Ponovno otvaram ovu temu, u nadi da će nam ovo blagdansko vrijeme donijeti i malo više razumijevanja …
Ostalo je još nekoliko postavljenih pitanja otvoreno, pa pozivam one koji su kroz ovo vrijeme razmišljali o tim stvarima, da slobodno daju svoj odgovor…
Stali smo na pitanju može li istočni grijeh biti u genetskim bolestima… Osobno mislim da može, ali i ne mora. Istočni grijeh jest “duhovna smrt”, koja ide na propast duše i tijela.
Možda treba razlikovati samo stanje istočnog grijeha, od njegovih posljedica (oslabljena ljudska narav, sklonost zlu, požuda, bolest, smrt…) Te nabrojene posljedice, onome koji živi u vjeri i sakramentima, ne moraju biti na propast, jer nas je sam Isus otkupio od svih grijeha, pa iako nismo dostojni, ne trebamo gubiti nadu u opravdanje…
ANTE KATOLIK je napisao/la:
A sada pitanje...ako ja odgovaram samo za svoje grijehe zašto sam bolestan? Ako mi je otac, i njegov otac, i njegov otac i njegov otac svi umrli od raka, zašto su velike šanse da ću i ja umrijet od raka, ja ili moj sin ili njegov sin? Zašto bi ja morao odgovarati za njihove "grijehe"?
Teška su pitanja: otkuda patnja? Otkuda trpljenje, otkuda bolesti? Svi se prije ili kasnije s time suočavamo. Iz navedenoga slijede opet pitanja: vidi li Bog to sve. Zna li On za moju patnju. Zašto me kažnjava. Zar je Bog toliko strog. Zar me ne ljubi. Zašto moram odgovarati i ispaštati radi tuđih grijeha i bolesti…
Citat:
Mi nemamo potpunu spoznaju Boga jer smo rođeni u grijehu, što ni krštenje ne može potpuno oprati jer da može ne bi upadali stalno u grijeh. Čovjek bez Istočnog grijeha je bezgrešan kao naprimjer Djevica Marija.
Mislim da treba
čvrsto vjerovati u ono što uči sveta Crkva, a to je da nam je krštenje izbrisalo istočni grijeh, ali da su ostale posljedice, koje nam ne trebaju biti “kamen spoticanja”, nego prilika da se još više približimo Bogu i od Njega sve očekujemo. Bog nam je dao slobodnu volju, i ako je i On sam poštuje, onda izgleda da je ona velika vrijednost, a ne samo “robovanje grijehu”. Mislim da niti Djevica Marija nije bila izuzeta od slobodne volje, pa prema tome mislim da su dvije različite stvari, ali međusobno povezane: njeno Bezgrešno Začeće, kao čisti Božji dar i milost, i to da se ona tijekom života očuvala od svakog osobnog grijeha. I nama milost Božja pomaže, kao i njoj, da se čuvamo od zla, a i ona sama, iako nije imala istočnoga grijeha, iskusila je i patnju, i tugu, I najveću bol koju majka može doživjeti…
Citat:
Krštenje NE BRIŠE u potpunosti Istočni grijeh jer da briše, sveti Sakramenti Katoličke crkve ne bili nužni obzirom da bi čovjek imao puno jači duh od tijela a svi znamo nam je tijelo jače i da nas nadvladava pa upravo zato često idemo na svetu ispovijed i često se pričešćujemo Tijelom i Krvi Isusa Krista.
Sakramenti su svakako važni, ali nisam još čula da se recimo u ispovijedi ispovijeda i istočni grijeh… Onda bi svatko u ispovijedi trebao početi od prvih grješnika, od Adama i Eve pa sve do svojih roditelja… Ali mi znamo (i vjerujemo) da je istočni grijeh stanje, a ne osobni čin, pa ga tako ne trebamo ispovijedati niti moliti dugačke molitve “izliječenja obiteljskih korijena” da bi taj grijeh bio prekinut. Dovoljno je samo krstiti se.
Citat:
Jer bi inače bilo dosta krstiti se i čovjek bi bio uravnotežen umom, duhom i tijelom a mislim da svi vidimo koliko ima krštenih alkoholičara, nasilnika, lažljivaca i preljubnika.
Krštenjem doista postajemo djeca Božja i u nama počinje novi život. Dobivamo sve preduvjete da živimo uravnoteženim životom, onako kako Bog to želi… Ali krstili smo se obično kao mala djeca, kad nismo bili još toga svjesni, zato kasnije trebamo sami sebi posvjestiti i razmotriti ono što smo zapravo dobili krštenjem. Tjelesno se možda nećemo promijeniti, ali duhovno sigurno…
Ovisnost o alkoholu, nasilništvo, lažljivost, preljubništvo – to su sve više ili manje osobni grijesi. Mada u nama svima postoji sklonost prema svemu tome, Bog nam pomaže i u vjeri i u molitvi i sakramentima da nadvladamo sebe i pobijedimo zlo… Krštenje nije dovoljno, ako čovjek kasnije
svoje krštenje ne živi.
Citat:
A šta je lijek? Isus Krist.
E u tome se slažem...
... želim također svako dobro i blagoslovljen Uskrs!