Ali kako onda objašnjavaš fosile?
Nemam potrebu objasniti ih (u kontekstu moje vjere). Zašto bi biblija spominjala fosile, pa ne spominje mnogo toga što smo mi danas kategorizirali pomoću znanstvene metode.
Nema u bibliji ništa o atomima, molekulama, fizikalnim silama, ne spominje se ni fine tuning, nema ništa o kemijskim elementima, strukturi svemira, relativnosti u doživljaju vremena, big bangu, DNK ... do svega toga čovjek je došao promatrajući stvarnost u kojoj živi. Biblija nije Božja enciklopedija kojom je čovjeka informirao o stvorenom. Za razumijevanje stvarnosti u kojoj živimo dao nam je pamet.
Kada su u pitanju teme konačne istine, vjere, ljubavi, povjerenja ... onda je suhoparni jezik nedostatan. Puno više kažeš kroz poeziju nego kroz izvještaj.
Ja osobno biblijske tekstove promatram kao na jedan oblik poezije, ne u smislu forme već u smislu izražaja, gdje Bog čovjeku progovara kroz simbolički jezik i metafore budeći intuiciju i vjeru.
Sasvim je razumno pretpostaviti da je objektivna stvarnost toliko iznad ove naše stvarnosti da nemamo spoznajnih alata razumjeti je (bar ne za ovog života) i da su ti komadići uvida koje nam Bog pruža samo sitni fragmenti kojima je cilj reći "TU SAM". Uvijek mi je draga usporedba 2D svijeta u kojem netko želi prikazati kuglu. Nemoguće, što god od kugle da im pokažeš oni će uvijek vidjeti krug. Kada su konačne istine u pitanju vjera je temelj, povjerenje da se Bog objavio i da je tu, sa nama. Sve ostalo su fragmenti koji nekada mogu pomoći, a često i odmažu.
EDIT:
Što u bibliji vremenski ideš dalje u povijest to je jezik simboličkiji i poetičniji. Stvaranje čovjeka nije novinski izvještaj nego poetski prikazana istina koju vjerojatno nećemo moći shvatiti sve do drugog dolaska Krista i kraja vremena. Kako se to odvilo, što je nebeska bitka i što su pali anđeli, kako se odigrao pad čovjeka - sve što čitamo je priča u simbolima jedina koju čovjek može razumjeti. Između tog čina stvaranja i koliko toliko stvarne povijesti Izraelskog naroda nemamo pojma koliko je vremena prošlo, što se događalo... a nije ni bitno za vjeru. Vrijeme je ljudska kategorija, izlaskom iz ove naše stvarnosti izlaziš i iz prostor-vremena i to je nešto što ne možemo ni zamisliti.