Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 05:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 11, 2025 07:46 

pints je napisao/la:
Mislim da je u cijeloj priči najvažnije razdvojiti vjeru od znanosti

Jako si površan, brzoplet i uopće ne znaš što o ovoj tematici Katolička Crkva uči. Trebao bi se informirati jer često ispaljuješ totalne hereze. Pogledaj što o tome kaže Luka Popov koji nije površan kao ti, a govori o znanosti i objavi https://www.youtube.com/watch?v=V9nEnE4HqHU&t=21s

Vrh

PostPostano: Sub sij 11, 2025 14:21 

Jako si površan, brzoplet ...

Ti se se baš zacopala u moj profil! :oops: :mrgreen:

Luka prvenstveno govori o filozofiji i metafizici u znanosti, te rupi koju moderni znanstvenici imaju u tom segmenu.
I da, slažem se sa njim po tom pitanju.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2025 11:45 

pints je napisao/la:
Ti se se baš zacopala u moj profil!

Svašta si umislio, a važnije je znati što Crkva kaže da katolik može i mora vjerovati, nego znati posljednje krikove znanstvene mode.
Ja sam skromna katolkinja koja vjeruje katoličkom nauku koji drži da su Adam i Eva povijesne osobe, postojali su i praroditelji su svih ljudi.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2025 13:48 

Tko je Luka Popov i zašto je njegovo mišljenje relevantno za ovu temu?

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2025 18:20 

Tko je Luka Popov i zašto je njegovo mišljenje relevantno za ovu temu?

Sjajan čovjek, intelektualac, fizičar koji ne bježi od filozofije i metafizike. Imao je zanimljiv put obraćenja i svakako relevantna osoba kada se govori o spoju religije i znanosti. Naravno, uz zrno soli. Čudesno je koliko je to zrno soli važno.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2025 23:13 

Svašta si umislio...

Malo šale, nadam se da se ne ljutiš :)

Bez obzira na razlike u nekim razmišljanjima cijenim što imaš čvrste stavove i podjednako čvrsto ih braniš. I pri tom nisi cinična, što je sjajno, jer mnogi rado bježe u cinizam.

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2025 17:51 

Jedan noviji video o predstavljanju knjige dr. sc. Luke Popova u Šibenskoj biskupiji https://www.youtube.com/watch?v=aap-o4Uf5fM

Vrh

PostPostano: Pon srp 07, 2025 21:01 

Malo šale, nadam se da se ne ljutiš :)

Bez obzira na razlike u nekim razmišljanjima cijenim što imaš čvrste stavove i podjednako čvrsto ih braniš. I pri tom nisi cinična, što je sjajno, jer mnogi rado bježe u cinizam.

Jako lijepo rečeno

Vrh

PostPostano: Uto srp 08, 2025 16:27 

Što je ovo, Majkićka, tražiš pohvale od prije pola godine pa ih aktiviraš?

Vrh

PostPostano: Uto srp 08, 2025 16:48 

Što je ovo, Majkićka, tražiš pohvale od prije pola godine pa ih aktiviraš?

Ma bila je nevera sinoć na forumu pa je valjalo na sve strane, a ja malo pokazala kako priča svašta :DD
Pustimo to sada, nevera je prošla. Nego gdje smo mi stali s stvaranjem i čovjekom? Išla sam gledati ima li neki novi video s Lukom Popovim i našla sam dva nova. Na početku je voditelj dosadan s prepričavanjem, ali od 5:21 počinje pričati Popov pa je zanimljivije.
https://youtu.be/T_dAPz5JrNw?si=WiNx89Lp0DEwzn9m&t=321

Vrh

PostPostano: Sri srp 09, 2025 14:20 

mmh nisam baš od you tuba
Na poslu ne volim da ne čuju a doma mi brzo prazni bateriju
preferiram podcaste

Vrh

PostPostano: Sri srp 09, 2025 19:00 

Kako neznaš? Pa postavila sam pitanje odnosno moje razmišljanje o tome kako se znanstveni dokazi o postojanju čovjeka na Zemlji ne slažu s knjigom postanka. Mislila sam, ako netko može pojasniti...

Da se vratite na temu:
Knjiga Postanka i općenito Biblija nije kronološki opis postanka svijeta, ljudi, svega, nego je Biblija je POVIJEST SPASENJA i razvoja jedne monoteističke vjere, praćene kroz Izabrani narod. Izrael se od rasutih skupina, malih plemena, na svjetskoj pozornici pojavljuje jako kasno, oko 13 st. prije n.e. A za info: Knjiga Postanka jeste stavljena na početak Biblije, zbog sadržaja, ali je nastajala u vrijeme misli se u 7 st. prije Krista, nakon upadanja u niz ropstava, gdje su Izraelci "apsorbirali" mnoštvo tuđih znanja, legendi, formirajući tako i svoje kajo legende tako i popunjavajući "rupe" u znanju i razumijevanju prirode - sve podešavajući sebi. Ptrimjer: Bogovi sunca, mjeseca bog vatre i dr. kod tih drugih naroda za Izraelce je bilo krivo tumačenje, jer su Izraelci ZNALI da su sunce, mjesec i sve stvoreno samo djela Bižja, niakva božanstva.. Grupa (ne odjednom stvorena) u nizu od par desetaka god. ili cijelo stoljeće je prepravljalo, dodavalo, mijenjalo tekst Postanka - ovisno o nadahnućima Duha Sv. Konačni oblik vidimo na početku Biblije.

Vrh

PostPostano: Čet srp 10, 2025 06:36 

mmh nisam baš od you tuba
Na poslu ne volim da ne čuju a doma mi brzo prazni bateriju
preferiram podcaste

Nije Luka nešto novo rekao, ali lijepo je svjedočio kako se sada više pričešćuje jer je prije zbog nevjere propuštao primiti te Božje milosti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vrijeme na UTC + 01:00 sata