Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lip 15, 2026 23:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 18, 2011 13:51 

ANTE KATOLIK je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
@Ante,

odgovorit ću ti na oba tvoja pitanja:

1. Objava don Guida i u ključnim elementima i u detaljima proturiječi ponajprije Svetom Pismu:
- Adam je, navodno, imao dvije žene
- istočni grijeh je u spolnosti
- Adam i Abel su stvoreni na "sliku i priliku Božju", a Kain i ostali nisu
- Abel i Kain nisu prikazali žrtveni prinos Jahvi (Bogu) nego Adamu ("Gospodaru Zemlje")
- 6. i 7. objava nose nazive: "Abelova Posljednja Večera" i "Večer Abelove smrti" - a što je to drugo nego suptilna imitacija Krista, a zna se tko obmanjuje lažnim Kristima
- i niz drugih stvari u kojima se Biblija, tobože, objašnjava, a zapravo se ta nadahnuta Riječ Božja izopačuje i iskrivljava
Onaj tko više vjeruje u takve sumnjive objave, zapravo se potpuno okreće od istinske Riječi Božje k svojim umišljajima i prestaje vjerovati ono što u Svetom Pismu stoji.

2. Valtortina lažna objava gotovo u svemu proturiječi don Guidu, a da je i ona sama lažna pisala sam ovdje: viewtopic.php?p=12376#p12376

- Adam nije imao dvije žene nego jednu ženu dok je sa kreaturom pod nazivom Eva počinio Istočni grijeh. Ovo nije u suprotnosti niti sa jednim člankom vjere.

- Istočni grijeh je grijeh neposluha međutim "ugiz u jabuku" je metaforički opis grijeha koji je u stvarnosti u činu nedozvoljene spolnosti. Ovo nije suprotno nijednom članku vjere.

-Kajin nije stvoren na sliku i priliku Božju već je Kaijin proizdod Istočnog grijeha. Ovo nije nije u suprotnosti s nijednim člankom vjere.
-ubojstvom Isusa prilivena je nevina krv isto kao ubojstvom Abela. Isus je na neki način, i između ostalog i slika Abela, istinskog Božjeg sina rođenog na sliku i priliku Božju. Ovo također nije u suprotnosti ni s jednim člankom vjere.

-Valtortina objava je u POTPUNOJ SUGLASNOSTI s objavom don Guidi Bartoluzziu međutim da bi se ovo shvatilo treba biti otvoren Duhu Svetom i biti bez predrasuđivanja

A jesi li čuo za članak vjere da se vjera temelji na Svetom Pismu, a ne na privatnim objavama ??

Vrh

PostPostano: Pon tra 18, 2011 14:04 

Katolička Vjera se ne temelji na Svetom Pismu nego na Svetom Pismu, Svetoj Tradiciji i na proroštvima koja su bila mnoga i mnoga i koja su objavljena nakon zaključivanja kanona.
Bog nije umro u trenutku kad je Crkveni sabor zaključio kanon nego je dragi moji vjernici Bog živ i zdrav, Bog koji govori svojoj djeci, svojim ovcama koji nisu veleučene i koje pojma nemaju o kanonskom pravu ali itekako imaju pojma o Božjem Duhu i Božjoj ljubavi.

Gospa se ukazala i u Lurdu i u Fatimi što su čak i Crkveni sabor i kanonsko pravo i svi veleučeni pripadnici Katoličke crkve prihvatili. Ona se ukazala nakon zaključivanja kanona i Ona je prenijela Božju riječ NAKON zaključivanja kanona i Ona će, sama, i preko svih proroka nastaviti prenositi Božju riječ usprkos svim veleučenim stručnjacima kanonskog prava.

Fala Bogu i fala Gospi! 8)

Vrh

PostPostano: Pon tra 18, 2011 14:10 

Katolička Vjera se ne temelji na Svetom Pismu nego na Svetom Pismu, Svetoj Tradiciji i na proroštvima

... još ako su ta proroštva suprotna Pismu i Tradiciji, onda svaka čast!

:roll:

Vrh

PostPostano: Pon tra 18, 2011 14:11 

adrijana je napisao/la:
Katolička Vjera se ne temelji na Svetom Pismu nego na Svetom Pismu, Svetoj Tradiciji i na proroštvima

Po TVOM siromašnom mišljenju jesu, po mom siromašnom mišljenju nisu. 8)

Vrh

PostPostano: Pon tra 18, 2011 14:16 

adrijana je napisao/la:

Po TVOM siromašnom mišljenju jesu, po mom siromašnom mišljenju nisu. 8)

I tu se naša mišljenja razilaze, a sve ostalo je trollanje teme, pa će biti ubuduće premješteno.

Konkretne činjenice su iznesene, pa tko čita, prosudit će sam...

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 12:01 

Je li možda tele ili janje krivo što se izleglo šareno? Ili klas što ga je napala snijet ili rđa? Nisu. Ali unatoč tome u doba oca Mojsija ipak se nisu smjeli položiti na oltar. Niti ih je smio položiti čovjek na kome je baštinjeni grijeh bio zasvjedočen manama, mršavošću ili bolestima.
Zbog Adamova grijeha ušla je bolest, nakaznosti, smrt među ljude. Jer zloća, koja je planula gdje je prije bio samo plamen čiste ljubavi, dovela je ljude do perverzne sjetilnosti i osjećajnosti, uzroka svake bolesti ili nakaznosti koja se pokaže na čovjeku. Iz pokvarena korjenja izlaze pokvarena debla i krošnje i plodovi. A uzevši da se početna pokvarenost neprestano povećavala zbog novih kvarenja, čovjekovo je tijelo sve više podnosilo, podnosi i podnosit će prebolnu posljedicu pada vrlo mnogih ljudi od ljudi na životinje.

Ovo naša Vjera i Bog naučava a ne Darwinovu teoriju u kojoj čovjek preko amebe do gmaza pa do neadandertalca pa konačno do današnjeg čovjeka raste pa da bi u najnovije vrijeme postao nadčovjek koji manipulira genima i igra se genetskog inžinjeringa sa biljakama i životinjama.

Di je tu Pad, di je tu Grijeh koji je OSNOVA naše Vjere i uzrok potrebe našeg Otkupljenja?
Mislimo malo o ovome, i molimo Boga da nam pomogne misliti jer je bez njegove Milosti to razmišljanje jedne živine na dvije noge, a ne sina Božjega kakvima moramo postati da bi unišli u Kraljevstvo Duha i Slobode!

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 13:29 

Citat:
Jer zloća, koja je planula gdje je prije bio samo plamen čiste ljubavi, dovela je ljude do perverzne sjetilnosti i osjećajnosti, uzroka svake bolesti ili nakaznosti koja se pokaže na čovjeku.

U starozavjetna vremena bolesni su ljudi i oni s tjelesnim oštećenjima bili često odvajani od ostalih i šikanirani, jer se doslovno smatralo da svaka bolest ima svoj korijen u konkretnom grijehu (vlastitom ili grijehu predaka).
Isus je pokazao da u svakoj bolesti ne moramo tražiti "krivca" niti uzročni grijeh, nego ima bolesti koje Bog dopušta "da se očituju djela Božja". (Ivanovo Evanđelje, 9. poglavlje)

Citat:
Di je tu Pad, di je tu Grijeh

Ne treba očekivati od svake znanstvene hipoteze da se bavi vjerskim pojmovima, ali ima danas iskrenih katolika koji su uspjeli povezati evolucijske hipoteze i vjerske istine o istočnom grijehu. O tome smo pisali već nekoliko stranica prije.

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 13:58 

Draga Adrijana, znanost koja isključuje Boga, koja negira Božje zakone opisane, djelom šifrirano, dijelom jasno, u Svetome Pismu, nije prava, istinska Znanost, nego luda čovječja maštarija i hram njegove oholosti.

Zapitajmo se, ako je Boga savršen, što podrazumijeva da je i savršeno zdrav, zašto ako je stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku, a znamo da jest, zašto ga je stvorio bolesna tj. zašto ima toliko bolesnih ljudi u svijetu i bolesti? Kao vjernici ZNAMO da to nije istina i da ga je Bog stvorio savršeno zdrava, međutim tek nakon pada u Grijeh čovjek je postao bolestan.
A sada pitanje...ako ja odgovaram samo za svoje grijehe zašto sam bolestan? Ako mi je otac, i njegov otac, i njegov otac i njegov otac svi umrli od raka, zašto su velike šanse da ću i ja umrijet od raka, ja ili moj sin ili njegov sin? Zašto bi ja morao odgovarati za njihove "grijehe"?

Radi zakona prirode kojeg je Bog uspostavio. Eto zato. Radi genetike.
Prvi grijeh nam je očito poremetio genetiku i radi tog poremećaja je došla bolest na svijet.
Nije Bog zao pa da će radi jednog neposluha kazniti milijarde i milijarde nedužne djece koja su se rađala od Adama pa naovamo. Ne, Bog je "počinuo" sedmi dan i pustio čovjeka da radi.
Rezultat: bolest, smrt i svako zlo.

A šta je lijek? Isus Krist.

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 14:01 
Administrator

priča o Lilith je dio hebrejske tradicije koju je nerazumno u POTPUNOSTI odbaciti
(...)
- Adam nije imao dvije žene nego jednu ženu dok je sa kreaturom pod nazivom Eva počinio Istočni grijeh. Ovo nije u suprotnosti niti sa jednim člankom vjere.

Osvrnuo bih se još na ovo u odnosu na Biblijsko i crkveno učenje o Evi.
Priča o Lilith nije podržana u židovskoj rabinskoj tradiciji, već je to židovski mit, legenda, koji originalno potječe iz Mezopotamske mitologije, a povezana je i s praznovjerjem (i danas ima praznovjernih židova koji stavljaju amajlije oko vrata djeci da ih zaštite od Lilith, koja je po toj mitologiji noćni demon koji napada djecu)
Židovska tradicija prenosi da su svi ljudi potekli od Adama i Eve, kako je zapisano u Bibliji:
"Ti si stvorio Adama
i dao mu pomoćnicu Evu:
od njih je proizašao ljudski rod." (Tob 8,6)

Međutim razlikuj Evu i prvu Ženu koja je rodila Abela! Kajin je Evin potomak a Abel potomak prve Žene!

Eva je majka svima živima, pa tako i Kajinu i Abelu:
"Svojoj ženi čovjek nadjene ime Eva, jer je majka svima živima." (Post3,20)
"Na pocetku bijase Eva: unatoc svom neposluhu, primila je obecanje o potomstvu koje ce biti
pobjednikom Zloga, i obecanje da ce biti majka svih zivih. (KKC 489)

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 15:17 

Giovi je napisao/la:
Priča o Lilith nije podržana u židovskoj rabinskoj tradiciji, već je to židovski mit, legenda, koji originalno potječe iz Mezopotamske mitologije

U redu, ovo je vjerovatno istina, nisam siguran, međutim isto tako razni poganski starogrčki mitovi govore o palim bogovima, o Prometeju i tako dalje, a mi danas sa našim znanjem vidimo da su to slike palih anđela i Lucifera koje su pogani u svojoj tami kroz vijekove iskrivljavali pošto nisu imali Objavu, nego samo usmenu tradiciju svojih predaka.

Eva je majka svih živih, svih rođenih sa Istočnim grijehom, međutim Abel je nevin kaže Sveto Pismo. A kako može bit nevin ako ima Istočni grijeh? A znamo iz Starog Zavjeta da nitko nije nevin ko nosi Istočni grijeh?
Zašto je Bog poštedio Nou i njegovu familiju? Nije valjda da je on jedini bio pošten?
Zašto je Bog naredio židovima obrezanje i zabranio miješanje s drugim narodima?
Što to znači da su sinovi Božji općili s kćerima ljudskim? Zar nisu i one kćeri Božje?

Ovo su misterije Knjige Postanka i neke kontradikcije koje mogu možda biti razriješene ako dozvolimo mogućnost da su neki dijelovi možda krivo prevedeni kroz vijekove, međutim kostur priče ostaje kao i sve dogme... ako je početak zapetljan, nije sigurno zapetljan Božjom krivnjom nego ljudskom...možda je Bog to želio razjasniti...možda...saznat ćemo jednog dana sigurno! :idea:

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 17:15 

Ako nije doktrinalna greška navod da komarac i slon imaju zajedničkog fizičkog pretka onda nije ni doktrinalna greška da je plod stabla spoznaje dobra i zla pripadnik rase različite od Adamove rase.

Navedena teza u suprotnosti je Pismu i Katekizmu, jer mi nismo po rasi različiti od Adama, nego od njega baštitimo sve, također i sklonost prema grijehu.

Citat:
-Kajin nije stvoren na sliku i priliku Božju već je Kaijin proizdod Istočnog grijeha. Ovo nije nije u suprotnosti s nijednim člankom vjere.

Ovo također nije točno, jer svaki je čovjek stvoren na sliku i priliku Božju, u tome i jest čovjekovo dostojanstvo.

Citat:
-ubojstvom Isusa prilivena je nevina krv isto kao ubojstvom Abela. Isus je na neki način, i između ostalog i slika Abela, istinskog Božjeg sina rođenog na sliku i priliku Božju. Ovo također nije u suprotnosti ni s jednim člankom vjere.

Ne može Isus biti kao Abel, jer je Isus puno veći od Abela, on je “jedinorođeni Božji Sin” i sam Bog i čovjek. Abel je bio samo čovjek, i sam griješan kao i mi.

Citat:
Ne može nas ni krštenje do kraja oprat od Adamovog grijeha, nosimo ga zapisanog u genetskom kodu! Potrebna nam je konstantna ispovijed, molitva i pričest da se peremo od zla u koje upadamo po našoj životinjskoj naravi!

Vjerska je istina da krštenje briše istočni grijeh – i to potpuno. Istočni se grijeh stoga nalazi u neposlušnosti Bogu i temeljnoj oholosti, preziru prema Bogu.
On se ne iscrpljuje u genetici niti u genetskim manipulacijama, pa niti u bolesti. Isus nije došao da ljude spasi od genetskih bolesti (mada je i od toga liječio) nego da nas otkupi od grijeha. Krštenoj osobi koja boluje od genetskih bolesti tako se ne može reći da pati od istočnog grijeha, jer je istočni grijeh “ispran” vodom krštenja.

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 18:59 

Različiti smo od Adama itekako. Adam je imao potpunu spoznaju Boga, potpunu. Zato je i njegov grijeh ogroman. Jer je imao SVE i sve je prokockao.
Mi nemamo potpunu spoznaju Boga jer smo rođeni u grijehu, što ni krštenje ne može potpuno oprati jer da može ne bi upadali stalno u grijeh. Čovjek bez Istočnog grijeha je bezgrešan kao naprimjer Djevica Marija.(Ustanovljeno privatnom objavom nakon zaključenja kanona :D ). Mislio sam da si bolji teolog draga Adrijana. 8)

Što se tiče ostalih navoda, nema potrebe odgovarat, svatko ima svoje mišljenje i Amen.
Važno je da se volimo i da volimo Boga iznad svega. To je Zakon.

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 19:39 

Što se tiče ostalih navoda, nema potrebe odgovarat, svatko ima svoje mišljenje i Amen.

Naša vjera uopće nije stvar subjektivnog mišljenja, sve se može provjeriti u jednoj jedinoj knjizi.
Šteta je gubiti vrijeme na nekakve sumnjive privatne objave, kad ostaju i Sveto Pismo i Katekizam i toliki vrijedni životopisi svetaca nepročitani i neshvaćeni.

Citat:
Čovjek bez Istočnog grijeha je bezgrešan kao naprimjer Djevica Marija.(Ustanovljeno privatnom objavom nakon zaključenja kanona

Opet pogrešno interpretirano. Dogmu o Marijinom Bezgrešnom začeću donijelo je Učiteljstvo Crkve, bez obzira na ikakve privatne objave.

"Krštenje, dajući milosni Kristov život, brise istočni grijeh i vraća čovjeka k Bogu, ali posljedice grijeha na oslabljenu i zlu sklonu narav i dalje ostaju u čovjeku te ga izazivaju na duhovnu borbu." (KKC 405)

Ovo su ispravni izrazi o krštenju, istočnom grijehu i njegovim posljedicama, a nikakve objave o hibridizaciji čovjekove rase tu nemaju svoje mjesto.

PS. Tvoje učestale osobne poruke zanemarujem, jer im ovdje nije mjesto; jednom sam dakle ohola, drugi put farizej i pismoznanac, a ti pun Duha Svetoga... Imaš li još kojeg asa u rukavu?

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 20:38 

Draga moja Adrijana, ja bi više nego išta volio da se nas tvoje složimo oko nečega pa makar oko toga da sunce izlazi na istoku. :D

Krštenje NE BRIŠE u potpunosti Istočni grijeh jer da briše, sveti Sakramenti Katoličke crkve ne bili nužni obzirom da bi čovjek imao puno jači duh od tijela a svi znamo nam je tijelo jače i da nas nadvladava pa upravo zato često idemo na svetu ispovijed i često se pričešćujemo Tijelom i Krvi Isusa Krista. On nam je upravo i ostavio te sakramente jer je znao da je čovjek sam od sebe, kakav je, osakaćen Istočnim grijehom, nesposoban da se odupire napastima tijela, svijeta i đavla. NESPOSOBAN. Jer ako je Isus koji je bio bez Istočnog grijeha, bio napastvovan u pustinji, Getsemaniju i vjerovatno još puno, puno puta, ali je snagom svog Duha nadvladao, tako čovjek, siromašno i slabašno biće jedino s oružjem Sakramenata može pobijediti. Krštenje je posvojenje razbaštinjenog djeteta, međutim to je još uvijek slabašno dijete.
Adamu nisu bili potrebni sakramenti jer je imao Boga u punini, međutim, nama ITEKAKO jesu.
Jer bi inače bilo dosta krstiti se i čovjek bi bio uravnotežen umom, duhom i tijelom a mislim da svi vidimo koliko ima krštenih alkoholičara, nasilnika, lažljivaca i preljubnika. Doduše ima njih i krizmanih koliko oćeš, ali i Sakramenti su uzaludni ako nema Vjere u njih, a ni Vjeru kao dar Bog neće poslat ako nema ljubavi u srcu!
Ljubav je Zakon. :D

Vrh

PostPostano: Uto tra 19, 2011 20:52 

ja bi više nego išta volio da se nas tvoje složimo oko nečega pa makar oko toga da sunce izlazi na istoku. :D

Ne znam zašto bi to volio, kad se objektivno gledano ne mogu don Guidove objave prihvatiti kao argument ali niti kao istinite objave. Pošto mi nismo protestanti, nego katolici, a Rimokatolička crkva nikad nije te objave prihvatila kao istinite niti posvećivala im ikakvu pažnju, one nisu temelj za razgovor o evoluciji niti o interpretaciji Knjige Postanka. Te objave su ili lažne ili demonske.
Al eto, svašta se dozna u životu, čak i da postoje takve vizije u kojima Bog otkriva koliko je kromosoma imao Adam, a koliko "ženka" (ili kreatura) koja je rodila Kajina. Bilo bi smiješno, da nije ... :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata