Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 13:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
 Naslov: Re: moja crkva
PostPostano: Pet srp 11, 2025 20:51 

Evo, moja crkva ove zadnje nedjelje.
Nema tko upaliti svijeće. Svećenik prije mise stoji kod oltara, gleda prema ljudima, digne se jedan stariji pjevač i ode upaliti.
Nema ministranata. Nema tko skupiti "limozinu" pa uzme jedna žena iz zbora to na sebe.

Budi Bogu zahvalna što imate svećenika koji može prikazati sv. Misnu žrtvu. Danas sam bila u crkvi Svete Barbare na Rebru. Svećenik je teško hodao s štakom i morao je sjediti za oltarom. Moram priznati kako sam vrlo emotivno to sve doživjela i nekako postala svjesna vrijednosti svećenika u Crkvi. Treba biti svjestan kako je velika milost biti na sv. Misnoj žrtvi koje nema ako nema svećenika.

Vrh

PostPostano: Uto srp 15, 2025 15:19 

Otišao bi ovaj naš u mirovinu da ga ima tko zamijeniti

Vrh

PostPostano: Pet srp 18, 2025 19:40 

Otišao bi ovaj naš u mirovinu da ga ima tko zamijeniti

...ako nema još 75 godina, možda biskup ne želi niti čuti da ode... :wink:

Vrh

PostPostano: Sub srp 19, 2025 14:08 

Ima 70

Vrh

PostPostano: Ned srp 20, 2025 17:50 

Onda će ga biskup još 5 godina vjerojatno ostaviti kod vas, do mirovine.. ne znam kako bi se u toj dobi netko prilagodio novoj župi?
A sakristana je danas teže naći jer je to specifična služba, osoba bi trebala biti odgovorna, povjerljiva, svaki dan na raspolaganju, a netko bi ju trebao prije svega uputiti u liturgijska pravila..

Ono što je tu jedino pozitivno, sad vi svi obični župljani imate prilike uskočiti malo djelce ljubavi prema Isusu učiniti.. bilo što, upaliti svijeće, očistiti dvorište, da ne govorim o čitanju, pa možda i koju lijepu sliku crkve na google-karte staviti (da vas turisti lakše nađu).. onako nenametljivo, ne morate župniku niti govoriti.. Isusu za ljubav, jer on sve vidi :wink:

Vrh

PostPostano: Uto srp 22, 2025 11:29 

Teško je naći i svećenika a kako kažem prvi put sam od tebe čula za sakristana.
Ima tu dvije tri žene koje to naprave ali dogodi se da ne bude nijedne.
Meni ne pada na pamet tu se miješati, ionako su mi trebale godine za ući u tu crkvu.

Vrh

PostPostano: Sri pro 03, 2025 12:27 

Nekad se govorilo nakon evanđelja "Po riječima sv Evanđelja izbrisali se naši grijesi", meni je to bilo nekako drago, kao da mi je otišao teret onih neispovjeđenih sitnih grijeha. Više nema toga. Bar naš svećenik više to ne govori. Rekao mi je da nema potrebe jer se u uvodnom dijelu kajemo. A zašto je onda prije bilo :?

Vrh

PostPostano: Čet pro 25, 2025 17:07 

Evo me na mojoj temi. Pisala sam kako naš svećenik više ne blagoslivlja kuće a sad su to "preuzeli" i svi ostali. Nitko više ne ide "po kućama". Bar svi u mom domenu. Iduća nedjelja je "blagoslov obitelji" u crkvi. Jedan je napisao, da će doći blagosloviti kuću samo ukoliko svi ukućani budu prisutni. Dakle, blagoslivlja se u crkvi, samo po pozivu dolazi svećenik doma, iza nove gidine. Još jedan lijepi običaj je nestao. Do prije koju godinu, dovikivali smo se po sudsjedstvu, jesu li blizu svećenik i ministranti i čekali ih doma. :cry:

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2025 12:45 

Evo me na mojoj temi. Pisala sam kako naš svećenik više ne blagoslivlja kuće a sad su to "preuzeli" i svi ostali. Nitko više ne ide "po kućama". Bar svi u mom domenu. Iduća nedjelja je "blagoslov obitelji" u crkvi. Jedan je napisao, da će doći blagosloviti kuću samo ukoliko svi ukućani budu prisutni. Dakle, blagoslivlja se u crkvi, samo po pozivu dolazi svećenik doma, iza nove gidine. Još jedan lijepi običaj je nestao. Do prije koju godinu, dovikivali smo se po sudsjedstvu, jesu li blizu svećenik i ministranti i čekali ih doma. :cry:

Ovo je zbilja tuzno za procitati. :|

Mi smo postom dobili bozicnu cestitku i raspored blagoslova obitelji, u kuverti je mala naljepnica (riba) koju zaljepimo na vrata ako zelimo primiti blagoslov i na ta vrata ce zvoniti. To se prakticira zadnjih godina i cini mi se ok, prakticno. Iz Zagreba sam, btw. Vas zupnik mi se cini dosta povrsan i lijen, iskreno. :|

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2025 20:14 

Mislim da tamo ima i puno više molitvenih grupa i podrške vjernicima u svakom smislu.
Ovdje ni za Božić nije puna crkva. Jedino ima mjesto, ne toliko daleko od mog, gdje je situacija drugačija i koje je dalo više svećenika. Iznenadilo me što je i tamošnji župnik odustao i blagosloviti će obitelji u crkvi ove nedjelje, kao i naš i ostali.

Vrh

PostPostano: Uto pro 30, 2025 07:18 

Imam razumijevanje za svećenike jer teško je svima ugoditi, a na blagoslov obitelji ne gledam kao na obavezu i pravo već privilegiju u kojoj uživam.

Vrh

PostPostano: Uto pro 30, 2025 12:17 

Meni je naš odavno rekao da neće više ići jer da ima neugodnih situacija, neki ga ne primaju i tako. A ono što je napisala Noche Oscura je odlična ideja i tako se moglo riješiti, da je bilo volje. Kao što su nas u nedjelju čekale koverte sa kalendarom, molitvom i tamjanom, mogle su biti naljepnice koje se stave na vrata stana pa bi znao gdje može doći. Kaže mi jedna gospođa da joj rodbina živi u Beču i tamo, u velegradu, fratrima nije teško blagosloviti kuće. A naša mjesta o kojima govorim imaju od 300 do 800 i 2000 stanovnika.

Vrh

PostPostano: Uto pro 30, 2025 17:59 

totus tuus je napisao/la:
A naša mjesta o kojima govorim imaju od 300 do 800 i 2000 stanovnika.

Koliko je to kuća za blagosloviti?

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2025 14:45 

Bar 100 puta manje nego npr u Sinju, gdje se blagoslivljaju. Nema kod nas zimi puno ljudi a onih što idu u crkvu još i manje.
Ova mjesta imaju svako svog župnika, nije jedan za sve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vrijeme na UTC + 01:00 sata