Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 16:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 06, 2010 11:12 

A dobro. Pogriješio sam. :oops: :oops: :oops: :oops: :cry: :cry: :cry: :( :( :|

Pa bilo bi naravno loše kad bi mi se tako obratio. Zahvaljujem ti na pojašnjenju i slikovitosti :wink: .

Možda ljudi toliko ide u Međugorje zbog toga što je to nedavni i aktualni fenomen te zato što je blizu, a ne kao Lurd ili Fatima. Bliža je Marija Bistrica, ali nije toliko spektakularna kao Međugorje. Znaš ljude kakvi su. Kruha i igara. Uvijek traže kojekakve senzacije umjesto da su u potrazi za duhovnošću, molitvom, Bogom. Sve će se to iskristalizirati jednog dana. Ja bih osobno volio otići tamo da vidim prirodu, brdo i sve ostalo te crkvu sv. Jakova(eto ...zahvaljujući tebi sad znam i kome je posvećena tamošnja crkva :D ).

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 15:24 

Daba nema smisla s tobom razgovarati jer izvrčeš stvari tako ružno.. ja nisam nigdje govorio o ovisnosti Međugorja i pobačaja u Beču nego sam rekao da taj famozni kardinal dijeli odlikovanjima onima koji propagiraju pobačaj... a prewma pisanju izgleda da sada ne želiš priznati (kao što to sada čine mnogi) i voljeli bi da nema onih Gospinih poruka protiv biskupa.. ne čini nikoga ludim niti lašcem. Poruke postoje one su izazvale mnogo nemira. Basta!
Konačno imam pravo na svoje uvjerenje-- a i kad Crkva prizna autentičnost ne griješim ako ne vjerujem u to.. isto kao u Lurd ni Fatimu. Ali zbog takvih kao ti, i onoga što sam tamo vidio, moja noga nikad u Međugorje.. jasno!

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 23:49 

Dakle, nikakve osobne poruke.
Nema ljutnje, nema svađa. Ako se u nečemu ne možemo složiti, opet dobro, krščani smo, pače katolici!
Gospodin je svima dao slobodu. Milost je velika ako ju znamo iskoristiti za svoje spasenje i da činimo sve na veću slavu Božju!

Nekoga će od nas upitati jednom: "A što sada kažeš?"

Milost Gospodnja bila sa vama, Daba

Vrh

PostPostano: Sub sij 09, 2010 21:26 

Daba je napisao/la:
Nema ljutnje, nema svađa. Ako se u nečemu ne možemo složiti, opet dobro, krščani smo, pače katolici!
Gospodin je svima dao slobodu. Milost je velika ako ju znamo iskoristiti za svoje spasenje i da činimo sve na veću slavu Božju!

Tako je.
Nikako ne bi valjalo kad bismo se mi koji volimo doći u Međugorje osjetili nepoželjnima na ovom forumu. Jer jedan takav katolički forum već postoji, nažalost.

Vrh

PostPostano: Sub sij 09, 2010 22:38 

ruta je napisao/la:
Daba je napisao/la:

Tako je.
Nikako ne bi valjalo kad bismo se mi koji volimo doći u Međugorje osjetili nepoželjnima na ovom forumu. Jer jedan takav katolički forum već postoji, nažalost.

ali postoji i jedan na koji nisu dobro došli oni koji su kritični prema Međugorju

Vrh

PostPostano: Pon sij 11, 2010 08:47 

ruta je napisao/la:
Daba je napisao/la:

Tako je.
Nikako ne bi valjalo kad bismo se mi koji volimo doći u Međugorje osjetili nepoželjnima na ovom forumu.

Oni koji idu u Međugorje nisu nepoželjni na ovom forumu!
Međutim, nisu ni privilegirani zbog svog stav o tom pitanju.
Svatko može slobodno iznijeti svoj stav i svjedočenje ali mora biti spreman i prihvatiti kritički stav o svom promišljanju ove teme. Pritom naravno najbolje je pisti bez osobnih konotacija koje redovito vode u svađu na temama koje su iz razno-raznih stvari "visoko-rizične".

ruta je napisao/la:
Jer jedan takav katolički forum već postoji, nažalost.

Možeš li navesti koji je to forum jer ja stvarno ne znam da takvo što postoji.

sneni je napisao/la:
ali postoji i jedan na koji nisu dobro došli oni koji su kritični prema Međugorju

Mislim da je takvih puno više ako se uzme u obzir privilegiranost, naprosto ima puno portala i foruma koji promiču poruke iz Međugorja.

Uglavnom moja je želja (kao moderatora) da i jedna i druga strana imaju mogućnost izražavanja svog mišljenja po tom pitanju, na kulturan, miran i bratski način, koliko je god to moguće. Međutim to najviše ovisi o onima koji diskutiraju.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 19:28 

sneni je napisao/la:
ruta je napisao/la:
Daba je napisao/la:

Tako je.

Niti takve ne posjećujem.

Ima vjernika koji Međugorje smatraju gotovo zasebnom vjerom. To nije dobro, ali Bog će sva pozitivna nastojanja okrenuti na dobro. Uostalom, koliko nam je od Boga dano, toliko mu moramo i prinositi, pa i kad je riječ o obrazovanosti i moći rasuđivanja (nije svima dano isto).

Nažalost, svađe ne bi izišle na dobro. I zato bolje da ih se klonimo. Kao što simpatično kaže prijatelj mog (starijeg) sina - sve mi možeš reći, samo je pitanje načina! :lol:

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 20:29 

Tema doista ide cik-cak!
"upravo sam cula,da je veceras na vecernjoj Sv.Misi ...cerebrilalo 520 svecenika....Medjugorje je jedno veliko MJESTO MOLITVE...i nesto sto danasnjem covjeku treba,ne svima..."(LEJA)
" u Katoličkoj Crkvi vlastiti dojmovi su samo vlastiti, ono što je stvarnost jest ono što kaže Crkva po svom Učiteljstvu, a ono započinje s mjesnim biskupom. Neposluh nije znak odanosti Bogu"(SARA)
"Kad se potegne pitanje da li bi Međugorje trebalo zabraniti, nije mi jasno a što bi to trebalo zabraniti? OK ukazanja još nisu priznata jer Crkvi treba vremena."(RUTA)
"Ono što je drugima u Međugorju blagoslov, nama je prokletstvo."(ANGELUS)
E, pa sad...Osobno ne znam ni za jedno čudo...ozdravljenja npr., no ako se ono dogodilo, što čini ozdravljeni? Hita klesaru da mu u pločisu ukleše "HVALA". Od toga katolička(ma ni jedna!)Crkva nema koristi, Marija još manje, a Bog bi čak mogao smatrati izrzgivanjem.(:
Koliko je ozdravljenih brže-bolje prikupilo liječničku dokumentaciju i dostavilo je svome župniku? On bi znao što dalje!
"Viđenja" čistilišta, Gospe...svejedno čega - to crkveni vrh nikada neće smatrati mjerodavnim dokumentom da se nešto proglasi onim čime bismo htjeli. Samo "corpus delicti"! Sve ostalo može, a i ne mora biti trla-baba-lan.
Osobno VJERUJEM da u Međugorju ne vlada sotona(ima i svećenika koji to poturaju, a znam i ime). "Što misliš, -pitao je jedan,- bi li to dolje u Međugorju moglo biti i sotonsko djelo?
Drugi svećenik je razmislio par dana a onda nevoljko: "Pa...moglo bi biti"
Aha! Kad bi sotona vidio jednu jedinu bakicu kako se skrušeno kaje i ispovijeda sam bi odmah razorioto svoje navodno "djelo" - ali to, ponavčljam oficijelnoj Crkvi i onima unutar nje, zaduženim za priznavanje bolo kakvog fenomena - ne znači baš ništa. To nije dokaz, kao ono stavljanje table lima između Bernardice i one točke u prostoru kamo je fiksirala svoj pogled.
Što se opticaja novca u Međugorju tiče, sjetimo se samo ovih "glamuroznih" izbora - i nikome ništa, ali kad nekadašnja sirotinja tamo dolje nastoji iskoristiti šansu onda je to svetogrđe?
Žalosti me što staro Gospina svetišta - kao i Dragotin pored Đakova npr. - padaju u zaborav. Smeta me što i mnoge bake skupljaju novac da bi se "provozale" do Fatime ili Lurda - da zadovolje znatiželju...Smeta me ne toliko tobožnja priča o Gospi, njeno štovanje, "dijeljenje" Njenih poruka, hodočašćenje i davanje tolikog značaja koliko me žalosti/smeta što se o Međugorju raspravlja skoro na stranačkoj razini.
Konačno, po čemu se stablo poznaje, po trumim bundevama?
(SDP-ovac? Da ti napišeš nešto o ovoj temi?)

Vrh

PostPostano: Uto vel 23, 2010 22:14 

Zdravo svima...evo stiže i moj prvi post...
dakle htjela bi samo reći da sam i ja pred par godina bila u Međugorju i bilo mi je zbilja lijepo...pomisao da se na tom brdu ukazala Gospa me pozitivno uznemirila. No, tad sam još bila dijete i nisam znala da Crkva nije priznala Međugorje kao mjesto ukazanja.
Prije otprilike dvije godine sam primila sakramente od krštenja do krizme, dakle kao (relativno) izgrađena osoba, svojevoljno sam pristupila Crkvi. S tim pristupanjem sam pristala, između ostalog VJEROVATI CRKVI, usudila bih se reći - bezuvjetno. Pogotovo oko tako važnih pojava kao što je npr. Gospino ukazanje ( ne nužno samo u Međugorju). Dakle, dok Crkva službeno ne prizna Međugorje kao mjesto stvarnog i istinitog Gospinog ukazanja ja tamo neću ići...jer ne želim riskirati svoju dušu (već ionako previše griješim) ako se, kao što je već navedeno u ovoj temi, Gospi mogu moliti na bilo kojem brdu, bilo kojem mjestu. Ne mora to onda baš biti na mjestu prema kojem je Crkva (još uvijek) skeptična.

Vrh

PostPostano: Sri vel 24, 2010 11:03 

vrlo vjernički pametno i razborito!

Vrh

PostPostano: Sri vel 24, 2010 23:15 

Za Marumiel, a i ostale!

Veliki je dar Duha Svetoga i da možeš spoznati što ti se događa. Tvoj opis je kao iz Svetog Pisma ljudi koji nisu vjerovali svojim očima, koji su od Krista tražili dokaze i nakon što je uskrsnuo Lazara ili nahranio pet tisuća ljudi. Tako i Marumiel... bila je u Međugorju, nešto je osjetila - pozitivno uznemirenje (lijep opis) i odmah na to zaboravila. Kao i oni što se nasitiše oko Galilejskog jezera.
Pa što misliš, odakle ti poticaj da se kasnije krstiš i primiš sve sakramente? Je li to došlo onako samo od sebe ili se možda netko "odozgor" za tebe zauzeo jer je vidio da su ti se roditelji trudili dovesti na mjesto Božje Milosti?
Misliš da je to slučajno? Očito da misliš tako!
Ne zaboravi da u starohebrejskom jeziku ne poznaju riječ "slučajno". Kod Gospodina nema slučajnosti. Milost Njegova je prevelika i On nas vodi našem spasenju. I danas jedan na propovjedi u Međugorju mudro reće da bolje Gospdin zna put do našeg spasenja i da nas bolje On vodi nego što mi sami najbolje želimo (u tom smislu). Ma i za izreći tako što potrebna je milost Duha Svetoga.
A tvoje krštenje i sakramenti su bjelodani dokaz koji svijetli u tvom životopisu. Milost je to i prepoznati.

I ne moraš ti čekati nikakav pravorjek Crkve. Nisu ni tvoji roditelji čekali kad su te vodili već su se s povjerenjem (očito velikim) došli pomoliti na mjestu milosti Svemogućeg i Bezgrješne Bogorodice.
Idi onamo i Gospodinu se zahvali!

Ti koja imaš takvu milost obraćenja niječeš izvor te milosti i okrećeš mu leđa??? Majci Božjoj i prošnji tvojih roditelja???
Onima koji su bili neodlučni u vjeri - ali su ipak imali toliko vjere i ondje te nekrštenu vodili. Oh, Blažena Djevice, teško tvome milosrđu!

Vrh

PostPostano: Sri vel 24, 2010 23:59 

Opet ja naleti, hehe. ;)
Evo mog misljenja. Malo cu karikirati...ucini mi se da se misli da nasa Gospa zivi u Medjugorju, adresa ta i ta.
Smatram da Gospodin vise cijeni poslusnost od emocionalnih zanosenja bez teoloskog pravorijeka, znaci krajnju opreznost i odgovornost u ljubavi, jer zamke su mnoge. Nije uzalud Isus rekao da slusamo apostole. A oni zasad nisu sluzbeno nista rekli. Pa ne zelim ni ja nista reci. Samo zelim reci da radi opreznosti vjerujem crkvi i cekam sto ce ona reci.

Poslusnost Crkvi znaci poslusnost Bogu. Bar mi se tako cini.

A ako cemo vec govoriti o lokaciji dogadjaja, eto, koliko god to priprosto zvucalo, mene je Isus dotakao i oslobodio u stanu i to ni vise ni manje nego u kupatilu. Zasto bas tamo, ne znam...ali samo znam da otada vise nemam te strahove...i srce mi je puno Bozje milosne Ljubavi...nekad i vise no sto mogu razumjeti...
nikakvo mudro mjesto puno molitve i ukazanja...dirnuo mi je srce vrlo neocekivano u priprostom prostoru u kojem sam svakodnevno....
Tako da ne mislim da je nuzno fizicki odlaziti negdje da bi se zahvalilo Bogu. To se moze uciniti bilo gdje i bilo kad, pa i sad.
Hvala Ti, Isuse, na novom zivotu u ljubavi s Tobom...klanjam Ti se... :oops:

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 00:06 

Naravno, kad kazem da ne mislim da je nuzno fizicki odlaziti negdje da bi se zahvalilo Bogu, mislim na mjesta ukazanja i navodnih ukazanja, ne na aktivnost vjernika sto ukljucuje sv. misu i sve ostalo. :)

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 13:54 

Daba je napisao/la:
bila je u Međugorju, nešto je osjetila - pozitivno uznemirenje (lijep opis) i odmah na to zaboravila. Kao i oni što se nasitiše oko Galilejskog jezera.

Daba, lijepi osjećaji i "pozitivno uznemirenje" ne moraju biti uopće znak Božanskog djelovanja. Pouzdavati se u osjećaje i još k tome misliti kako su ti osjećaji znak "prisutnosti Božje na određenom mjestu" nisu znak kršćanske duhovnosti. Bog je svuda, On djeluje svugdje, poziva ljude na različite načine, ali ih poziva i na put Istine... Jesi li čitao knjigu msgr. Bolobanića? :wink:

Citat:
Pa što misliš, odakle ti poticaj da se kasnije krstiš i primiš sve sakramente? Je li to došlo onako samo od sebe ili se možda netko "odozgor" za tebe zauzeo jer je vidio da su ti se roditelji trudili dovesti na mjesto Božje Milosti?
Misliš da je to slučajno? Očito da misliš tako!

Samo Božja milost vodi k obraćenju, ali ona ne stanuje na toj i toj adresi, kako i Purple reče...

Citat:
I ne moraš ti čekati nikakav pravorjek Crkve.

Pa on je već donesen, nemojmo zaboraviti... Samo treba još vremena ljudima da to uvide. :roll:

Citat:
Ti koja imaš takvu milost obraćenja niječeš izvor te milosti i okrećeš mu leđa??? Majci Božjoj i prošnji tvojih roditelja???

E sad ću ti Daba ispričati nešto. I ja sam dugo vremena vjerovala baš u to da u Međugorje dolazi Gospa. Sviđalo mi se to živo predočavanje Njezine prisutnosti i Njenog govora. 11 godina skupljala sam poruke 25. u mjesecu. Eto, i danas je 25.!! Svoju privrženost Gospi isključivo sam bila vezala uz krunicu i uz Njezine poruke. Smatrala sam da sam obraćena i da mi više ništa ne treba. Došlo je tako razdoblje kad mi je Međugorje postalo opsesija, gutala sam knjige o tome, posuđivala iz knjižnice, čitala internet - i smijala sam se biskupovim kritikama! Sve oko sebe sam nagovarala da idemo na hodočašće, jer je tamo predivno...
Ali tek sam tada počela čitati o stvarima koje su se događale 80-tih godina prilikom ispitivanja biskupskih komisija, ima više knjiga o tome! I, sada one nisu izazvale nevjericu - nego veliko iznenađenje! Zatim sam uzela u ruke ponovno Vickinu knjigu "Tisuću susreta s Gospom u Međugorju" - i iznenadila sam se koliko sam očitih i upadljivih stvari prije znala previdjeti, a danas bih mogla danima pričati o tome...
Za mene se odtada u vezi Međugorja postavlja jedno jedino pravo pitanje: je li zaista Gospa tamo opravdavala grijeh neposlušnih redovnika, koji su poslije i sami napustili službu? To vidioci nikad nisu zanijekali ni opovrgnuli...

Na kraju moram proturiječiti konstataciji kako je "okretanje leđa Međugorju ujedno i okretanje leđa Majci Božjoj".
Nije li blasfemija i vrijeđanje Gospe zapravo uvjerenje kako Ona, kao vazda najposlušnija službenica Gospodnja i Majka Sina Božjega, može ikada i igdje opravdavati grijeh neposlušnosti svećenika i prijetiti biskupu kaznom koja se nikada i nigdje nije ostvarila?
Sve međugorske hodočasnike zamolila bih da se ovo upitaju. Kakva je to Gospa u koju oni vjeruju? Kakva je to imitacija Gospe?

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 19:54 

Dragi Daba!
Prvo da raščistimo tvoju izjavu da su me roditelji odveli u Međugorje ( ne znam od kud taj zaključak) - u Međugorje sam išla na izlet sa školom, a moja mama, a ni tata me sigurno ne bi odveli jer nisu vjernici. Što se mog obraćenja tiče, nisam se ja kad imala obratiti jer ja od kad znam za sebe smatram se rimokatolikom iako me NIKAD nitko u obitelji nije odgajao ni usmjeravao da to postanem. Bog je mene odavno pronašao, a ne u Međugorju. To što sam prije dvije godine primila sakramente jednostavno znači da sam se eto napokon pokrenula da postanem i "službeno" dijelom Crkve.

Dalje, usudit ću se pretpostavit Božje misli pa ću reći da sumnjam da će mi On zamjeriti ako pričekam da Crkva prizna Međugorje. Jer ja niti pljucam po Međugorju i govorim okolo da se Gospa nije tamo ukazala niti tjeram ljude da ide tamo...ja samo kažem da ne želim riskirati.

I molim te da malo ipak promisliš i ne govoriš mi da sam okrenula leđa svom obraćenju i Mjci Božjoj jer je to u najmanju ruku nepristojno ako znaš samo onoliko koliko sam napisala u prvom postu. Ja tebe ne sudim, zašto ti onda sudiš mene?

A ti slobodno ajde u Međugorje ako ti se ide, neka je Bog s tobom, a meni pusti moje sumnje i vjeru u Crkveno tumačenje onoga što se u Međugorju događa.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata