Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 19:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned vel 28, 2010 12:12 

ruta je napisao/la:
Ne mogu se oteti dojmu da je rasprava krenula u pogrešnom smjeru. Jako su me zasmetale dvije izjave, neka se nitko ne nađe povrijeđen, nije mi to namjera; ali svoje ću mišljenje uvijek reći. Nekoliko puta sam od mrzitelja Rimokatoličke Crkve čula floskule tipa – meni ne treba Crkva, ja Boga mogu suresti i u svojoj kupaonici. Čula sam takve stvari i uživo i na jednom drugom forumu na kojem sam bila aktivna. Pazite – nekoliko ljudi susreće Boga u kupaonici....Slučajnost? Mic po mic...ispadne da su te kojima ne treba Crkva, već im kupaonica mijenja Crkvu, ipak pripadnice nekih drugih, manjih vjerskih zajednica (ali o tome dugo, dugo mudro šute; a kad dio forumaša pridobiju za sebe, onda razotkriju karte i počnu propagirati prednosti svoje vjere u odnosu na rimokatoličku). Zato dragi katolici, budite oprezni s takvim izjavama i pazite što i od koga slušate!
Druga stvar koja nikako ne stoji je da vjernik može odgovarati pred Bogom zato što hodočasti u Međugorje. To može biti bezazlena zabluda, ali i podvala. Ako se u Međugorju propagira krivovjerje, onda je za to odgovorna nadležna biskupija. Ako se idete moliti u regularnu crkvu Rimokatoličke župe ne možete zato odgovarati pred Bogom.
I niste neposlušni Crkvi.

Tko god propagira Međugorje kao svetište i mjesto ukazanja neposlušan je Crkvi, jer je mjesni ordinarij onaj tko je odgovoran i čija riječ treba biti poslušana. On je pastir mjesne Crkve i dio Učiteljstva kojemu pripada vlast.
Sigurno da je drugačije ako netko ide u Međugorje jer mu je tamo lijepo, doživljajno mu je moliti i slično. To je kao što je nekomu lijepo moliti u župnoj crkvi, a drugome u katedrali ili ako je riječ o vanjskim prostorima - u šumi, na obali, na planini. Dobro je da ne miješamo stvari.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 12:46 

Barnaba reće, ali treba razjasniti:"Ipak treba biti svjestan sljedećih činjenica:
1. Apostoli govore Isusu "Učitelju, dobro nam je ovdje biti."
2. Taj Isus je danas živo prisutan u svakoj sv. misi u svakoj katoličkoj crkvi.
3. Ne može Krist negdje više biti a negdje manje pa tako ni u Međugorju.
4. I na kraju treba imati na umu da je grijeh širiti privatnu objavu na neposlušan način, ali nikada ne može biti grijeh ne širiti je. Poslušnost (pastirima Crkve) je krepost sama po sebi i siguran put spasenja krštenih osoba."

Na to valjda odgovoriti da se radi o prispodobi! Ne doslovna primjena več n a č e l o!

Apsolutno n i t k o na ovom forumu nije rekao da Krista negdje ima više,a negdje manje pa tako ni u Međugorju. Ja takvu blasfemiju ne bih nikada izrekao. Ni apostoli nisu rekli da je na gori nečega više nego negdje drugdje, ali su osjetili nešto posebno. To i ja kažem za sva hodočašća na sveta mjesta. Pa zato ondje i hodočastimo - da osjetimo ono nešto više.

Nigdje ja ne širim privatne objave. Uvijek sam rekao i veoma jasno napisao da ću se podvrći konačnom sudu Crkve. Za širenje objava imaju najveću odgovornost vidioci. Da li ja njima vjerujem ili ne - nije bitno. Imao sam osobnih kontakata sa nekima od njih i mogu reći da bih ja bio sklon da im poklonim povjerenje. Imam razloga zašto, ali bi potrajalo da elaboriram, no nije nemoguće. I da znate, nije isto govoriti o nečemu, a niti ne biti ondje ni jednom i govoriti s pozicije nekoga tko je imao osobnih razgovora i privatnih druženja sa ljudima koji imaju tu privatnu objavu. Svaka svima čast, ali nismo u istoj poziciji. Da kažem u prispodobi -zbog toga sam ja sam na višem brdu i vidim dalje.

Ja samo tvrdim da se ondje osjećam kao i Petar na gori - da mi je ondje dobro biti. To je ono što govorim i što osjećam, to ću svugdje reći u svjedočiti, a nije širenje nečije privatne objave.

Hvala Ruti na svojoj opservaciji, raduje me kad vidim da ima onih sa darom Duha na ovom forumu.

Hvala i Sari na opservaciji sa istim komentarom. Čestitam na pronicljivosti.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 14:32 

Bolje je ići za plodovima znanja, mudrosti i poslušnosti umjesto gajiti nešto što bi moglo rezultirati plodovima bahatosti i posve nepotrebne uznositosti pa ma tko bio na višem brdu.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 16:44 

Daba je napisao:

Citat:
Ja samo tvrdim da se ondje osjećam kao i Petar na gori - da mi je ondje dobro biti. To je ono što govorim i što osjećam, to ću svugdje reći u svjedočiti, a nije širenje nečije privatne objave.

Ja ti vjerujem da se ti tamo osjećaš kako si opisao, a ja sam bio tamo i osjećao se vrlo glupo i ne bih nikad više otišao.. zanimljivo bio je sa mnom i jedan drugi svećenik (Austrijanac) otišli smo odatle i došli u nizinu na putu prema Splitu svratili u Vepric ( baš su ga bili bageri JNA razorili) i on mi je šapnuo nakon tihe molitve (ovdje se osjeća Boga)

Ja nešto lijepoga doživim (a vjerujem i brojni drugi) na jednom drugom brdu (koji nije razvikan reklamom) na Mihov Rotu - tamo osjetim trenutke Tabora, posebno na Veliki petak u jutro..
prema tome, dragi moj Daba, ima puno brda u svijetu i našoj Hrvatskoj na kojima se može osjetiti Božja blizina..

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 20:05 

Saro, razumijem što želiš reći. Ja mogu vjerovati u ukazanja ali plodovi vjere koje sam imala u Međugorju nisu opravdanja da propagiram da su ukazanja autentična. (Inače, osobno me uopće ne muči jesu li ili nisu ukazanja autentična, vjerujem tek da su moguća).

Nevezano na to, još nešto me je zasmetalo na ovom topiku. Netko je pisao da su plodovi obraćenja u Međugorju rezultat očekivanja ljudi koji se tamo obrate. Netko je obrnuo stvarnost. Kao što veliki znanstvenici koji mrze Boga i tvrde da je on ljudska izmišljotina, projekcija čovjekovih težnji da se stavi u nečiju zaštitu, da je čovjek stvorio Boga a ne Bog čovjeka. U petak sam zbog takvog naslova odustala od kupnje jednih dnevnih novina.
Nećemo se valjda ovdje solidarizirati s mišljenjima onih koji misle da je majka priroda stvorila samu sebe i sve na ovoj zemlji, a čovjek da je stvorio Boga.
Žao mi je ako sam upala u prepucavanje.
Samo molim da svi budemo svjesni da je Bogu moguće učiniti koliko čovjeku nije moguće niti zamisliti.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 20:27 

Samo jedno meni nije jasno... da bi se nešto proglasilo čudom treba postojati medicinska dokiumentacija prije i poslije događaja. Liječnici trebaju izjaviti da se dotično ozdravljenje ne može objasniti prirodnim ili medicinskim putem .. toga svega u Međugorju nema! I prema tome ne možemo govoriti o čudesima...
Obraćenja ne spadaju u red čudesa jer se tu ništa ne može dokazati, a da li se netko obratio ili ne ne određuje dotični...

Piatanje autentičnosti i nadnaravnosti ukazanja sudi crkva.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 21:08 

Ruta, al zbilja....da sam ti toliko zasmetala.
U prvi mah me povrijedilo kako me moze tako ocrnit, a onda si mislim, a sta cu joj ja. Imam pravo na misljenje o Medjugorju. Uhvati se tog kupatila ko da je ne znam sta i to sto sam rekla da se ocekivajuci nesto to moze i dogoditi, ne znam sad napamet sto sam rekla, odmah sam ispala prikriveni sektas, ateist i sto vec ne. Al zbilja, ostala sam bez rijeci. :)
Za one koji JOS nisu skuzili, katolkinja sam, tocnije rimokatolkinja, na katolickom forumu raspravljam tu i tamo i podvrgavam se misljenju crkvenog uciteljstva. :) A ti procitaj jos jednom moje postove...ili bolje, nemoj. Da te slucajno ne uvucem u svoju "sektu"...ccc...

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 22:31 

Još jednom molim da osobno ne konotirate postove na ovakvim temama koje su iz ko zna kojeg razloga visokorizične. Ljudi korizma je i probajmo se svi odreći prepucavanja. Svatko neka napiše svoje mišljenje o temi a izbjegavajte međusobne rasprave jer očito nitko nikoga pravo ne razumije.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 23:25 

Barnaba, u pravu si, primljeno na znanje. Evo moj zadnji post na ovu temu. :)
Privuce me naslov clanka... :)

http://www.katolici.org/dogadjanja.php? ... i&id=15764

razmisljajuci o svem ovom, ne mogu se ne sjetiti Gospinih poruka iz Fatime i Akite koje su priznate, kratke, jasne, slicne i ozbiljnog i upozoravajuceg karaktera. Da se usporede s porukama iz Medjugorja, smatram da se vidi drasticna razlika. Da se usporede zivoti vidjelica, smatram da se vidi drasticna razlika. Da se usporedi poslusnost crkvi vidjelica i klerika oko njih, smatram da se vidi drasticna razlika. Ergo, ko sto rekoh podvrgavam se crkvenom uciteljstvu. Rimokatolickom, da ne bude zabune. :wink: :lol:
Toliko od mene o ovoj temi.
Vratimo se na korizmu, zbilja nije u redu ovakvo prepucavanje. Sto se mene tice, sve je islo dobrodusno pa cak i onda kad to tako nije izgledalo. Evo ispricavam se odmah svima koji su se na bilo koji nacin uvrijedili bilo kojim mojim postom. Over and out. :)

Vrh

PostPostano: Pet ožu 05, 2010 22:27 

Svoje sam dojmove o Međugorju, ukazanjima i tamošnjim stanovnicima i svećenicima skupljala duže godina. Pročitala sam nekoliko knjiga i mnogo članaka, intervijua, tuđih dojmova i na temelju svega gradila vlastite dojmove. Ipak, najviše od svega vrijedilo je kad sam primijenila ono iz Biblije: „dođi i vidi“. Puno su mi značili i neposredni kontakti s tamošnjim ljudima.
Od onog što sam pročitala bilo je i nekih dijelova koji su mi totalno neprihvatljivi. To sam odbacila, ali nisam zbog tih dijelova odbacila cijelu knjigu, nego samo to poglavlje; nisam odbacivala ljude koji su se tim pričama pojavljivali, nego neke njihove doživljaje i dojmove.
O biskupu Periću pročitala sam puno toga lijepog (ali ne iz istih izvora kao većina prisutnih na ovom topiku). Nitko me ne može razuvjeriti da biskup Perić uopće nije protivnik Međugorja i ukazanja. On je vrlo umjeren u svojim stavovima, ali po svojoj dužnosti mora zastupati stav Crkve i ne smije podržavati ono što se događa oko ukazanja sve dok Crkva sve ne vrednuje i zauzme službeni stav. To što mora, on i čini i to vrlo dobro i korektno. Kad ne bi tako postupao, mnogo bi riskirao...čak možda i pojave sekti oko svega. Zato njemu moj duboki naklon.
No, nažalost i on je jako često žrtva medija, koji jedva čekaju neke nove raskole u Crkvi. Puno je novinarskih izmišljotina njemu „stavljeno u usta“ u to sam posve sigurna i nema šanse da bih promijenila svoj stav o njemu.

Biskup Perić sigurno ne bi ružno pričao o stanovnicima Međugorja, čak i da nisu vjernici ili da su druge vjere, a kamoli o svojim katolicima ili pak o vidiocima.
Biskup Perić sigurno ne bi ružno pričao o fra Jozi Zovku. Znam da oni komuniciraju na sasvim drugačiji način.

Fra Jozo nije neposlušnik, poslušno je odradio premještaj u drugu župu, zašto i ne bi? Taj je čovjek svojevremeno poslušno odradio i odlazak u jugokomunistički zatvor, batine, izbijanje zubiju i lomove kostiju. Kad su ga u jednom intervijuu pitali o tome – rekao je da je i taj njegov zatvor bio Božja volja jer je i u zatvoru uspješno vršio svoje apostolsko djelovanje, da su mnoge duše tamo dočekale svoje obraćenje i da je zbog toga i tamo on bio sretan i zadovoljan. O batinama koje je primio – niti riječi. Tko od nas može toliko oprostiti da za njega više ne postoje nepravde koje su nam počinjene? Za mene je on u tome uzor!

Oko Međugorja mnogo konflikata, ali kad se dođe tamo, onda jednostavno vidite da ih nema. Najviše od svega je izmišljeno.

Biskup Perić - kad bi bio striktno protiv Međugorja, on bi sve mogao ukinuti, zabraniti, uništiti. Ali je mudar čovjek koji strpljivo čeka stav Crkve i svoje je stavove podredio tome. Čini točno ono što treba i mora.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 06, 2010 09:24 

ruta je napisao/la:
Svoje sam dojmove o Međugorju, ukazanjima i tamošnjim stanovnicima i svećenicima skupljala duže godina. Pročitala sam nekoliko knjiga i mnogo članaka, intervijua, tuđih dojmova i na temelju svega gradila vlastite dojmove. Ipak, najviše od svega vrijedilo je kad sam primijenila ono iz Biblije: „dođi i vidi“...

Mislim da bi svaki katolik trebao uložiti isto toliko truda da se upozna s naukom svoje Crkve pa bi zano kako živog Boga ima u najbližoj katoličkoj crkvi i sv. misi i u to je obavezan vjerovati a vjera u bilo koja ukazanja ili privatne objave nije nikada bila obavezna niti uvjet spasenja. No sa žalošću moram priznati da velika većina polaže više pažnje na ono nebitno.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 06, 2010 21:36 

Barnaba je napisao/la:
Mislim da bi svaki katolik trebao uložiti isto toliko truda da se upozna s naukom svoje Crkve pa bi zano kako živog Boga ima u najbližoj katoličkoj crkvi i sv. misi i u to je obavezan vjerovati a vjera u bilo koja ukazanja ili privatne objave nije nikada bila obavezna niti uvjet spasenja.

U potpunosti se slažem s narečenim!
A zadnju sam rečenicu izuzela iz citata - jer to ne mogu tvrditi i nemam takav dojam.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 14:54 

Evo, čitam opet vijesti da se počinju ponovno istraživati događanja u Međugorju. http://www.romereports.com/palio/module ... h&sid=1729

Osjećam i smatram da su mnogi vjernici u našem narodu posebno ponosni na ta događanja, i sukladno s tim i više osjetljivi na tu temu. Kao hodočasničko mjesto, prenosim istraživanja, Međugorje je u ovih 29 godina postalo 3. u Europi (po posjećenosti), 5. u svijetu (za katolike), a među 10 je najposjećenijih u rangu svih hodočasničkih mjesta (svih svjetskih religija). To nikako nije za zanemariti.

Isto tako znam da će nova istraživanja promatrati ne samo te dobre plodove (i tzv. sensus fidelium), nego i ono što se ubraja u "negativne" kriterije, a to su: izuzetost ukazanja i poruka od svih doktrinalnih grešaka i teoloških nejasnoća, materijalna korist i dobit osoba uključenih u slučaj, psihofizičke i vjerničke karakteristike i vjerodostojnost vidioca i njihovih duhovnih voditelja (njihove okoline). Znam da se mnogi vjernici u dobroj, pozitivnoj volji nadaju da će Međugorje u svakom slučaju "proći test" i da je stvar barem 80 % crno na bijelo čista i jasna, jer... kako drugačije objasniti tolike dobre plodove ??

Puno dobre volje i empatije se ulaže, koliko vidim, u nešto što nažalost stoji na dosta skliskom terenu. Zanimljivo je kako vrlo rijetko o tome pričaju svećenici u običnim župama, u svojim propovjedima. Javnu zauzetost za Međugorje primjetila sam jedino kod svećenika na neki način povezanih s Karizmatskim pokretom (fra Pavić, vlč. Sudac...) Vijesti o Međugorju obično se šire novinama, na forumima, u zajednicama, putničkim agencijama... Još nisam čula ni jednog svećenika sa obične propovjedaonice govoriti o tome.

Drugo, vezano za Hercegovinu i tzv. "hercegovački slučaj" - mnogi smatraju da je radi toga mostarski biskup prema ukazanjima toliko skeptičan, čak ga smatraju neobjektivnim i nekompetentnim. Čini mi se kao da u Italiji i Hrvatskoj postoji dosta jak međugorski, kako bih ga nazvala, lobi, jer se neprestano vrši određen pritisak na Vatikan, ali i na biskupe. Slika većine naših vjernika je takva da mainstream onih pobožnih, aktivnih vjernika gleda vrlo pozitivno na Međugorje, a doslovno prezire osporavatelje.

U zadnje vrijeme traži se čak izuzeće Međugorja i okolice iz uprave mostarskog biskupa i osnivanje neke nove biskupije (podjela Mostarsko-duvanjske). Je li to dobro rješenje, sumnjam...

Bosna je ranjena zadnjih 20 godina, broj katolika u njoj je prepolovljen, koliko još svađa i podjela treba ... ?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 16:15 

Apsolutno se slazem.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 09, 2010 16:12 

Evo da i ja dam svoje mišljenje. Bio sam prošle i predprošle godine u Međugorju, popet se na ona brda je za mene bila prava pokora jer sam iz slavonije ravne. Što se tiće objava i ukazanja sve što će nekoga potaknuti da bude bolji vjernik ili da se obrati itd. ne može biti loše . Meni je osobno svejedno jer Isusa i Mariju doživljavam jednako u bilo kojoj crkvi i svetištu, dok recimo mj brat pri posjeti Međugorju je osjetio poziv od Gospe i otišao u Karmelski samostan .

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata