Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 01:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 95 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 09, 2024 11:08 

Ovdje već nakon pričesti pretaju dolaziti pa se opet pojave pred krizmu. Baš gledam, nikoga od prvopričesnika nema više nedjeljom u crkvi.
Gdje se Ivančićeva knjiga može nabaviti? Ima li je na pdf-u?

Vrh

PostPostano: Pet kol 09, 2024 21:09 

Ovdje već nakon pričesti pretaju dolaziti pa se opet pojave pred krizmu. Baš gledam, nikoga od prvopričesnika nema više nedjeljom u crkvi.
Gdje se Ivančićeva knjiga može nabaviti? Ima li je na pdf-u?

Nisam našla u pdf-u, ali ima je u Kršćanskoj sadašnjosti (18. izdanje) i u Verbumu... možda i drugdje...

https://www.ks.hr/naslovnica/9230827-su ... bogom.html

Vrh

PostPostano: Sub kol 10, 2024 06:17 

Nisam našla u pdf-u, ali ima je u Kršćanskoj sadašnjosti (18. izdanje) i u Verbumu... možda i drugdje...

Jesu li na sinodi čitali tu knjigu i preporučuju li nju tamo?
Zašto je sinoda zatvorena i ne uvažava želje tradicionalnih vjernika pa ih gura na margine i najsretniji bi bili da ih maknu iz Crkve, a s druge strane žele inkluziju protestanata i drugih vjera?
Stara Misa, u svojoj tišini dopušta čuti poziv koji Bog upućuje svakome od nas, a čini se da sinoda nudi samo buku i pametovanje.

Vrh

PostPostano: Pon kol 12, 2024 11:08 

Thanks. Ne otvara mi link, možda probam poslje preko chrome.

Vrh

PostPostano: Pon kol 12, 2024 12:47 

Jesu li na sinodi čitali tu knjigu i preporučuju li nju tamo?
Zašto je sinoda zatvorena i ne uvažava želje tradicionalnih vjernika pa ih gura na margine i najsretniji bi bili da ih maknu iz Crkve, a s druge strane žele inkluziju protestanata i drugih vjera?
Stara Misa, u svojoj tišini dopušta čuti poziv koji Bog upućuje svakome od nas, a čini se da sinoda nudi samo buku i pametovanje.

Možda jesu čitali, a možda nisu.. Knjiga je uglavnom temeljena na živoj tradiciji, na istraživanjima ranokršćanskog katekumenata (kako su se pripremali za kršćansku inicijaciju u najranije doba), a tko ne može doći do knjige može pročitati (za početak) Pavlovu poslanicu Rimljanima (struktura i redoslijed tema gotovo se podudaraju). Ta poslanica je kao cjeloviti, kratki model evangelizacije prvih kršćana i nije bez razloga stavljena na prvo mjesto ispred svih drugih poslanica.
I na samoj sinodi su rekli: Razmišljanje o sinodalnosti može ponuditi ideje za obnovu razumijevanja sakramenta potvrde, s kojim milost Duha artikulira raznolikost darova i karizmi u skladu Pedesetnice. U svjetlu različitih crkvenih iskustava treba proučavati način kako pripravu i slavlje ovog sakramenta učiniti plodonosnijima, kako bi se u svim vjernicima ponovno probudio poziv na izgradnju zajednice, na poslanje u svijetu i svjedočenje vjere.

:wink:

Bit je sinode da bude otvorena, bez strahova i bojazni, jer kažu: Znamo da je sinodalnost nepoznat izraz mnogim članovima Božjeg naroda, što kod nekih izaziva zbunjenost i zabrinutost. Među bojaznima je da će se promijeniti nauk Crkve, udaljujući nas od apostolske vjere naših otaca, i iznevjeriti očekivanja onih koji i danas gladuju i žeđaju za Bogom. Međutim, uvjereni smo da je sinodalnost izraz dinamične i žive tradicije.

Nudi li sinoda samo buku i pametovanje, ne znam - ne slažem se ni ja sa svim govornicima, ali kažu da je bit sinode slušanje i dodali su još: Svaka krštena osoba pozvana je brinuti se o vlastitoj formaciji kao odgovor na Gospodinove darove, koristeći talente koje je primila kako bi urodila plodom i stavila ih u službu svih. Vrijeme koje je Gospodin posvetio formaciji svojih učenika otkriva važnost ovog crkvenog djelovanja, često neprimjetnog, ali odlučujućeg za poslanje.
https://hbk.hr/sinodalna-crkva-u-poslan ... pada-2023/

Vrh

PostPostano: Uto kol 20, 2024 18:01 

Možda jesu čitali, a možda nisu.. Knjiga je uglavnom temeljena na živoj tradiciji, na istraživanjima ranokršćanskog katekumenata (kako su se pripremali za kršćansku inicijaciju u najranije doba), a tko ne može doći do knjige može pročitati (za početak) Pavlovu poslanicu Rimljanima (struktura i redoslijed tema gotovo se podudaraju). Ta poslanica je kao cjeloviti, kratki model evangelizacije prvih kršćana i nije bez razloga stavljena na prvo mjesto ispred svih drugih poslanica.
I na samoj sinodi su rekli: Razmišljanje o sinodalnosti može ponuditi ideje za obnovu razumijevanja sakramenta potvrde, s kojim milost Duha artikulira raznolikost darova i karizmi u skladu Pedesetnice. U svjetlu različitih crkvenih iskustava treba proučavati način kako pripravu i slavlje ovog sakramenta učiniti plodonosnijima, kako bi se u svim vjernicima ponovno probudio poziv na izgradnju zajednice, na poslanje u svijetu i svjedočenje vjere.

:wink:

Bit je sinode da bude otvorena, bez strahova i bojazni, jer kažu: Znamo da je sinodalnost nepoznat izraz mnogim članovima Božjeg naroda, što kod nekih izaziva zbunjenost i zabrinutost. Među bojaznima je da će se promijeniti nauk Crkve, udaljujući nas od apostolske vjere naših otaca, i iznevjeriti očekivanja onih koji i danas gladuju i žeđaju za Bogom. Međutim, uvjereni smo da je sinodalnost izraz dinamične i žive tradicije.

Nudi li sinoda samo buku i pametovanje, ne znam - ne slažem se ni ja sa svim govornicima, ali kažu da je bit sinode slušanje i dodali su još: Svaka krštena osoba pozvana je brinuti se o vlastitoj formaciji kao odgovor na Gospodinove darove, koristeći talente koje je primila kako bi urodila plodom i stavila ih u službu svih. Vrijeme koje je Gospodin posvetio formaciji svojih učenika otkriva važnost ovog crkvenog djelovanja, često neprimjetnog, ali odlučujućeg za poslanje.
https://hbk.hr/sinodalna-crkva-u-poslan ... pada-2023/

Ne znam o čemu ti pišeš, ali to nema veze s katoličkom tradicijom koja nema bit u oživljavanju ranokršćanskog katekumenata. To je protestantima uvijek bio izgovor za modernizaciju i tobože vraćanje pravoj vjeri. Katolička tradicija se temelji na dozvoljavanju prakticiranja liturgije i pastorala koji su postojali prije reforme 1970. godine.

Vrh

PostPostano: Uto kol 20, 2024 19:58 

Ne znam o čemu ti pišeš, ali to nema veze s katoličkom tradicijom koja nema bit u oživljavanju ranokršćanskog katekumenata. To je protestantima uvijek bio izgovor za modernizaciju i tobože vraćanje pravoj vjeri. Katolička tradicija se temelji na dozvoljavanju prakticiranja liturgije i pastorala koji su postojali prije reforme 1970. godine.

Znači: kako su živjeli prvi kršćani - to ne spada u tradiciju?!

Vrh

PostPostano: Uto kol 20, 2024 22:38 

Ova sinoda je neka namještaljka,sve se daju neki zaključci a ne poznajem niti jednog vjernika kojeg je netko nešto pitao u vezi sinode.

Vrh

PostPostano: Sri kol 21, 2024 11:13 

Imali smo upitnik u crkvi i na inernetu.
Ja sam ga ispunila, samo neznam koja korist od toga.

Vrh

PostPostano: Sri kol 21, 2024 16:53 

Znači: kako su živjeli prvi kršćani - to ne spada u tradiciju?!

Već sam ti napisala kako je to protestantski izgovor za sve njihove hereze. Tako će u herezi završiti i svi takvi budući pokušaji pa nema smisla ići tim putem.
Prekinuvši život vječne tradicije Crkve, modernisti su je uronili u suvremeno društveno okruženje. To je osobito vidljivo u Njemačkoj gdje je radikalizam reformatora proizveo župnu misu smiješnoga građanskog stila. No to je i nijansa moderne liturgije u svim zapadnim zemljama. U današnjoj uobičajenoj misi smisao nije u prinošenju vječne žrtve, već u predavanju tj propovjedi svećenika. Govorljivost i propovijedanje u liturgiji osobine su srednjega sloja i s njima se mnogi obični župljani vrlo malo povezuju. Otuđenje vjernika koji pripadaju radničkoj klasi, otuđenje koje nikada nije bilo svojstveno staroj Misi u siromašnim župama, postalo je jedinstveno obilježje liturgijske reforme.
Puno bi mi značilo kada bi bar pokušala odgovoriti zašto je sinoda zatvorena i ne uvažava želje tradicionalnih vjernika već ih gura na margine i najsretniji bi bili da ih maknu iz Crkve, a s druge strane žele inkluziju protestanata i drugih vjera? Ima li takva inkluzija s jedne strane i isključivost s druge smisla?

Vrh

PostPostano: Sri kol 21, 2024 20:43 

U početku su bili upitnici i susreti za vjernike na župnim razinama (iako nisu sve župe to organizirale), a u ovoj fazi sve se prepušta biskupima i teolozima.. Nije još gotovo, dano je puno pitanja za razmatranje.
Moj je dojam da su naši povjerenici krenuli u sve to vrlo pažljivo, možda kalkulirajući, ne dajući puno skliskih tema za raspravu (vjerojatno oprezni zbog događaja u Njemačkoj i Austriji - u Austriji je 2013. oko 300 svećenika poslalo biskupu zahtjev za ukidanjem celibata; ovaj je to odbio..)
Kod nas su bila ključna pitanja kome se sve otvoriti i kako? I na što nas Duh Sveti poziva - koje oblike sudjelovanja, načine poslanja i zajedništva..
Pojam kao inkluzija protestanata ne postoji, može se govoriti samo o ekumenizmu (i zajedništvu oko bitnih tema pred svijetom - što je kod nas bio pozitivan slučaj kod referenduma o braku).
Prema nekim tradicionalistima se može biti otvoren (kao što je kard. Bozanić omogućio redovito bogoslužje FSSP-u u Zagrebu), ali neki tradicionalisti samo izazivaju probleme (kao oni što su na perfidan način pokrenuli kampanju protiv nadbiskupa Uzinića i time samo stvorili hajku), s takvima se naravno ne može puno konstruktivno razgovarati (to su isti koji su na tragu Viganove šizme)..

Vrh

PostPostano: Sri kol 21, 2024 21:12 

Imali smo upitnik u crkvi i na inernetu.
Ja sam ga ispunila, samo neznam koja korist od toga.

mi nismo imali u crkvi,a niti drugi koje poznajem iz drugih župa.ne znam zašto nas se isključilo iz toga

Vrh

PostPostano: Čet kol 22, 2024 07:44 

U početku su bili upitnici i susreti za vjernike na župnim razinama (iako nisu sve župe to organizirale)..

Upitnici mi se nisu svidjeli, ta forma kojom velike korporacije ispituju zadovoljstvo korisnika... imam odbojnost spram toga.
Poslao sam mail sa komentarima vezanim uz Crkvu direktno u nadbiskupiju i prihvatili su ga, pristojno odgovorili.
Nisam baš siguran koliko se na ovaj način može osjetiti bilo vjerničkog puka, ali bar se nešto pokušava osluhnuti.

Vrh

PostPostano: Pet kol 23, 2024 13:56 

Upitnici mi se nisu svidjeli, ta forma kojom velike korporacije ispituju zadovoljstvo korisnika... imam odbojnost spram toga.
Poslao sam mail sa komentarima vezanim uz Crkvu direktno u nadbiskupiju i prihvatili su ga, pristojno odgovorili.
Nisam baš siguran koliko se na ovaj način može osjetiti bilo vjerničkog puka, ali bar se nešto pokušava osluhnuti.

Upitnici nisu bili baš najbolje rješenje, ali malo ljudi bi se odlučilo na pisanje mailom (zato lipo od tebe da si se javio).

Vrh

PostPostano: Pet kol 23, 2024 19:53 

adrijana je napisao/la:
Pojam kao inkluzija protestanata ne postoji, može se govoriti samo o ekumenizmu (i zajedništvu oko bitnih tema pred svijetom - što je kod nas bio pozitivan slučaj kod referenduma o braku).
Prema nekim tradicionalistima se može biti otvoren (kao što je kard. Bozanić omogućio redovito bogoslužje FSSP-u u Zagrebu), ali neki tradicionalisti samo izazivaju probleme (kao oni što su na perfidan način pokrenuli kampanju protiv nadbiskupa Uzinića i time samo stvorili hajku), s takvima se naravno ne može puno konstruktivno razgovarati (to su isti koji su na tragu Viganove šizme)..

Kako ne postoji pojam inkluzije nekatolika kada je baš Uzinić primjer te loše prakse koju radi na liturgiji Velikog četvrtka?
I zašto si ti sada najednom isključiva jer ako je Uzinić dosljedan on bi i Viganove sljedbenike trebao poštovati kao i nekatolike.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 95 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata