Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon pro 09, 2024 10:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Sri ožu 06, 2024 16:00 

Sv Brigita Švedska.
Ne ulazeći u neke po meni čudne stvari ( željela je znati točan broj udaraca zadanih Isusu/ čemu?, pa silni nabrojani benefiti), 15 molitvi sv. Brigite su odlična stvar, za Korizmeno vrijeme naročito. Prvi put kad sam ih molila, čak sam i zaplakala na neke realistične djelove.
Mogu se moliti umjesto križnog puta, baš su jake.

ja sam ih prije godinama molio
mislim da je Isus rekao da je primio 54xy udaraca...tako nešto

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2024 16:00 

Sv Brigita Švedska.
Ne ulazeći u neke po meni čudne stvari ( željela je znati točan broj udaraca zadanih Isusu/ čemu?, pa silni nabrojani benefiti), 15 molitvi sv. Brigite su odlična stvar, za Korizmeno vrijeme naročito. Prvi put kad sam ih molila, čak sam i zaplakala na neke realistične djelove.
Mogu se moliti umjesto križnog puta, baš su jake.

ja sam ih prije godinama molio
mislim da je Isus rekao da je primio 54xy udaraca...tako nešto

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2024 16:13 

Posebno su dobre sada u Korizmi jer prate Isusovu muku. Ja im se vratim svake Korizme. A ono, koliko udaraca...bez veze.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 10, 2024 21:20 

Posebno su dobre sada u Korizmi jer prate Isusovu muku. Ja im se vratim svake Korizme. A ono, koliko udaraca...bez veze.

:wink: A možda i nije bez veze pitanje. Nije isto deset udaraca, sto, tisuću ili više tisuća.. Taj podatak evanđelja ne zapisuju i na prvi pogled mi se čini smjelo od Brigite uopće što je tražila takvo nešto od Isusa, ali mi je fascinantno kako je ona razgovarala s Isusom kao da su prijatelji... I jesu.
S tim podatkom o broju udaraca jasnije je zašto se on tijekom križnog puta toliko puta rušio, vjerojatno je bio potpuno i sav krvav, imao ranu na ranu i umro na križu prije razbojnika od traumatskog šoka izazvanog najprije krvavim bičevanjem. Kojim su ga doslovno 90% ubili.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 11, 2024 16:51 

Ma bez veze ...Isus joj je navodno rekao 5480...To mi sliči previše na numerologiju. Sad bi trebalo tražiti što znači taj broj. Meni svejedno je li 5400, 5480 ili nešto treće. Kolala je davno neka molitva za posvetu nekih rana, koja se poslije pokazala kao nevjerodostojna. Pa evo samo naslov nekog članka o korizmi (emeđimurjenet) " primio 150 udaraca po glavi, 108 u želudac i 80 u ramena. Zadobio je 6666 udaraca i izgubio 28.430 kapljica krvi." Ma zamisli. Ovo su za me stupidnosti koje odvlače pažnju od bitnog.
Ima puno tih vidjelica kojima je Isus objavio broj, većinom se ne podudaraju. Najtočnije bi bilo izbrojati na Torinskom platnu, ali ne vidim čemu.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 11, 2024 20:47 

Ma bez veze ...Isus joj je navodno rekao 5480...To mi sliči previše na numerologiju. Sad bi trebalo tražiti što znači taj broj.

Mislim ništa "magično", osim da - što se zanemaruje - i svaka pljuska, šamar, udarac trskom po glavi - sve su to udarci.

Pa da je najnevinija osoba na svijetu izjavila kako je primila "samo" 30 udaraca, nije li i to previše?
Ovakav pristup i OSVRT uz komentar lišen ikakve emocije, rezultat je racionalizma: Što ne mogu dokazati, to nije moguće - i naivno mi je!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 11, 2024 21:59 

Nema tu nikakve numerologije, ako je netko došao do toga da matematički (znanstveno) može pretpostaviti da je toliko i toliko udaraca dobio i koliko je kapi krvi prolio za nas Spasitelj svijeta, onda hvala mu na trudu - muka Jaganjca bila je itekako stvarna, strašna i gorka - trebali bismo prema tome biti malo ponizniji...
Te brojke nisu dogma, ali mogu dočarati težinu i surovost križnog puta i ako nekome možemo vjerovati, to je onda sveta Brigita (ne znam zapravo niti jednu vidjelicu koja se kosi s njom... - možemo ju usporediti s Annom Katharinom Emmerich po kojoj je snimljena Pasija).

Cijela knjiga njenih objava je sjajna, čitala sam i preporučam:
https://verbum.hr/bozja-svjetlost-sjevera-6006

Manje ljudi zna da od nje potječe i pobožnost Sedam žalosti Majke Božje što se isto u korizmi može moliti:
https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li- ... jinih.aspx

Vrh

PostPostano: Uto ožu 12, 2024 12:40 

Mislim ništa "magično", osim da - što se zanemaruje - i svaka pljuska, šamar, udarac trskom po glavi - sve su to udarci.

Pa da je najnevinija osoba na svijetu izjavila kako je primila "samo" 30 udaraca, nije li i to previše?
Ovakav pristup i OSVRT uz komentar lišen ikakve emocije, rezultat je racionalizma: Što ne mogu dokazati, to nije moguće - i naivno mi je!

Ovo si krivo zaključio. Nije mi bitno. Sitničavo i vodi ka numerologiji. Kome je ovo bitno: "Zadobio je 6666 udaraca i izgubio 28.430 kapljica krvi". Još kapljice krvi, nije čudo da nam se smiju. Možda će neki vjernik koji naginje čaranju i bajanju ( a nažalost ima ih mnogo) moliti toliko puta očenaš i misliti da je na sigurnom putu za raj, kad izmoli toliko puta.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 12, 2024 12:43 

Nema tu nikakve numerologije, ako je netko došao do toga da matematički (znanstveno) može pretpostaviti da je toliko i toliko udaraca dobio i koliko je kapi krvi prolio za nas Spasitelj svijeta, onda hvala mu na trudu - muka Jaganjca bila je itekako stvarna, strašna i gorka - trebali bismo prema tome biti malo ponizniji...
Te brojke nisu dogma, ali mogu dočarati težinu i surovost križnog puta i ako nekome možemo vjerovati, to je onda sveta Brigita (ne znam zapravo niti jednu vidjelicu koja se kosi s njom... - možemo ju usporediti s Annom Katharinom Emmerich po kojoj je snimljena Pasija).

Cijela knjiga njenih objava je sjajna, čitala sam i preporučam:
https://verbum.hr/bozja-svjetlost-sjevera-6006

Manje ljudi zna da od nje potječe i pobožnost Sedam žalosti Majke Božje što se isto u korizmi može moliti:
https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li- ... jinih.aspx

Nešto sam malo čitala i nije mi baš legla. Ali ove molitve da.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2024 22:33 

:wink: A možda i nije bez veze pitanje. Nije isto deset udaraca, sto, tisuću ili više tisuća.. Taj podatak evanđelja ne zapisuju i na prvi pogled mi se čini smjelo od Brigite uopće što je tražila takvo nešto od Isusa, ali mi je fascinantno kako je ona razgovarala s Isusom kao da su prijatelji... I jesu.
S tim podatkom o broju udaraca jasnije je zašto se on tijekom križnog puta toliko puta rušio, vjerojatno je bio potpuno i sav krvav, imao ranu na ranu i umro na križu prije razbojnika od traumatskog šoka izazvanog najprije krvavim bičevanjem. Kojim su ga doslovno 90% ubili.

Koliko se sjećam iz nekih mističnih djela Isusa je najviše bolila velika rana na ramenu, a jako veliku bol je Isus osjećao i od trnove krune na glavi čiji su trnovi jako duboko ulazili u glavu...

Vrh

PostPostano: Pon ožu 18, 2024 19:05 

Sv. Brigita se zalagala za poboljšanje moralnog života klerika – biskupa i svećenika. Dugo je stanovala u u Rimu, gdje se brinula za hodočasnike koji su u Rim dolazili iz sjevernih zemalja Europe. Prva briga joj je bila omogućiti hodočasnicima svetu ispovijed i pričest te uz to vodila brigu za njihov smještaj.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata