Citat:
Socijalna skupina?! Jel ovo pokušaj nekog vica ili naš jezik zaista postaje toliko siromašan?
To je stručni jezik, ali mogao sam reći i manje stručno ''skupna ljudi'', ''staleži'' su pak arhaizam, kojima je mjesto u feudalnom društvu a ne u 21.st.
Citat:
Excuse me, "samački život" i "osjećaj usamljenosti" dva su različita pojma i nisu nužno povezani. "Divljenje snazi samaca", bojim se, ne bi im ništa pomoglo. To što je "teško i bolno biti sam" ne uklapa se baš u suvremeno poimanje životnog stila, jer je samaca sve više i više - a nisu svi sudbinom zakinuti niti su emocionalni invalidi...
Vidiš, ali zanimljivo je pak to kako veeeelika većina samaca svoju samoću doživljava kroz usamljenost i osjećaj odbačenosti, to je pogotovo vidljivo za recimo proslava Božića, rođendana i sl.
To što je danas sve više ljudi usamljeno, to je činjenica koja govori o sve većem otuđenju društva i nemogućnosti uspostave kontakta, sve većem manjku socijalnih vještina ali i vremena.
To pak ne znači da su ti ljudi sretni jer su sami, većinom su nesretni ali neznaju kako si pomoći, također mnogi su i vjernici i mole se, nakon dužeg vremena samoće se čak i pitaju ''Što Bog ima protiv mene?'' (citiram jednu curu koju poznajem).
Citat:
S druge strane: činjenica da nijedan čovjek nije od Boga napušten može biti itekako utješna, pogotovo u društvu u kojem jedni tvrde za čovjeka da je samo životinja, drugi da je roba s greškom, a treći da je slučajni prolaznik u svemiru... Utjeha u vjeri nije samo sentimentalizam, ona je dio vrlo živog i dinamičnog odnosa s Bogom, tzv. duhovnog života na koji je pozvan svaki čovjek.
Sve je to lijepo, ali nisu svi ljudi dobili milost Božju da osjećaju njegovu prisutnost i da mogu samo u suodnosu s Bogom biti ispunjeni i sretni.
Ponovit ću; s Bogom se ne možeš smijati dok gledaš komedije, ne možeš pričati viceve, otići u Beč, dobiti masažu za bolna leđa, itd.
Inače, zanimljivo je da si spomenula ''robu s greškom'' kada uzmemo u obzir onu uvredu gore koju si uputila samcima.
Citat:
A ako crkva nije zadovoljna što svi nisu u brakovima, nek piše otvoreno pismo Bogu, jer mnogi ljudi uopće ničime nisu krivi što su sami, razloge zna samo Bog, a siguran sam da svi ti ljudi ne žele biti redovnici i redovnice.
Ovdje primjećujem najprije kako se ne doživljavaš pripadnikom Crkve, a drugo: koga to ona krivi? samce? osobno nisam tako shvatila uvodni post...[/quote]
Dakle, posve netočna konstatacija, čak i nepravedna s obzirom da o meni neznaš baš ništa.
Činjenica je da se Crkvi ne sviđa činjenica da je sve više ljudi samo a ne u vezama i brakovima, ali izgleda da ne nudi rješenje za taj veliki problem.