Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 04:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 341 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 23, 2026 17:18 

A je li po tebi katolički nauk da itko ima oružje kojim može usmrtiti drugo živo biće i da mu je to profesija?
Naš jedan svećenik je za vrijeme Juge nosio po ulicama Splita pano kao čovjek sendvič na kojem je pisalo da je on katolik i zato ne želi ići u vojsku. Naravno, bunio se protiv vojnog roka u JNA. Ali, svejedno. Za zamisliti se.

O čemu ti?! Kakva JNA?! Kakav "čovjek sendvič"?! Admin ti je jasno napisao, citiram;

Totus tuus, ovo što pišeš nema veze s katoličkim naukom.

Pametnom dosta. Čak kaže ovde, citiram;

Ako ćemo pravo, katolik ne bi nikad smio imati oružje u ruci. Po katoličkom nauku. Ne po mom mišljenju.

Kojem to katoličkom nauku?! :roll: :roll: Možeš li ti ovde citirati taj "katolički nauk" ili su to samo tvoje privatne mudrolije?! :|

Vrh

PostPostano: Sub sij 24, 2026 16:45 

Ako ćemo pravo, katolik ne bi nikad smio imati oružje u ruci. Po katoličkom nauku. Ne po mom mišljenju.
Totus čini mi se kako je tebi inače na drugim temama najmjerodavnije Evanđelje, ali u njemu nema nikakva zapovijed o zabrani oružja. Jedina zapovijed vojnicima je u Luka 3, 14 i ona glasi: Isto tako upitaše ga vojnici: "Što da činimo?" Odgovori im: "Nikomu ne činite sile i prijevare, i budite zadovoljni svojom plaćom!
U modernom prijevodu taj članak izgleda ovako: I neki su ga vojnici pitali: „A što mi trebamo raditi?“ Rekao im je: „Nikome ne uzimajte novac silom, nikoga lažno ne optužujte i budite zadovoljni svojom plaćom!“
Inače i ja ne volim teme koje se iniciraju iz USA i kod nas izazivaju nepotrebnu prekomjernu pažnju. Tamo su stvari složenije i nisu slične našim prilikama, ali ako netko želi vidjeti dublje razloge može pročitati članak "Kad Crkva kaže „ne”: moralne granice politike u Trumpovoj eri" koji je na vezi https://www.quovadisecclesia.com/kad-cr ... povoj-eri/

Vrh

PostPostano: Pon sij 26, 2026 16:49 

Govorim o ovom:U Govoru na gori Gospodin podsjeća na zapovijed “Ne ubij” (Mt 5,21), dodajući na to zabranu srdžbe, mržnje, osvete. Štoviše: Krist traži od učenika da pruže i drugi obraz, da ljube svoje neprijatelje. Sam se nije branio i naložio je Petru da vrati mač u korice.
Tko želi slijediti Isusov nauk, ne treba više.
Osobno se slažem se s onim ""Bog je napravio ljude istima a Sam Colt ravnopravnima"i mislim da bi svatko tko želi morao imati pravo na oružje.
Tako da je možda i to jedan od razloga što se ne smatram dobrim katolikom.
Ali da ostanem u temi. Vojnik koji puca, svejedno gdje i zašto, ima šansu ogriješiti se o zapovijed "ne ubij" i tu pravi katolik ne bi smio imati iznimke. Ne znaš kakva je osoba drugi vojnik kojeg si ubio, ne znaš je li prisilno tu, pa čak i da je netko zao, opet nisi ti taj koji mu smije oduzeti život.

Vrh

PostPostano: Pon sij 26, 2026 18:59 

Govorim o ovom:U Govoru na gori Gospodin podsjeća na zapovijed “Ne ubij” (Mt 5,21), dodajući na to zabranu srdžbe, mržnje, osvete. Štoviše: Krist traži od učenika da pruže i drugi obraz, da ljube svoje neprijatelje. Sam se nije branio i naložio je Petru da vrati mač u korice.
Tko želi slijediti Isusov nauk, ne treba više.
Katolički nauk ne tumači ovo kao apsolutni pacifizam koji bi zabranio svaku obranu ili sudjelovanje u ratu. Mogu ti na odgovoriti detaljnije, ali me što misliš kako bi se na taj tvoj način Hrvatska obranila od velikosrpske agresije u 90tim godinama prošlog stoljeća?

Vrh

PostPostano: Sri sij 28, 2026 15:44 

http://www.hrsvijet.net/index.php/vijes ... rom-u-boga

Nešto o muslimanima,Židovima i antisemitizmu...

Vrh

PostPostano: Sri sij 28, 2026 16:56 

Katolički nauk ne tumači ovo kao apsolutni pacifizam koji bi zabranio svaku obranu ili sudjelovanje u ratu. Mogu ti na odgovoriti detaljnije, ali me što misliš kako bi se na taj tvoj način Hrvatska obranila od velikosrpske agresije u 90tim godinama prošlog stoljeća?

Nije MOJ nego ISUSOV način. Citirala sam Njegove riječi, čak i naglasila što JA mislim, ali teško je ovdje razumno pročitati napisano. :((

Vrh

PostPostano: Sri sij 28, 2026 17:40 

Nije MOJ nego ISUSOV način. Citirala sam Njegove riječi, čak i naglasila što JA mislim, ali teško je ovdje razumno pročitati napisano. :((
Ipak je to tvoje jer si krivo razumjela ono što je Isus rekao. Zapovijed "Ne ubij" (Mt 5:21) osuđuje ubojstvo, ali ne svako oduzimanje života. Katolička tradicija podržava pravo na legitimnu samoobranu, jer je život svetinja pa je obrana života (svog ili tuđeg) moralno opravdana. Isus nije zabranio svako nasilje iako se nije branio osobno (kao Mesija koji nosi grijehe svijeta) jer u Evanđelju nema osude profesionalnih vojnika te im se čak daju upute za ponašanje (Lk 3:14). Njegov nauk "drugi obraz" (Mt 5:39) cilja na osobne uvreda, a ne na obranu života.
Tvoja citirana misao "Bog je stvorio ljude jednakima, a Sam Colt ih je učinio ravnopravnima" nije u direktnom sukobu s katoličkim naukom ako se shvati u kontekstu odgovorne samoobrane.
Zašto nisi bar pokušala odgovoriti na moje prije postavljeno pitanje o reakciji na velikosrpsku agresiju? Vidjela bi odmah kako si nešto grdno pobrkala.

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2026 16:58 

Ipak je to tvoje jer si krivo razumjela ono što je Isus rekao. Zapovijed "Ne ubij" (Mt 5:21) osuđuje ubojstvo, ali ne svako oduzimanje života. Katolička tradicija podržava pravo na legitimnu samoobranu, jer je život svetinja pa je obrana života (svog ili tuđeg) moralno opravdana. Isus nije zabranio svako nasilje iako se nije branio osobno (kao Mesija koji nosi grijehe svijeta) jer u Evanđelju nema osude profesionalnih vojnika te im se čak daju upute za ponašanje (Lk 3:14). Njegov nauk "drugi obraz" (Mt 5:39) cilja na osobne uvreda, a ne na obranu života.
Tvoja citirana misao "Bog je stvorio ljude jednakima, a Sam Colt ih je učinio ravnopravnima" nije u direktnom sukobu s katoličkim naukom ako se shvati u kontekstu odgovorne samoobrane.
Zašto nisi bar pokušala odgovoriti na moje prije postavljeno pitanje o reakciji na velikosrpsku agresiju? Vidjela bi odmah kako si nešto grdno pobrkala.

Ti ćeš me učiti kako ću razumijeti??? :DD
Znam da misliš da si katolik, kao što i većina na ovom forumu misli za sebe.
Ali mislim da, čitajuć tvoje upise (i ne samo tvoje) nitko ne bi dobio inspiraciju postati katolikom.
Daleko je to od Isusova nauka. Naravno, po mom skromnom mišljenju. Samo Bog zna što je nekome u srcu.

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2026 17:25 

Ipak je to tvoje jer si krivo razumjela ono što je Isus rekao.

Ali mislim da, čitajuć tvoje upise (i ne samo tvoje) nitko ne bi dobio inspiraciju postati katolikom.
Daleko je to od Isusova nauka. Naravno, po mom skromnom mišljenju. Samo Bog zna što je nekome u srcu.

:)

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2026 17:35 

Pa valjda se možemo složiti kako ne trebamo biti kontradiktorni i nedosljedni, a ovo što si sada napisala sasvim je različito od onoga što zastupaš na temi naslov: "Dogma: Ne sudi?" https://www.katolicki.info/forum/viewto ... 791#p54760
Ljudi ne moraju uopće postati katolici zbog mene ili nečeg što ja ili bilo koji čovjek radi već to trebaju postati jer im bez Katoličke Crkve nema spasenja.
A što se teme tiče zapravo je smiješno što pokušavaš podvaliti priču kako su pacifističke floskule isključivi katolički nauk, a Katolička Crkva ima nauk o pravednom ratu koji postoji od sv. Augustina pa do danas.

Vrh

PostPostano: Pon vel 02, 2026 17:35 

Jucer i danas citam o novim Epsteinovim dokumentima. Jos je gore nego sto su najludje teorije zavjere mogle predvidjeti (stovise, potvrdjuju se mnoge teorije)... Pravi real life Eyes wide shut. Bjelodano je jasno tko je Gospodar svijeta i kakve sile djeluju u pozadini. Imam potrebu otici u crkvu nakon svega procitanog.

Vrh

PostPostano: Pon vel 02, 2026 18:01 

Pa valjda se možemo složiti kako ne trebamo biti kontradiktorni i nedosljedni, a ovo što si sada napisala sasvim je različito od onoga što zastupaš na temi naslov: "Dogma: Ne sudi?" viewtopic.php?f=3&t=2962&p=54791#p54760
Ljudi ne moraju uopće postati katolici zbog mene ili nečeg što ja ili bilo koji čovjek radi već to trebaju postati jer im bez Katoličke Crkve nema spasenja.
A što se teme tiče zapravo je smiješno što pokušavaš podvaliti priču kako su pacifističke floskule isključivi katolički nauk, a Katolička Crkva ima nauk o pravednom ratu koji postoji od sv. Augustina pa do danas.

Ljubav je "hippy", pacifizam je "floskula", oni koji o tome pričaju su "modernisti", spas je u latinskoj misi i nejedenju mesa petkom

Vrh

PostPostano: Čet vel 05, 2026 06:56 

Nitko razborit ne tvrdi da je ljubav “hippy”, niti da je mir prazna riječ. No ljubav bez istine postaje sentimentalnost i to je u najgorem obliku "hippy", ali istina bez ljubavi jest tvrdoća. Katolička vjera traži ljubav u istini. Latinska misa, post i pokora nisu karikatura spasa, nego provjereni oblici pobožnosti koji usmjeruju čovjeka na obraćenje i život po Evanđelju. Latinska misa nije svima dostupna, ali sakramenti post i pokora jesu pa bi ih svi vjernici trebali koristiti. Umjesto podsmijeha, korisnije je raspravljati o sadržaju to jest kako živjeti vjeru cjelovito, u ljubavi i u istini te time izbjeći opasnosti politike, okultizma...

Vrh

PostPostano: Čet vel 05, 2026 09:19 

Ljubav je "hippy", pacifizam je "floskula", oni koji o tome pričaju su "modernisti", spas je u latinskoj misi i nejedenju mesa petkom

Koja ste vi modernisti bijeda od ponašanja.

:(

Vrh

PostPostano: Čet vel 05, 2026 21:57 

Jucer i danas citam o novim Epsteinovim dokumentima. Jos je gore nego sto su najludje teorije zavjere mogle predvidjeti (stovise, potvrdjuju se mnoge teorije)... Pravi real life Eyes wide shut. Bjelodano je jasno tko je Gospodar svijeta i kakve sile djeluju u pozadini. Imam potrebu otici u crkvu nakon svega procitanog.

Zachary King, bivši high wizard, tvrdi da je sklopio na stotine i stotine ugovora sa željnima slave.
Ulaz je pedofilia, zofilia i sve snimljeno tako da nema izlaza. Kyrios je preveo na hrvatski neke njegove istupe. Obraćenje posredstvom Bezgresne.

Kada sam ga pratio aktualan je bio suicid frontmena Linking park.
Inače, tvrdi King, high wizard pojavljuje se u spotu Pink, Just like a pill (faca u bijelom, cilindar na glavi i štapić u ruci).

Izgleda da dobrano drže i pravosuđe (masonerija, iluminati), osim slučaja P. Diddy-a koji je medijski eksponiran.

Dakle, iz masonerije 3 odnosno 33 stupnja ne izlazi se živ.

Mislim da je King rekao da za takve pokušaje - izlaska - fingiraju samoubojstvo, iako nisu isključena

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 341 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata