Citat:
Nije ni ovo točno jer i iz citata je vidljivo da je to pretpostavka koja nije dokazana niti jednim povijesnim dokumentom. U braku su dvije osobe i kad uzmeš da su muškarci bili stariji onda je više nego razumno pretpostaviti da je prosjek 15 do 18 godina.
Držim da je prilično jasno što enciklopedija navodi. Dok nemamo podataka je li
konkretno Marija rodila s 13 ili 17 godina, znamo da su Židovke bile podložne vjenčanju s dvanaestak godina i da su mahom bile i trudne u toj dobi. Nemamo razloga vjerovati da je Marija bila drukčija, na kraju krajeva, njen brak se smatra "savršenim" u "običnosti" , i nije ničim bila posebnija u društvenom smislu . Zato je više-manje univerzalan sporazum da je Marija rodila s trinaest, jer je ovo bila tadašnja dob u kojoj su stvari krenule svojim tokom. Možda zvuči sablažnjavajuće, ali radi se o drugoj kulturi.
U svakom slučaju, čak i ako je Marija rodila kasnije, ovo ne mijenja činjenicu da su se Židovke udavale i rađale mnogo ranije nego mi danas. Ovo smatram objektivnim i konačnim dokazom za svoju tvrdnju da ljudi danas kasnije zrele u svakom smislu- od ekonomskog do psihološkog.
Citat:
Imamo li pravo pretpostavljati da svatko mora studirati tako dugo i da tada samo studira bez da išta radi na svojoj zrelosti za brak. čak ni da moli dvije zdravomarije za budućeg bračnog druga. Pa onda da samo traži posao, pa da se samo snalazi. Kad bi tako pretpostavljali bili bi neozbiljni. Realno sve se to može raditi usporedno.
Mislim da imamo pravo tako pretpostavljati, jer samousavršavanje i ljubavni odnosi nisu nešto što se
mora dešavati usporedno. Ako se dese- Bogu hvala, ali ne smijemo žuriti samo zato što postoje težnje nekih sfera da se što prije stigne u brak.
Ja sam, dapače, tijekom studija bio u "celibatu", žene me nisu suviše zanimale jer sam težio samousavršavanju ne bih li bolje u budućnosti služio Bogu. Ovaj pojam čak i nije moj, čini mi se da dolazi iz Budizma, iako sam ga ja preveo na Katolički kontekst ("Studentski celibat"- apstinencija tijekom visokog školstva u svrhu iskorištavanja mladenačke energije za samousavršavanje). Iako nisam bio opsesivan s time, priznajem. Ipak, nije baš da sam aktivno tražio družicu, i nisam bio u nekakvoj vezi. Da je Bog želio da neke stvari krenu svojim tokom, bilo bi- ovako, uzdajem se u Njegovu pravednost. Na kraju krajeva, danas sam u vezi i moje su se molitve uslišale.
Moliti za partnera trebamo već u srednjoj školi, čak i ako ga nemamo.
Citat:
Sad utvrđujemo dob zrelosti za brak a ne da li bi se trebali ženiti mladi iako za to postoje mnogi zdravstveni psihički i duhovni razlozi. No prvo odredimo dob zrelosti koja ne ni u krajnje liberalnom određivanju ne može biti duža od 25 godina.
Zrelost nije nešto što se može istinski odrediti godinama. Do 25. godine mnoge se stvari poklope, istina, ali čak i njihovo poklapanje nije uvjet da je čovjek spreman za brak. Ovo nema veze s liberalnim odredbama. Svatko se ženi kad osjeti da su mu zdravstveni, psihički i duhovni uvjeti zadovoljeni, i nije na nama da sudimo ičije odredbe.
Tijekom sakramenta ženidbe, svećenik veli "Što Bog spoji, čovjek neka ne razdvaja". Ovo znači da Bog zna svoje razloge spajanja, i ako se par oženio jednog dana, bilo je razloga zašto ovo nije bilo prije. Možemo govoriti o sebičnosti ili preziru spram tradicije pojedinih parova koji su se oženili, ali ovo se rijetko desi u praksi. Takvi parovi rijetko kad odu pred oltar. Ljudi koji istinski prepoznaju svoju ljubav i svoju zrelost da je mogu pružiti, dolaze pred oltar. Eto, kod Židova je bilo s dvanaest, kod nas je s trideset, i zašto bismo trebali drukčije?
Citat:
Ovo što pišeš samo dokazuje da čovjek prije treba početi raditi i kroz rad se obrazovati u onome što radi. I koncept Bolonje ide za tim da studenti brže završavaju studij.
Mahom studenti ne rade u struci tijekom obrazovanja, osim u slučaju prakse koja im se malo ili nimalo ne plaća. Dakle, čak i ako počnu raditi i obrazovati se , od toga neće imati materijalne koristi i obrazovanje će biti neovisno od ekonomskih uvjeta, radi čega će ih kasnije morati ustanoviti i samim tim, kasnije zreliti.
Bologna očekuje da će studenti nastaviti studij ne bi li dobili veću razinu u akademskoj hijerarhiji, što znači da će vjerojatno mnogi studirati minimalno četiri godine. Nije napravljena da bi se ljudi ranije ženili.
Citat:
Kontradiktoran si sebi u tvrdnji jer ako treba više znati o onome čime se bavi onda ne treba veliko osnovno znanje koje je široko po opsegu već specijalističko. To se postiže baš što prijašnjim uključivanjem u rad. međutim to nije kraj i onda se treba neprestano usavršavati i obrazovati. Što sve potiče na bržu zrelost jer vremena se nema.
Ne govorimo o specijalističkom znanju, već o većoj količini osnovnog znanja. Kroz vrijeme smo otkrili toliko mnogo da jednostavno moramo duže vremena ljude upoznavati s materijom.
Ponovio bih svoje pitanje: u čemu je štos?

Mahom svi do tridesete godine obave sve što trebaju, čemu žurba? Zašto zamjerate ljudima što se žene kasnije? Ako ne griješe do tad, imaju potpuno pravo ako im je savjest čista.