Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet lip 04, 2026 18:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 467 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 27, 2026 19:48 

"Kršćanstvo je samo jedna od ponuda, nemamo pravo pretendirati da naša ponuda bude jedina."

Moj biskup je skroz pobrkao lončiće. Žao mi je što tako govorim o biskupu, ali šokirala me ova izjava. Stoljećima kršćani krvlju mučenika šire Riječ, i onda biskup Katoličke Crkve kaže da je to samo jedna od ponuda.

Mislim da si i ti nešto pobrkao. Biskup je mislio reći da se mi ne smijemo ponašati kao da mi jedini imamo pravo na javni prostor (tj. riječ je o građanskom odgoju), a to je istina: nametanjem se ne širi vjera (imaš puno primjera iz prošlosti kad su vladari nametanjem vjere postigli suprotan učinak, jer vjera se treba osobno prihvatiti prije svega - tek ako je opredjeljenje iz sveg srca i volje može se svjedočiti i krvlju). Mučenici sigurno nisu mučenici zato jer su htjeli nametati svoju vjeru drugima i širiti je potcjenjujući sve dobro što je u vanjskom svijetu...

Cijeli kontekst i nastavak biskupovog komentara je:

Ako se postavimo prema ovim pitanjima na način da namećemo svoje i ne želimo čuti drugo, onda se zapravo postavljamo u poziciju onih koji žele gospodariti društvom, a ne žele biti su-graditelji društva zajedno s drugima. Krist nam je model prema kojemu trebamo činiti sve što činimo. I iz početaka kršćanstva možemo puno naučiti. Kako su oni promijenili svijet? Tako što su ulazili u dijalog s njim, što su razgovarali, nisu ga nasilno željeli promijeniti. Ja doista vidim ovo kao priliku da i mi sami uđemo u taj svijet i naučimo puno iz građanskog odgoja, što onda možemo primijeniti i u vjeronauku, istaknuo je Uzinić.
https://www.ri-nadbiskupija.hr/2026/vje ... i-dijalog/

"Ući u dijalog" ovdje znači razlučivati, kritički pogledati sve vanjske ponude i (znati) argumentirati svoju vjeru.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2026 20:23 

To što biskup govori samo daje za pravo svima onima koji kažu kako je kršćanstvo tek jedan od puteva.
Da iskoristim riječi pape Lava XIII, jednako tretiranje svih vjera je isto što i ateizam.
Kršćanstvo nije samo jedan od puteva, nego je temeljni put za spas duše. Ta poruka je previše važna da bi se tako olako koristila za svjetonazorske manipulacije.

Ovo što moj biskup govori je opasna manipualcija i igranje tuđim sudbinama.
Kršćanstvo nije tek jedna punuda u javnom prostoru i kršćani prvi ne bi trebali tako nastupati.
Nadam se da će hrvatska Crkva naći načina kako ovog biskupa ukloniti sa pozicije, šteta koju radi hrvatskoj Crkvi je (pre)velika. :/
Baš me žalosti da je moj biskup, kao da smo mi u Rijeci kažnjeni.

Zadnja izmjena: pints; Sri svi 27, 2026 21:12; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2026 20:40 

Usput, građanski odgoj u Rijeci vodi izrazito ekstremna grupa koja po vrijednostima ne samo da je potpuna suprotnost katoličanstvu, nego je aktivno i agresivno protiv. U vrtiće su već ušli sa lgbt i rodnim materijalima. I to je mojem biskupu ok. Ne bi se htio valjda zamjeriti. Osim ako su molitelji u pitanju, onda nema problema ići džonom.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2026 21:03 

"Kršćanstvo je samo jedna od ponuda, nemamo pravo pretendirati da naša ponuda bude jedina."

Moj biskup je skroz pobrkao lončiće. Žao mi je što tako govorim o biskupu, ali šokirala me ova izjava. Stoljećima kršćani krvlju mučenika šire Riječ, i onda biskup Katoličke Crkve kaže da je to samo jedna od ponuda.

U pravu si jer izgleda kao da naviješta neku svoju vjeru. Krist nije rekao: „Ja sam jedna od mogućnosti“, nego: „Ja sam put, istina i život“ (Iv 14,6). Time je jasno kako Katolička Crkva nema pravo odustati od istine radi prilagodbe različitostima.

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2026 20:47 

To što biskup govori samo daje za pravo svima onima koji kažu kako je kršćanstvo tek jedan od puteva.
Da iskoristim riječi pape Lava XIII, jednako tretiranje svih vjera je isto što i ateizam.
Kršćanstvo nije samo jedan od puteva, nego je temeljni put za spas duše. Ta poruka je previše važna da bi se tako olako koristila za svjetonazorske manipulacije.

Ovo što moj biskup govori je opasna manipualcija i igranje tuđim sudbinama.
Kršćanstvo nije tek jedna punuda u javnom prostoru i kršćani prvi ne bi trebali tako nastupati.
Nadam se da će hrvatska Crkva naći načina kako ovog biskupa ukloniti sa pozicije, šteta koju radi hrvatskoj Crkvi je (pre)velika. :/
Baš me žalosti da je moj biskup, kao da smo mi u Rijeci kažnjeni.

Mislim da je pravo pitanje u tome: kako kršćanin treba nastupati u javnom prostoru i u svijetu...
Kako se postaviti unutar Crkve i najvažnije: tko je naš neprijatelj?

Tu se može spomenuti i model širenja vjere - političkim pritiscima i obračunima, peticijama i javnim linčevima ili postoji drugačija metoda...
Žao mi je, ali moram spomenuti te najteže stvari jer ih mnogi brkaju s evangelizacijom.
To jest, kršćanstvo im služi za političke obračune, pa se i sasvim duhovna "borba protiv grijeha" može ispolitizirati i pretvoriti u "isključivanje iz javnog prostora"..

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2026 10:39 

Mate Mijić je lijepo objasnio u čemu je problem za nedavnom biskupovom izjavom:

https://www.vecernji.hr/vijesti/uzinic- ... ma-1964246

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2026 11:06 

U potpunosti se slažem sa Pintsom, Mijićem i svima koji argumentirano kritiziraju rad nb Uzinića
Jako puno svo svi iznjeli argumenata (ako ne i dokaza) da je njegov rad jako suspektan
Nadam se da neću opet od nekih dobiti packu da je to jednostavno ogovaranje nadbiskupa

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2026 14:33 

Mate Mijić je lijepo objasnio u čemu je problem...

Možda sad ispadam pomalo "spor", ali tko je Mate Mijić?! :)

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2026 16:34 

Kod onih koji glorificiraju Uzinićevo ponašanje prisutna je neka teza o nedoličnosti nametanja vjere. To je stvarno promašeno jer Katolička Crkva ne „nameće“, nego naviješta, ali naviješta ono što smatra istinitim i spasonosnim za sve ljude. Ako bi se odrekla te prakse, izdala bi vlastito poslanje.
Pozivanje na „dijalog“ također je dvosmisleno. Prvi kršćani jesu razgovarali sa svijetom, ali nisu od njega učili što je istina, nego su svijetu donosili istinu, često uz progonstva i mučeništvo. Dijalog nije bio razmjena mišljenja na ravnopravnoj razini, nego svjedočanstvo istine u ljubavi.

Vrh

PostPostano: Sub svi 30, 2026 12:04 

Preslušao sam nekoliko nastupa i čuo stavove o raznim temama ovdje spomenutog biskupa a pogotovo kako on gleda na dolazak i boravak stranih radnika u Hrvatskoj a o drugim temama sad se neću osvrtati. Stječem dojam da se radi o osobi koja donosi zaključke što bi se reklo na prvu po trenutnoj emociji ili bez prevelikog razmišljanja.
Pozicija u crkvenoj hijerarhiji koju on trenutno obnaša bi trebala imati osobu dubljeg promišljanja i veće razboritosti.
U redu mi je kad kaže da su ovdje strani radnici došli što bi se reklo "trbuhom za kruhom" slično kao što su naši ljudi išli na zapad 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.
Nisam naišao nigdje da je i spomenuo da se njihovim dužim boravkom može narušiti demografija i sve ostalo što ide stime. Nigdje nije spomenuo kako će se ti ljudi iz drugog
svijeta i kulture i hoće li se uopće asimilirati u hrvatsko društvo odnosno više djeluje da mu to pitanje nije ni važno i dojam je da ne zaslužuje mjesto lidera na kojem sjedi.
Na osnovu svega što sam čuo od njega i o njemu mogu mirne savjesti reći da dobro znam lik i (ne)djelo Mate Uzinića.

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2026 10:49 

Velika većina nas forumaša , posebice onih koji aktivnije pišemo na ovom forumu dajemo konstruktivu kritiku na mnoge čudne izjave nb Uziniča i njegov rad
Ja sam u nekoliko upisa detaljno analizirao sve njegove izjave koje su nespojive sa katoličkim naukom i vjerom svete, apostolske KC
Iznio sam šta je u njegovom radu teška heterodokasija , granična hereza...samo ću ponoviti da su mnoge heterodoksije u biti hereze, koje nisu samo još formalno proglašene kao hereze.

NB Uzinić ima sreću da ne živi i djeluje stoljeće, dva ranije...pročitajte malo sažetak vjerovanja ...kolokvijalno što se naziva Denzingera / DH
Tamo ćete vidjeti kako se branio stoljećima nauk KC, kako su se osuđivale sve hereze i kako su krivovjerci bili disciplinski kažnjavani od strane Crkve , sami biskupi Crkve su bivali ekskomunicirani zbog širenja krivovjerja
Denzinger je pun izjava i presuda o anatemama i ekskomunikacijama svećenika i biskupa KC!

Da nb Uzinić djeluje kojih 100-200 godina ranije davno bi protiv njega instit.Crkva pokrenula disiplinske postupke...i ako bi on ustrajao u herezama bio bi već davno ekskomuniciran ili barem povučen sa svoje službe
Znači, nb Uzinić ima veliku sreću da djeluje u vrijeme kada se crkveni sud prema takvim čudnim pojavama među svećenicima se odnosi dosta tolerantnije i zatvara oči , ne djeluje nego se nekako prelazi protiv heterodoksije i hereza...

Papa Leon XIV, Benedikt XVI i ranije pape su jasno osuđivale sve hereze , raskole i nemire koje su pokušavale zadnjih desetljeća provući protukatoličke sinodalni putovi ala zadnji pokušaj njemački Sinodalni put...prije smo imali čudna traženje unutar Nizozemskih biskupija

Uglavnom mnogi svećenici , biskupi koji relativiziraju njegov čudan radi i mnoge izjave nisu svjesni šta rade, koga u biti podržavaju...ti svećenici nisu svjesni da njihova solidarnost sa batom svećenikom nije utemeljena i da je ne trebaju davati tako bjanco, a da ne razmisle dublje šta u biti podržavaju...ne treba podržavati negativne stvari samo pod parolom to je svećenik, bsikup kao što sam i ja i trebamo bratu svećeniku dati podršku...svi svećenici koji daju bezrezervnu podršku pojavama i osobama koje unose rakol u Crkvi i promoviraju nauk koji Crkva nikada nije pronosila i širila se trebaju dobro propitati šta mi to radimo i zašto to radimo!
To što je netko nadbiskup ne znači da je njegov rad apriori i definitivno ispravan...crkvena povijest je puna primjera gdje su svećenici i biskupi radi svoga krivog rada bili kažnjeni od crkvenog suda, skinute im javne ovlasti ili su čak mnogi ekskomunicirani!

Institucije KC trebaju svakog svećenika koji krivo radi i daje krive izjave upozoriti..Crkva ima velik broj disciplinskih mjera koje može poduzeti protiv takvih svećenika, biskupa...treba krenuti od blažih, pa prema težima...ako neki svećenik ustraje us vome krivom djelovanju Crkva ima sve alate da se suzbije takav rad...samo treba hrabrosti i političke volje za to

KC ima glavni cilj širiti evanđelje svijetu...ali ne bilo kakvo evenđelje...Crkva i njeni svećenici trebaju širiti pravovjerje, ispravno evanđelje!
Svako podržavanje neispravnog nauka , pa bilo ono i prešutno, što najčešće jeste, je velika greška i blamaža za Crkvu
Institucije Crkve trebaju u korijenu suzbijati krive pojave i djelovanja u svojim redovima...svako bacanje pod tepih negativnosti i pravljenje da nismo znali i vidjeli je pogrešan put!

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2026 13:12 

Ne podržavam ovakav diskurs i stil kajav je završni dio upisa od antezg. Kritika se uvijek mora iznositi pristojno. Ne sladunjavo, ali pristojno.

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2026 19:04 

Ne podržavam ovakav diskurs i stil kajav je završni dio upisa od antezg. Kritika se uvijek mora iznositi pristojno. Ne sladunjavo, ali pristojno.

Potpuno se slažem s ovim, Pints. Hvala na reakciji. Nadam se da će post biti uklonjen. :|

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2026 21:07 

Biskup je mislio reći da se mi ne smijemo ponašati kao da mi jedini imamo pravo na javni prostor (tj. riječ je o građanskom odgoju), a to je istina: nametanjem se ne širi vjera (imaš puno primjera iz prošlosti kad su vladari nametanjem vjere postigli suprotan učinak, jer vjera se treba osobno prihvatiti prije svega - tek ako je opredjeljenje iz sveg srca i volje može se svjedočiti i krvlju). Mučenici sigurno nisu mučenici zato jer su htjeli nametati svoju vjeru drugima i širiti je potcjenjujući sve dobro što je u vanjskom svijetu...

Cijeli kontekst i nastavak biskupovog komentara je:

Ako se postavimo prema ovim pitanjima na način da namećemo svoje i ne želimo čuti drugo, onda se zapravo postavljamo u poziciju onih koji žele gospodariti društvom, a ne žele biti su-graditelji društva zajedno s drugima. Krist nam je model prema kojemu trebamo činiti sve što činimo. I iz početaka kršćanstva možemo puno naučiti. Kako su oni promijenili svijet? Tako što su ulazili u dijalog s njim, što su razgovarali, nisu ga nasilno željeli promijeniti. Ja doista vidim ovo kao priliku da i mi sami uđemo u taj svijet i naučimo puno iz građanskog odgoja, što onda možemo primijeniti i u vjeronauku, istaknuo je Uzinić.
https://www.ri-nadbiskupija.hr/2026/vje ... i-dijalog/

"Ući u dijalog" ovdje znači razlučivati, kritički pogledati sve vanjske ponude i (znati) argumentirati svoju vjeru.

Problem nije u tome što spominje dijalog, nego u tome što se kod Uzinića izgubi jasnoća kako je Katolička Crkva učiteljica istine, a ne jedna od ravnopravnih „ponuda“ na tržištu ideja.
Nitko ozbiljan ne zagovara nasilno nametanje vjere (to su moderne insinuacije) niti osporava kako vjera mora biti slobodno prihvaćena. Mučenici nisu ginuli zato što su tlačili druge, nego zato što nisu htjeli relativizirati Krista radi mira sa svijetom. Ali upravo zato treba paziti da se pod riječima „dijalog“, „su-gradnja“ i „učenje od svijeta“ ne provuče ideja kako Katolička Crkva nema pravo jasno reći da posjeduje puninu istine.
Prvi kršćani jesu razgovarali sa svijetom, ali nisu od poganskog društva učili što trebaju vjerovati. Oni su ulazili u dijalog da bi obratili svijet Kristu, a ne da bi prilagodili vjeru dominantnoj kulturi. Dakle problem nastaje kada se građanski odgoj i sekularne vrijednosti počnu predstavljati kao nešto iz čega Crkva treba crpiti vlastiti sadržaj. Također, nije svako snažno javno zastupanje katoličkog nauka „gospodarenje društvom“. Katolička Crkva ima pravo sudjelovati u javnom prostoru upravo zato što vjeruje kako istina o čovjeku i moralu nije privatna stvar.

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2026 22:00 

Na osnovu svega što sam čuo od njega i o njemu mogu mirne savjesti reći da dobro znam lik i (ne)djelo Mate gUzinića.

Potpuno se slažem s ovim, Pints. Hvala na reakciji. Nadam se da će post biti uklonjen. :|

Lk 6, 45 Ta iz obilja srca usta mu govore.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 467 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata