Barnaba je napisao/la:
Citat:
...koje je mjesto takvih čuda nižeg reda od onog koji se dešava u Pretvorbi kruha i vina u Tijelo i Krvi našeg Gospodina.
Palo mi je na pamet... da je taj kip koji plače zapravo znak kako Bog nema ništa protiv slika, kipova i umjetničkih i manje umjetničkih prikaza u kršćanstvu….
Ima i drugih značenja, ali sigurno nije jedini taj da Bog dopušta zbivanje čudesa
samo kako bi „dokazao“ svoju opstojnost … makar ima ljudi koji uzvjeruju tek nakon čuda.
Svjedočenje vjere
uostalom, ne zasniva se
samo na čudesima, jer evo Bog se tako objavio da se njegova djela raspoznaju i razumom, i osjećajima, i promišljanjem i intuicijom…
Danas među ljudima mislim da nije toliko diskutabilno postoji li Bog ili ne, (čak i oni koji se bave new-ageom i pogani, također) vjeruju u boga /bogove, u „nešto iznad nas“. Ali pitanje na koji se traži pravi odgovor jest: je li baš Katolička crkva ta koja posjeduje puninu vjere, ta koja Boga predstavlja i svjedoči na jedini i istinit način?
> Stoga je zanimljivo istražiti postoji li koje čudo božanskog podrijetla koje bi bilo u suprotnosti s predajom i naukom Crkve...? Mislim da nitko od nas nije poučavan u vjeri samo Svetim Pismom i definicijama, i da nikad nismo bili ravnodušni prema čudesima koje su nam opisivali:
1) primjerice: o ukazanju Gospe od Guadalupe 1531. g. (
interesantna su ova otkrića o slici), koje se dogodilo u vrijeme zapadnog raskola (slučajno?)
2) Lurd i Marijine riječi sv. Bernardici: „Ja sam Bezgrešno Začeće“, nedugo nakon objave papinske dogme u koju ostali kršćani ne vjeruju. Zašto je Marija baš to došla potvrditi?
3) Neraspadnuto tijelo sv. Bernardice – kao dokaz njenog mističnog iskustva
4) Jednako s bl. Marijom Agredskom – na temelju svojih mističnih iskustava napisala je knjigu o Djevici Mariji kao Mističnom gradu iz Knjige otkrivenja (danas nažalost manje poznato u svijetu) – i njeno tijelo ostalo je neraspadnuto…!!
5) A stigme – mogu li one biti potvrda kako spasenje dolazi preko križa, raspeća, trpljenja, što je glavna poruka davnih pasijanskih molitava i pobožnosti, koju su toliki sveci slijedili…
Uglavnom, teolozi se, koliko znam, slažu kako stigme nikad nisu dobili oni koji već prije na neki način nisu pokazivali razinu velike duhovnosti i privrženosti Bogu, znači na neki način bili su duhovno pripremljeni na „trajnije znakove“ – stigme…