Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 14:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 25, 2010 22:30 

Nisu to neke stvari za raščišćavanje, ali eto... Dobro, nisu roditelji nego škola. Bilo tko da je - dobro je učinio. Budite mu zahvalni.
Dok niste kršteni niste katolik ni formalno. ne možete se "osjećati" katolikom a ne imati sakramente. Dok vi dijelite svetu Crkvu katoličku na službenu i neku drugu, imate još jako puno prostora za uzrastanje u vjeri. jednom ćete se ovoga sjetiti i znati što sam vam sada rekao. Jednom, a ne sada.

Gospodin vam sigurno neće zamjeriti vašu odluku o čekanju priznanja. O tome ne bi trebalo biti dvojbe. No, ondje nemate što riskirati. I ja ću prihvatiti Sud Crkve ma kakav bio, ali znam da ondje ima silnih milosti i svetosti i kako piše u Svetom Pismu - ne doslovno, "... dobro nam je biti ondje"!

Puštam ja svakoga, ali je po Svetom Pismu dužnost vjernika da ponudi pomoć drugome, da ga poući u dijelu gdje je tko drugi možda slabiji. Tako i sa vama. No, vi ste svakako i očito imali dovoljno vremena za sumnje u sve vjersko i to ste pošteno iskoristili. Bog je milosrdan i plaća jednako i radniku koji je u vinogradu od jutra i onom od 6 navečer! Bogu hvala da je tako.
Mir vam i dobro, Daba

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 23:06 

adrijana je napisao/la:
Na kraju moram proturiječiti konstataciji kako je "okretanje leđa Međugorju ujedno i okretanje leđa Majci Božjoj".
Nije li blasfemija i vrijeđanje Gospe zapravo uvjerenje kako Ona, kao vazda najposlušnija službenica Gospodnja i Majka Sina Božjega, može ikada i igdje opravdavati grijeh neposlušnosti svećenika i prijetiti biskupu kaznom koja se nikada i nigdje nije ostvarila?
Sve međugorske hodočasnike zamolila bih da se ovo upitaju. Kakva je to Gospa u koju oni vjeruju? Kakva je to imitacija Gospe?

Dakle, ja sam veoma jasno napisao "...niječeš izvor te milosti i okrećeš mu leđa???" Dakle, ne ako se okrenu leđa Međugorju već IZVORU MILOSTI, a znamo da je to sam Stvoritelj. Ovo je konstatacija koju si mi pokušala imputirati, svakako se nadam nespretno i nenamjerno i stoga opraštam. Ovo što si ti napisala bi uistinu bila blasfemija, a ja nisam taj profil vjernika.

Žalim što su te knjige i napisi pokolebali u ugodi koju si imala u Međugorju, no to i jeste cilj svih koji tako žestoko nasrću. Što možemo.
Možda je kod tebe baš to u pitanju što si bez ikakve ograde prihvatila ukazanja. Zato ja svima govorim da ondje osluškuju sebe i svoje osjećaje koji će se možda u njima probuditi. Nikakva čuda ni spektakle ne valja ondje očekivati. Tako se lakše doživi razočaranje.
To navodno Gospino "opravdavanje grijeha propovjednika" je odavno izlizani lajtmotiv i definitivno nije od Duha. Ima nešto zanimljivo jer ste i vi tome podlegli i sada promatrate samo to jedno jedino otrcano pitanje o čijem izvoru se može podosta popričati.
I da budemo jasni, kad već zločesto pitate nas koji volimo biti ondje, u kakvu mi to Gospu vjerujemo, da to nije nikakva imitacija Gospe. Ja vjerujem u sve ono što govorimo u molitvi vjerovanja i sve ono što je pisano u Starom i Novom Zavjetu. Vjerujem da je Majka našega Spasitelja baš onakva kakva je opisana u Svetom Pismu. Gospa nije vezana ni uz jedno mjesto kako vi sugerirate. No, činjenica je da je ondje dobro, da su ljudi dobri, da je puno obraćenja i da su plodovi vjere silni i presilni.

Možete vi čekati da vidite sve odgovore koje čekate, dotle se mnoštvo ljudi ondje dolazi Duhom ispuniti i to dobivaju. Sretni odlaze i žele se vratiti.

Zašto neki od njih poslije počnu čeprkati tražeći kap žući u čaši nektara vjerojatno više govori o ljudskoj nutrini nego o Međugorju.
Gospodin vam dao mir da uživate u Božjoj milosti bez crnih oblaka sumnji pa i prema Međugorju.

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 23:37 

Dragi Daba,
nisam ti ništa htjela imputirati, nećemo se valjda svađati tko je što rekao, a što je zapravo mislio reći.
Sve se vidi u našim postovima, jasno je slovo na papiru, tj. ekranu.

Ne, nisam se razočarala u Međugorje, kao što si vjerojatno zaključio. Samo sam shvatila da to mjesto nije toliko bitno za moju vjeru niti za povjerenje i privrženost Gospi.
Ali sve što sam usput saznala o tome pomoglo mi je da iskristaliziram svoju vjeru, da se oslobodim zapreka koje su se postavile pred srce i razum...

Vidim da nismo još ništa komentirali o ovome: http://www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=521
Znam da je ovo, kako je Barnaba napomenuo, tema visokog rizika... Pa ne bih htjela da me netko optužuje da podvaljujem nekome nešto... U ovom linku dosta se govori o teološkim tumačenjima poruka, možemo li o tome razgovarati, bez osobnih konotacija...?

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 23:47 

Daba, molim Vas lijepo da mi ne stavljate riječi u usta. Kad sam rekla da sam se "službeno" priključila Crkvi ( a mislim da i navodnici govore za sebe) ...mislila sam na to da sam primila sakramente. Drugo, mislim da se mogu smatrat katolikom i prije toga ako sam vjerovala u sve ono što Rimokatolička crkva propovjeda. I nemojte me patronizirati kao da sam dijete od dvije godine s načinom na koji govorite o mom budućem duhovnom rastu. Nisam se došla na forum prepucavat nego konstruktivno raspravljat pa bi Vas molila da me tretirate kao sebi ravnu. Hvala.

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 07:31 

Marumiel dobrodošla na forum.

Daba nemoj postove osobno konotirati (bez prozivanja, molim)!

Nikoga se ne može siliti da vjeruje u ukazanja u Međugorju jer nauk Katoličke Crkve nije utemeljen na privatnim objavama! Siguran izvor Milosti su samo sakramenti a oni se dijele u svim katoličkim crkvama pa se ne može reći da je Milost vezana samo uz jedno mjesto.
Treba imati na umu da je grijeh širiti privatnu objavu na neposlušan način, ali nikada ne može biti grijeh ne širiti je.?
Međutim banaliziranje i jednostrani prikazi ovog fenomena, ma iz kojeg kuta dolazili sigurno nisu dobri i ne pridonose konstruktivnoj raspravi, stoga probajte shvatiti i argumentaciju onih koji misle drugačije. Na kraju krajeva svi pripadamo istoj Crkvi koja će donijeti

Daba je napisao/la:
I ja ću prihvatiti Sud Crkve ma kakav bio, ali znam da ondje ima silnih milosti i svetosti i kako piše u Svetom Pismu - ne doslovno, "... dobro nam je biti ondje"!

Da li je to istina (ovo što sam boldao u tvojoj izjavi) ako danas imamo sve manje istinskog života po vjeri, sve manje poznavanja nauka Katoličke Crkve što rezultira i općom degradacijom morala u društvu što je najveći uzrok krize u kojoj se nalazi Hrvatsko društvo? Ako ima toliko silnih milosti zar situacija ne bi trebala biti drugačija?

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 13:33 

Da ne budem krivo shvaćen, samo kratki odgovori.
Kad netko iznosi svoje osobno viđenje bilo koje stvari, onda i odgovor dotiće njegovu osobu. Ja nemam namjeru ni sa kime se raspravljati o nečijoj osobnosti, karakteri i slično, ali nedvojbeno ima karakter osobnog kontakta ako se raspravlja o nečijem osobnom stavu.

Namjera za neko preodgajanje nemam, ali je kjatolički i krščanski dati pouku ondje gdje mislimo da treba. Onaj komu je rečena može s poukom što želi - od volje mu!
Takva je pouka u ispravku zablude da netko može biti katolikom, a ne biti kršten. Takva konstatacija je opasna jer može dovesti u zabludu druge posjetitelje ovoga foruma, a to se mora spriječiti. Može neka osoba smatrati o sebi što želi, ali postoji Crkveni zakon koji jasno kaže tko je u kojem statusu. Tu je pouka potrebna, čak netko tko to zna, a neće reći, također je u grijehu.

Možda samo mjesto i nije toliko bitno, ali je imalo utjecaja. Ima utjecaja cijelo to ozračje, a imam i događaja što na sebi što na bliskim ljudima koji su ondje bili samnom. Nije sve ni za objaviti javno...

I istina je da sam osobno svjedokom svojih milosti na tom veličanstvenom mjestu, a isto tako mogu poimence navesti desetak ljudi koje osobno poznajem i koji su doživjeli TRAJNI veliki napredak u vjeri (istestiran na mnogim kasnijim životnim nedačama). Vezano iz to mjesto, vidim uistinu vidan napredak kod mnogih ljudi u življenju vjere. Osobno sam one nevješte sakramentima poučio o redu sakramenta pomirenjai o proceduri te vidio goitovo čudo nakon izlaska iz ispovjedaonice. Kod nekih je kasniji život nastavio sa malim poboljšanjem, a kod nekih je bio vidan krupan duhovni zaokret.
Svatko na svojoj "mirkolokaciji" pomalo poboljšava svijet. No još uvijek je veliki broj opakih koji su veoma sposobni.
Puno dobrih je potrebno da poprave jednu opačinu nekog zlog stvora!

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 17:24 

111 postova, a mi još uvijek svatko svoje...

Malo me zaintrigiralo suprotno mišljenje nekih korisnika o obraćenjima u Međugorju.

Daba navodi da pozna neke ljude koji su ih doživjeli. Barbaba ne vjeruje da tamo ima silnih milosti.
Ja osobno poznajem meni vrlo bliske osobe, koje su se nakon hodočašća promijenile. Navest ću samo neke:
1. Žena Crkveno vjenčana, nakon ispovijedi u Međugorju, krsti svoje već odraslo dijete, rađa još dvoje, povratkom u svoju župu javlja se svećeniku i postaje vrlo aktivna u župi, završava na KBF-u teologiju za laike, zapošljava se kao hagioterapeut...
2. Žena živi kao ljubavnica s oženjenim čovjekom, od prve pričesti se nije ispovijedala. Nakon ispovijedi u Međugorju ostavlja ljubavnika, redovito se ispovijeda, odlazi na mise...
3. Žena se bavi reikijem. Na ispovijedi u Međugorju se uspijeva osloboditi toga zla.
4. Bila sam nazočna kad je jedna djevojka iz naše grupe na Križevcu progledala, a bila je slabovidna, vidjela je tek 10%. Sad više ne nosi ni naočale. Povratkom u župu, javlja se župniku, ali on reagira slično kao Barnaba. U lokalnom tjedniku objavljuju njenu priču, ali određen broj ljudi sa skepsom gleda na to.

Kad to nekom ispričam, saznam da i oni u svom krugu poznanika imaju uvid u slična obraćenja.
Naravno postoje obraćenja i u kupaonici :) ...netko doživi u snu, netko na misi ili duhovnom seminaru...
Barnaba je napisao/la:
Da li je to istina (ovo što sam boldao u tvojoj izjavi) ako danas imamo sve manje istinskog života po vjeri, sve manje poznavanja nauka Katoličke Crkve što rezultira i općom degradacijom morala u društvu što je najveći uzrok krize u kojoj se nalazi Hrvatsko društvo? Ako ima toliko silnih milosti zar situacija ne bi trebala biti drugačija?

Kakva bi tek bila situacija u društvu da te silne milosti ne postoje... :)

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 20:45 

Daba je napisao/la:
Takva je pouka u ispravku zablude da netko može biti katolikom, a ne biti kršten. Takva konstatacija je opasna jer može dovesti u zabludu druge posjetitelje ovoga foruma, a to se mora spriječiti. Može neka osoba smatrati o sebi što želi, ali postoji Crkveni zakon koji jasno kaže tko je u kojem statusu. Tu je pouka potrebna, čak netko tko to zna, a neće reći, također je u grijehu.

ja ne kužim od kud te silne greške u komunikaciji...rekla sam da se SMATRAM katolikom i prije krštenja, ne da sam to zaista i bila u punom smislu riječi. jednostavno sam prihvačala nauke Crkve. znači MOJA OSOBNA UVJERENJA SU BILA U SKLADU SA CRKVENIM. prestanite tražit iglu u plastu sijena jer sam uvjerena da je ono što sam napisala bilo vrlo jasno.

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 22:54 

Eto kako je razgovor zakucasta stvar, :D nekad ljudi procitaju ili cuju ono sto ne pise, valjda pod utjecajem nekih vlastitih stavova i misli.
Za pocetak sto se mene tice nisam rekla da sam se obratila u kupatilu, vec oslobodila. A to nisu iste stvari i ne mogu se stavljati pod isti kontekst. Kontam da se preletio tekst. :)
Isto tako neki ljudi ocekuju nesto vau na nekim mjestima, pa onda to i dozive. A sto je to, ne znam.
Vjerujem da Bog djeluje izvan ljudskih ocekivanja. Sto i jedino ima smisla.
Nadam se da me se razumjelo. Ne pricam o uslisavanju molitve.

Isto tako sam se uvjerila ne jednom da ima puno "pravednih" vjernika, koji su apsolutno u pravu. Budimo realni, nitko od nas nije apsolutno u pravu i ne mozemo se tako postaviti, da ne kazem oholo, prema drugima. Samo je Bog apsolutno u pravu i moze biti apsolutno siguran u ono sto govori jer On je apsolutan u svemu. U Njemu trebamo imati svoj izvor.
Mislim da se na ovoj zemlji trebamo nauciti poniznosti i prihvatiti vlastitu ogranicenost a ne ici pravednicki u boj apsolutno sigurni u svoja misljenja, iskustva i sto vec sve ne.

Katolici bi trebali imati tu mudrost da znaju da se treba uzdati u Bozju milost i biti vrlo oprezni, al u svemu. I cesto zakazemo bas u toj poniznosti. Tada se nasa pravednost ne razlikuje od pravednosti nevjernika. Ako smo se razumjeli, hehe. :wink:

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 23:20 

Zašto su oni koji su pisali knjige i širili vijesti o Međugorju još od 80-tih godina, uza sve to pisali kako Biskup „širi neistine, podvaljuje i podmeće“, te da je iz „posve neteoloških razloga promijenio mišljenje o Međugorju“? Sad je vidljivo da Biskup ima itekako čvrste i objektivne razloge za svoj stav, a ovi se još uvijek uopće ne trude suočiti se s njegovim argumentima i dvojbama. Njihovo ignoriranje i mnogi izrečeni i napisani sudovi o Biskupovom odnosu ne idu baš u prilog potvrde autentičnosti ukazanja.

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 23:50 

Marumiel je napisao/la:
ja ne kužim od kud te silne greške u komunikaciji...

Čest je slučaj da se ljudi pišući dobro ne razumiju, to je zato što pisanje nije razgovor na koji je većina navikla pa ne uzima u obzir manjkavosti pisanih formi. Otuda i silno, a sasvim nepotrebno svođenje rasprave na osobnu razinu što redovito dovodi do nepotrebnog konflikta. U principu ne treba na to puno polagati pažnje jer psihološki gledano kad netko tako reagira zapravo pokazuje kako on percipira stvari (više piše o sebi) nego što realno može procijeniti onoga koga proziva ili osobno konotira.

ozana55 je napisao/la:
111 postova, a mi još uvijek svatko svoje...

Malo me zaintrigiralo suprotno mišljenje nekih korisnika o obraćenjima u Međugorju.

Daba navodi da pozna neke ljude koji su ih doživjeli. Barbaba ne vjeruje da tamo ima silnih milosti.
Ja osobno poznajem meni vrlo bliske osobe, koje su se nakon hodočašća promijenile. Navest ću samo neke:
1. Žena Crkveno vjenčana, nakon ispovijedi u Međugorju, krsti svoje već odraslo dijete, rađa još dvoje, povratkom u svoju župu javlja se svećeniku i postaje vrlo aktivna u župi, završava na KBF-u teologiju za laike, zapošljava se kao hagioterapeut...
2. Žena živi kao ljubavnica s oženjenim čovjekom, od prve pričesti se nije ispovijedala. Nakon ispovijedi u Međugorju ostavlja ljubavnika, redovito se ispovijeda, odlazi na mise...
3. Žena se bavi reikijem. Na ispovijedi u Međugorju se uspijeva osloboditi toga zla.
4. Bila sam nazočna kad je jedna djevojka iz naše grupe na Križevcu progledala, a bila je slabovidna, vidjela je tek 10%. Sad više ne nosi ni naočale. Povratkom u župu, javlja se župniku, ali on reagira slično kao Barnaba. U lokalnom tjedniku objavljuju njenu priču, ali određen broj ljudi sa skepsom gleda na to.

Kad to nekom ispričam, saznam da i oni u svom krugu poznanika imaju uvid u slična obraćenja.
Naravno postoje obraćenja i u kupaonici :) ...netko doživi u snu, netko na misi ili duhovnom seminaru...

Već sam prije napisao kako nije dobro banalizirati stvari pa ja sad neću nabrajati one primjere koje znam a gdje je pogrešan pristup otišao u devijaciju.
Ne znam koliko uspijevam u namjeri ali ja nastojim stvari sagledati iz pozicije nauka Crkve, Crkvene discipline i prema pastoralnom redu. Uz sve razumijevanje prema onima koji u Međugorju traže ozdravljenje za svoje ponajprije fizičke boli ili duševni mir, ne može se vjera samo svoditi na to.
No krenimo redom. Čežnja za Bogom upisana je čovjeku u srce, jer je od Boga i za Boga stvoren. Bog nikad ne prestaje čovjeka privlačiti sebi. Svjedoci smo svakodnevno kakav je čovječji odgovor na to privlačenje, koji ide od odbacivanja, različitih umišljaja i svojevoljnih tumačenja pa do onog ispravnog odgovora koji se ponajprije oslanja na nauk Crkve i vjeru koju Ona zagovara. Dakle, ono u što možemo biti posve sigurni je da su sakramenti vidljivi znakovi ustanovljeni od Isusa Krista koji daju nevidljivu Božju milost oproštenja i spasenja. Za sve drugo nema tog jamstva i sigurnosti.

ozana55 je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Kakva bi tek bila situacija u društvu da te silne milosti ne postoje... :)

Do odgovora na to pitanje možemo doći vrlo lako. Pogledajmo generalnu moralnost ponašanja ljudi prije i poslije tih događaja. Mislim da će ti velika većina onih koji pamte prijašnja vremena reći kako su se ljudi ipak moralnije ponašali prije iako im je vjera bila iz običaja. Ili pogledajmo je li kod drugih naroda išta situacija bolja ili lošija od naše. Dakle običnom usporedbom se može doći do jasnih odgovora na pitanje postoje li baš tolike milosti na tom mjestu.

Daba je napisao/la:
Da ne budem krivo shvaćen, samo kratki odgovori.
Kad netko iznosi svoje osobno viđenje bilo koje stvari, onda i odgovor dotiće njegovu osobu. Ja nemam namjeru ni sa kime se raspravljati o nečijoj osobnosti, karakteri i slično, ali nedvojbeno ima karakter osobnog kontakta ako se raspravlja o nečijem osobnom stavu.

Namjera za neko preodgajanje nemam, ali je kjatolički i krščanski dati pouku ondje gdje mislimo da treba. Onaj komu je rečena može s poukom što želi - od volje mu!

Ne dvojim u tvoje dobre namjere ali uvijek treba raspravljati o temi i stavovima a ne o osobama koje raspravljaju.

Vrh

PostPostano: Sub vel 27, 2010 09:40 

Međugorje...ja nisam ni za, ni protiv...meni su na prvom mjestu Bog i vjera u Boga.
Zato sam navela samo činjenice o obraćenjima u Međugorju.

purple je napisao/la:
Eto kako je razgovor zakucasta stvar, :D nekad ljudi procitaju ili cuju ono sto ne pise, valjda pod utjecajem nekih vlastitih stavova i misli.
Za pocetak sto se mene tice nisam rekla da sam se obratila u kupatilu, vec oslobodila. A to nisu iste stvari i ne mogu se stavljati pod isti kontekst. Kontam da se preletio tekst. :)
:wink:

Ma kužim ja što si ti rekla :) ali htjela sam naglasiti da obraćenja postoje u životu bez obzira na mjesto...jer ona se događaju u duši čovjeka, pa nije bitno u kojem dijelu stana, na ulici ili crkvi, u nekom svetištu... jer Bog svojom milošću dira srce čovjeka, ako mu se on otvori u molitvi. Tu nisam mislila na tebe, nego općenito. :wink:

Barnaba je napisao/la:
Do odgovora na to pitanje možemo doći vrlo lako. Pogledajmo generalnu moralnost ponašanja ljudi prije i poslije tih događaja. Mislim da će ti velika većina onih koji pamte prijašnja vremena reći kako su se ljudi ipak moralnije ponašali prije iako im je vjera bila iz običaja. Ili pogledajmo je li kod drugih naroda išta situacija bolja ili lošija od naše. Dakle običnom usporedbom se može doći do jasnih odgovora na pitanje postoje li baš tolike milosti na tom mjestu.

To je već stav osobnog dojma. Meni nije lako doći do odgovora, ali zar je to bitno? Pa uvijek je bilo moralnih ljudi i onih koji su činili zla. Danas vlada mišljenje da živimo u teškom vremenu, ali tko može reći koja su to vremena kroz povijest ljudskog društva bila lagana? Ja ih ne vidim.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 11:04 

Baš se, eto dogodilo, da se u današnjem Evanđelju o preobraženju Kristovu na gori čita i jedna kratka rečenica veoma duboke poruke: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti."
dakle, apostoli nisu do kraja shvatili što se ondje zbiva. Bilo im je to nejasno. No, uspjeli su Duhom nadahnuti shvatiti da je nešto lijepo i veliko te vjernički duboko. Nisu puno mudrovali da objasne sebi i drugima što su točno osjećali, nisu se hvatali teških riječi kao obraćenje, metamorfoza, vrhunaravnost i slično. Kao ljudi bliski Kristu darom Duha Svetoga osjetili su važnost i dubinu trenutka te su to izrekli veoma jednostavnim riječima: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti!"

Premnogo puta sam čuo od mnogih hodočasnika sa svetih mjesta, pa i međugorskih hodočasnika da nemajući prave riječi i izričaj da objasne što ondje osjećaju te govore u tom smislu - kao onda apostoli. Jednostavno, da se ondje osjećaju dobro, a ne očekuju nikakve nadnaravne spektakle.

Zato, prihvaćajući i današnju poruku Evanđelja sjetimo se svih hodočasnika koji se na svom hodočašću osjećaju uzvišeno i poručuju Gospodnu, a i svima nama:"Dobro nam je ovdje biti!"
Neka su blagoslovljeni svi koji hodočaste na veću slavu Božju i na svoje spasenje!

Zadnja izmjena: Daba; Ned vel 28, 2010 11:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 11:48 

Daba je napisao/la:
Baš se, eto dogodilo, da se u današnjem Evanđelju o preobraženju Kristovu na gori čita i jedna kratka rečenica veoma duboke poruke: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti."
dakle, apostoli nisu do kraja shvatili što se ondje zbiva. Bilo im je to nejasno. No, uspjeli su Duhom nadahnuti shvatiti da je nešto lijepo i veliko te vjernički duboko. Nisu puno mudrovali da objasne sebi i drugima što su točno osjećali, nisu se hvatali teških riječi kao obraćenje, metamorfoza, vrhunaravnost i slično. Kao ljudi bliski Kristu darom Duha Svetoga osjetili su važnost i dubinu trenutka te su to izrekli veoma jednostavnim riječima: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti!"

Premnogo puta sam čuo od mnogih hodočasnika sa svetih mjesta, pa i međugorskih hodočasnika da nemajući prave riječi i izričaj da objasne što ondje osjećaju te govore u tom smislu - kao onda apostoli. Jednostavno, da se ondje osjećaju dobro, a ne očekuju nikakve nadnaravne spektakle.

Zato, prihvaćajući i današnju poruku Evanđelja sjetimo se svih hodočasnika koji se na svom hodočašću osjećaju uzvišeno i poručuju Gospodnu, a i svima nama:"Dobro nam je ovdje biti!"
Neka su blagoslovljeni svi koji hodočaste na veću slavu Božju i na svoje spasenje!

Ipak treba biti svjestan sljedećih činjenica:
1. Apostoli govore Isusu "Učitelju, dobro nam je ovdje biti."
2. Taj Isus je danas živo prisutan u svakoj sv. misi u svakoj katoličkoj crkvi.
3. Ne može Krist negdje više biti a negdje manje pa tako ni u Međugorju.
4. I na kraju treba imati na umu da je grijeh širiti privatnu objavu na neposlušan način, ali nikada ne može biti grijeh ne širiti je. Poslušnost (pastirima Crkve) je krepost sama po sebi i siguran put spasenja krštenih osoba.

Vrh

PostPostano: Ned vel 28, 2010 11:54 

Ne mogu se oteti dojmu da je rasprava krenula u pogrešnom smjeru. Jako su me zasmetale dvije izjave, neka se nitko ne nađe povrijeđen, nije mi to namjera; ali svoje ću mišljenje uvijek reći. Nekoliko puta sam od mrzitelja Rimokatoličke Crkve čula floskule tipa – meni ne treba Crkva, ja Boga mogu suresti i u svojoj kupaonici. Čula sam takve stvari i uživo i na jednom drugom forumu na kojem sam bila aktivna. Pazite – nekoliko ljudi susreće Boga u kupaonici....Slučajnost? Mic po mic...ispadne da su te kojima ne treba Crkva, već im kupaonica mijenja Crkvu, ipak pripadnice nekih drugih, manjih vjerskih zajednica (ali o tome dugo, dugo mudro šute; a kad dio forumaša pridobiju za sebe, onda razotkriju karte i počnu propagirati prednosti svoje vjere u odnosu na rimokatoličku). Zato dragi katolici, budite oprezni s takvim izjavama i pazite što i od koga slušate!
Druga stvar koja nikako ne stoji je da vjernik može odgovarati pred Bogom zato što hodočasti u Međugorje. To može biti bezazlena zabluda, ali i podvala. Ako se u Međugorju propagira krivovjerje, onda je za to odgovorna nadležna biskupija. Ako se idete moliti u regularnu crkvu Rimokatoličke župe ne možete zato odgovarati pred Bogom.
I niste neposlušni Crkvi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata