Citat:
To je tvoje mišljenje, no objasnio sam već da ne smatram da je tako. Prirodna moralnost ne spada u vjerske istine koje možemo znati samo po objavi i prihvaćanju vjere, nego je objektivna kategorija, dokučiva prirodnim ljudskim razumom, neovisno o vjerskom opredjeljenju.
Nije to moje mišljenje već je mišljenje velike većine ljudi čije je mišljenje pak uvjetovano izuzetnim znanstvenim napretkom i dolaskom do velikog broja novih spoznaja koje više nije u stanju posve pobiti ni Vatikanski znanstveni institut, upravo je zbog toga i nastao ''Humanae Vitae'', pod silom znanstvenih dokaza, a kao neka vrsta kompromisa i čekaonice za doba kad će crkva sustići Vatikanu očigledno prebrzu znanost.
Sad bi se vjerojatno prilično iznenadio kada bi ti stručnjak za srednji vijek rekao, kako je većina tadašnjeg stanovništva, makar ni izbliza tako dobro obrazovana kao danas, posve dobro znala (imala konsenzus) kako je prodaja oprosta naprosto pogrešna.
Ista je ta svjetina (pogotovo u doba renesanse) s entuzijazmom kršila većinu crkvenih moralnih učenja po pitanju seksa i sl.
Citat:
Ti pak polaziš od današnjeg mainstream društvenog stava kao Bogom dane norme, no ne znam na temelju čega isključuješ mogućnost da bi stav današnjeg društva mogao biti kriv, defektan?
Mogao bi biti defektan barem jednako onoliko koliko bi mogao biti defektan i ipak katolički, a ne naravni, svjetonazor, no to je danas daleko manje moguće jer nikada prije u povijesti svijeta čovječanstvo nije bilo toliko dobro obrazovano, nikada nije bilo dostupno tako mnogo izvora, nikada znanost nije bila moćnija i sveobuhvatnija itd.
Pa ako su srednjevjekovni neobrazovani seljaci posve jasno znali da je nešto neispravno, onda zamisli kolika je svijest današnjeg izuzetno dobro obrazovanog čovjeka, još ako je on i vjernik i ako svoje obrazovanje nadopunja duhom, njegova je spoznaja fantastično moćna (makar nije svemoguća).
Citat:
Na kraju krajeva, radi se o pišljivih nekoliko desetljeća dekadentne zapadne civilizacije (koja je, usljed svoje dekadentnosti već pred izumiranjem - preporučujem da pročitaš Buchananovu "Smrt zapada"), nasuprot stoljeća i tisućljeća praktički svih velikih civilizacija širom svijeta (ne samo kršćanskih).
Nebih sve probleme svodio na zapad i na današnje doba, ako pogledaš antičko doba, vidjet ćeš izuzetne razmjere nemorala gotovo svih tadašnjih civilizacija, koji su nepojmljivi i dan danas većini ljudi. Jednako je ako pogledaš na Azijske civilizacije i uopće svijet.
Prihvaćam sugestiju, pročitat ću knjigu a ti pročitaj od Michela Houellebecqa ''Elementarne čestice''.
Citat:
Govorim o praktičnom konsenzusu na razini društva; naravno da uvijek postoje devijantne individue. Kao što npr. danas postoji opći konsenzus na razini društva da je pedofilija zlo, pa ti svejedno možeš uprijeti prstom na nekolicinu pedofila koji očito postoje i djeluju suprotno konsenzusu goleme većine. Time, međutim, nisi pobio činjenicu da generalni konsenzus postoji.
Ne postoje samo devijantne individue, već postoji i malograđanština, dakle ono što su u javnosti istureni i vrlo uočljivi devijantni pojedinci, to je u stvarnosti dominantni moral koji vrlo dobro prikriva malograđanski svijet.
Svaki etnolog (znam ih par) će ti potvrditi da su te seksualne pjesmice, predmeti slični falusu, veziva čiji uzorci namjeno podsjećaju na spolni odnos itd, ustvari odraz dominantnih vrijednosti seoskog društva, koje naravno nisu istaknute u prvi plan zbog spomenute malograđanštine a naziru se samo zbog pojedinih još devijantnijih pojedinaca, koje pak ovi drugi skriveniji (većina) prokazuju i time zadovoljavaju svoju savjest.
U prošlosti je pak ništa manji i drugačiji nemoral moguće naći i u gradovima, a mehanizam zaštite ''općeg morala'' opet se svodi na malograđanštinu.
Današnje se doba utoliko razlikuje od prošlosti u tome što se taj prijašnji dobro skrivani nemoral više ne skriva tako dobro, jer sela i gradovi su postali povezaniji (ceste, željeznice, pošta, telegraf, telefon, televizija, mobitel, internet) bučniji i sve manji i manji, ništa se više nije dalo sakriti.
I kada je sve to zadalo već smrtonosne udarace malograđanskom mehanizmu ''zaštite morala'', ljudi više nisu ni pokušavali sakriti svoje postupke, u međuvremenu je znanost izuzetno napredovala, pa su zbog novih spoznaja odbačene i mnoge zablude starog društva.
Inače, uspoređivanje pedofila i homoseksualaca je prilično maliciozno i nekorektno, s obzirom da pedofili čine nad drugim pojedincima očigledan akt nasilja i rade veliku štetu društvu, a homoseksualci nikome ne čine ni štetu ni zlo, osim možda sebi.
Oko zla koje je prepoznatljivo stoga što spada u akt oduzimanja slobode drugih pojedinaca ili čak nasilja ili velike štete za društvo, u društvu će uvjek postojati konsenzus.
Nikada nijedno društvo neće jednako tretirati nemoral (npr prostituciju, bigamiju, preljubništvo i ako baš hoćeš i homoseksualizam) jednako kao i zločin (čin nasilja nad pojedincom ili izuzetne štete za društvo, npr. pedofiliju, silovanje, ubojstvo)
Citat:
A odakle ti to znaš? Pa nisi valjda...?
Kako god bilo, opet: devijantno ponašanje pojedin(a)ca ne pobija generalni konsenzus društva.
Neznam kakve su ''znanstvene'' metode apologeta, ali ja obično čitam tomove knjiga i znanstvene izvore
Citat:
Turing je naletio na isti onakav stav društva kakav danas postoji prema pedofilima. Istom logikom, danas-sutra će netko možda cmoljiti nad nekim genijalnim pedofilom koji se ubio zbog nerazumijevanja društva.
Opet ću ponoviti, pedofilija je zlo a homoseksualizam ovisno o svjetonazoru tek nemoral, to dvoje ne možeš uspoređivati.
Inače, iz tvog se napisa vidi koliku mržnju izražavaš prema pojedincima koji imaju nesreću što su homoseksualci.
Inače, homoseksualizam je postao manje neprihvatljiv upravo zbog ''smrti malograđanštine'' (nešto što se dogodilo prisilno zbog tehnološkog i drugog napretka znanosti) i samim time je izašao iz sfere kriminalizacije, ali to se nikada nebi dogodilo da je homoseksualizam us vojoj biti čin nasilja nad drugim pojedincima i da predstavlja izuzetnu štetu za društvo.
Nema tog napretka znanosti i spoznaje, koji će dopustiti pedofiliju, ubojstvo, incest, korupciju, razbojništvo jer su to (ne)djela koje čine pojedincu i društvu izuzetne i teško popravljive štete.
Citat:
Meni je žao što se on ubio (uostalom, samoubojstvo je grijeh), no opet molim, pustimo sentimentalizam i razlikujmo pojmove. To što je netko genijalan na jednom području, ne znači da su mu postupci u drugoj stvari ispravni i moralni; ne znači da društvo treba odobravati sve što dotični pojedinac čini.
Ako čovjek nikome ne čini zlo i štetu osim možda svojoj duši, ovisno o svjetonazoru, društvo se nema što petljati u njegov život.
Živi i pusti druge da žive.
Citat:
Drugo, nisam govorio o zakonima protiv homoseksualnosti općenito, nego protiv zakona koji legaliziraju njihove "brakove" i sile društvo da protiv svoje volje prihvati njihov način života kao ispravan.
Oko toga da se homoseksualcima ne može dopustiti brak, posve se slažem s tobom jer bi to bilo naprosto protivno biologiji čovjeka, makar ne vjerujem da bi ''homo-brakovi'' bili značaja šteta za čovječanstvo.
Jednako tako ne vjerujem ni da bi odgoj djeteta u homoseksualnoj ''obitelji'' značajno povisio šanse da to dijete postane homoseksualno.
Naime svi homoseksualci i lezbejke u pravilu dolaze iz posve sređenih heteroseksualnih obitelji u kojima su nerijetko primili i posve konvencionalni, da ne kažem katolički odgoj. Dakle, utjecaj odgoja obitelji za nastanak homoseksualaca očigledno nije bitan.
No, makar ne treba dopustiti sklapanje brakova homoseksualaca, potrebno je omogućiti takvom paru, neki oblik zakonom definiranog i uređenog partnerstva, koje se ni u kom slučaju nebi smjelo nazivati bračnom zajednicom i nebi smjelo imati jednake zakonske postavke kao i brak.
Citat:
Istom logikom: krajnje je neprihvatljivo gurati u zonu kriminala pedofile.
Istom logikom: krajnje je neprihvatljivo gurati u zonu kriminala psihopate i ubojice.
Istom logikom: krajnje je neprihvatljivo gurati u zonu krimiinala pljačkaše.
Na to sam vjerojatno već odgovorio, ali ponovit ću:
Nijedna promjena konsenzusa, nijedan napredak spoznaje čovječanstva, nijedno doba, nijedno iole normalno društvo, neće tolerirati nijedan čin koji ima za posljedicu narušavanje slobode, sigurnosti (vrlo široko shvaćeno) i integriteta drugog pojedinca ili društva.
Citat:
Na kraju krajeva sve se svodi na pitanje jesu li moral i dobro objektivna kategorija, ili samo subjektivna? Tu je temeljni nesporazum.
Sve ovisi o tome dal' gledaš sa vjerskog stajališta ili društveno političkog, s tom razlikom da se ljudski zakon bavi ovozemaljskim stvarima i zaštitom dobrobiti društva a zakoni neke religije paze i na duhovnu dobrobit.
Ovo drugo je nešto što ne možemo propisati kao ljudski zakon, jer nisu svi ljudi vjernici, a i sam je Isus rekao ''Bogu božje, caru carevo''.
Citat:
Mi smatramo da su objektivna; ne zato što smo mi katolici, nego zato što to tako jest, utemeljeno na principima naravnog zakona i naravnog prava, čije temelje ovdje nemam vremena ni prostora iznositi, ali se mogu proučiti u odgovarajućoj literaturi.
Ne postoji naravni zakon, već na zemlji i u nekoj državi postoje samo stvari koje ugrožavaju neko društvo i time su nepoželjne i stvari koje ne ugrožavaju društvo i time su dopuštene ali su u sferi osobnog svjetonazora.
Citat:
Ti pak polaziš od subjektivnosti i sentimenta kao temeljnog kriterija i naravno da se onda ne možemo usuglasiti
Ako jedna vlast svojemu građaninu samo zbog toga što je drugačiji učini onakvo zlo kakvo su učinile vlasti VB Turingu, onda to brate nije sentiment, već bijes u ime savjesti. Ja imam savjest koja nije selaktivna ovisno o tome dal' mi se sviđa ili ne sviđa ova ili ona grupa ljudi, ako hoćeš imam i objetivni etički pogled na stvari, jer nijedna država ne smije svom građaninu do te mjere ugroziti život i uskratiti prava.
Ovo je posve objektivno: Turing ama baš nikome nije nanio zlo, a njemu su vlasti učinile teško zlo.
Inače, kad se čovjek ubije u stanju rastrojenosti uma, njegova je objektivna odgovornost značajno smanjena,