Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 12:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 31, 2025 18:13 

Pashalija sa rimokatolicima?

Mitropolit Fotije pojašnjava:

Vratimo se sad na najavljenu Uniju između Rima i Carigrada, Rima i Novog Rima, koja će početi Pashalnom unijom od ove, 2025. godine. Pashalna unija znači sledeće: da će od ove godine pa nadalje, Rim i Carigrad uvek istoga dana praznovati Pashu (Vaskrs) i to po drevnoj Pashaliji Pravoslavne Crkve. Međutim, ono što je manje poznato, a u našem narodu gotovo nepoznato, je da je papa prihvatajući datum praznovanja Vaskrsa po pravoslavnoj Pashaliji, tražio saglasnost Carigrada da može da vrši službu Petrovog naslednika i na Istoku. To znači da će papa biti papa i za pravoslavne Grke i na Istoku i na Zapadu, što je Patrijarh Vartolomej prihvatio, a potom i Carigradska Patrijaršija.

Druga stvar koja se najavljuje ove 2025. godine jeste teološki simposion, koji će biti održan na jesen u Rimu, a koji ima za temu - Mesto i uloga Rimskog pape u Prvom milenijumu Hrišćanstva. Za taj simposion su se već prijavili teolozi, kako katolički tako i pravoslavni, ali i iz drugih konfesija. Ono što je za nas bitnije od tog samog simposiona, je činjenica da će tokom njegovog trajanja Urbi et Orbi (gradu i svetu) biti obznanjeno dalje kretanje i pravac kojim će ići Unija između Rima i Carigrada. Ta Unija će biti ostvarivana u fazama, o čemu se u javnosti zasad malo zna. Ono što je poznato je da će konačni cilj biti - potpuno ujedinjenje dve Crkve, latinske i grčke. Kruna toga ujedinjenja će biti zajedničko služenje svete Liturgije i zajedničko Pričešće (interkomunio). Dok do toga potpunog ujedinjenja ne dođe, preporučivaće se vernicima jedne i druge konfesije, da se mogu pričešćivati jedni kod drugih. Po nekim pretpostavkama za potpuno ujedinjenje u crkvenom smislu Rima i Carigrada biće potrebno 5-10 godina, a po nekima i više. Međutim glavnim akterima i zagovornicima Unije to neće ni biti toliko važno. Za njih je važno da je ta Unija započela i da neće stati dok se u potpunosti ne ostvari.

Kada dođe do potpunog jedinstva Latina i Grka i bude vaspostavljena tzv. drevna Pentarhija koju su, kao što je poznato činile: Rim, Carigrad, Antiohija, Aleksandrija i Jerusalim, u svim crkvenim i javnim glasilima biće obznanjeno da je vaspostavljena prvobitna Crkva iz Prvog milenijuma, zajedničkog nepodeljenog Hrišćanstva. Sve hrišćanske konfesije biće pozvane da se priključe toj, navodno drevnoj Apostolskoj Crkvi, koja se već sada u medijima naziva - Crkva Mira. Svi oni, odnosno, sve Crkve koje budu izvan te zajednice biće okarakterisane i smatrane da su u nekoj vrsti nejedinstva i raskola u odnosu na novu Uniju.

Što se tiče svih drugih Pravoslavnih crkava izvan tzv. grčkog korpusa: Rumunske, Bugarske, Srpske, Češke, Slovačke, Poljske, Finske, Makedonske i Ruske Crkve, one će morati same da se opredele i zauzmu stav prema novoj - staroj Crkvi, Uniji između Rima i Carigrada. Moguće da neke Crkve pristanu uz njih, a neke ne. Što se pak Srpske Crkve tiče, moraćemo i mi na Saboru i Sinodu doneti naše zvanično gledište i stav o novoj crkvenoj realnosti, o novoj zajednici Rima i Carigrada. Kako će to sve zajedno izgledati, šta će i kako će se zbivati, to sada nikome u potpunosti nije jasno. Što se tiče nas Srba, mi smo u istoriji morali često da se opredeljujemo, počevši od Kosovske bitke, (1389) pa sada evo do ove najavljene crkvene Unije između Grka i Latina. Često nam u životu stvari izgledaju komplikovane i teško rešive, ali su u osnovi jednostavne. Otuda smatramo da mi Srbi nemamo kud nego da ostanemo verni svojoj tradiciji, Pravoslavlju i Svetosavlju. Mi treba da ostanemo samostalna Srpska Crkva, što već jesmo od 1219. godine, kada je Sveti Sava dobio samostalnost Srpske Crkve. Mi moramo ostati ono što jesmo, što smo vekovima bili. To je naš zavet i dug prema našoj veri, istoriji, tradiciji i kulturi. Mi smo deo Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, verni Saborima i svetim Ocima, verni svome ustrojstvu - Pećkoj Patrijaršiji, to jest svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Ona je naš narod vodila u teškim i zlim vremenima, pa se nadamo da će naš narod i jerarhija ostati verni svojoPashalija sa rimokatolicima?

Mitropolit Fotije pojašnjava:

Vratimo se sad na najavljenu Uniju između Rima i Carigrada, Rima i Novog Rima, koja će početi Pashalnom unijom od ove, 2025. godine. Pashalna unija znači sledeće: da će od ove godine pa nadalje, Rim i Carigrad uvek istoga dana praznovati Pashu (Vaskrs) i to po drevnoj Pashaliji Pravoslavne Crkve. Međutim, ono što je manje poznato, a u našem narodu gotovo nepoznato, je da je papa prihvatajući datum praznovanja Vaskrsa po pravoslavnoj Pashaliji, tražio saglasnost Carigrada da može da vrši službu Petrovog naslednika i na Istoku. To znači da će papa biti papa i za pravoslavne Grke i na Istoku i na Zapadu, što je Patrijarh Vartolomej prihvatio, a potom i Carigradska Patrijaršija.

Druga stvar koja se najavljuje ove 2025. godine jeste teološki simposion, koji će biti održan na jesen u Rimu, a koji ima za temu - Mesto i uloga Rimskog pape u Prvom milenijumu Hrišćanstva. Za taj simposion su se već prijavili teolozi, kako katolički tako i pravoslavni, ali i iz drugih konfesija. Ono što je za nas bitnije od tog samog simposiona, je činjenica da će tokom njegovog trajanja Urbi et Orbi (gradu i svetu) biti obznanjeno dalje kretanje i pravac kojim će ići Unija između Rima i Carigrada. Ta Unija će biti ostvarivana u fazama, o čemu se u javnosti zasad malo zna. Ono što je poznato je da će konačni cilj biti - potpuno ujedinjenje dve Crkve, latinske i grčke. Kruna toga ujedinjenja će biti zajedničko služenje svete Liturgije i zajedničko Pričešće (interkomunio). Dok do toga potpunog ujedinjenja ne dođe, preporučivaće se vernicima jedne i druge konfesije, da se mogu pričešćivati jedni kod drugih. Po nekim pretpostavkama za potpuno ujedinjenje u crkvenom smislu Rima i Carigrada biće potrebno 5-10 godina, a po nekima i više. Međutim glavnim akterima i zagovornicima Unije to neće ni biti toliko važno. Za njih je važno da je ta Unija započela i da neće stati dok se u potpunosti ne ostvari.

Kada dođe do potpunog jedinstva Latina i Grka i bude vaspostavljena tzv. drevna Pentarhija koju su, kao što je poznato činile: Rim, Carigrad, Antiohija, Aleksandrija i Jerusalim, u svim crkvenim i javnim glasilima biće obznanjeno da je vaspostavljena prvobitna Crkva iz Prvog milenijuma, zajedničkog nepodeljenog Hrišćanstva. Sve hrišćanske konfesije biće pozvane da se priključe toj, navodno drevnoj Apostolskoj Crkvi, koja se već sada u medijima naziva - Crkva Mira. Svi oni, odnosno, sve Crkve koje budu izvan te zajednice biće okarakterisane i smatrane da su u nekoj vrsti nejedinstva i raskola u odnosu na novu Uniju.

Što se tiče svih drugih Pravoslavnih crkava izvan tzv. grčkog korpusa: Rumunske, Bugarske, Srpske, Češke, Slovačke, Poljske, Finske, Makedonske i Ruske Crkve, one će morati same da se opredele i zauzmu stav prema novoj - staroj Crkvi, Uniji između Rima i Carigrada. Moguće da neke Crkve pristanu uz njih, a neke ne. Što se pak Srpske Crkve tiče, moraćemo i mi na Saboru i Sinodu doneti naše zvanično gledište i stav o novoj crkvenoj realnosti, o novoj zajednici Rima i Carigrada. Kako će to sve zajedno izgledati, šta će i kako će se zbivati, to sada nikome u potpunosti nije jasno. Što se tiče nas Srba, mi smo u istoriji morali često da se opredeljujemo, počevši od Kosovske bitke, (1389) pa sada evo do ove najavljene crkvene Unije između Grka i Latina. Često nam u životu stvari izgledaju komplikovane i teško rešive, ali su u osnovi jednostavne. Otuda smatramo da mi Srbi nemamo kud nego da ostanemo verni svojoj tradiciji, Pravoslavlju i Svetosavlju. Mi treba da ostanemo samostalna Srpska Crkva, što već jesmo od 1219. godine, kada je Sveti Sava dobio samostalnost Srpske Crkve. Mi moramo ostati ono što jesmo, što smo vekovima bili. To je naš zavet i dug prema našoj veri, istoriji, tradiciji i kulturi. Mi smo deo Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, verni Saborima i svetim Ocima, verni svome ustrojstvu - Pećkoj Patrijaršiji, to jest svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Ona je naš narod vodila u teškim i zlim vremenima, pa se nadamo da će naš narod i jerarhija ostati verni svojoj Svetosavskoj Pravoslavnoj Crkvi.j Svetosavskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 05:54 

Sada možda za vas nezanimljivo ali već od ovog uskrsa počinje funkcionirati zajednički kao jedna Crkva a time više neće neki na ovom forumu moći nesmetano i bez sankcija nazivati pravoslavce šizmaticima a isto tako će se pravoslavci morati maknuti sa ovog djela foruma za ne katolike.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 10:09 

Sada možda za vas nezanimljivo ali već od ovog uskrsa počinje funkcionirati zajednički kao jedna Crkva a time više neće neki na ovom forumu moći nesmetano i bez sankcija nazivati pravoslavce šizmaticima a isto tako će se pravoslavci morati maknuti sa ovog djela foruma za ne katolike.

230. P. Tko su raskolnici?

O. Raskolnici su kršćani koji ne odbacuju izričito nijednu dogmu, ali se hotimično odvajaju od Crkve Isusa Krista i njezinih zakonitih pastira. VELIKI KATEKIZAM SV. PIJA X.

Jesi li ti šizmatik Kopitaru?! :|

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 10:49 

230. P. Tko su raskolnici?

O. Raskolnici su kršćani koji ne odbacuju izričito nijednu dogmu, ali se hotimično odvajaju od Crkve Isusa Krista i njezinih zakonitih pastira. VELIKI KATEKIZAM SV. PIJA X.

Jesi li ti šizmatik Kopitaru?! :|

Koliko znam ne odbacujem ni jednu, barem na svjesnom nivou (::

A uciteljstvo KC i papu ne dovodim u pitanje ni pod razno čak ni privatno mišljenje pape ne dovodim u pitanje.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 11:05 

Koliko znam ne odbacujem ni jednu, barem na svjesnom nivou (::

A uciteljstvo KC i papu ne dovodim u pitanje ni pod razno čak ni privatno mišljenje pape ne dovodim u pitanje.

Pošteno. :)

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 14:41 

Ako ovo nije neslana provotravanjska šala onda se nova Unija odnosi samo na vjernike Carigradske patrijaršije koji priznaju sadašnjeg carigradskog patrijarha, a ne na one koji to nisu ili ga ne priznaju. Ostali šizmatici ostaju u raskolu, a najviše svetosavci SPC i rusi. Ti šizmatici su bili i ostali previše srasli s etnofiletizmom da bi prihvatili Uniju s Papom. Dakle, ne treba nasjedati na svetosavska podmetanja i laži onih koji se prave moderatori, a to nisu.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 15:24 

Ako ovo nije neslana provotravanjska šala onda se nova Unija odnosi samo na vjernike Carigradske patrijaršije koji priznaju sadašnjeg carigradskog patrijarha, a ne na one koji to nisu ili ga ne priznaju. Ostali šizmatici ostaju u raskolu, a najviše svetosavci SPC i rusi. Ti šizmatici su bili i ostali previše srasli s etnofiletizmom da bi prihvatili Uniju s Papom. Dakle, ne treba nasjedati na svetosavska podmetanja i laži onih koji se prave moderatori, a to nisu.

Nećeš sad valjda promijeniti mišljenje da pravoslavci nisu sizmatici.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 17:33 
Administrator

a isto tako će se pravoslavci morati maknuti sa ovog djela foruma za ne katolike.

Kopitar, upozoravam te da ne trolaš i ne igraš se moderatora, na ovom forumu se bavimo katoličkim naukom, a za Crkvu su pravoslavci naravno nekatolici što god ti pokušavao ovdje podmetati.
U vezi zajedničkog datuma Uskrsa, ništa nije promjenjeno ove godine , nego se poklopilo da je i pravoslavni i katolički datum Uskrsa na isti dan. Papa je to iskoristio za poziv: "Apeliram da ovogodišnja podudarnost datuma bude podsjetnik svim kršćanima da poduzmu odlučan korak prema jedinstvu, oko zajedničkog datuma Uskrsa."
Takve inicijative su pokušavane već više puta, tako je 1977 kada je isto Uskrs padao na isti datum tadašnji papa Pavao VI iskoristio za poziv da se nađe riješenje za zajednički datum Uskrsa svih kršćana. Međutim, ti pozivi nisu nikada zaživjeli, i još uvijek se najveći kršćanski blagdan redovito slavi na različite datume.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 18:10 

Kopitar, upozoravam te da ne trolaš i ne igraš se moderatora, na ovom forumu se bavimo katoličkim naukom, a za Crkvu su pravoslavci naravno nekatolici što god ti pokušavao ovdje podmetati.
U vezi zajedničkog datuma Uskrsa, ništa nije promjenjeno ove godine , nego se poklopilo da je i pravoslavni i katolički datum Uskrsa na isti dan. Papa je to iskoristio za poziv: "Apeliram da ovogodišnja podudarnost datuma bude podsjetnik svim kršćanima da poduzmu odlučan korak prema jedinstvu, oko zajedničkog datuma Uskrsa."
Takve inicijative su pokušavane već više puta, tako je 1977 kada je isto Uskrs padao na isti datum tadašnji papa Pavao VI iskoristio za poziv da se nađe riješenje za zajednički datum Uskrsa svih kršćana. Međutim, ti pozivi nisu nikada zaživjeli, i još uvijek se najveći kršćanski blagdan redovito slavi na različite datume.

Valjda se ne bi zezao sa ovako ozbiljnim stvarima, ovo je provjerena informacija i saznanja sa pravoslavne strane nisam to ja izmislio i zato sam stavio ovdje na temu za ne katolike...moje kritičko razmišljanje je moje pravo ja nikome ovdje ne mogu niti želim što zabranjivati a iznositi svoje mišljenje koje nikoga ne obavezuje valjda imam pravo.

Vrh

PostPostano: Uto tra 01, 2025 18:43 
Administrator

Nemaš pravo ovdje određivati da će se "pravoslavci morati maknuti sa ovog djela foruma za ne katolike", niti su pravoslavci katolici niti ti imaš ovdje službu moderatora, dobio si upozorenje da ne trolaš a drugi put sljedi ban.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata