Evo, čitam opet vijesti da se počinju ponovno istraživati događanja u Međugorju.
http://www.romereports.com/palio/module ... h&sid=1729Osjećam i smatram da su mnogi vjernici u našem narodu posebno ponosni na ta događanja, i sukladno s tim i više osjetljivi na tu temu. Kao hodočasničko mjesto, prenosim istraživanja, Međugorje je u ovih 29 godina postalo 3. u Europi (po posjećenosti), 5. u svijetu (za katolike), a među 10 je najposjećenijih u rangu svih hodočasničkih mjesta (svih svjetskih religija). To nikako nije za zanemariti.
Isto tako znam da će nova istraživanja promatrati ne samo te dobre plodove (i tzv. sensus fidelium), nego i ono što se ubraja u "negativne" kriterije, a to su: izuzetost ukazanja i poruka od svih doktrinalnih grešaka i teoloških nejasnoća, materijalna korist i dobit osoba uključenih u slučaj, psihofizičke i vjerničke karakteristike i vjerodostojnost vidioca i njihovih duhovnih voditelja (njihove okoline). Znam da se mnogi vjernici u dobroj, pozitivnoj volji nadaju da će Međugorje u svakom slučaju "proći test" i da je stvar barem 80 % crno na bijelo čista i jasna, jer... kako drugačije objasniti tolike dobre plodove ??
Puno dobre volje i empatije se ulaže, koliko vidim, u nešto što nažalost stoji na dosta skliskom terenu. Zanimljivo je kako vrlo rijetko o tome pričaju svećenici u običnim župama, u svojim propovjedima. Javnu zauzetost za Međugorje primjetila sam jedino kod svećenika na neki način povezanih s Karizmatskim pokretom (fra Pavić, vlč. Sudac...) Vijesti o Međugorju obično se šire novinama, na forumima, u zajednicama, putničkim agencijama... Još nisam čula ni jednog svećenika sa obične propovjedaonice govoriti o tome.
Drugo, vezano za Hercegovinu i tzv. "hercegovački slučaj" - mnogi smatraju da je radi toga mostarski biskup prema ukazanjima toliko skeptičan, čak ga smatraju neobjektivnim i nekompetentnim. Čini mi se kao da u Italiji i Hrvatskoj postoji dosta jak međugorski, kako bih ga nazvala, lobi, jer se neprestano vrši određen pritisak na Vatikan, ali i na biskupe. Slika većine naših vjernika je takva da
mainstream onih pobožnih, aktivnih vjernika gleda vrlo pozitivno na Međugorje, a doslovno prezire osporavatelje.
U zadnje vrijeme traži se čak izuzeće Međugorja i okolice iz uprave mostarskog biskupa i osnivanje neke nove biskupije (podjela Mostarsko-duvanjske). Je li to dobro rješenje, sumnjam...
Bosna je ranjena zadnjih 20 godina, broj katolika u njoj je prepolovljen, koliko još svađa i podjela treba ... ?