Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 02:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 12, 2024 20:52 

Neznam, trolanje ili neukost... Osoba koja konstantno vrijeđa ostale, govori im da lažu, da su ovakvi, onakvi, uglavnom ad hominem... To ne prolazi na drugim forumima. Ne misli ona da trola, misli da je najsvetija ovdje. Tu je jedino rješenje stavljanje na ignore, ionako većinom priča sama sa sobom.

Slažem se.. Jedno je imati različito mišljenje i u normalnom tonu i s poštovanjem razgovarati s ostalima, a drugo je nametljivost i ad hominem..

Vrh

PostPostano: Pon vel 12, 2024 20:58 

Ova tema mi se čini posebno kvalitetna, može se dosta toga naučiti.

viewtopic.php?f=3&t=1266

Da, iako je bilo puno godina unatrag.. što sam ja tada znala o duši? :roll:
Čovjek uči dok je živ..

Ni Snenog ni Bernarda više nema među nama, prije par godina pročitala sam u Veritasu da se i Bernard (A.M.) preselio k Bogu :( sad tamo gore svira i razmatra o duhovnosti i new ageu... :wink:

Vrh

PostPostano: Pon vel 12, 2024 21:52 

Da, iako je bilo puno godina unatrag.. što sam ja tada znala o duši? :roll:
Čovjek uči dok je živ..

Ni Snenog ni Bernarda više nema među nama, prije par godina pročitala sam u Veritasu da se i Bernard (A.M.) preselio k Bogu :( sad tamo gore svira i razmatra o duhovnosti i new ageu... :wink:

Pa ja imam potpuno drugačiji dojam o tom poznavanju (::

Ono malo što sam čitao mogu samo reći sve najbolje o njima .

Vrh

PostPostano: Uto vel 13, 2024 21:29 

Čini mi se da je i onaj "moderni umjetnik" Marko Ivan Rupnik imao slične misli kao i neki što ih ovdje iznose. Budem stavila kada pronađem. Nevjerojatna je podudarnost.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 18:21 

Evo da malo analiziramo i sebe.

Moram priznati da mi nije jasno zašto i dalje pišem na ovom forumu i ako sam rekao sve što mislim o njemu i logično bi bilo da već jednom odem.

Ne znam zašto samo ja imam dojam da ovdje ima nešto što je nespojivo sa Kristom i kršćanstvom, čak i više nego drugdje gdje se to i očekuje npr. na ateističkim forumima ili f.grupama i sl.

Mislim da se tu zadržavam jer imam neku bolesnu potrebu da se isčuđavam kako je nešto takvo moguće ili možda što sam doživio neke sa kršćanstvom ne spojive i neočekivane uvrede a za koje bi većina rekla da su to zapravo vjerski savjeti.

Evo sad kad sam rekao što me muči vidim da je problem zapravo u meni jer niko me ne tjera da ovdje pišem i gubim vrijeme ili sam možda mazohista pa uživam u tome(:::

I da primijetio sam da jako nedostaje spontanosti i zdravog humora možda je i u tome jedan od problema.( možda zbog toga što bi se takvo nešto moglo okarakterizirati kao trolanje pa većina izbjegava takav način komunikacije)

Vrh

PostPostano: Čet vel 15, 2024 21:39 

Možemo analizirati čak i sebe, ali ne slažem se da se gomilaju teme čiji je jedini smisao ocrnjivati druge, npr. (bivše) svećenike, bili oni osuđeni, osumnjičeni, otpušteni iz Družbe ili ne, jer je to poziv na javni linč..

Vrh

PostPostano: Čet vel 15, 2024 22:00 

Možemo analizirati čak i sebe, ali ne slažem se da se gomilaju teme čiji je jedini smisao ocrnjivati druge, npr. (bivše) svećenike, bili oni osuđeni, osumnjičeni, otpušteni iz Družbe ili ne, jer je to poziv na javni linč..

Slažem s u potpunosti, razmišljao sam o tome zašto Isus toliko traži da ne sudimo, vjerojatno zato što zna da smo skloni grijehu i da si po tom pitanju ne možemo puno pomoći ali kad već jesmo toliki grešnici onda kao da nam se ovim ne suđenjem drugih daje šansa da dokažemo svoju vjernost i ljubav.

Ne mogu biti svet ali barem mogu ne suditi.

Vrh

PostPostano: Čet vel 15, 2024 23:06 

Po čemu je to poziv na linč? Ekstremno korumpirani svećenici, s prijestupima koji nisu samo povrede discipline nego krivična djela nisu pojedinačni slučajevi nego gotovo stihijski pojava. Zašto bi razgovor o tome bio ocjenjivanje? Zar to nije stvarni problem, s obzirom da su posljedice katastrofalne. Crkve su prazne, Župe, biskupije, čitava katolička zajednica umire. To više nije kriza, nego nešto puno dublje i teže s čim se u dvije tisuće godina nismo susreli. Iako nisu jedini uzrok, svećenički skandali imaju veliki udio među uzrocima te katastrofe. S tim da problem nisu toliko postupci pojedinih svećenika koliko sustavno prikrivanje zlotvora.
S tim dolazimo do srži problema. Ti bi razgovor o tome proglasila pokušajem linča (stvarno ne znam na osnovu čega) zato jer ti je neugodno da se počne razgovarati i prikrivanju, o onima koji prikrivaju, i o tome u kom pravcu vode tragovi prikrivanja.
A posebno bi bila interesantna tema, s obzirom na konzervativno-progresistički sraz u Crkvi, koji je evidentan, da pokušamo analizirati skandalozne svećenike s obzirom na tu ideološku razdjelnicu, posebno one koji su višeg ranga, pa su time i njihova gledišta i doktrinarne afilijacije detaljnije poznati. Do kakvih bi to zaključaka samo dovelo.

Vrh

PostPostano: Čet vel 15, 2024 23:08 

A kad ovdje ima takvih koji smatraju da biti katolikom znači osuđivati druge, misliti da si jedini ispravan, nabijati negativne epitete forumašima... :((
P. s. Adrijana, ovo je bio odgovor na tvoj post, u međuvremenu izletio ovaj...

Vrh

PostPostano: Čet vel 15, 2024 23:16 

Slažem s u potpunosti, razmišljao sam o tome zašto Isus toliko traži da ne sudimo, vjerojatno zato što zna da smo skloni grijehu i da si po tom pitanju ne možemo puno pomoći ali kad već jesmo toliki grešnici onda kao da nam se ovim ne suđenjem drugih daje šansa da dokažemo svoju vjernost i ljubav.

Ne mogu biti svet ali barem mogu ne suditi.

Da, pogotovo kad se konstantno pokazuje kako progresističko svećenstvo sve učestalije ima sklonosti prema određenim deliktima. Proziran je taj vaš liberalni moralni perfekcionizam. Da se nekom od dubia kardinala dokazalo tako nešto, vjerojatno ne bi bili tako milosrdni.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:24 

A kad ovdje ima takvih koji smatraju da biti katolikom znači osuđivati druge, misliti da si jedini ispravan, nabijati negativne epitete forumašima... :((
P. s. Adrijana, ovo je bio odgovor na tvoj post, u međuvremenu izletio ovaj...

Ako si mislila na mene, ako mogu par stvari u svoju obranu. Reći nekome ko je u vjerskoj zabludi da je u zabludi, bio protestant, modernist, donatist bilo što, to nije osuda. Ako vidiš da neko stoji u govnu i kažeš mu da stoji u govnu to nije osuđivanje, nego činjenica. Prema Kristovim riječima, mi smo dužni opomenuti bližnjeg na pogrešku, i nemamo pravo ne opomenuti. Biti katolikom znači ne osuđivati druge nego grijeh. Ne osuđivati grijeh nije katolički. Ne mislim da sam jedini ispravan; prvo, rob sam grijeha, kao i drugi; drugo, ono što ja smatram da je jedino potpuno ispravno je konzervativni katolicizam, onaj što ga nazivaju tradicionalizam. U tom smislu, nisam jedini, ima nas puno iako smo manjina čak i u Crkvi, što gorko žalim. Dakle, manjina u manjini.
Što se tiče nabijanja negativnih epiteta, to očito svi radimo na ovom forumu. Neki put su ti negativni epiteti istiniti, neki put nisu. Neki put su argumentirano, neki put argumenti ad hominem.

Zadnja izmjena: Lars; Pet vel 16, 2024 01:24; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:33 

Ma pravi katolik, sad si i govna uveo u svoj katolički riječnik pun ljubavi i neosuđivanja.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:38 

Ma pravi katolik, sad si i govna uveo u svoj katolički riječnik pun ljubavi i neosuđivanja.

Pokušao sam slijediti tvoj uzor, ali ne ide mi.

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:41 

Nikad nisam rabila takve riječi, pokušaj bar pristojno pisati, može?

Vrh

PostPostano: Pet vel 16, 2024 00:45 

Nikad nisam rabila takve riječi, pokušaj bar pristojno pisati, može?

Mislio sam na to da te pokušavam slijediti u ljubavi i neosuđivanju, ali si stvarno težak uzor.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 38 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata