|
Zbog onoga što pretrpi nauči slušati, kaže Poslanica. Ne kao da bi savršen čovjek - Krist, i u jednom trenu bio neposlušan, jer i u Hramu kao dječak ispunja obvezu posluha Bogu Ocu, ali i roditeljima. I kao što prima krštenje na Jordanu, ne kao da bi mu trebalo čišćenje, već kao anticipaciju ispunjenja sve pravednosti - radi nas, i nama za primjer (Lk 12,50)
Dakle, nauči slušati, kao čovjek koji raste u milosnoj spoznaji. Neprokušani malo toga zna, kaže se.
Patnje su nutarnje i vanjske. Netko je prodorno rekao: boli su proroci.
Krist je trpio uvijek i od svih (Nutarnji život Isusa Krista, službenica Božja M. C. Baij) jer je imao osjetljiviju dušu. O ovome možda kasnije.
Pada mi na pamet kardinal Pell, javno optužen i osuđen, kasnije oslobođen lažnih optužbi. Kod nas Kordić. Oboje, i kardinal i vojnik u ćeliji čitaju Ivana od Križa. Prvenstveno se tu misli na nutarnje patnje, pasivna čišćenja, a koje se kod vrlo rijetkih manifestiraju i izvanjski, što ne znači da su vanjske patnje nepogrešivi znak nutarnjih.
Isti svetac uči obzirom na grijeh oholosti opisujući ponašanje takvih duhovnih osoba, i prije nego dovršiš misao skidaju ti riječ sa usta. Jer, već sve znaju.
No, sasvim suprotno pasivna čišćenja proizvode učinak posluha. Reći ću da me dobro razumijete: mijenjaju nutarnju konstituciju. Dakle, ne po sebi, nego poradi patnji duše koja se ne može osloniti više na vlastito promišljanje.
Moze se javiti pitanje zasto je onda rat u Crkvi. Jedni protiv drugih na svim razinama. Zasigurno kukolja ima, i ne može bez toga. No, drugi je razlog što Dobri Bog ne dopušta patnje svima jednako, ni obzirom na životnu dob, ni stalež. Ovo me Pell uvjerio pišući dnevnik u zatvoru, u poznim godinama, kao kardinal tada prvi puta čita Ivana od Križa. Podvrgavanje zakonima može biti po pravdi ali i nepravdi, a potonje osobito spada u nespoznatljive Božje razloge.
Posluh, dakle, dolazi preko patnje, i to one vrsti koje do toga dovode, kako nutarnje, tako vanjske. Ovdje se, dakle, ne bavimo djecom kojoj si uzeo igračku pa viču. Viču oni što ne znaju što je vatra.
Neoskolastički komentatori upravo reakcije na ispravljanja pripisuju nezrelima, tj. neprokušanima.
Tako posluh biva znakom autentična puta.
|