Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 23:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ruj 19, 2009 16:12 

Radio Vatikan donio je sljedeću vijest: http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=317302
Govoreći drugoj skupini brazilskih biskupa koje je prije podne primio u audijenciju na njihovu pohodu 'ad Limina'. Papa je biskupima govorio o razlici između zajedničkoga i službenoga svećeništva, a svećenicima je preporučio da dosljedno i vjerno žive svoje svećeničko poslanje. Treba izbjeći laiciziranje svećenika kao i klerikalizaciju laika – kazao je Benedikt XVI. pojašnjavajući kako je najosjetljivija točka crkvenoga života ispravno, jasno i skladno produbljivanje odnosa između zajedničkoga i službenog svećeništva. Papa je istaknuo kako je veoma važno da svatko poštuje svoj status. Laici se dakle trebaju u stvarnosti zauzimati osobnim političkim djelovanjem nadahnutim na kršćanskoj antropologiji i socijalnome nauku Crkve – ustvrdio je Papa dodajući da svećenici moraju poticati jedinstvo i zajedništvo svih vjernika i uvijek biti uporišna točka svima.

Često se u raspravama dotaknemo uloge laika u raznim aktivnostima (npr. apologetici, evangelizaciji, katehizaciji...) i nije uvijek jasno kolika je uloga laika u svemu tome. Trebaju li imati mandat za djelovanje u ime Crkve ili netrebaju?
Što bi bila klerikalizacija laika?
Što bi bilo laiciziranje svećenika?
Što mislite o odnosu laika i svećenika toj najosjetljivijoj točci crkvenoga života?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 17:31 

Barnaba je napisao/la:
Radio Vatikan donio je sljedeću vijest: http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=317302
Govoreći drugoj skupini brazilskih biskupa koje je prije podne primio u audijenciju na njihovu pohodu 'ad Limina'. Papa je biskupima govorio o razlici između zajedničkoga i službenoga svećeništva, a svećenicima je preporučio da dosljedno i vjerno žive svoje svećeničko poslanje. Treba izbjeći laiciziranje svećenika kao i klerikalizaciju laika – kazao je Benedikt XVI. pojašnjavajući kako je najosjetljivija točka crkvenoga života ispravno, jasno i skladno produbljivanje odnosa između zajedničkoga i službenog svećeništva. Papa je istaknuo kako je veoma važno da svatko poštuje svoj status. Laici se dakle trebaju u stvarnosti zauzimati osobnim političkim djelovanjem nadahnutim na kršćanskoj antropologiji i socijalnome nauku Crkve – ustvrdio je Papa dodajući da svećenici moraju poticati jedinstvo i zajedništvo svih vjernika i uvijek biti uporišna točka svima.

Često se u raspravama dotaknemo uloge laika u raznim aktivnostima (npr. apologetici, evangelizaciji, katehizaciji...) i nije uvijek jasno kolika je uloga laika u svemu tome. Trebaju li imati mandat za djelovanje u ime Crkve ili netrebaju?

Što bi bila klerikalizacija laika?
Što bi bilo laiciziranje svećenika?
Što mislite o odnosu laika i svećenika toj najosjetljivijoj točci crkvenoga života?

Smatram da svakako treba, svatko, imati mandat Crkve da djeluje na specifično Crkvenim poljima.
A loše je ako se svećenik toliko mora baviti gradnjama, popravkama, ekonomijom župe i sl. da na tome ostane sva njegova energija pa za pastoral ne ostane ništa. I kad laici svakako žele svećenika učiti kako treba slaviti misu i propovijedati.
Mislim da je na ovakve stvari (pojednostavnjeno rečeno, papa mislio.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 18:50 

Hajdemo postaviti ovakvo pitanje.

Jesu li prvi biskupi i svećenici bili teolozi?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 19:03 

Sinke je napisao/la:

Sasvim sigurno da. Istina, često se govori o neukim ribarima, no tu neukost nije istina. Naime, židovski dječak da bi položio Bar micvu morao je uistinu znati dosta - iznad svega dobro poznavati Toru, njezino tumačenje, proroke i običaje svoga naroda. Stoga je sasvim sigurno da su apostoli, u vjerskom smislu, bili poprilično naobraženi. Osim tog učenja u mladosti, svaki je odrasli muškarac imao svoje mjesto u sinagogi i tumačio Toru kad je na njega došao red.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 19:46 

Papa kritički govori protiv tog trenda brisanja ili umanjivanja razlike između svećenika i laika.

Jedan primjer klerikalizacije laika bi bilo uvođenje laičkih djelitelja svete pričesti, tamo gdje za time nema STVARNE potrebe. Poput one djevojke u mojoj župi, koja to čini (dijeli pričest), dok svećenik odozada sjedi iza oltara.

Pa i općenitije, to sveprisutno inzistiranje da se laike pošto-poto dovuče za oltar (npr. čitači pod misom).

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 19:50 

T.H. je napisao/la:
Papa kritički govori protiv tog trenda brisanja ili umanjivanja razlike između svećenika i laika.

Jedan primjer klerikalizacije laika bi bilo uvođenje laičkih djelitelja svete pričesti, tamo gdje za time nema STVARNE potrebe. Poput one djevojke u mojoj župi, koja to čini (dijeli pričest), dok svećenik odozada sjedi iza oltara.

Pa i općenitije, to sveprisutno inzistiranje da se laike pošto-poto dovuče za oltar (npr. čitači pod misom).

Zašto bi čitači morali biti klerici?
Za ovo o djeliteljima pričesti se slažem.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 20:20 

sara je napisao/la:

Nisam rekao da moraju.
No zašto bi morali biti i laici? Pa ipak, u praksi ispada kao da moraju. Mislim da se previše inzistira na tome, pa i po cijenu zamuckivanja, podvriskivanja, neprimjerenog afektiranja, itd, pri čitanju.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 20:32 

T.H. je napisao/la:
sara je napisao/la:

Nisam rekao da moraju.
No zašto bi morali biti i laici? Pa ipak, u praksi ispada kao da moraju. Mislim da se previše inzistira na tome, pa i po cijenu zamuckivanja, podvriskivanja, neprimjerenog afektiranja, itd, pri čitanju.

Pa poteškoće u čitanju nisu rezervirane samo za laike, no bez obzira na to Bog je stvorio i ljude s disleksijom, mucanjem te to ne bi trebalo biti nikakva prepreka, na kraju krajeva i oni su dio Crkve.
Uglavnom mislim kako je ovo o čitanju i djeljenju pričesti banaliziranje onoga što je Papa rekao. Ipak čitanje za misom i djeljenje pričesti nije najosjetljivije pitanje u Crkvi, sam Papa kaže da se laici trebaju u stvarnosti zauzimati osobnim političkim djelovanjem nadahnutim na kršćanskoj antropologiji i socijalnome nauku Crkve a svećenici trebaju biti potpora svima (pa i onima s mucanjem).

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 20:39 

Sinke je napisao/la:

Svakako su bili teolozi. Theos logos riječ (govorit) o Bogu. Tko je proširio kršćanstvo ako ne apostoli (biskupi). Prema tome pitanje nema svog ni stvarnog ni povijesnog korjena!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 20:52 

Laicizacija svećenika je usko vezana i sa desakralizacijom. Pa pokreti koji su nastali u zadnje vrijeme nastoje pošto poto "uništiti" liniju svetog kod svećenika. (karikature onog ex katehete).. jasno pokazuju pravac kojim se željelo poći (wir sind Kirche) - i želi se potpuno zagospodarit svećenstvom i podložiti ih nekim drugim zakonitostima a ne evanđelja i Crkve.

Klerikalizacija laika - preuzimanje uloge i službi svećenika iako za to nema svećeničkog reda - kvazi sveopće svećenstvo. U biti to je izvrnuta laicizacija svećenika samo gledano odozdo.

Brazil i južnoamerička Crkva je u velikoj napasti jer ima pre veliki manjak klerika (svećenika) a ima sasvim druge korjene od zapadnoevropske laicizacije-klerikalizacije.

Što se tiče čitača - na žalost u našoj Crkvi u Hrvatskoj nikada nije uvedena služba čitača prema liturgijskim pravilima. Koji je razlog ne znam - mislim pre malo poznavanja biti liturgije.

I u starini su bili poznati laici pomagači pričešćivanja (Sv. Tarzicije). No to ne znači da su svi današnji djelitelji pričesti po pravilima liturgije i to je zapravoneka vrsta klerikalizacije laika - bolje rečeno desakralizacije liturgije.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 21:51 

T.H. je napisao/la:
...Poput one djevojke u mojoj župi, koja to čini (dijeli pričest), dok svećenik odozada sjedi iza oltara.

Za ovakvu praksu prvi put cujem.
Jel to provokacija ili istina?
Pa gdje to postoji?!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 21:53 

Ja isto, nikada nisam čula da bi laik dijelio pričest, a svećenik sjedio (kod nas). I kod mene pričešćuje dvoje laika - časna i kolega vjeroučitelj, ali naravno župnik prvi njih pričesti i dade im patenu s posvećenim hostijama.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 22:04 

sara je napisao/la:
Ja isto, nikada nisam čula da bi laik dijelio pričest, a svećenik sjedio (kod nas). I kod mene pričešćuje dvoje laika - časna i kolega vjeroučitelj, ali naravno župnik prvi njih pričesti i dade im patenu s posvećenim hostijama.

Ja jesam... također znam i za jedan slučaj gdje se pričest ''dijeli'' na način da ministranti drže ciborij, a ljudi sami uzimaju hostiju. :?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 07:34 

Socrates je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ja jesam... također znam i za jedan slučaj gdje se pričest ''dijeli'' na način da ministranti drže ciborij, a ljudi sami uzimaju hostiju. :?

Ako to znaš, a mislim da je to na granici svetogrđa, nedopušteno svakakko jest, onda se nadam da si istu stvar prijavio biskupu, odnosno biskupskoj konferenciji.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 10:22 

Citat:
Sasvim sigurno da. Istina, često se govori o neukim ribarima, no tu neukost nije istina. Naime, židovski dječak da bi položio Bar micvu morao je uistinu znati dosta - iznad svega dobro poznavati Toru, njezino tumačenje, proroke i običaje svoga naroda. Stoga je sasvim sigurno da su apostoli, u vjerskom smislu, bili poprilično naobraženi. Osim tog učenja u mladosti, svaki je odrasli muškarac imao svoje mjesto u sinagogi i tumačio Toru kad je na njega došao red.

Zašto onda Biblija govori da su apostoli bili nepismeni i neuki (Djela Apostolska 4:13)?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata