Fran, jesi li ikada razmišljao u vezi šta bi bilo da je većina Židova ipak prihvatila Krista?
Da li bi to zaustavilo širenje kršćanstva prema poganima, nežidovima!!?
Po meni se kršćanstvo proširilo cijelim svijetom upravo zbog toga što je judeokršćana bilo manje, i jer su vrlo brzo počeli progoni protiv njih...to je pomoglo širenju kršćanstva po dijaspori i prema poganima!
To pišem u smjeru toga da ukažem da protivljenje hramske aristrokacije i recimo većine židova možda nije bila tako loša stvar, i ne treba gledati jako strogo na to...posebno ne mrziti židove radi toga!
TEOLOGIJA SPASENJA
Hrki, jel ovo nekako na silu istikano pitanje?
Da su Židovi prihvatili Isusa, zar bi bilo razapinjanja, umiranja Isusa na križu – dakle Otkupljenja?
Ne bi ga bilo!
Ali Providnost je čekala baš ovakvu situaciju i ovakvo političko stanje tada poznatoga svijeta – okupiranog i pod rimskom vlašću. Misliš li da bi Pavao(ex Savao) tako „brzo i lako“ dospio čak do Rima i bi li on uopće izišao iz okvira svoga zanata da progoni – a koga?
Razmisli o Isusovoj zadnjoj zapovijedi učenicima:
19Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga 20i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!"" (Mt 28,19)
SVE je moralo biti baš ako kako je i po prorocima naviješteno...Pa nije Bog čekao toliko dugo da se Mesija pojavi - čekao je na "pravi" trenutak, za koji je Providnost znala još prije stvaranja. Da su Židovi objeručke prihvatili Isusa bismo li mi sada ovdje uopće raspravljali...A o čemu?
A taj antisemitizam...mržnja prema Židovima? Ne ni prema glavnom "krivcu" Netanjahu, jer da smo svi, kršćani, odmah počeli moliti za njega, bi li molitve kršćana cijeloga svijeta Bog uslišao? Mislim da bi odavno nastao mir...Ali to je pretpostavka da se i UN "vrati" u fazu i stadij kake su bile u početku. Jesu li raspisali potjernicu za njim? Aha, ali on smije u UN-ovoj dvorani optuživati i nazivati antisemitistima SVE koji ne podupiru taj NJEGOV RAT (kojeg vodi u interesu ne svojih zemljaka, to nam je valjda jasno?)!
Nije li se većina kršćana zatvorila u nekakve svoje „čahure“, uske krugove, uronila u svojoj sredini u nekakav vid pasivnosti iz čega samo promatraju i ČEKAJU da Bog nešto poduzme po pitanju svjetskih zbivanja? Možda katolici najviše?
A ono „Molite i dat će vam se, išćite i dobit ćete, tražite i naći ćete“?
To, kao da je važilo tamo…negdje do Domovinskog rata (barem kod nas). Ovi što mole na trgu i posvuda po svijetu, jesu li se trgnuli, postali svjesni da smo se uspavali? A ostali?
„Moliti za Netanjahua? Ti si blesav“ – dobit će svatko tko to javno predloži. Jadni smo…Ako si imalo konkretniji napadnu te „osice“ s foruma…Nekada i stršljeni.
Pa…Čekajmo! ;(