukazivati na postojanje univerzalne smrti), no nećemo pogriješiti ako nas njihova sudbina potakne na razmišljanje o prolaznosti života, dublje razumijevanje svoje vjere, a time i dublje razumijevanje Božjeg djelovanja u svijetu.

Smiješna je tvrdnja kako su ljudi i dinosaurusi živjeli zajedno na zemlji jer su potonji izumrli prije 65 milijuna godina, isto tako ljudi ne bi mogli opstati pored takvih predatora poput Raptorsia i T-Rexa.

Vrh

PostPostano: Ned svi 22, 2011 15:06 

Barnaba je napisao/la:
Inače samo pitanje je "novijeg datuma" jer do 1841 uopće se nije koristio pojam dinosaurus. Odista i oni svoje postojanje duguju Bogu (Stvoritelju), pa se i u njima, na neki način, odražava zraka beskonačne Božje mudrosti i dobrote.

Naravno, sve su to stvorenja Božja, mada nam je teško zamisliti da je Bog stvorio neka takva ogromna, ružna i proždrljiva stvorenja. Začudo, vidimo da mnoga djeca danas obožavaju dinosaure, simpatični su im, a u bogatstvu prirode nema ni estetskih promašaja, ni kiča, a niti morala u ljudskom smislu: svako stvorenje je dobro ukoliko ispunjava svoju svrhu postojanja.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 04:49 

Barnaba je napisao/la:
Smiješna je tvrdnja kako su ljudi i dinosaurusi živjeli zajedno na zemlji jer su potonji izumrli prije 65 milijuna godina, isto tako ljudi ne bi mogli opstati pored takvih predatora poput Raptorsia i T-Rexa.

Smiješna je tvrdnja da su dinosauri izumrli prije 65 milijuna godina jer se pouzdano zna kako su živjeli zajedno s čovjekom na Zemlji.

Vjerojatno će za nekih 500 godina ako, recimo, lavovi budu izumrli neki "znanstvenik" tvrditi isto tako pouzdano kako su lavovi živjeli prije 65 milijuna godina jer je nemoguće da čovjek opstane pored takvih predatora. A tek tigrovi, vukovi, medvjedi, krokodili... ma, u biti čovjeka više i nema na Zemlji jer je previše predatora. :shock:

Stvarno treba velika hrabrost pa više vjerovati nevjernicima nego Riječi Božjoj.

Sorry Barnaba, morao sam. Iako znam da ćeš ti ovo obrisati jer je samo tebi dozvoljeno davati "konkretne" odgovore. S velikim veseljem iščekujem brisanje ovoga posta jer onda znam da si ga i pročitao. Ego je gadna stvar. Nemoj se ljutiti. Samo ti briši. U tebe je vlast. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 05:45 

Urban je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Smiješna je tvrdnja da su dinosauri izumrli prije 65 milijuna godina jer se pouzdano zna kako su živjeli zajedno s čovjekom na Zemlji.

Vjerojatno će za nekih 500 godina ako, recimo, lavovi budu izumrli neki "znanstvenik" tvrditi isto tako pouzdano kako su lavovi živjeli prije 65 milijuna godina jer je nemoguće da čovjek opstane pored takvih predatora. A tek tigrovi, vukovi, medvjedi, krokodili... ma, u biti čovjeka više i nema na Zemlji jer je previše predatora. :shock:

Stvarno treba velika hrabrost pa više vjerovati nevjernicima nego Riječi Božjoj.

Sorry Barnaba, morao sam. Iako znam da ćeš ti ovo obrisati jer je samo tebi dozvoljeno davati "konkretne" odgovore. S velikim veseljem iščekujem brisanje ovoga posta jer onda znam da si ga i pročitao. Ego je gadna stvar. Nemoj se ljutiti. Samo ti briši. U tebe je vlast. :lol:

Jedino mi nije jasno kakve veze ima riječ Božja s predatorima i dinosaurima! :shock:

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 06:09 

Pa nevjernici u zadnjih 200 godina pokušavaju progurati hipotezu evolucije. Riječ Božja kaže da je Bog stvorio sve dobro i da je čovjek bio u savršenom skladu s okolinom. Da je smrt došla kao posljedica grijeha. Da je Isus Krist nas otkupio od grijeha i time nas spasio od smrti. Da nas je pomirio s Ocem. Da su Adam i Eva bili prvi ljudi. Da od njih počinje ljudski rod.

Prihvaćanjem evolucije bi vjernici prihvatili nekog boga koji nije savršen, nego jadan ne zna što radi. Sve nešto pokušava, pa mu ne uspijeva. Pa pušta puki slučaj da se nešto razvije. Da je smrt postojala od samoga početka, ne kao posljedica grijeha. Isusova žrtva tada ne bi imala značaja, jer nema smisla da nas se otkupi od nečega što i ne postoji. Dogma o Istočnom grijehu tada ne postoji. Nema kršćanstva. Ostaje folklor. Znaš ono... skupimo se, pjevamo i družimo.

Evolucionistima je jako važno dugo vremensko razdoblje koje ničime nije potkrijepljeno. Naime, ako im srušiš duga vremenska razdoblja onda nemaju osnove za bajke kako se iz banane razvio čovjek. Zato im je važan dinosaur kao fol jedan u nizu, a i zbog psihološkog efekta. Fosili su nastali za vrijeme Potopa, a oni tvrde neke nebuloze kako su nastali. I još izmišljaju milijune godina. Luda kuća. Sve luđe od luđeg.

To je priča za ne povjerovati da već 200 godina nešto što se nikako ne može dokazati se uzima za ozbiljno. I to prihvaćaju ozbiljni ljudi. Pametni. Obrazovani. I to bez ikakvog dokaza.

Ako imaju dokaza, neka ga konačno objave. Ili neka prihvate da je evolucija jedna obična vjera i da su svi koji vjeruju u evoluciju - vjernici. No, tada sigurno ne mogu biti katolici jer je katolička Crkva davno riješila to pitanje. Evolucija i vjera u Isusa Krista ne ide skupa. Jer jedno pobija drugo.

Ja mislim da me dosta za jedno vrijeme. :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata